Hamilton megdöntötte Schumacher rekordját, a Ferrari leszerepelt

Események

Forma-1, Olasz Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton drives as it rains during the qualifying session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 2, 2017 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. The qualifying session in Monza has been delayed because of bad weather conditions. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A zuhogó eső miatt az Olasz Nagydíj időmérőjét egy kicsúszás után sokáig halogatták. Végül majdnem 4 órán keresztül tartott, és a vizes pályán meglepő eredmény született: Hamilton újabb pole pozíciója nem váratlan, de az igen, hogy a Red Bullok, valamint Lance Stroll és Esteban Ocon végeztek mögötte, míg a Ferrarik szenvedtek az esőgumikon.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül104 bejegyzés

Sokáig kérdéses volt, hogy megrendezik-e az Olasz Nagydíj időmérőjét az esőben, de több mint két és fél órányi halogatás és várakozás után végül már szombaton kialakult a rajtsorrend a versenyre. A program tulajdonképp a terveknek megfelelően elindult, de 4 és fél perc után megszakították, amikor Romain Grosjean balesete rávilágított, hogy a pálya alkalmatlan a vezetésre.

"200 km/ó felett mentem. A feltételek nem voltak megfelelők ahhoz, hogy pályára lépjünk. Már a felvezető körön is panaszkodtam, hogy túl sok a víz, és nem láttam semmit" - panaszkodott a francia, akinek az autója megcsúszott a célegyenesben, és az irányíthatatlan szánkázás után nagy mázlival úgy állt meg, hogy a megpördülés során csak kicsit horzsolta a pálya két oldalán a palánkot, így alig károsodott a Haas.

Grosjean autója a baleset után Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ezután negyedóránként körbement a Safety Car, hogy felmérje a terepet, de a versenyirányítás a hol eleredő, hol elálló esőben sokáig úgy ítélte meg, hogy a körülmények nem biztonságosak.

A Mercedes versenyzői, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas a PlayStationön játszva ütötték el az időt, Felipe Massa a Williams tagjaival focizgatott a garázsok előtt, Esteban Ocon és Daniel Ricciardo belekóstolt az operatőrködésbe.

16:40-kor aztán folytatódhatott a program, és az időmérő hátralevő része különösebb fennakadás nélkül lezajlott, egy-két kicsúszást és megpördülést leszámítva nem is hibáztak sokat a pilóták.

Szenvedett a Ferrari

A Q1 végén – amely nem hozott meglepetést, Grosjeanon és a Saubereken kívül Kevin Magnussen és Jolyon Palmer búcsúzott – már többen kipróbálták az intermediate gumikat, de a Q3-ra ismét felerősödött a zuhé, így a legfontosabb körökön ismét az extrém esőgumiké volt a főszerep.

A Ferrarinak ez nem ízlett, ezért Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel csak a 7-8. helyen zárt a rangsorban,

jóllehet, a Red Bullok büntetésével mindketten 2 kockával előrébb lépnek majd a rajtrácson.

Vettel nem boldogult az esőgumikon Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Nem tudom, mi volt a probléma. Meglepett, milyen gyorsan mentek a többiek, mi nem tudtuk tartani a tempójukat - nyilatkozta Vettel. - Sok dolgot meg kell néznünk. Valami nem működött."

Elvesztette a fonalat Bottas is a Q3-ban, aki a Ferrarik elől, a 4. pozícióból rajtolhat majd.

- ismerte el.

Hamilton megdöntötte Schumacher pole-rekordját

Hamilton ellenben az egész időmérőn szárnyalt, és az utolsó pillanatban megfutott körével önerőből is megkaparintotta a pole pozíciót – anélkül is ő indulhatna az élről a Max Verstappent és Ricciardót sújtó büntetésáradat miatt, de így végül a tabellán is megelőzte őket. Ezzel már egyedül tartja az F1-ben szerzett pole pozíciók rekordját.

"69, el sem hiszem - mondta. - Egy legendás pályán értem el (a rekordot), és este egy kis tésztával fogom megünnepelni."

