A Mercedesek az utolsó körben ütköztek, Hamilton nyert Ausztriában

Események

605551759 Horizontal
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton celebrates on the podium after the Formula One Grand Prix of Austria at the Red Bull Ring in Spielberg, Austria on July 3, 2016. Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton won the race ahead of Infiniti Red Bull racing's Belgian-Dutch driver Max Verstappen (2nd) and Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen (3rd). / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Rosberg a váltócseréje után a 6. helyről is sokáig vezette az Osztrák Nagydíjat, de a végjátékban rajtavesztett, és csak 4. lett. Vettel is nyerhetett volna egyetlen kerékcserével, a gumija azonban felrobbant. Verstappen és Räikkönen is dobogóra állt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül84 bejegyzés

Remek csatákat, változatos stratégiai megoldásokat és utolsó körös drámát hozott az Osztrák Nagydíj, amelynek végén Lewis Hamilton szerezte meg idei harmadik futamgyőzelmét, miután az utolsó körben összeütközött a sokáig élen álló Nico Rosberggel. A világbajnokságot vezető német csak a 4. helyen ért célba a sérült Mercedesszel, a dobogóra Max Verstappen és Kimi Räikkönen állhatott fel Hamilton mellé. A bajnokságban

Hamilton 11 pontra megközelítette csapattársát

hazai versenye, a Brit Nagydíj előtt.

Akárcsak szombat délután, vasárnap délelőtt is esett az eső a spielbergi Red Bull Ringen, de a verseny rajtjáig felszáradt a pálya. A futam közben néha csöpögni kezdett az eső, de ahhoz nem eléggé, hogy megzavarja a versenyt, a levegő hőmérséklete azonban közel 10 fokkal alacsonyabb volt, mint a hétvége első két napján. Ez papíron a Mercedesnek kedvezett, mert Hamilton és Rosberg – a Ferrarikkal és a Red Bullokkal ellentétben – a kevésbé tartós ultralágy gumikon vágtak neki a versenynek.

Hamilton nyert az utolsó körös dráma után - katt a galériához! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A rajtnál Hamilton simán megtartotta az első helyet, Hülkenberg viszont a 2. pozícióból visszaesett a 4.-re, ezért Button és Räikkönen zárkózott fel a Mercedes mögé.

Hülkenberg versenye később egyre rosszabbul alakult:

folyamatosan előzgették a riválisok, a 7. körben egészen a 8. helyig esett vissza, majd a pontszerzők közül is kiszorult. Az utolsó körökben végül a Force India behívta a garázsba, és feladta a nagy reményekkel várt futamot.

Hamiltont a verseny elején senki nem zavarta az élen, mögötte Button a 7. körig tudta tartani a 2. helyet a McLarennel, mielőtt Räikkönen megelőzte őt. Rosberg mögöttük haladt a 4. helyen, amikor a 11. körben – a Mercedesek közül elsőként – kihívták a bokszba, és lágy gumikat tettek fel az autójára. Hamiltont viszont sokkal tovább kint hagyták a pályán az ultralágy gumikon, csak a 20. körben kapott lágy abroncsokat. Rosberg jól járt a korai kerékcserével,

a 6. helyről indulva is korán sikerült a csapattársa elé kerülnie.

Elrontották Vettel születésnapját

A versenyt ekkor Sebastian Vettel vezette, aki a szuperlágy gumikon rajtolva egykiállásos tatkikával próbálkozott, és a 27. körig még nem állt ki kerékcserére. Ekkor azonban nem bírták tovább az abroncsai, és a jobb hátsó gumija minden előzmény nélkül felrobbant a célegyenesben. Vettel a szalagkorlátnak is nekikoccant, majd keresztbecsúszott a pályán, és az 1. helyről fel kellett adnia a versenyt a 29. születésnapján.

Vettel versenyének defekt vetett véget - katt a galériához! Forrás: AFP/Expa/Dominik Angerer

„Nem értem, mi történt. Megkérdeztem a mérnökeimet, hogy láttak-e valami furcsát az adatokban, de azt mondták, semmi változást nem észleltek az előző körhöz képest" – magyarázta Vettel még a futam közben. „Szerintem nem volt gond a stratégiánkkal.

