A Ferrari szárnyalt, a Mercedes küszködött délután

Események

auto-prix auto Horizontal Ferrari's German driver Sebastian Vettel steers his car during the first practice session of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on April 28, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Ferrari's German driver Sebastian Vettel steers his car during the first practice session of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on April 28, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel 7 tizedet vert Bottasra és Hamiltonra, akik többször elfékezték magukat és lesodródtak a pályáról az Orosz Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén. A Ferrari versenyszimulációja is meggyőző volt, Verstappent motorhiba állította félre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül45 bejegyzés

A Ferrari egy mért körben és a hosszú etapokon is meggyőző fölénnyel zárta az Orosz Nagydíj péntek délutáni szabadedzését. Sebastian Vettel magabiztosan vezetve vert 7 tizedet a Mercedes párosára, és a versenyszimulációk során is mindkét keverékű gumin ő diktálta a tempót Szocsiban.

Bár ez a motorigényes pálya a papírforma szerint a Mercedesnek kedvez, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas láthatóan nem érezte magát teljesen kényelmesen az autójában, az edzés során mindketten többször elfékezték magukat és lesodródtak az aszfaltcsíkról.

Hamilton az időmérő-szimulációja első két körét elrontotta, kis híján legázolva Pascal Wehrlein Sauberjét az egyik kanyar előtt.

Mivel a sima burkolaton az ultralágy gumik is sokáig bírták, később másokhoz hasonlóan ő is javítani tudott, de nem ért a Ferrarik nyomába.

Vettel a hosszú etapokon is gyors volt - katt a galériához! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Kimi Räikkönen az edzés elején az élre állt, de a szuperlágy gumikon még Hamilton érte el a legjobb időt. A finn már korán bevetette az ultralágyakat, és azonnal nekivágott egy gyors körnek, míg Vettel és Valtteri Bottas előbb egy melegítő körrel igyekezett jó formába hozni gumikat, de úgy tűnt, erre nem volt szükség. Vettel végül a második gyors körében állította be 1:34.120-as eredményét, amellyel máris 1,2 másodpercet vert Nico Rosberg tavaly felállított pályacsúcsára.

Amikor a mezőny az edzés második felében a versenyre gyakorolt, szintén a Ferrari formája tűnt a legmeggyőzőbbnek.

Csak Vettel és Räikkönen futott 1:38 alatti köröket, a vb-t vezető német azonban arra gyanakodott, hogy a Mercedes szándékosan leplezni próbálta a valódi tempóját.

A Red Bull tőlük is további 7 tizeddel lemaradt, ráadásul a futamra való felkészülése is csorbát szenvedett, amikor Max Verstappen autója az első hosszú etap alatt már pár kör után megállt, vélhetően az üzemanyagrendszer hibája miatt.

A középmezőny szokás szerint sűrű volt: a legjobb tíz közé befért egy Renault, egy Haas és egy Force India is. A Haas erre a hétvégére a Brembóról a Carbone Industrie fékeire váltott, de délután Kevin Magnussen és Romain Grosjean sem volt kibékülve a pedál viselkedésével. Mindketten lecsúsztak a pályáról, sőt az alulkormányzottságra panaszkodó Grosjean még egy látványos piruettet is bemutatott az utolsó kanyarban.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:48
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Mindjárt folytatódik a program

Szép napot mindenkinek! Ami Szocsit illeti, a helyszínen valóban szép nap van: süt a nap, bőven 20 fok fölötti a hőmérséklet. Az aszfalt délelőtt több mint 40 fokos volt, vagyis nem annyira hűvös, mint eredetileg várták, ami a Ferrarinak kedvezhet. A csapatok a következő másfél órában fognak felkészülni a versenyre, de előtte szokás szerint gyakorolnak majd az időmérőre is.

15:51
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Délellőtt Räikkönen végzett az élen

A Ferrari versenyzője 4 századot vert Bottasra, míg Vettel a piros zászló miatt kénytelen volt megszakítani az első szuperlágy gumis körét, aztán a következő próbálkozás során megforgott. Hamilton 6 tizeddel elmaradt Bottastól. Egyébként délelőtt mindenki a szuperlágyakon érte el a legjobb idejét, az ultralágyakat - amelyeket a Pirelli most először hozott el Szocsiba - még senki nem vetette be. Majd most.