Hamilton nagyot csatázott a Red Bull-lal a Q3-ban Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A meglepetések nem maradtak el a nehéz körülmények között: Bottast és a Ferrarikat megelőzte az első teljes idényét futó fiatal Lance Stroll és Esteban Ocon, akik a Red Bullt érintő hátrasorolásból eredően a 2-3. helyről várhatják a rajtot.

"Jónak éreztem az autót, szimplán jól szórakoztam. Még sohasem vezettem F1-es autót esőben, úgyhogy egyszerűen csak bedobáltam a kanyarokba - nyilatkozta a williamses Stroll. - Az előző hétvégéken sokat szenvedtem, de ma minden összeállt."

Csapattársa, Felipe Massa is bejutott a Q3-ba, aki Stoffel Vandoorne McLarenjét megelőzve 9. lett.

15:38
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Itt van az ősz, itt van újra

Üdvözlünk mindenkit! Ősziesre fordult az idő Monzában, gyakorlatilag megállás nélkül szakad az eső. A holnapi versenyre azonban ismét száraz időt jósolnak.

15:40
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Ismeretlen vizeken

A délelőtti edzésen bő negyedórát gyakorolhattak a csapatok, az első 44 percben az FIA nem engedte pályára az autókat. A legtöbb kört a Safety Car tette meg, az élcsapatok pilótái a tréning végén is csak tapogatózni mentek ki. Most muszáj lesz nekik is aktivizálni magukat. Az autók beállítása egyébként fogas kérdés, mert egy-két kivételtől eltekintve a száraznak ígérkező futamra már nem lehet változtatni rajtuk.

a csonka edzés összefoglalójaÖzönvízszerű eső mosta el a harmadik szabadedzést Monzábanhttp://www.gphirek.hu/f1/percrolpercre/20170902-f1-az-olasz-nagydij-harmadik-szabadedzese-eloben.html
15:41
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Büntetések a Renault-nál is

A Red Bull hiába villogna az esőben, az új motorkomponensek miatt kapott büntetésekből kifolyólag ez semmit sem érne. Aztán a spanyol kontingens, Alonso és Sainz mellé felírhatjuk a Renault pilótáit is a hátrasorolás előtt állók közé: az előbb derült ki, hogy Hülkenberg 10 (ötödik MGU-H), Palmer (ötödik MGU-H és turbó) 15 rajthelyes büntetést kap. Ember legyen a talpán, aki kisalibizálja a rajtsorrendet, de a futam előtt meg fogjuk mutatni.

15:44
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Mesterséges akadály a Parabolicánál

A célegyenesre vezető Parabolica kanyar kijáratánál mára új kerékvetőket helyeztek el, hogy a versenyzők ne jussanak előnyhöz a pálya kiszélesítésével. A csuromvizes pályán ma azonban nem kell elrettenteni őket ettől, hiszen a csúszós fehér csíkokat alapból érdemes kerülni.

15:47
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Takar-e meglepetést az esőfüggöny?

Kíváncsian várjuk, meglepi-e valaki a Ferrarit és a Mercedest a nehéz feltételek közepette. 2008-ban Vettel a középszerű Toro Rossóval pont ilyen körülményekben sokkolta a világot a pole pozíció, majd vasárnap a győzelem megszerzésével.

15:51
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Szeretnénk bokszmeccset a Ferrari és a Mercedes főnökei között?

A világbajnoki címért küzdő csapatok között meglepően jó a viszony – itt elolvashatják, Toto Wolff és Maurizio Arrivabene mit gondolnak, miért van béke.

15:52
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

High-tech csizma a Mercedesnél

Hiába, van, hogy a legegyszerűbb megoldás a leghatékonyabb. Például olyan problémák ellen, mint a vizes cipők...

15:54
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Alábbhagyott az eső

A beszámolók szerint javulnak a körülmények, de még mindig esik. A Saubernél közben Wehrlein motorcseréjét próbálják befejezni, hogy a német versenyző ne veszítsen időt a Q1-ből.

15:57
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Ekkora volt az eső délelőtt

Ezzel a Felipe Massáról készült képpel illusztráljuk a nehéz körülményeket:

Forrás: AFP/Miguel Medina

3 perc múlva kezdődik az Olasz Nagydíj kvalifikációja.