Nem is csúsztam ki, szóval tényleg nem tudom, mi történhetett."

Vettel kiesése miatt a pályára küldték a Safety Cart, ezt néhányan kihasználták, és átestek a második kerékcseréjükön, például az egész futam alatt előkelő helyen autózó Button. A 32. körben újra elengedték a mezőnyt, Hamilton ekkor még nem tudta támadni Rosberget, és a német hosszú körökig tartotta a körülbelül 1,5-2 másodperces előnyét. Mindkét versenyző a lágy gumikat használta, de Rosberg szettje 9 körrel korábban került fel a Mercedesre. A második kerékcserére mégis Hamiltont hívták ki hamarabb, az 55. körben, pedig az is felmerült, hogy a brit akár egy kiállással is teljesítheti a versenyt. A címvédő újra lágy abroncsokat kapott, Rosberg viszont szuperlágyakat, és a kerékcserék után alig 1 másodpercre csökkent köztük a különbség.

Egymást okolják

A 61. körben mindketten megelőzték a taktikája miatt ideiglenesen élen álló Verstappent, majd Hamilton egyre közelebb került Rosberghez, és az utolsó körökben a DRS segítségével támadhatta. Az utolsó kanyarban a 2-es kanyarban próbálta megelőzni a csapattársát, akinek autójában a Mercedes elmondása miatt elromlott a fékrendszer, ezért túlcsúszott a kanyaron. Továbbra is keményen védekezett Hamilton ellen, ezért

összeakadtak, és Rosberg autójáról letörött az első szárny.

Hamilton célba tudott érni az 1. helyen, a sérült autóval vánszorgó Rosberget viszont Verstappen és Räikkönen is megelőzte, ezért csak a 4. helyen ért célba.

„Az enyém volt a belső ív, egy erős pozíció, és kissé túl mélyen vettem a kanyart, de ez teljesen rendben van, mert én diktálok" – nyilatkozta a verseny után Rosberg.

Hamilton természetesen nem értett egyet a csapattársával. „Bőven hagytam neki helyet a belső íven, és szerintem blokkoltak a kerekei, és az autómnak ütközött. Úgy tudom, gondjai voltak a fékjeivel.

– jelentette ki a brit, akit kifütyültek a szurkolók az eredményhirdetés alatt. A Mercedes főnöke, Toto Wolff „agyatlannak" nevezte az ütközést, és megerősítette, hogy Rosbergnek fékhibája volt. Niki Lauda inkább Rosberget találta hibásnak, de mindenki hangsúlyozta, hogy alaposan kielemzik majd a felvételeket. A sportfelügyelők Rosberget vizsgálják, egyrészt az ütközés okozása miatt, másrészt azért, mert az autója már korábban is megsérült, és lógó alkatrészekkel vezetett.

Räikkönen előzhetett volna

Verstappen az utolsó körben éppen Räikkönen elől próbálta védeni a 3. helyét, ezért meglepte, hogy végül a vártnál is jobb helyen ért célba.

A finn biztos benne, hogy megelőzte volna a Red Bullt,

de a Sergio Pérez utolsó körös balesete miatt lengetett sárga zászlók megakadályozták ebben. „Szerintem ezen a hétvégén jobb eredményre is képes lett volna a csapatunk. A verseny végén sokkal gyorsabb voltam Maxnál, szerintem megelőztem volna, de most nem volt szerencsénk" – mondta. „Azért a dobogós helyezés így sem rossz eredmény."

Button a futam elején lemaradt, de végül jó eredményt ért el - katt a galériához! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Verstappen dobogóját látva Daniel Ricciardo valószínűleg nem elégedett az 5. hellyel, a 6. pozícióban befutó Jenson Button viszont boldogan nyilatkozott. „Tudjuk, hogy ehhez az eredményhez a körülmények is hozzájárultak, de

– vélekedett. „Még a Mercedes-motoros Williamsnél is gyorsabbnak tűntünk. A hazai versenyem következik, és Silverstone-ban is hasonló lehet az időjárás, ezért bizakodva utazom haza."

A Williams megint gyenge futamot zárt, a bokszutcából induló Felipe Massa műszaki hiba miatt kiesett a verseny záró szakaszában, Valtteri Bottas pedig csak a 9. helyen ért célba.

