Vettel megközelítette Verstappent az időmérő előtt

Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Singapore Sports, Sport, SPO, SP Motorsports Motor Racing Granc Prix Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Singapore, 
#7 Kimi Raikkonen (FIN, Scuderia Ferra
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Singapore, #7 Kimi Raikkonen (FIN, Scuderia Ferrari),
Vágólapra másolva!
A Red Bull gyors maradt a Szingapúri Nagydíj szombati szabadedzésén is, de akadtak gondjaik: Ricciardo a legjobbnak ígérkező körében súrolta a falat, megrongálva az autóját, Verstappen pedig váltóproblémák miatt a garázsba kényszerült. A Ferrari és a Mercedes magára talált, Vettel és Hamilton a Red Bull nyomában volt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés

A Red Bull az élen maradt a Szingapúri Nagydíj utolsó szabadedzésen, szombaton kora este is, ezúttal azonban az ő egy órájuk sem alakult zökkenőmentesen, a Ferrari és a Mercedes viszont a várakozásoknak megfelelően összeszedte magát, és látványosan javított pénteki formáján.

Most Max Verstappenen volt a sor, hogy az élen végezzen, miután csapattársa, a nyitónapot uraló Daniel Ricciardo az ultralágy gumikon teljesített első mért körében a falnak koccant, letörve az autójáról az egyik új fejlesztésű oldalsó légterelőt. Az utolsó percekben még visszatérhetett a pályára, hogy önbizalmat szerezzen az időmérő előtt, de javítani nem maradt ideje, így csak a 6. helyen végzett.

Vettel csak 7 századdal végzett Verstappen mögött Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Verstappen is az időmérő-szimulációja első körében érte el a legjobb eredményét, mert utána – vélhetően a Szingapúrban megszokott elektromágneses interferencia miatt – önállósította magát a sebességváltója. A hiba szerencsére nem bizonyult végzetesnek: be tudott döcögni a bokszba, és pár perccel később már újra a pályán volt.

A Mercedes és a Ferrari pilótái kicsit korábban, közvetlenül Marcus Ericsson megpördülése után, egyszerre tették meg a gyors köreiket.

Közülük simán Sebastian Vettel érte el a legjobb eredményt, amelyre Verstappen is csupán 72 ezredmásodpercet tudott ráverni.

Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen 7-8 tizeddel elmaradt tőle, Hamilton pedig először még többel, de ő két lépésben javított, és végül alig 7 századdal bajnoki riválisa mögött zárt, ami biztató a Mercedes számára a hozzájuk bevallottan nem passzoló Marina Bayben.

A nagy meglepetés a McLaren tempója volt: bár a kevéssé lóerőigényes pálya nyilván kedvez nekik, így is váratlannak számít, hogy Fernando Alonsónak és Stoffel Vandoorne-nak a 4-5. helyen zárva sikerült megelőznie Bottast és Räikkönent. Ez egyébként összejött Nico Hülkenbergnek is, aki folytatta pénteki szárnyalását, a 7. helyre hozva be a Renault-t.

Az edzés során, akárcsak pénteken, többen hozzáértek a pályát szegélyező falakhoz.

Köztük egész finoman Vettel is, de igazán rosszul csak Ericsson járt, aki megpördülve a Sauber hátával ütközött a falnak, letörve az autójáról a hátsó szárnyat. Emiatt pár percre meg is kellett szakítani az edzést.

Az időmérő helyi idő szerint este 9-kor már sötétben, kivilágított pályán kezdődik majd, és a megváltozott körülmények az erőviszonyokra is hatással lehetnek.

13:52
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az akció

Szép napot mindenkinek! Szingapúrban hamarosan este 6 óra lesz, kezdődik a harmadik szabadedzés. Még nem sötétedett be, úgyhogy borzasztóan meleg van: a 30 fok nem tűnik soknak, de a páratartalom izzasztó. Az aszfalt 38 fokos, száraz az idő.

13:57
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrarinak és a Mercedesnek lesz dolga

Pénteken a Red Bull uralta a pályát, Daniel Ricciardo sorra futotta az új körrekordokat. A Mercedes ugyan este megszerezte a 3-4. helyet, de a hátránya óriási volt. A legnagyobb meglepetésnek a Ferrari küszködése számított azon a pályán, amelyen őket tartották a favoritnak. Vettel és Räikkönen elégedetlen volt a balansszal - ha most korrigálni tudják a beállításokat, biztosan közelebb lesznek az elejéhez. A Red Bull tempója azonban valódinak tűnik, ahogy az esélylatolgatásunkból kiderül.

14:00
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Szakított a Honda és a McLaren

Ez a hétvége legnagyobb híre - mármint a hivatalos része, mert amúgy régóta tudni lehetett róla. Ironikus módon a McLaren pénteken kifejezetten gyors volt, ami annyiban nem meglepő, hogy a Marina Bayben kevéssé számít a motorerő. Alonso ennek ellenére nem élvezte különösebben a körözést. Ez a tragikomikus párbeszéd is lejátszódott közte és a mérnöke között a rádión:

- Szeretnél még egyszer próbálkozni?
- Nem, kérlek ne!
- Tájékoztatásul: 7. vagy a tabellán.
- Tájékoztatásul: 1. is lehetnék.

