Vágólapra másolva!
Az olaszországi pályát már eddig is a sebesség templomának nevezték, jövőre viszont átépíthetik, amitől a tervező szerint körönként egy másodperccel gyorsabb lesz.

A hamarosan várhatóan létrejövő új szerződés mellé átépített pálya is dukál Monzában, adta hírül az F1 Fanatic blog. A La Gazzetta dello Sport még januárban számolt be arról, hogy Monzába visszacsalogatnák a Superbike-világbajnokság futamát, ezért 4 millió eurós beruházással visszaállítanak egy korábbi pályaszakaszt, így a motorosok

kihagyhatnák a célegyenes végén lévő Rettifilio sikánt és a Curva Grandét, majd egy új sikánnal térnének vissza az ismert nyomvonalra.

A módosítás az F1-es Olasz Nagydíjat is érinteni fogja, és az átépítés tervezője, Jarno Zaffelli úgy véli, az F1-es köridő akár több mint egy másodperccel is javulhat majd. Kijelentését arra alapozza, hogy szimulációik szerint Lewis Hamilton 2015-ös pole pozíciót érő, 1:23.397-es eredménye azonos autóval 1:21.894-re csökkenne az új nyomvonallal. Az átépítés 400 fa kivágását okozza, de az ígéret szerint a vadaspark más területein ennél többet fognak ültetni.

A lap úgy tudja, Zaffelli a spái Les Combes kanyarokból merített ihletet, amikor versenyautók és versenymotorok számára is alkalmas nyomvonalat alakított ki. A bukótérben aszfaltot és kavicshoz hasonló zúzalékot is használnak majd, áthelyezik a sikán melletti lelátót, és új szervizutat építenek.

A monzai célegyenes így majdnem olyan hosszú lesz, mint a sanghaji hátsó egyenes.

Az átépítés keretén belül megnövelik a bukótereket a Roggia sikánban, a Lesmo 1 kanyarban és az Ascari sikánban. Zaffelli megerősítette, hogy a versenyzők nagy örömére visszaállítják a kavicságyat a Parabolicában, így a nagy sebességű kanyar pontos bevétele ismét kihívás lesz a mezőny számára. Ezt biztonsági szempontok is indokolják, mert ha egy bajba jutott pilóta egyáltalán nem tud elfordulni, a kavicságy biztonságosabb védelmi eszköznek bizonyult az aszfaltnál.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!