Az utolsó pont pedig a Manor újoncához, Pascal Wehrleinhez került,

aki már az időmérőn is remekül szerepelt. A Manor korábban csak egyszer, még a 2014-es Monacói Nagydíjon szerzett pontot Jules Bianchi révén.

A futamot hat versenyzőnek kellett feladnia. Kvjat már a verseny elején leparkolta a szombaton balesetet szenvedett Toro Rossót, Vettel a defekt, Pérez az utolsó körös kicsúszás miatt nem ért célba, Massa, Fernando Alonso és Hülkenberg pedig az utolsó körökben állt ki a garázsba.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:20
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

A rázókövektől tart a mezőny

Pénteken még sokan elbagatellizálták a kérdést, de szombaton már egyre többen aggódtak a baleseteket okozó kerékvetők miatt. Az FIA nem volt hajlandó változtatni rajtuk.

A helyszínről jelentjükVeszélyesek-e a Red Bull Ring rázókövei?http://www.gphirek.hu/f1/20160702-f1-veszelyesek-e-a-red-bull-ring-razokovei-a-mercedes-aggodik.html
15:21
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Vajon Hamilton vezet-e a rajt után is?

Noha Hamilton már több pole pozíciót is szerzett az idei szezon során, a rajtokkal hadilábon áll. Így fordulhat elő, hogy a tavalyi USA Nagydíjon vezetett utoljára az 1. kör végén, azóta ha nyert is, hátrányból küzdötte fel magát.

15:24
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Reklámon ugratja a Mercedes a Red Bullt

A Red Bull a hétvégi verseny házigazdája Ausztriában, de a szintén osztrák menedzsmenttel rendelkező Mercedes nem bírta ki egy fricska nélkül. Az alábbi reklámtáblán az az üzenet áll, hogy régen lovakkal és nyilakkal vadásztak a bikákra, manapság ez már fordítva van. Az üzenet utalás a Mercedes legendás Ezüstnyilaira, amelyek a mai, szintén ezüst színű autók elődei voltak.

15:27
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Kvjat a bokszból rajtol

Új autót kellett építeni neki az időmérőn történt balesete után, ezért nem állhat fel a rajtrácsra. Nem ez az egyetlen változás a szombati eredmények után.

Az Osztrák Nagydíj valódi rajtrácsahttp://www.gphirek.hu/f1/20160702-f1-az-osztrak-nagydij-valodi-rajtracsa.html
15:30
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel ma 29 éves

1987. július 3-án született a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, aki a mai futamot a 9. helyről kezdheti. Szombaton egy olasz riporter egy olasz válogatott focimezt akart neki ajándékba adni, utalva arra, hogy az olaszok majd kiütik a németeket az Európa-bajnokságról (spoiler: nem így történt), de Vettel visszautasította a hölgyet, mondván, hogy neki nagyobb szüksége lesz rá a könnyei letörléséhez.

15:35
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem esik

Borult az égbolt, és jóval hűvösebb van a tegnap, és főleg a pénteken mért hőmérsékleteknél, de egyelőre úgy tűnik, száraz pályán rajtolhat a mezőny.

Ez a Mercedeseknek kedvezhet, mert ők az ultralágy gumikon indulnak, de a hűvösebb pálya miatt várhatóan a hátsó gumikon jelentkező hólyagosodás kevésbé jelentkezik majd. Így is maximum 10 kört bírnak majd ki.

15:40
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Úton a mezőny a rajtrács felé

Vettel már odaért, Hamilton még csak a pályán halad. Ilyen most az időjárás a Red Bull Ringen.

15:44
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Massa is a bokszból rajtol

A Williams új specifikációjú első szárnnyal akart versenyezni Massa autóján, de szerkezeti sérülést találtak az alkatrészen, ezért nem tartják biztonságosnak az új alkatrészt. Visszatették a régit, de ez csak úgy lehetséges, ha versenyzőjük a 10. rajtkocka helyett a bokszutcából rajtol.

15:47
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Nem jár nagy luxus a Mercedes szerelőinek

Miután az autók elhagyták a garázst, megérkeztek a kempingszékek a Mercedes szerelőinek, ezeken nézik majd a versenyt, mielőtt felugranak egy bokszkiálláshoz.