14:01
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Autók a pályán

Megkezdődött az edzés. A két Ferrari érdekes módon a lágy gumin ment ki, a többiek rögtön az ultralágyon. Eddig hatan vannak a pályán.

14:05
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Már tizen jártak kint

Verstappen is a lágy gumikat választotta, mért kört még senki nem tett meg. A Force India egyelőre nem járt kint a brit sajtó által "sztegoszaurusz-hátnak" nevezett motorburkolattal. A fogazás a tetején szerintünk inkább cipzárra emlékeztet.

14:09
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrari visszatért az eredeti beállításokhoz

A Sky szerint tegnap eltévedtek, úgyhogy ma megint úgy állították be az autójukat, ahogy az előzetes szimulációk alapján ideálisnak tűnt - ezt most alaposan le kell tesztelniük. A csapatok egyébként egyelőre nem törik össze magukat a nagy igyekezetben, aminek az is az oka, hogy a körülmények még teljesen mások, mint az időmérőn és a versenyen, sötétedés után lesznek.

14:11
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Mint a szaunában!

A Williams szerint olyan a hőség a pilótafülkében. Ericsson tudja, hogyan hűtse le magát...

14:12
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Bottasé az első mért kör

1:45.222 alatt teljesíti az ultralágy gumikon. Ez még nem komoly idő, Räikkönen azonnal meg is előzi: mindhárom szektorban abszolút legjobb részidőt futva, 1:44.271-gyel átveszi a vezetést tőle.

14:13
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas panaszkodik

"Nincs semmi tapadás" - jelenti a rádión. Hát, ez nem jó hír a Mercedesnek. Tegnap is egész nap csúszkált, meggyűlt a baja a túlkormányzottsággal.

14:15
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel megint súrolja a falat

A Ferrari jobb hátsó kerekével hozzáért, de simán folytatta, és 1:43.237-tel az élre állt. A 10-es kanyarnál tegnap is odacsapta az autóját, igaz, akkor is megúszta. Eddig hatan tettek meg mért kört, érkezik Hamilton is mindjárt.

14:16
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton lassú

A Mercedes az ő kezében is elég ingerlékenynek tűnik, 0,993 másodperccel lassabb is lett Vettelnél - egyik szektorban sem volt jobb nála. Sainz feljött a 4. helyre, Bottas elé.

14:19
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Vettel az első szektorban tovább javított, de aztán nem, Räikkönen viszont most megelőzte Hamiltont. Még csak 8-an tettek meg mért kört, a sorrend: Vettel, Räikkönen, Hamilton, Sainz, Kvjat, Bottas, Massa, Stroll. Vettel visszatért a bokszba, a jobb hátsó kerekéből, amellyel súrolta a falat, ömlött ki a vakolat.

14:22
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

A Red Bulloknak nincs nyoma

Úgy tűnik, nagyon magabiztosak, eddig nem strapálták magukat, csak 1-1 ellenőrző kört tettek meg. Közben Alonso szénája sem áll túl jól, az autója ugyanis még a bakon van, szemlátomást szerelik. Igaz, már öltözik be, az imént vette fel a sisakját. Ocon az 5. helyen kezdett, a két Toro Rosso között.

14:24
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Pérez a 2. helyen kezd

A cipzáras hátú Force India elég gyors, a mexikói az utolsó szektorban még Vettelre is rávert - igaz, összességében 0,794 mp-vel elmaradt tőle. Vettel egyébként így adott puszit a falnak az előbb:

Most Stroll is eljátszotta szóról szóra ugyanezt. Szerencsére egyikük sem csattant neki túl keményen.

14:27
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo a 2. helyen kezd

Csak a pálya végén tudta megelőzni Vettelt, ahol a Red Bull különösen jól lovagolja meg a kerékvetőket. Az ideje 0,310 mp-vel gyengébb a Ferrariénál, de még javíthat ezen a szetten, ami a németnek nem jött össze.

14:28
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Már Verstappen a leggyorsabb

Na, ő rendes időt megy: 1:42.249. Ez már komoly figyelmeztető lövés, 0.988 másodperccel jobb Vettelénél, és 1,2-vel Ricciardóénál. Verstappen tegnap elismerte, hogy mélyen zsebébe kell nyúlnia, ha le akarja győzni a Szingapúr specialistájának számító csapattársát.

14:30
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Átállítják Räikkönen autóját

Az első futóművén babrálnak, Vettelén érdekes módon nem. Így ömlött a vakolat a kerekéből nemrég:

14:32
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Már a két Red Bull az élen

Ahogy sejtettük, Ricciardo másodszorra javított, és felkapaszkodott a 2. helyre, 0,268 mp-vel Verstappen mögé. Hamilton, aki csak a 10. helyen áll, visszatért a pályára, és a többiekre panaszkodik, akik "veszélyesen vezetnek."