15:57
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne rajtbüntetést kapott

A McLarent nem hagyják nyugodni a motorhibák. Szocsiba a Honda frissített MGU-H-t hozott nekik, de Vandoorne autójában délelőtt a változatosság kedvéért az MGU-K döglött be, és mivel a második edzésig nem volt elég idő az egyes komponensekkel bajlódni, az egész motorját kicserélték. Így viszont már az 5. MGU-H-t és turbót kapta meg az idén, vagyis átlépte a teljes szezonra szóló keretet, ezért 15 hellyel hátrébb fogják sorolni a rajtrácson. Jól kezdődik!

16:00
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Horner bőröndben cipelte a motort

Max Verstappen motorjához az új MGU-K darabjai későn készültek el, ezért ő maga hozta át őket a vámon a bőröndjében tegnap. Jópofa sztori, de ez egyébként elég gyakori. Verstappen Red Bullján egyébként még dolgoznak a garázsban.

16:02
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az edzés

Magnussen és Hülkenberg azonnal ki is robogott a pályára, majd Räikkönen követte őket. A levegő 20, az aszfalt 40 fokos éppen. Verstappen még Pierre Gaslyval beszélget a Red Bull garázsában.

16:03
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Magnussen a fékre panaszkodik

"A pedál eléggé nyúlós" - jelenti a rádión. A Haas ezen a hétvégén áttért a Carbone Industrie fékekre a Brembókról az elhúzódó problémák miatt. Na, most Grosjean is ugyanarra panaszkodik, mint Magnussen. Jól nézünk ki!

16:05
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Hülkenbergé az első mért kör

1:42.336 alatt teljesíti, ez még nem komoly. Räikkönen viszont rögtön 1:36.842-vel kezd. Mindenki a szuperlágy gumikat használja, már nyolcan jártak a pályán. No, Vettel 1:36.524-gyel átvette a vezetést. A két Ferrari az élen.

16:08
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean elfékezi magát

És a bal első kerékből sűrű fékfüst tör elő. "A 4-es kanyarnál teljesen elvesztettem az irányítást, fogalmam sincs, mi történik!" - mondja. A Ferrarik mögé közben Ocon zárkózott fel a Force Indiával.

16:10
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen átveszi a vezetést

1:35.980-as kört ment, ez már a hétvége legjobb ideje eddig. Bottas beférkőzött a két Ferrari közé, Kvjat megpördült a 13-as kanyarnál.

16:13
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Már Hamilton a leggyorsabb

Az első két szektorban elmaradt Räikkönentől, az utolsóban viszont rendesen rávert, úgyhogy 1:35.752-es ideje révén, 0,228 mp-s előnnyel átvette tőle a vezetést. Már 13 versenyzőnek van mért köre, a két Sauber viszont még egyáltalán nem járt a pályán.

16:15
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas elfékezi magát

A 2-es kanyarnál, amely mellé az idén letettek két fekvőrendőrt. Ezeket a versenyigazgatói utasítás szerint teljesen ki kell kerülni, ha valaki kicsúszott, el kell menni a rázókő végéig. Massa közben feljött az 5. helyre.

16:16
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az első negyedóra után így állunk: Hamilton, Räikkönen, Bottas, Vettel, Massa, Pérez, Ocon, Hülkenberg, Sainz, Grosjean, Palmer, Alonso, Kvjat.

16:19
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen csak 8.

A Red Bull egyelőre nem brillírozik: Ricciardo 1,310 mp-s hátránnyal az 5. helyet szerezte meg, Verstappen még 3 hellyel hátrébb van. Sainz a lágy gumikat használta, mindenki más a szuperlágyakat. Hamilton a legutóbbi körében javított egy egész kicsit, 1:35.710-re. Innen már Rosberg tavalyi körrekordja is 4 tizeden belül van.

16:22
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

A legjobb részidők

Az első két szektorban Räikkönen volt a leggyorsabb eddig:

Magnussen még mindig nincs kibékülve a fékpedáljával. Amúgy csak a 19. helyen áll.

16:23
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo jó kört fut

Alig 0,514 mp-vel marad el Hamiltontól, ami nem tűnik kevésnek, de megelőzi vele Vettelt és Bottast. Horner azt mondta, az időmérőn a Red Bull 7-8 tizedes hátrányra számít.

16:25
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen máris ultralágyakra vált

Nocsak, elég korán van ehhez! Úgy tűnik, a Ferrari máris belevág az időmérő szimulációba. Lássuk, mire mennek ezekkel a gumikkal...

16:27
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Raikkönen körrekorddal az élre ugrik

Mindhárom szektorban abszolút legyorsabb volt, 0,989 mp-t vert Hamiltonra. 1:34.721 - ez már pályacsúcs! 6 tizeddel jobb Rosberg tavalyi körrekordjánál. Érkezik az ultralágyakon Vettel is, de arra panaszkodott a rádión, hogy a motorja "késlekedik."