15:49
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

A Red Bull népviseletbe öltöztette versenyzőit

...sőt a bokszfalon is látni így öltözött mérnököket. Nemcsak a tűzálló kezeslábas mintázza a helyi szokásokat, hanem a civil ruha is.

15:52
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Wehrlein lehet a középmezőny hőse

Felipe Massa büntetése után a 12. kockából, de ténylegesen a 11. helyről rajtolhat Pascal Wehrlein a Manor-Mercedesszel. Ez Jules Bianchi óta a legjobb eredmény a kis brit istállótól, ráadásul nagyrészt önerőből érték el. Ez az első idei pálya, amelyen Wehrlein korábban versenyzett már, és Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója szerint az ifjú német most megmutatta, hogy valóban különleges srác.

15:54
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Lépni sem lehet a rajtrácson

Bár a Red Bull Ring nagyvárosoktól viszonylag távol, alpesi környezetben fekszik, nagy érdeklődés övezi a versenyt. VIP-kban sincs hiány, egyebek mellett George Lucas és Michael Madsen is ellátogatott a helyszínre.

15:56
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Nem fogadnánk arra, hogy nem lesz eső

Az égboltot elnézve csak idő kérdése, hogy mikor kell leváltani a slick gumikat intermediate-ekre vagy esőgumikra. A délelőtti betétfutamokat is megnehezítette az esőzés, ami ezúttal már nem csak a pálya egy részét érintette.

15:58
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

A Mercedes megint trükközik a hőmérsékletekkel

16:00
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Nagyon lehűlt az aszfalt

Ma csupán 26 fokos az aszfalt hőmérséklete, korábban már ennek a duplája is volt. A levegő is csak 15 fokos. Nagyon megváltoztak a körülmények vasárnapra, a szuperlágy gumikkal nehézkes lehet a rajt a Red Bullok és a Ferrarik számára.

16:01
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Elindult a felvezető kör

Minden versenyző sikeresen elhagyta a rajtrácsot, ketten viszont a bokszból indulnak csupán.

16:04
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Rajt: Hamilton megtartotta a vezetést

Hülkenberg beragadt, így Button és Räikkönen is megelőzte, Vettel nem tudott előrébb kerülni.

16:06
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

1. kör: Rosberg és Vettel sem tudott nagyot ugrani

Hamilton vezet Button, Räikkönen, Hülkenbeg, Rosberg, Ricciardo, Verstappen, Vettel és Bottas előtt. A Ferrari és a Williams majdnem összeakadt, de végül megúszták.

16:07
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

2. kör: Button jól jön Hamiltonnak

1:11.825-öt futott, ezzel övé a leggyorsabb kör, míg Button csak 1:12.474-et tudott, így a Mercedes kényelmesen el tud szakadni az üldözőktől. Érdekesség, hogy Räikkönen lassabb volt a McLarennél.

16:08
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

3. kör: Kvjat kiesett

A bukótérben áll, látszólag egyben van az autója. A mezőny tagjai közben libasorban követik egymást, de már lehet használni a DRS-t, úgyhogy remélhetőleg hamarosan történik valami.

16:09
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

4. kör: Rosberg a leggyorsabb

1:11.681-et tudott, de Hamilton is csak alig 1 tizeddel volt lassabb. Räikkönen üldözi Buttont, de nincs még támadási helyzetben. A versenyzők messze elkerülik a sárga rázóköveket.

16:10
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

5. kör: Megint Hamilton a leggyorsabb

Csak századokat faragott Rosberg idejéből, 1:11.661-et ért el, 3 tizeddel gyorsabb Buttonnál. Rosberg közben Hülkenberget támadja.

16:11
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

6. kör: Hülkenberg visszaesett

Rosberg a 2-es kanyarban körbeautózta, ezért a Force India nem tudott ideálisan kigyorsítani, és Max Verstappen is elment mellette.

16:13
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

7. kör: Támadnak a Ferrarik

Räikkönen megelőzte Buttont, és átvette a 2. helyet, Vettel pedig Ricciardót és Hülkenberget is maga mögé utasította, így a 6. helyen halad jelenleg. Hamilton rögtön futott egy újabb leggyorsabb kört 1:11:250-nel.