14:33
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

Ericsson a falnak ment, a Sauberről letört a hátsó szárny. Ez pech Ricciardónak, aki épp abszolút legjobb első szektort futott.

14:36
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

34 perc után, még az időmérő-szimulációk előtt így állunk: Verstappen, Ricciardo, Vettel, Bottas, Hülkenberg, Pérez, Sainz, Ocon, Räikkönen, Hamilton, Kvjat, Palmer, Vandoorne, Grosjean. Már csak Alonsónak nincs mért köre. A visszajátszásból látszik, hogy Ericsson elvesztette az irányítást a Sauber hátulja felett, és megpördülve a falnak csapta. Az egész hátsó gyűrődési zóna megsérült, a pálya tele van akatrész darabokkal.

14:37
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Nocsak, nocsak!

A tavalyi győztes Nico Rosberg most másfajta sikereket él át:

Ha jól értjük, az új jövevény neve Naila. Gratulálunk!

14:40
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

2 perc múlva indítják újra az edzést

12.41-kor, azaz 19 perc lesz hátra belőle.

14:41
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Zöld zászló

Szabad a pálya, Vandoorne sorakozott fel elsőként a kijárathoz, de Hamilton is igyekszik kifelé. Jönnek az időmérő-szimulációk!

14:44
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Mercedes-Ferrari vonat

Bottas, Vettel, Räikkönen és Hamillton közvetlenül egymás mögött vannak a pályán, így nehéz lesz felmelegíteni a gumikat. Hamilton nagyon szeretné megelőzni Raikkönent, aki azonban egyelőre nem hagyja magát. Vettel erősen kezd...

14:46
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel remek körrel az élen

1:41.919 az ideje, 0,330 mp-t vert Verstappenre. Bottas 0,767 mp-s hátránnyal 4., Hamilton 1,033 mp-ssel csak 5. lett. Ez aggasztó a Mercedesnek, a Red Bull pedig még nem tette meg a gyors köreit. Jelenleg Ricciardo és Verstappen autóját is átállítják, ami elég meglepő.

14:47
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso bejön a Mercedesek elé

Na, ez az igazán meglepő: csak 0,693 mp-s hátrányt szedett össze Vettelhez képest, amivel megelőzte Bottast és Hamiltont is. A Mercedesnek pont ez hiányzik...

14:48
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen csak 6. lett

Az ő köréről nem emlékeztünk meg, de 0,789 mp-vel gyengébb volt Vettelénél. A finn egész hétvégén szenved. Hamilton a rádión rákérdez, hogy hol veszít időt, amire azt a választ kapja a rádión, hogy mindenhol. Biztos pont ezt akarta hallani!

14:49
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel tovább javít

Igaz, csak 18 ezredet faragott le az előző idejéből, egyedül az utolsó szektorban vert rá önmagára. Végre jön Verstappen és Ricciardo is...

14:51
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton feljön 3.-nak

0,524 mp-re megközelítette Vettelt. Hülkenberg pedig az 5. helyet szerezte meg, a Renault-val abszolút legjobb részidőt futva a pálya végén. Nem rossz.

14:53
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen az élen

Az első szektorban 3 tizeddel elmaradt Vetteltől, középen és a pálya végén viszont gyorsabb volt nála. 72 ezredet vert rá, ami nem sok, de később még javíthat.

14:54
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo falnak ment

Ő a pálya elején gyorsabb volt Verstappennél, de aztán a 10-es kanyarban (ahol tegnap Vettel is) súrolta a falat, amitől a Red Bull jobb oldali légterelője megsérült. El is vette a gázt, és visszatért a bokszba - nem fog kiderülni, milyen tempóra lett volna képes.

14:56
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen bajban!

Már csak ez hiányzott! "Az autó magától váltogat" - mondja, aztán lassan visszadöcög a garázsba. Rémálom. Ez a Red Bull-lal már többször előfordult ezen a pályán az elektromágneses interferencia miatt. Reméljük, nem kell kicserélni a váltóját.

14:57
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton tovább javít

A harmadik szektorban abszolút legjobb részidőt ér el, 0,142 mp-re megközelíti Vettelt. Ez már ígéretes, ha arra gondolunk, hogy a Q3-ban a Mercedes még feljebb tekerheti majd a motorját.

14:58
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Így állunk: Verstappen, Vettel, Hamilton, Alonso, Vandoorne, Ricciardo, Hülkenberg, Bottas, Räikkönen, Pérez, Palmer, Sainz, Kvjat, Ocon.

14:59
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen újra pályán

Szerencsére úgy tűnik, gyorsan megoldották a problémát, vissza is küldték, hogy kipróbálja, minden rendben van-e.

15:02
szeptember 16, 2017
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Stroll búcsúzóul még súrolja egyszer a falat. Ricciardónak is sikerült visszatérnie a pályára, hogy önbizalmat szerezzen az időmérő előtt, de nem fejezte be a körét, úgyhogy maradt a 6. helyen. Köszönjük a figyelmet! Nemsokára jelentkezünk az eredménytáblázattal és az összefoglalóval is, az időmérővel pedig 15 órakor.