15:58
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Dideregnek a nézők

Mindössze 14 fokos a levegő, az aszfalt 17 fokos. A pálya egyelőre valószínűleg túl nedves ahhoz, hogy be lehessen vetni az intermediate gumikat.

16:02
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Sokan egyből pályára hajtanak

Bármikor romolhatnak a körülmények, megéri legalább egy mért kört futni gyorsan.

16:03
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Csak Alonso maradt a garázban

És tényleg, a Ferrarinál úgy látják, erősödik az eső a célegyenesben. Mindjárt érkeznek az első mért körök, de Bottasé biztos rossz lesz, mert kicsúszott a bukótérbe az első kanyarnál.

16:05
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton vezet Vettel előtt

A két ász áll az első két helyen, Hamilton ideje 1:40.128, Vettelé 1:42.394. Heten iratkoztak fel a tabellára.

16:07
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Baleset, leállítják az edzést

Grosjean úszott fel a vízen a célegyenes végén, de szerencsére a megpördülése után csak súrolta a falat. Piros zászló. Félő, hogy egy darabig szünet lesz, hiába nem kell sok roncsot takarítani.

16:09
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean mindkét oldalon megközelítette a palánkot

Az autója előbb balra rántotta ki, majd tehetetlenül keresztbe csúszott a célegyenesen, és a pálya másik oldalán állt meg. Mázlija volt, hogy alig rongálódott meg az autó.

16:11
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Az új aszfalt fogott ki Grosjeanon?

A célegyenes egy részén új burkolatot fektettek le az idei versenyre, talán ez is közrejátszott a balesetben. Még mindig áll az időmérő, reméljük, nem kell holnapra halasztani.

16:15
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Kezdődik: a csapatoknak le kell foglalniuk magukat valamivel

Többször láthattuk, hogy az eső alatti várakozás előhozza a csapatok kreativitását, és szórakoztatnak bennünket különböző produkciókkal. A Mercedes egyelőre nem tette magasra a lécet, de látszik, hogy kezdenek unatkozni:

16:16
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Már túl veszélyesek voltak a körülmények

Grosjean a rádión reklamált a kipördülése után, hogy ő ezt már megmondta. A Haas Magnussenre hivatkozva azt írja, az egyenesekben sem lehetett tövig nyomni a gázpedált, annyi víz állt az aszfalton.

16:19
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Fél 3-ig marad a tétlenség

Addig biztos nem folytatódik az időmérő. Az FIA a Safety Car segítségével monitorozza a körülményeket.

16:22
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton csokizni megy?

A Mercedes szerint az édesség magától nem lesz elfogyasztva...

16:26
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Visszanyalt a fagyi?

Grosjean a Twitter-oldalán azt írta, hogy "Let's go for a rainy qualifying session", azaz nagyjából lelkesedve várta az esős időmérőt. Hogy mi ebben a különös? Nos, a bejegyzés a balesete után került ki az oldalára (talán időzítve), és már nem is elérhető, úgyhogy feltehetőleg a közösségi médiájának felelőse rakta ki.

16:29
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Ez az állás

4 és fél perc alatt ez a részeredmény, hét pilóta tett meg mért kört a zuhéban:

16:30
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Pályán a Safety Car

A képernyőn keresztül mintha javult volna a helyzet...A Safety Car most robog végig a pályán, hogy információkat szolgáltasson a versenyirányításnak a feltételekről.

16:31
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Bokakörzés Kvjattól

Az alapos bemelegítés fontos, jegyezzük meg! A Toro Rosso orosz pilótája egy kis bokakörzést követően most szállt be a pilótafülkébe, Ocon és Räikkönen már ott ül.

16:33
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Újabb negyedóra várakozás jön

14:45-ig nem folytatódik az időmérő, jelentették. Toto Wolff és Niki Lauda azért jókedélyűen beszélget.

16:35
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Legalább nem 10 percenként tologatják az újrakezdést

Néhány éve hasonló helyzetben 10 percenként jöttek az értesítések, hogy folytatódik-e az időmérő vagy sem.

16:38
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Pérez olyan, mint egy jólnevelt kisiskolás

A Force India versenyzője csuklóit egymásba fonva üldögélt egy mérnök társaságában a garázsban egy tárolón, de amikor mutatta a kamera, mosolyogva integetett.