16:14
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

8. kör: Rosberg már a dobogón

Ő is lenyomta Buttont, és a következő körben Verstappen is megelőzte a McLarent. Hülkenberget kihívták, és szuperlágy gumikat kapott.

16:15
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

9. kör: Button is kereket cserél

Ez jól jött Vettelnek, mert már épp kezdte utolérni a McLarent, de hátra is kell figyelnie, mert az előzés miatt Ricciardo a nyakára esett.

16:16
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

11. kör: Rosberg lágy gumikra vált

Gyors kerékcsere volt, a 3. helyről állt ki, és a 15. pozícióba tért vissza. Többen is kiálltak közben, Bottas, Sainz és Alonso is megjárta már a bokszot.

16:18
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

12. kör: Nagy a forgalom Rosberg előtt

A Mercedes be fog ragadni a 9. helyezett Gutiérrezzel kezdődő vonat mögé. Nasr a 10., őt Massa üldözi, és mögötte érkezik Rosberg.

16:19
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

13. kör: Massa kiáll a bokszba Rosberg elől

A Mercedes versenyzője így is időt vesztett, de legalább már a 10. helyen halad. Hamilton még mindig vezet az ultralágy gumikkal, és a tempója sem esik vissza.

16:20
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

14. kör: Vettel nem tudja lerázni Ricciardót

A Red Bull versenyzőjét korábban arra kérték, hogy siessen, mert lehet, hogy nemsokára kiállnak a bokszba, de ez lehet, hogy csak csali volt a Ferrarinak. Wehrlein közben kiállt a bokszba, és a rádión azt mondta, hogy esőcseppeket észlelt.

16:22
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

14. kör: Rosberg a leggyorsabb

Megszabadult Nasrtől és Gutiérreztől, rögtön 1:10.738-at futott a lágy gumikon, ez sokkal gyorsabb, mint Hamilton 1:12.0-s ideje. Ricciardo kiállt a bokszba, és a 7. helyre jött vissza. Verstappen is így tett.

16:23
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

16. kör: Rosberg Verstappen előtt maradt

Legutóbbi gyors köreinek köszönhetően Rosberg meg tudta tartani a pozícióját Verstappen előtt, már 1:10.069-re is képes volt. A Mercedes versenyzője jelenleg a 4. és első azok közül, akik már voltak kint a bokszban. Hamilton gumijai már rongyosra koptak, és közben egyre több esőcseppet látni a kamerákon.

16:25
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

18. kör: Button már csak a 10.

Igaz, hogy többen még nem cseréltek kereket előtte, de már 34 másodperc a hátránya Hamilton mögött. A jó rajthely ellenére a tempója továbbra sem elég a csatához, de Hülkenberggel együtt a pontszerzésre még jó lehet.

16:26
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

19. kör: Egyre jobban esik az eső

Button fedélzeti kameráján már egyértelmű, hogy szemerkél az eső, de ez egyelőre nem zavarja a versenyzőket. Bottas még állóra tudta fékezni a kerekét úgy, hogy az füstöljön, így egyelőre nem túl nedves az aszfalt.

16:28
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

20. kör: Hamilton továbbra is vezet

A várakozásokra alaposan rácáfolva már a 20. körét teljesíti az ultralágy gumikkal és még mindig képes ugyanolyan tempóra, mint az őt üldöző Räikkönen és Vettel. Rosberg a 4. helyen lendületesen farag a hátrányából, de Verstappen és Ricciardo is közelít az élmezőnyhöz. Mögöttük Grosjean, Nasr, Button és Hülkenberg a pontszerzők sorrendje.

16:29
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

21. kör: Rosberg már 1:10 alatt, Hamilton a bokszban

Legújabb leggyorsabb köre már 1:09.929 lett a 20. kör végén, Hamilton eddig bírta, új lágy gumikat kapott. A Ferrarinak most nagyon jól jönne, ha szakadni kezdene az eső.

16:30
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

21. kör: Rosberg tovább száguld

1:09.666 a 3. helyezett versenyző legjobb köre, Hamilton bokszkiállása csak 4,2 másodperc alatt volt meg, így visszaesett csapattársa mögé.

16:31
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

22. kör: Räikkönen is cserél

A lehető legrosszabb helyre, Ricciardo mögé az 5. pozícióba tért vissza. Vettel vezet, de nemsokára neki is jönnie kell.