16:28
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel melegítőkörrel kezd

Itt nagy kérdés a sima burkolat miatt, hogy a gumik az első vagy a második körben a leggyorsabbak. Räikkönen azonnal belecsapott a lecsóba, Vettel viszont először megy egy kondicionáló kört - a Ferrari nyilván kísérletezik.

16:29
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Magnussen kisodródik

Egy elfékezés után lerohan a bukótérbe, de zavartalanul folytatja. Vandoorne is kiruccan egy pillanatra a pálya mellé.

16:31
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel csak 2.

1:34.480-as kört ment, és 0,097 mp-vel kikapott Räikkönentől, aki egy hűtőkört követően 1:34.383-ra javított, 1,327 mp-re növelve az előnyét Hamiltonnal szemben. Az ultralágyak tehát jól bírják a strapát. Bottas is ezekre váltott...

16:33
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Massa ideje a 6. helyre jó

Az ultralágyakon 2,145 mp-vel volt lassabb Räikkönennél. Vettel javítani készül, míg Bottas szintén egy melegítő körrel kezdett, és csak most fog nekivágni a gyors körének.

16:34
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel átveszi a vezetést

Az első két szektorban abszolút, az utolsóban egyéni legjobb részidőt ért el: 1:34.120. Az előnye Räikkönennel szemben 0,263 mp. Jön Bottas...

16:35
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas nagyon lemarad

Huh, az első ultralágy gumis gyors köre csak a 3. helyre elég, 1,193 mp-vel lassabb Vettelnél! A Mercedes láthatóan nem is tapadt annyira a pályához, mint a Ferrari. Talán Hamilton jobban boldogul, mindjárt meglátjuk.

16:38
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton keresztbe áll

Vettellel és Bottasszal ellentétben rögtön gyors körrel akart nyitni, de a 4-es kanyarban besokallt, úgyhogy elvette a gázt. Ettől függetlenül a rádión azt mondta, "a gumik már az első körre megfelelő állapotban vannak." A csapatoknak pont az ilyesmit kell megtanulniuk most. Bottas másodszorra javított, de még mindig 0,878 mp-re van Vetteltől! Ez rengeteg.

16:39
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton megint rontott

A kövekező körét is elrontotta, lesodródott az egyik kanyarnál. Ez az időmérő-szimuláció nem igazán akar összejönni...

16:41
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo alig javít

Az ultralágyon az első körben alig 2 tizeddel gyorsabb, mint korábban, a szuperlágyakon volt. Bottas még mindig kint maradt, a rádión azt üzenték neki: "A kulcs az, hogy a gumik futófelülete melegedjen fel, de ne csúszkálj rajtuk!" Ez már jobb lesz...

16:43
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton a 4. helyre jön fel

Végre kiszenvedett egy kört, de 0,709 mp-vel lassabbat Vettelnél. Bottas harmadszorra is lefaragott az idejéből, sőt az első szektorban abszolút leggyorsabb volt, végül mégis 0,670 mp-s hátrányt szedett össze. A gumijai már biztosan nincsenek optimális állapotban.

16:45
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen kicsúszik

Ő is elrontotta az első gyors körét az ultralágyakon, Hamilton viszont majdnem legázolta Wehrlein Sauberjét, csak füstölő kerekekkel fékezve tudta elkerülni.

16:46
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

A Red Bullok szenvednek

Ricciardo harmadszorra sem jutott 1:35.910 alá, Verstappen a hibája utáni körben a 6. helyet kaparintotta meg mögötte. Massát előzik meg.

16:48
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az edzés felén túl már majdnem mindenki kint volt a szuperlágy Pirelliken, a Ferrarinak a Mercedesszel szemben is 7 tized az előnye. Így fest a tabella: Vettel, Räikkönen, Bottas, Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Massa, Hülkenberg, Pérez, Ocon, Palmer, Alonso, Magnussen, Grosjean, Sainz. Hamilton megint elfékezte magát az egyik kanyarnál, és kisodródott a bukótérbe.

16:51
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Így fékezte el magát Hamilton

Ez a Sauber mögötti incidens volt, ha minden igaz:

Mostanra visszatért a garázsba. A Ferrarik és Bottas a jelek szerint már a versenyszimulációjukat készítik elő.

