Vágólapra másolva!
Egy évvel ezelőtt még azt mondta Kanadában, amatőrnek tűnik a lassú autó miatt, de úgy véli, az idén már sokkal jobb helyzetben vannak. Az új turbótól a versenytempó javulását várja.

A 2015-ös Kanadai Nagydíjon Fernando Alonso ingerülten vágott vissza a mérnökének, amikor arra kérték, hogy spóroljon az üzemanyaggal. A kétszeres világbajnok idegesen azt mondta, nem akar lassítani, mert „már így is nagy problémáim vannak, ezt az autót vezetve amatőrnek nézek ki.” A McLaren Honda még mindig csak a középmezőnyt érte el, de Alonso így is elismerte a wokingi istálló fejlődését.

– mondta az Autosportnak. „Olyan helyzetbe kerültünk, hogy küzdhetünk, és versenyezhetünk a többiekkel, ez pozitív fejlemény. Visszaemlékezve, a tavalyi év elég rosszul festett. A hetedik futamnál jártunk, és igen sok gondunk volt a teljesítmény, a tempó, a megbízhatóság és az üzemanyag-fogyasztás terén” – magyarázta.

Alonso örül a McLaren Honda fejlődésének Forrás: NurPhoto/Miquel Llop/NurPhoto/Miquel Llop

Alonso szerint a McLaren már „nagyon más helyzetben van, persze még mindig nem elég a motorerő, néhány dolgot a helyére kell tennünk.” Hozzátette, abban reménykedtek, hogy tavaly szerepelnek úgy, mint most, és az idén már „talán a bajnoki címért vagy győzelmekért küzdhetünk, de ez van.”

A spanyol pilóta úgy véli, a McLarennél jól reagáltak a megpróbáltatásokra, és így optimistán tekinthetnek a jövőbe,

főleg azért, mert a hétvégén a Honda új turbót vet be.

„Ez lehetővé teszi számunkra, hogy több energiát tápláljunk vissza, és ez mindig jól jön” – vélte. „Nem feltétlenül nagyobb teljesítményt jelent majd, hanem versenykörülmények között segíthet a visszatöltésben, így hosszabb ideig lesz rásegítés az egyenesben.

„Minden a megfelelő irányba halad. Most egy újabb lépést teszünk előre, de még hosszú út áll előttünk, különösen a teljesítmény terén, ami még mindig a legfőbb korlát számunkra. Az MGU-H és a visszatáplálás terén nem állunk túl rosszul a tavalyi évhez képest, ez nyilvánvalóan örömteli, mert a helyes irányba léptünk egyet, de még mindig sok teendőnk van.”

2017 akár az ő éve is lehet

Alonso a Motorsport.com szerint azt mondta, hogy „nem is olyan valószerűtlen, hogy jövőre a világbajnoki címért küzdhetünk”, és hozzátette, a szabályváltozások jó lehetőséget teremtenek a középmezőny csapatainak. „Addig van még néhány hónapunk, hogy javítsunk az erőforráson, ez fontos lehet, hogy megtaláljuk a hiányzó teljesítményt. Szerintem minden nyitott a jövő évvel kapcsolatban, nem vagyok olyan pesszimista.”

A kétszeres világbajnok ismét elmondta, hogy jövőre, az új szabályrendszer alapján dönti majd el, marad-e az F1-ben, mert most „nagyon bosszantó, hogy mindennel spórolnunk kell, ez ellenkezik az ösztöneinkkel.” Alonso kijelentette, jövő nyáron véglegesíti a terveit, addig nem akar elárulni semmit a jövőjéről..

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!