16:33
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

23. kör: Wehrlein előtt Magnussen szlalomozik

Szabálytalanul tartotta fel ellenfelét, de egyelőre nem vizsgálják az esetet. Wehrlein másodszor is kiállt a bokszba.

16:34
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

26. kör: Rosberg mindjárt utoléri Vettelt

A Ferrari versenyzője még nem volt kint, az abroncsai már rojtosra koptak. 2,9 másodperc a különbség, de Rosberg körönként 1,5-tel gyorsabb.

16:35
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

27. kör: Safety Car - Vettel kiesik

A Ferrari megpördült a célegyenes végén, nem tudja folytatni, Rosberg vezet.

16:37
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

27. kör: Vettelnek jobb hátsó defektje volt

Túlságosan agresszív taktikát választottak, Vettel nem ment ki kereket cserélni, és a célegyenesben egyszerűen szétrobbant a jobb hátsó gumija.

16:39
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel elnézést kért a csapattól

Valószínűleg ő akart minél tovább kint maradni. A gumiban már több mint 30 kör volt, ami még a szuperlágytól is elég sok. Rosberg jelentette a csapatnak, hogy törmeléken hajtott át.

16:41
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

A bokszutcán halad keresztül a mezőny

Ezért mutatja a live timing, hogy mindenki kiállt a bokszba. Ez Rosberget nehéz helyzetbe hozza, mert az abroncsai jóval öregebbek Hamiltonéinál, és kettejük között most csak Wehrlein halad körhátránnyal.

16:43
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

30. kör: Előzhetnek a lekörözött autók

Wehrlein így visszatérhet ténylegesen is a mezőny végére. Hiába volt jó rajthelye, most mégis az utolsó helyen halad. A sportfelügyelők közben vizsgálják, hogy Magnussen szabályosan tartotta-e maga mögött a Manor versenyzőjét. Valószínűleg nem.

16:44
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

32. kör: Folytatódik a verseny

Rosberg autójáról lóg valami, Hülkenberget és Grosjeant közben vizsgálják gyorshajtás miatt. A Mercedes versenyzője továbbra is vezet, Hamiltont szorongatták a Red Bullok, de megúszta.

16:46
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

32. kör: Magnussen időbüntetést kapott

5 másodpercet hozzáírnak az idejéhez, mert egynél többször váltott irányt, jelenleg a 11. helyen halad. Rosberg előnye 1,3 másodperc Hamilton, és 2,3 Verstappen előtt.

16:47
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

34. kör: Rosberg már 2 másodperccel vezet

Öregebbek az abroncsai, de egyelőre jobb a tempója Hamiltonénál, 1:09.521-gyel megint leggyorsabb kört futott, és Hamilton csak 1:10.1-et tudott.

16:49
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

34. kör: Hamilton gyorsul, de nem eléggé

Megint Rosbergé a leggyorsabb kör 1:09.449-cel, de Hamilton is felgyorsult 1:09.6-ra, sőt a 35. kör elején abszolút leggyorsabb első szektoridőt is elért.

16:50
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

35. kör: Most Hamilton volt gyorsabb

Alig 2 tizedet faragott a hátrányából, 2 másodperc körüli a differencia. Hülkenberg 5 másodperces időbüntetést kapott gyorshajtásért a bokszutcában, így járt Grosjean is.

16:51
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

37. kör: Befagyott a különbség az élen

Stabilizálódott Rosberg előnye 1,9 másodpercnél, a Red Bullok, és Räikkönen is elkezdett lemaradni mögöttük. Vajon Rosberg abroncsai kibírják a végéig?

16:53
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

38. kör: A Red Bullok végre jól mennek hazai pályán

Eddig még a dobogó közelébe sem jutottak az osztrák pályán, most pedig Max Verstappen és Daniel Ricciardo a 3-4. helyen halad, ráadásul Kimi Räikkönen nem igazán veszélyes rájuk.

A Mercedes ellen nincs orvosságuk, Rosberg 1:09.321-et, Hamilton 288-at futott, ez új leggyorsabb kör.

16:54
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

39. kör: Button mögött vonat torlódott fel

A McLaren versenyzője a 7. helyet próbálja tartani, nemrég előzte meg a 8. helyezett Nasrt, aki egyelőre lassabbnak bizonyul nála.