16:42
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Ezért van szünet

Azok kedvéért, akik nemrég kattintottak cikkünkbe, és arra számítottak, hogy ilyenkor már komolyabb izgalmakban lesz részük, elmondjuk: az esőben elindították ugyan az időmérőt 2-kor, de néhány perc után leállították, miután Grosjean a célegyenesben megpördült, és csak a szerencsén múlt, hogy nem törte össze nagyon az autóját. Azóta szünet van a pályán lévő vízmennyiség miatt.

16:43
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Kiderítettük, miért nem ugrik egymásnak a Ferrari és a Mercedes

Amíg a következő információra várunk az időmérővel kapcsolatban, itt van egy kis olvasnivaló: megkérdeztük Toto Wolffot és Maurizio Arrivabenét, miért ilyen szokatlanul békés a Mercedes és a Ferrari viszonya a vb kellős közepén is: A válaszaik érdekes összefüggésre derítettek fényt.

16:43
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean érezte az áldatlan állapotokat

A célegyenesben kicsúszó versenyző szerint nem lett volna szabad elindítani az akciót. "200 km/ó felett mentem. A feltételek nem voltak megfelelők ahhoz, hogy pályára lépjünk. Már a felvezető körön is panaszkodtam, hogy túl sok a víz, és nem láttam semmit" - nyilatkozta.

16:44
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Újra pályán Bernd Mayländer

A biztonsági autó sofőre tette meg ma a legtöbb kört eddig. Nemsokára megtudjuk a fejleményeket a pálya állapotáról.

16:48
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hiába az optimizmus

Paff, 15 órakor jön a következő információ, hiába érzik úgy sokan, hogy már elég jók a körülmények.

16:49
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Fütyülnek a nézők

Megértjük őket, a semmiért áznak régóta. Ericsson kiszáll a Sauberből.

16:55
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Megint jobban esik

Nemrég elállni készült, most újra erősebben zuhog. Attól tartunk, a 15 órás felmérés sem fog kedvező eredményekkel szolgálni.

16:58
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedes újabb köre

De nem Hamilton vagy Bottas vezet, hanem Bernd Mayländer, a Safety Car sofőre.

17:00
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Fisichella vált ki tapsot a közönségben

A bokszutcai falhoz sétált, és átintegetett a lelátóra a korábbi olasz versenyző, aki Massa balesete után a Ferrarinál is versenyzett néhány futamon 2009-ben. A közönség tapssal díjazta a gesztust.

17:01
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Wehrlein beszáll az autóba

Bár ez nem sok mindent jelent az elmúlt óra tapasztalatai alapján. Ricciardo is beült a volán mögé készülődni.

17:03
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Kitalálják, mikor jön a következő döntés?

Igen, 15:15-kor várhatók az újabb fejlemények.

17:08
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Ezért úszta meg Alonso a büntetést

Javasoljuk, a tétlen várakozás helyett addig olvassák el cikkünket, hogy Alonso miért nem kapott büntetést Spában Palmer leszorításáért.

17:13
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso: Csak a célegyenessel van baj

Alonso úgy érzi, a pálya többi részén alkalmasak a körülmények a vezetésre. A célegyenesben az új aszfaltréteg okozhatja a problémát a nagy vízmennyiséggel.

17:15
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Friss info: 15 perc múlva lesz friss info

Azaz 15:30-kor. És az esetleg újraindításról 10 perccel előtte tájékoztat a versenyirányítás.

17:17
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Az esőgumik sem a legjobbak

A Pirellit már tavaly is kritizálták a típus gyengesége miatt, és lehet, hogy jobb esőgumikkal nem lenne gond az aquaplaning.

17:19
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Készüljünk a vasárnapi időmérőre?

Két éve az USA-ban, 2004-ben és 2010-ben Japánban, 2013-ban Ausztráliában kellett vasárnapra halasztani az időmérőt a szörnyű szombati időjárás miatt. Lehet, hogy folytatódik a lista.

