Vágólapra másolva!
Miután Kínában már nem romlott el az autójuk, a hétvégi Bahreini Nagydíjon emelik a teljesítményszintet a McLarennél, és Barcelonában újabb nagy ugrást terveznek.

A múlt hétvégi Kínai Nagydíjat pont nélkül zárta a McLaren-Honda, de ismét találtak pozitívumot a katasztrofális eredményben. Ezúttal annak örültek, hogy – az idén először – végre mindkét autójuk hibamentesen végigment a futamon, így Bahreinben már arra koncentrálhatnak, hogy gyorsabbak legyenek.

„Tettünk némi előrelépést, és ez igen fontos, mert (Kínában) megbízhatóan működött a csomagunk, örömteli látni, hogy a futamunk teljesen problémamentes volt” – mondta Boullier az Autosportnak. „Ez nagyszerű jel és igazán örömteli a Honda és a McLarennél dolgozó srácok számára is.”

Boullier (balra) jelentős előrelépést vár a McLarentől Forrás: McLaren

A számtalan meghibásodás miatt a McLaren eddig csak csökkentett üzemmódban használhatta a Honda erőforrását, ami a becslések szerint akár több mint száz lóerővel gyengébb lehet az élmezőny rendszereinél. Ez viszont csak átmeneti állapot, a wokingiak komoly előrelépést várnak a következő futamokon.

„Most emelhetjük a teljesítményt egy kissé, és tudjuk, hogy ebben milyen lehetőség rejlik” – jelentette ki Boullier. „Európában új alkatrészek érkeznek, és a karosszériához már Bahreinbe is viszünk majd fejlesztéseket.”

„Barcelonába egy nagyobb csomaggal készülünk, úgyhogy fokozzuk a tempót. Úgy emlékszem, azt mondtam, hogy nem tizedről tizedre, hanem fél másodpercről fél másodpercre haladunk. Ahogy Fernando (Alonso) is említette, túlságosan messziről jövünk, de kezdünk felzárkózni. Már éppen a középmezőny mögött vagyunk, és néhány futam múlva remélhetőleg előttük leszünk majd.”

Jó a hangulat

Nem csupán műszaki problémákkal kellett megküzdenie a wokingiaknak, Fernando Alonso visszatérése, majd máig rejtélyes tesztbalesete is próbára tette a csapat menedzsmentjét. A spanyol pilóta viselkedése újabban a Ferrari látványos formajavulása miatt is érdekessé vált, de Alonso egyelőre nem bánja, hogy elhagyta a maranellói istállót.

Kínában viszont ritka közjáték alakult ki, amikor a Sky Italia olasz riporternője éles hangon bírálni kezdte a kétszeres világbajnokot, mire ő nem volt hajlandó szóba állni a csatornával. Paola Saluzzi később törölte az ominózus tweetjét, de így is felfüggesztették az állásából.

„Ledöbbentünk és elkeseredtünk Ms Saluzzi tweetje láttán, amit durvának, igazságtalannak, pontatlannak és indokolatlannak tartunk, örömmel látjuk, hogy azóta törölte. Értesültünk róla, hogy Ms. Saluzzi bocsánatot kért a kijelentéséért, és ez így helyes” – mondta az eset után a McLaren szóvivője.

Alonso boldog a McLarennél Forrás: McLaren

Alonso és a McLaren kapcsolata viszont továbbra is érdekli a külvilágot, főleg azután, hogy a spanyol a malajziai visszatérése alkalmából nyíltan megcáfolta a McLaren korábbi állítását, miszerint nem műszaki hiba okozta a barcelonai balesetét. Ron Dennis, a McLaren csoport elnöke viszont kijelentette, nincs feszültség a spanyol és a csapat között, ehhez pedig Boullier is csatlakozott.

„Alonso boldog a McLarennél, nem tudom, még hányszor kell ezt elmondanom” – közölte a francia csapatfőnök a La Gazzetta dello Sporttal. „Az emberek mindenáron problémákat akarnak kreálni közöttünk, pedig nincsenek.”

„Noha (Alonso) 7 évvel ezelőtt versenyzett már itt, a csapat és az őt körülvevő emberek újak. Persze időre van szükség, hogy mindenki összecsiszolódjon, de azt mondhatom, nagyon elégedett vagyok a hangulattal és a csapatmunkával. A szezon előrehaladtával minden egyre jobb lesz.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!