16:56
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

40. kör: Hamilton kezd előnybe kerülni

1:09.010-zel újabb leggyorsabb kört futott, és 1,8 másodpercre csökkentette a hátrányát. Ez még nem jelentős, de a vége még szoros lehet.

16:57
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

42. kör: Rosberg reagált

Kicsivel most növekedett a különbség, de még mindig 2 másodperc körül vannak egymástól. Ricciardót figyelmeztették, hogy a 2-es kanyarnál esőcseppekre kell számítani.

16:58
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

42. kör: Rosberg lement 1:09 alá

A német versenyző 2 másodperc fölé növelte az előnyét, mivel az előző körben 1:08.955-öt tudott futni, de Hamilton is szorosan üldözi. Grosjean feljött a 8. helyre Nasr kifékezésével, de időbüntetéssel kell számolnia.

17:01
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

43 kör: Rosberg kicsúszott, Hamilton felzárkózott

Elfékezte magát az 1-es kanyarban, és a bukótérből, a hurkákat megkerülve tért vissza. Hamilton DRS távolság közelébe jutott.

17:02
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

44. kör: Nasr eddig bírta

Végre kiállt kereket cserélni, fellélegezhet a 9. helyezett Massa. Nasr a 20. helyre tért vissza.

17:03
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

46. kör: Hamilton futóműve kritikus állapotban van

Mérnöke rászólt, hogy a 8-as kanyarban jobban vigyázzon. Vettel közben elmondta, semmi előjele nem volt a defektnek, és nem tudott magyarázattal szolgálni a kiesésére.

17:05
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

47. kör: Rosberg autója megsérült

Az autó bal oldalán az oldaldoboz melletti függőleges légterelő elem eltört, és lifeg, de egyelőe nem szakadt le. Ez Hamiltonra akár veszélyes is lehet, valószínűleg egy korábbi csatában sérült meg.

17:08
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

51. kör: Rosberg lassan visszaépíti az előnyét

A kicsúszás után ismét 1,7 másodpercre növelte az előnyét. Közben Hülkenberg vibráció miatt újra kereket cserélt, egyben letöltötte az időbüntetését is.

17:10
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

52. kör: Eljött a második kerékcserék ideje

Hülkenberg ultralágyakat kapott 19 körre, és Bottas is kereket cserélt, a 12. helyre esett vissza. Hamilton közben begyújtotta a rakétákat, és 1:08.872-vel 7 tizedet vert Rosbergre egy kör alatt és Räikkönen is szorongatni kezdte Ricciardót.

17:12
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

54. kör: Hamilton a bokszban!

Mérnöke siettette, majd kihívták a bokszba, új lágy gumikat kapott, és pont visszaért Ricciardo elé, de a 2-es kanyarban megcsúszott, és a Red Bull veszélyesen közel került hozzá. Ezen múlhat a győzelem sorsa?

17:14
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

55. kör: Rosberg reagál

Hamilton hibáját kihasználva ő is kiszáguldott a bokszba, és visszatért a 2. helyre Verstappen mögé, de Hamilton elé. A visszajátszás szerint Hamilton második kerékcseréje sem sikerült elég jól.

17:16
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

57. kör: Eltérő gumitaktika a Mercedesnél

Rosberg a lágy helyett szuperlágy gumikat kapott vissza, de Hamilton így is közeledni tud hozzá, részben a lekörözések miatt is. Hamilton reklamál is, hogy miért kapott más gumit, mint Rosberg, de mérnöke szerint a végén ez lesz a helyes választás.

17:17
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

58. kör: Räikkönen legyűrte Ricciardót

A 2-es kanyarból kigyorsítva került ellenfele elé, de Verstappen és a dobogós hely elég messze van tőle, mivel a holland tinédzser egyelőre vezet, nyakában a 2 Mercedesszel.

17:18
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

59. kör: Működnek Hamilton gumijai

1:08.744-gyel új leggyorsabb kört futott, és 6 tizedet vert egy kör alatt csapattársára. Rosberg is kezdi utolérni Verstappent.

