Grosjean már nyíltan Räikkönen helyére pályázik

Forma-1, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Spanyol Nagydíj
Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen celebrates on the podium after the Spanish Formula One Grand Prix on May 15, 2016 at the Circuit de Catalunya in Montmelo on the outskirts of Barcelona. / AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Nem is próbálja titkolni, hogy ha rajta múlna, bepattanna a Ferrari ülésébe, de a csapat főnöke arra célozgat, hogy a finn kap egy újabb évet.

A Forma-1 „bolond szezonja" már beindult, gőzerővel pörögnek az átigazolásokról szóló pletykák, és mivel több élcsapat versenyzőinek – Nico Rosbergnek, Kimi Räikkönennek, Valtteri Bottasnak és Felipe Massának biztosan – lejár a szerződése az év végén,

benne van a pakliban, hogy az idén tényleg megmozdul a pilótapiac.

Az egyik legnagyobb érdeklődés érthető módon Räikkönen ülését övezi a Ferrarinál, és Romain Grosjean nem is csinál titkot belőle, hogy arra pályázik. A francia versenyző bevallottan azért igazolt át a Lotustól az új Haas csapathoz, hogy Maranello közelébe férkőzzön, a Gazzetta dello Sportnak pedig most elismerte: ha rajta múlna, azonnal elfoglalná a finn helyét Sebastian Vettel mellett.

Grosjean nem titkolja, hogy a Ferrarihoz szeretne kerülni Forrás: AFP/Pascal Guyot

„Ez persze nem rajtam múlik" – tette hozzá. „Naná, hogy én ezt szeretném, de egyelőre nem gondolok semmi másra, csak arra, hogy jól teljesítsek, és segítsek versenyképessé tenni a Haast. Ha felhívnak Maranellóból, boldogan mondok igent."

Grosjean elismerte, hogy sok más versenyzőhöz hasonlóan neki is rengeteget jelent a Ferrari.

– jelentette ki. „18 vagy 19 évesen beszélgettem Jean Alesivel, aki azt mondta nekem, csak egy F1-es pilóta voltam, aztán a Ferrari pilótája lettem."

Grosjean már olaszul is elkezdett tanulni, hetente vesz nyelvleckéket Genfben, igaz, leginkább azért, hogy a Haasnál szót értsen a Ferraritól érkezett mérnökével. Amúgy imád főzni, és nemsokára megnyitja az éttermét Párizsban, de „unalmas, hétköznapi" srácnak vallja magát. „Semmi nem okoz akkora örömet, mint a verseny utáni reggel arra ébredni, hogy a gyerekeim azt kérdezik, apu, apu, nyertél valami szép trófeát? Bármit is feleljek nekik, úgyis azt mondják, te vagy a legjobb, szeretünk!" – mesélte.

Könnyen lehet azonban, hogy Grosjeannak még várnia kell az álma beteljesítésére: a Ferrari ülésével már másokat, köztük Nico Rosberget és Daniel Ricciardót is hírbe hozták, és ott van még a saját csapattársa, Esteban Gutiérrez, aki a maranellói istálló tesztpilótája volt.

Räikkönen kap egy újabb évet?

Ráadásul az sem kizárt, hogy a Vettellel harmonikus párost alkotó, az idén már három dobogós helyet szerző Kimi Räikkönen megtarthatja az állását.

Még Räikkönen is kaphat egy újabb évet a Ferraritól Forrás: AFP/Josep Lago

Legalábbis erre utal, hogy amikor a svájci Blick megkérdezte, ki lenne az ideális csapattárs a német versenyző mellé, Maurizio Arrivabene azt felelte:

Felmerül a kérdés, hogy Rosberg vagy Ricciardo egyáltalán miért akarna átigazolni a Ferrarihoz, de erre a korábbi alakulata fejlődését tavaly többször megkérdőjelező Fernando Alonso adta meg a választ. Szerinte a 2017-re tervezett szabályreform helyzetbe fogja hozni Maranellót.

„A Ferrari már az idén is jobb, mint tavaly volt. Akkor a három győzelmük ellenére jobban le voltak maradva a Mercedestől" – mondta a Sport Bildnek. „A Ferrari most mindent jól csinál, csak a Mercedes egyszerűen túl erős. A hibrid motorok 2014-es bevezetésével olyan óriási előnyt szereztek, hogy még mindig van belőle. A kasztnikon 2017-re tervezett változtatások azonban összekeverhetik a mezőnyt, és a Ferrari megint erős lesz."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!