17:21
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel tapsoltatja meg a tifosit

Most a világbajnoki éllovas szentel néhány pillanatot a nézőknek egy kis integetéssel, Fisichellához hasonlóan tapost kap érte. Verstappen Jackie Stewarttal és Christian Hornerrel beszélget a Red Bull garázsában, bár inkább az ifjú holland és a csapatfőnök issza a háromszoros világbajnok szavait.

17:23
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Már mennek el a nézők

Az egyik akkreditált fotós arról számolt be, hogy a Parabolicánál azt látta, a nézők egy része megunta a várakozást, és elindult hazafelé.

17:25
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjeanon élcelődik a Red Bull tanácsadója

Helmut Marko beszólt a franciának: "Attól, hogy Grosjean kicsúszik, még nem kell leállítani egy edzést. Mint tudjuk, elég gyakran kicsúszik." Nemrég a Mercedes főnöke hegyezte a nyelvét Grosjeanon és korábbi kihágásain.

17:29
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Mindjárt kapjuk az újabb rossz hírt

A helyszíni jelentések szerint egyre jobban zuhog, a perceken belül esedékes pályabejárás bizonyára rossz híreket fog szolgáltatni.

17:31
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Stewart nagyon virgonc

A zöld svácjisapkát viselő Jackie Stewart egyedül sétált a bokszutcában a garázsok mellett, aztán Massához, majd a beavatkozó bírókhoz ugrik be egy kis csevejre. Szemmel láthatóan elemében van, a közönségnek ő is integet kicsit.

17:37
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne az esőben

A kép még az időmérő elején készült.

Forrás: AFP/Miguel Medina
17:39
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Kajakot vásárolna a Force India

17:42
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Elállt az eső

A paddockban most nem esik, ez jó hír. De a pálya ettől még lehet túlságosan vizes, meglátjuk – 15:45-kor tájékoztatnak az újabb fejleményekről.

17:48
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hamiltont az Instán keressük

16-kor jön az újabb tájékoztatás, már meg sem lepődünk, bosszankodni meg minek. A Mercedes versenyzői közben elfoglaltságot találtak:

17:49
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Megint esik

A Skynak nyilatkozó Christian Horner szerint már nem is érdemes nézni a radart, mert ilyen marad az időjárás órákon keresztül. Az eső újra esik.

17:55
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton és Bottas Playstationön játszik

Úgy tűnik, tényleg nagyszerű a kapcsolatuk, nem hisszük, hogy Hamilton és Rosbergy ugyanígy játszott volna egymással.

17:58
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Nasiznak a csapatok

A Renault pár perce írta Twitteren, hogy van sütijük, úgyhogy nem lehet probléma, és a Force Indiánál is nyalánkságot kezdenek felszolgálni.

18:00
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen: Elkéstünk az újraindítással

Szerinte 15 perccel a piros zászló megjelenése után folytatni lehetett volna az időmérőt. "Akkor tökéletes volt a helyzet, most viszont csak várakozunk" - mondta.

18:01
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Ocon Alonso nyomába lépett...

...az operatőri karrier útján. Igaz, Ocon munkáját még nem rakták be a hivatalos közvetítésbe.

18:04
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Várhatunk tovább

16:15-ig biztos, akkor megy körbe legközelebb a biztonsági autó.

18:08
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

A helyszínről jelentjük

18:10
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo várja az eső végét

Szerinte amint ez megtörténne, a 19 állva maradt autó gyorsan lesöpörné a vizet. Úgy véli, korábban lett volna egy olyan periódus, amikor a Q1-ből hátralevő 13 percet teljesíteni lehetett volna.

18:12
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Így szállították el Grosjean autóját

Két órája áll az edzés.

Forrás: AFP/Andrej Isakovic
18:17
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Járművel takarítják a vizet

Egy utcaseprő-szerűség megy körbe, és próbálja lefújni a vizet az aszfaltról.

18:18
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Nemsokára jöhet a végső döntés

A Sky Sports riportere, Ted Kravitz úgy értesült, perceken belül dönt a versenyirányítás, hogy folytatják-e az egyre kínosabb halogatást az időmérő folytatásáról, vagy holnapra halasztják. Önök mire fogadnak?

18:20
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo is felcsap operatőrnek

Ez az új divat az F1-es versenyzők körében, amit anno Alonso indított el Brazíliában. Az előbb Ricciardo kóstolt bele ebbe a hivatásba.