16:54
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

A gumik közötti különbségek

Így javítottak a versenyzők a szuperlágyról az ultralágyra váltva:

HAM 1:35.710 > 1:34.829
BOT 1:36.283 > 1:35.313 - 1:34.998 - 1:34.790
RAI 1:35.980 > 1:34.721 - 1:34.383
VET 1:36.524 > 1:34.480 - 1:34.120
MAS 1:36.837 > 1:36.261
RIC 1:36.224 > 1:36.005 - 1:35.910
VES 1:37.007 > 1:35.955 - 1:35.540

Elég nagynak, 1,5 másodperc körülinek tűnik a végső különbség a két keverék között. Ahogy a pálya felgumizódik, ez valamelyest csökkenhet.

16:56
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Így állunk

Az az 5 perccel ezelőtti állapot, Verstappen azóta megelőzte Ricciardót, de lényegében ez az állás:

16:59
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek a versenyszimulációk

A többség az ultralágy gumikon vágott neki, kivéve Räikkönent és Strollt, akik a szuperlágyon: a Ferrari és a Williams megosztja a munkát a versenyzői között. Vettel az ultralágyakon brutális, 1:38.336-os körrel nyitott, 6 tizeddel jobbal, mint Bottas. Hm.

17:02
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel szárnyal

Sorozatban nyomja az 1:38-as köröket. A két Mercedes közben beállt a bokszba, de most visszatértek a pályára. A Red Bullok még nem indították el a hosszú etapjukat.

17:05
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen elfékezi magát

Uh, ez nem fog tetszeni a bal első guminak. A 11 körében jár ezzel a szettel. Végre Ricciardo és Verstappen is megjelent.

17:10
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean kipördül

Az utolsó kanyarban bemutatott egy elegáns, nagy tempójú piruettet. "Mindenhol alulkormányzott az autóm" - mondja. Nagyon sok a kicsúszás ma, az aszfalt még nem igazán tapad.

17:13
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen motorja bedöglik

A bokszbejárat közelében, váratlanul állt meg. A sportbírók a segítségére siettek. Ez a második Renault motor ma, amely megadja magát: délelőtt Szergej Szirotkin mért kört sem tudott menni.

17:15
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton visszatért a bokszba

A 16 körös ultralágy gumikon, hogy a szuperlágyakra váltson. Vettel már 19-et teljesített velük, de még a legutóbbit is 1:38.767 alatt. Räikkönen a szuperlágyakon folyamatosan 1:39-es köröket megy. A Ferrari versenytempója elég meggyőzőnek tűnik eddig.

17:21
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen kereket cserélt

A szuperlágyról az ultralágyra váltott, de a gumik hőmérsékletére panaszkodik. 23 kör után Vettel is beállt a bokszba, ő nyilván most kapja meg a szuperlágyakat. És igen! Hamilton megint besokallt, ezúttal a 2-es kanyarban, és átvágtatott a két narancssárga fekvőrendőr között.

17:25
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton vajon szabályos volt?

Hát, szó szerinti értelemben nem: mivel az első fekvőrendőrtől balra haladt el, az FIA által kiadott direktíva értelmében a másodiktól is balra kellett volna maradnia. A védelmében fel lehet hozni, hogy ehhez élesen balra kellett volna kormányoznia a rázókön, mert olyan szögben érkezett meg oda. Meglátjuk, mit szól ehhez Charlie Whiting.

17:26
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel megint brutálisan gyors

A szuperlágyakon 1:37.478-as, aztán 1:37.630-as kört fut. Még senki mástól nem láttunk 1:38 alatti időket a hosszú etapokon... Időközben Ricciardo is a szuperlágyakra váltott, de ő 1:40-41-es időket ér el.

17:29
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Már Vandoorne is a Hondát ekézi

Azért reklamál, hogy túl messziről érték utol és előzték meg egy pillanat alatt. Azért jobb lesz, ha vigyáz: amit szabad Alonsónak, azt neki még nem feltétlenül...

17:30
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Massa biztatóan gyors

A Williams mindkét keveréken elég jó versenytempót diktált. A leggyorsabb körök alapján Hülkenberg ott van a brazil nyomában, de a hosszú etapokon a Renault lemaradása megint elég nagynak tűnik.

17:32
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége, a Ferrari nyert

Vettel még a végén is kisajtolt magából egy 1:37.5-ös kört, de az egykörös tempójával úgyis ő végzett az élen, a nyomában Räikkönennel, alaposan lerázva a Mercedeseket. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az eredményekkel, az összefoglalóval, aztán este az elemzéssel is. Szép délutánt mindenkinek!