17:20
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

61. kör: Rosberg átvette a vezetést

Menekül Hamilton elől, először a 2-es kanyarban próbálta megelőzni ellenfelét, majd a 3-asban sikerrel is járt. Hamilton beragadt a Red Bull mögé, Ricciardo kiállt a bokszba, és csak az 5. helyre jött vissza Button mögé.

17:21
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

62. kör: Rosberg most nyeri meg a versenyt?

Verstappen továbbra is maga mögött tartja Hamiltont, közben Rosberg meg tudott lépni. Hamilton előzése is csak idő kérdése.

17:22
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

63. kör: Hamilton is elment Verstappen mellett

A fiatal holland okosan védekezett, de a Mercedes tempóelőnyével nem tudott mit kezdeni. Hamilton 1,6 másodperc hátrányba került Rosberg mögött.

17:23
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

63. kör: A szokásos Räikkönen-siránkozás

Megint a kék zászlókat hiányolja, közben Ricciardo utolérte Buttont, és csatázni kezdenek a 4. helyért. Hamilton 1:08.598-cal, új leggyorsabb körrel üldözi Rosberget.

17:24
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

65. kör: Massa feladja

Betolják a bokszba a Williamst, így Massa hiába vezetett bátran a mezőny végéről indulva, ma pont nélkül marad. Bottas is csak a 9. helyen halad, Wehrlein viszont egyelőre a 10., azaz pontszerző.

17:25
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

66. kör: Ez nem a McLaren köre

Buttont megelőzte Ricciardo, Alonso pedig a bokszban kiszállt az autójából. Nico Hülkenberg is kiesett, műszaki hiba miatt, szintén a bokszban.

17:27
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

67. kör: Hamilton üldözi Rosberget

1:08.411 volt a legutóbbi leggyorsabb köre, és felzárkózott csapattársa mögé. Nagyon szoros lesz az utolsó 4 kör.

17:28
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

69. kör: Benne van az előzés Hamiltonban

Rosberg már kénytelen védekezni, úgy tűnik, a végén tényleg a lágy gumik válnak be. Rosberg előtt lekörözöttek haladnak.

17:30
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

70. kör: Lekörözték Bottast

Ez elég megalázó a Williamsnek, Rosbergnek viszont jól jött, mert így Hamilton nem tudta támadni. Egy kört kell kibírnia.

17:31
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

71. kör: Összeütközött a két Mercedes

Rosberg húzta a rövidebbet, letört az első szárnya, és Verstappen és Räikkönen is utolérte. Hamilton megnyerte az Osztrák Nagydíjat.

17:34
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton a rádión magyarázkodik

Nem én mentem neki, mondta mérnökének. A visszajátszás szerint Hamilton autója előrébb volt, de Rosbergé volt az ív, Hamilton mégis ráhúzta a kormányt csapattársára.

17:35
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Wehrlein pontot szerzett a Manornak

A végeredmény: Hamilton, Verstappen, Räikkönen, Rosberg, Ricciardo, Button, Grosjean, Sainz, Bottas, Wehrlein.

Nemsokára jelentkezünk bővebb összefoglalóval!

17:44
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberget vizsgálják a sportfelügyelők

Azt nehezményezik, hogy balesetet okozott, és nem állt félre a sérült autójával, hanem még majdnem fél kört megtett.

17:45
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Hamiltont kifütyülik a szurkolók

"Ez nem az én gondom, hanem az övék" - mondta a dobogón.

17:49
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Rosbergnek fékhibája lehetett

Hamilton és Lauda is erre gyanakszik, de utóbbi nem érti, hogy miért ütköztek össze. A háromszoros világbajnok inkább Rosberget hibáztatja. (Sky Sports)

17:51
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Wolff: Agyatlan baleset volt

Megerősítette, hogy Rosberg brake-by-wire rendszere felmondta a szolgálatot, de azt állítja, hogy erről nem szólhattak a versenyzőiknek. Hamiltonnal 1 kerékcserét akartak megjátszani, de inkább biztosra mentek. (Sky Sports)

17:58
július 03, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg: Hamilton ütközött nekem

A csalódott versenyző az Auto Motor und Sport szerint azt mondta, biztos volt a győzelmében, elismerte, hogy fékhibája volt, de úgy vélte, hogy az övé volt a belső ív és szerinte Hamilton ment neki.