18:24
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Massa remekül kezeli a labdát

Massa a fiával és a Williams több tagjával nekiállt focizni a garázs előtt, és a brazil barátságban van a labdával, több szép megmozdulása is volt vele.

18:29
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

16:40-kor folytatódik az időmérő

Hip-hip-hurrá! Javultak a körülmények, nemsokára folytatódik a Q1.

18:33
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Készülődnek a pilóták

A legtöbben már visszaültek a munkaeszközükbe, 7 perc múlva ugyanis útjára engedik a mezőnyt.

18:36
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean nélkül folytatódik a Q1

Szóval: a Q1-ből 13 perc 31 másodperc van hátra, és Grosjean már nem vehet részt rajta a kicsúszása miatt.

18:39
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen felállt a bokszutca végére

Mindjárt folytatódhat az időmérő, Ocon és a Ferrarik szintén érkeznek, aztán a többiek is.

18:40
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Mindenki az extrém esőgumikat használja

Ezeken a kék oldalfalú abroncsokon van a legtöbb borda. A lámpa zöldre váltott.

18:44
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel az élre állt

1:38.285 az ideje, Verstappen 2. Úgy készülhetünk, hogy pillanatról pillanatra változni fog a sorrend, ahogy javul a pálya.

18:45
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton 1:36-os időt fut

1 másodperccel gyorsabb a 2. helyre lépő Bottasnál, Vettel, Ocon és Massa követi őket.

18:47
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Egyelőre mindenki talpon

Egyelőre nem látni hibákat a versenyzőktől. Hamilton 1:36.009-re javított, Bottas bő fél másodpercre megközelítette, most Verstappen a 3.

18:48
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Pérez levágta az egyik sikánt

A másodikba nem tudott befordulni, inkább kieresztette az autót az aszfaltozott bukótérbe. A Red Bullok visszatértek a bokszba.

18:50
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Palmer és Magnussen veszélyben

3 és fél perccel a Q1 vége előtt a Saubereken kívül ők állnak kieső helyen. Grosjeanon kívül mindenki a pályán tartózkodik.

18:51
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Stroll az előkelő 4. helyen

Csak Hamilton, Bottas és Verstappen gyorsabb nála, Vettelt és Ricciardót megelőzi.

18:52
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso interekre váltott

A jobban tapadó vizes pályás gumin köröz, jelen állás szerint továbbjut a Q2-be. Vettel is az intereken jött ki újra.

18:53
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen majdnem ütközött a bokszutcában

Úgy engedték volna tovább, hogy az egyik Force India pont érkezett a depóba, de időben a fékbe taposott. Vettel feljött a 3. helyre, az élen továbbra is a két Mercedes áll.

18:55
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen nem lép előre

Marad a 11. helyen az intermediate gumin, de aggódnia nem kell. Úgy néz ki, Magnussen, Palmer, Ericsson és Wehrlein fog kiesni a Q1-ben, no meg Grosjean, akinek a sorsa már két órája eldőlt.

18:56
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel hibázott

A bokszból kijövet nem tudta bevenni az első kanyart, a menekülőútra engedte ki a Ferrarit. Nem történt változás hátul, Magnussen, Palmer, Ericsson és Wehrlein búcsúzik.

18:58
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas megelőzte Hamiltont

Tett egy kísérletet az intermediate gumikkal, és 1:35.716-ra gyorsulva átvette az 1. helyet. A Q2-ben már a zöld peremű gumié lehet a főszerep.

19:01
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q2

Nyolcan máris folytatják a körözést, közöttük Bottas, Hamilton, Verstappen és Räikkönen.

19:03
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Megint jöhet a zuhé

Verstappent arra figyelmeztették, hogy hamarosan intenzívebb eső jöhet. Hülkenberg marad az extrém esőgumiknál.

19:06
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne szánkázott a Parabolicánál

A kanyarba megérkezve keresztbe áll alatta a Mclaren, de folytatni tudta a vezetést. Eltérő a gumitaktika a mezőnyben, a Mercedeseken és Vettelen például intermediate abroncsok vannak, míg Alonso és Verstappen teljes esőgumikat használ.

