Vágólapra másolva!
Toto Wolff szerint feleségének el kell döntenie, hogy tovább vár-e egy F1-es szerződésre, miközben a Williams inkább Adrian Sutilt ülteti autóba, ha valamelyik pilótájuk nem tud versenyezni. Közben Alex Lynnből új Valtteri Bottast csinálnának.

A Spanyol Nagydíj pénteki napján ismét F1-es autóba ülhetett Susie Wolff, a Williams tesztpilótája. A skót származású hölgy az elmúlt évtizedek legsikeresebb női pilótája az F1-ben, de úgy véli, bár magasra jutott, továbbra sincs esélye egy versenyzői megbízatás elnyerésére. Erről az elmúlt néhány hét során meg is bizonyosodhatott.

„Teljesítettem az autóban, megmutattam, hogy mire vagyok képes. Egy nagyon versenyképes csapatnál vezetek egy dobogóra is esélyes autót” – jelentette ki a Reutersnek. „Nagyon-nagyon közel érzem magam, ugyanakkor nagyon távol is. Amikor bejelentették, hogy (Adrian) Sutil lesz a tartalékpilóta a Williamsnél, egyértelműen jelezték, hogy ’igen, közel vagy, de még mindig nagyon messze’.”

Susie Wolff ellátogatott a DTM szezonnyitójára, Hockenheimbe Forrás: ITR

Az elmúlt hónapok során a nők szerepe a motorsportokban, és különösen az F1-ben kiemelt témává vált. Miközben a csapatok menedzsmentjeiben egyre több nő kerül döntéshozó pozícióba, és az FIA külön bizottságot is felállított a hölgyek előmenetelének támogatására, a különböző kategóriák mezőnyeiben továbbra is kevés nő indul, és egyelőre nem látni olyan tehetséget a horizonton, aki képes lenne F1-es versenyzői szerződést kiharcolni.

Wolff nemrég elutasította Bernie Ecclestone ötletét, amely szerint külön női F1-et kellene szervezni, és a bajnokság kapcsán ezúttal is úgy vélte, hogy „lehet beszélni erről, de nem fog megtörténni. Minden nő a férfiakkal együtt akar indulni, ha csak pénteken is.” A 32 esztendős pilótanő korábban a DTM mezőnyében versenyzett, de évek óta csak a Williamsnél vezet.

Férje, a Mercedes-Benz Motorsport programját irányító Toto Wolff szerint ideje elgondolkodni a jövőről is. „Susie válaszút elég érkezett. Döntenie kell, hogy várakozik-e tovább az F1 küszöbén, vagy belefog valami másba” – idézte őt a Salzburger Nachrichten, amely arról is beszámolt, hogy a skót származású hölgy a Lotust veheti célba – ahol most Carmen Jordá tölt be hasonló szerepkört -, a Manorhoz való átigazolást viszont kizárta.

Nem elég a tehetség

A jövőre életbe lépő új FIA-szabályozás szerint Wolff nem kapná meg a versenyhétvégéken való részvételhez szükséges szuperlicencet, mert versenyzés híján nem tudja megszerezni a jogosítvány igényléséhez elvárt pontokat. Wolff már korábban is kritizálta az új eljárást, és újfent elmondta, nehezebb lesz bekerülni az F1-be.

„Óriási feladat minden versenyző számára – a nemtől függetlenül – összeszedni a juniorkategóriák teljesítéséhez és a jó csapatokba való bejutáshoz szükséges költségvetést” – mondta. „Remélem, hogy (a szuperlicenc szabályok) változnak vagy finomodnak… Tetszik vagy sem, de a motorsport nem csak a tehetségről szól, soha sem volt így, és soha nem is lesz.”

Bottas nyomdokaiban

Wolff előmenetelét házon belül nem csupán Sutil, hanem a szezon előtt szerződtetett egykori Red Bull-tehetség, Alex Lynn is megnehezítheti, mivel Claire Williams csapatfőnök-helyettes szerint mindene adott ahhoz, hogy az F1-be kerülhessen. Bár úgy véli, még korai megjósolni, hogy ez sikerül-e, a szerdán F1-es autót tesztelő Lynn következetesen vezet a szimulátorban, és hatékonyan együttműködik a különböző részlegeknél dolgozó szakemberekkel.

„Olyan fejlesztőpilótát kerestünk, akivel megismételhetjük azt, amit Valtterivel, és beágyazhatjuk a csapatba” – nyilatkozta Williams az Autosportnak, elismerve, hogy hazafiságból brit pilótát favorizál. „Az idén elég sok feladat áll előtte, mert nekünk is dolgozik, és ezt az igen küzdelmes GP2-es szezonnal is össze kell hangolnia. Bizonyítania kell, hogy el tudja látni, amit rábízunk, mert nagy verseny folyik az F1-es ülésekért. Ha ez az álma, szállítania kell az eredményeket.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!