19:08
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel az élen

1:37.198 az ideje, Verstappen követi a tabellán 3 tized hátránnyal.

19:10
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Bekrepált a Live Timing

Valami gubanc van vele, keveri a Q1-es és a Q2-es eredményeket, nem a pontos sorrendet mutatja. Az élen Vettel áll 1:36.787-tel, Bottas 2., Verstappen 3., Ricciardo 4.

19:11
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton 3 tizedet ver Vettelre

Egész pontosan 340 ezredet, ismét Hamiltoné az 1. hely. Hülkenberg 6., Räikkönent is megelőzi.

19:12
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Egyesek kitartanak az extrém esőgumiknál

Például Kvjat és Pérez, és úgy látszik, nem jó lóra tettek, mert a 13-14. helyen állnak. Hülkenberg viszont ugyanilyen abroncsokon megelőzi Ricciardót.

19:13
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Stroll megint villant

Ízlenek neki a körülmények, az 5. helyre ugrott, Vettel, Hamilton, Bottas és Verstappen mögé.

19:14
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen is javít

A 4. helyet foglalta el 4 perccel a Q2 vége előtt. Ricciardo intermediate gumikra váltott.

19:15
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton 1:35-ös idővel az élen

Vettel, Bottas, Verstappen, Räikkönen, Stroll, Vandoorne, Hülkenberg, Ricciardo, Massa követi. Kieső helyen perpillanat Ocon, Pérez, Kvjat, Sainz és Alonso.

19:19
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Megmenekült Ocon, Pérez nem

Ocon végül becsusszant a Q3-ba, Pérez, Hülkenberg, Alonso, Kvjat és Sainz ellenben kiesik. Ebből kiderülhet, hogy a Williamsek is biztosították a részvételt az utolsó felvonásban, Stroll ráadásul Räikkönent és Ricciardót is megelőzte.

19:20
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton már 1:34-re képes

Az előző etap legvégén 1:34.660-ra emelte a tétet, a 2. Bottasra több mint 7 tizedet vert.

19:22
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Palmer nincs leverve

Egész könnyeden nyilatkozott a Q1-es búcsú után. Azt mondta, az intermediate gumira váltva az első körben sokat csúszkált, következő próbálkozásra meg nem maradt ideje.

19:24
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedesek vezetik fel a sort

A Q3-nak Hamilton és Bottas vág neki először.

19:29
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Eltaktikázhatta magát a Mercedes

Egyre jobban esik az eső, vissza kell rakni nekik a teljes esőgumikat. Akik eleve ezen a keveréken indultak el, például Verstappen, Ocon és Vandoorne, előnybe kerülhetnek.

19:31
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen 1., Ricciardo 2.

Tényleg romlottak a körülmények. Verstappent Ricciardo, Ocon és Räikkönen követi a tabellán, majd jön Stroll, Massa, Vandoorne. A világbajnokság első három helyezettjének nincs még mért köre.

19:32
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton megelőzte Verstappent

510 ezreddel jegyzett gyorsabb kört, Bottas azonban csak a Red Bull mögé fért be. Vettel egy lassabb körrel nyitott.

19:33
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo rálicitált Hamiltonra

1:37.143, 84 ezreddel gyorsabb a britnél. Ocon közben megelőzte Bottast, így 4. Még 4 perc van hátra.

19:36
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton ismét az élen

Hamilton, Ricciardo, Verstappen a sorrend az első három helyen, Vettel csak 8., Räikkönen 9.

19:37
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel alig javít

Csak 7. Massa megelőzésével, de egy kísérletet még tehet. Stroll megelőzte Bottast, most övé az 5. hely.

19:39
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Red Bull 1-2

Verstappen és Ricciardo az 1-2. helyre ugrik, de jön még Hamilton...

19:40
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hamiltoné a pole

Hamilton indulhat a pole-ból úgy, hogy a legjobb időt futja a Q3-ban, a Red Bullokra viszont büntetés vár, nem tarthajták meg a 2-3. helyet.

19:41
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Bravúr Strolltól, Ocontól

A 2-3. helyre lépnek előre a rajtrácson, Bottast és Räikkönent is megelőzték. Vettel csak utánuk következik.