Hamiltont cserbenhagyta, Rosberget pole-ba repítette a Mercedes

Események

Forma-1, Orosz Nagydíj, Nico Rosberg, Mercedes
2834783 04/29/2016 Team Mercedes's pilot Nico Rosberg prepares for the first free practice session at the garage during the Russian stage of the Formula One World Championship. Alexei Kudenko / Mikhail Korytov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Az Orosz Nagydíj időmérőjén tovább üldözte a balszerencse Hamiltont, akinek a Q3 előtt megint tönkrement a motorja. Rosberg így megint hatalmas lehetőséget kapott az előnyének növelésére, Vettel büntetése miatt Bottas és Räikkönen rajtolhat mögüle.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés

Folytatódik Lewis Hamilton vesszőfutása a 2016-os szezon során: a világbajnoki címvédő Mercedese ismét megadta magát, így

az Orosz Nagydíjat legjobb esetben is csak a 10. helyről kezdheti.

Az eddigi két oroszországi futam győztese szoros versenyben volt Nico Rosberggel, de a Q3-ban már nem tudott részt venni, mivel ugyanaz a hiba merült fel az erőforrásánál, ami már Sanghajban is félreállította.

Hamilton Kínában új motort kapott, így elképzelhető, hogy ismét cserélni kell az erőforrását, de ez nem feltétlenül járna számára büntetéssel, mert a korábban már használt, és Sanghajban kiszerelt, majd megjavított motorját büntetlenül visszarakhatják az Ezüstnyílba.

Rosberghez az edzés után kerültek a legközelebb az ellenfelek - kattintásra galéria nyílik! Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Hamiltont ráadásul a sportfelügyelők is berendelték, mert a Q1-ben átvágta a 2-es kanyart, és nem az előre kijelölt sávban tért vissza a pályára. Emiatt megrovást kapott. A műszaki hibák ezúttal is elkerülték Nico Rosberg autóját, aki így idei második pole pozícióját szerezhette meg. A német pilóta

az utolsó körében elvétette a 13-as kanyart a Q3-ban, de ez Hamilton távollétében már nem számított,

hiszen a Mercedes pilótái az időmérőn külön versenyt vívtak. A 2. helyezett Sebastian Vettel így is csak 7 tizedmásodperces lemaradással tudta követni a pontverseny éllovasát, Kimi Räikkönen pedig meglepetésre Valtteri Bottasszal sem bírt a végén.

Hamiltonnak továbbra sem jön ki a lépés - kattintásra galéria nyílik! Forrás: RIA Novosti/Alexey Kudenko

Miután Vettel már a szabadedzések után öthelyes rajtbüntetést kapott sebességváltó-csere miatt,

Rosberg mellé Bottas állhat fel az első rajtsorba,

így elképzelhető, hogy megismétlődik a tavaly ütközésbe torkolló csatája Kimi Räikkönennel, aki a 4. lett szombat délután. Bottas majdnem fél másodperccel gyorsabb volt csapattársánál, de Felipe Massa így is gyorsabb tudott lenni Daniel Ricciardónál.

A Red Bull ausztrál pilótája a Q2 végén, az utolsó gyors köre során elhagyta autójáról a jobb oldali tükrét, ami szerencsére nem talált el senkit. A tükör először meglazult, ekkor Ricciardo menet közben megpróbálta levenni a bal kezével, de ez nem sikerült, és végül elrepült.

Ricciardo itt már kapott új tükröt - kattintásra galéria nyílik! Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Ez azonban nem vetette vissza, hiszen a szerelők villámgyorsan pótolták az alkatrészt, és a Q3-ban már ő volt az első, aki pályára lépett, pont csapattársa, a hazai pályán szereplő Danyiil Kvjat előtt.

Kvjat a Q2-ben épp, hogy továbbjutott, mindössze 0,05 másodperccel volt gyorsabb a 11. helyezett Carlos Sainznál, a harmadik felvonásban viszont Max Verstappent maga mögé tudta utasítani, Hamilton pedig szükségszerűen mögé került. A tavaly is nagyon jól szereplő Sergio Pérez ismét alaposan megverte csapattársát, a 13. helyezett Nico Hülkenberget.

A McLarennek megint nem sikerült

Alig 1 tizedmásodperccel maradt le a Q3-ba való bejutásról a 12. helyezett Jenson Button, így a McLarennek tovább kell várnia arra, hogy Honda motorral is beférjenek a legjobb 10 közé. Button ezúttal legyőzte Fernando Alonsót, és a két Haast is, akik Romain Grosjean-Esteban Gutiérrez sorrendben foglalták el az utolsó helyeket a Q2-ben.

Nem született igazi meglepetés a Q1 során,

hiszen a jelenlegi három leggyengébb csapat pilótái búcsúztak. Kevin Magnussen egy hajszálnyival gyorsabb volt Jolyon Palmernél, de a Renault-k sarkában ott volt Felipe Nasr is, aki új karosszériát kapott a Saubertől, és rögtön adott fél másodpercet Marcus Ericssonnak. A svéd pilóta mindkét Manortól kikapott, így Pascal Wehrlein és Rio Haryanto mögött várhatóan az utolsó rajthelyről indulhat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:33
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton vagy Rosberg?

Köszöntjük olvasóinkat a határon innen és túl az idei F1-es szezon negyedik időmérő edzésének élő közvetítésében! Lewis Hamilton az idén eddig 2:1-re vezet Nico Rosbeggel szemben a pole pozíciók terén, de a német versenyzőnek 37 pontos előnye van. Ezúttal is a két Mercedesnek van a legtöbb esélye a pole pozíció megszerzésére.

15:37
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

A Mercedesek eddig megosztoztak a pole-okon

Legalábbis Szocsiban. Az első Orosz Nagydíjon Lewis Hamilton indulhatott az élről, tavaly pedig Nico Rosberg. Mindkét alkalommal a brit pilóta nyert.

15:42
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrarinál megint idegeskednek

Tegnap elektromos hiba miatt Sebastian Vettel kihagyta a második szabadedzés nagy részét, majd kiderült, hogy sebességváltót kell cserélni az autójában, így öthelyes rajtbüntetést kap. A Ferrari szerelői ezekben a percekben Kimi Räikkönen autóját javítják, mert az ERS egyik kábelével probléma adódott. A Sky Sports szerint elkészülnek az időmérő kezdetére.

15:48
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Szomorú évfordulóhoz érkeztünk

1994. április 30-án szenvedett halálos balesetet az imolai fekete hétvégén Roland Ratzenberger. Az osztrák versenyző szerencsétlensége összekovácsolta a mezőnyt, a pilóták egységesen a biztonság fejlesztését helyezték a középpontba, de ez sajnos már így is késő volt, hiszen másnap Ayrton Senna is meghalt a Tamburello kanyarban.

15:54
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Nasr focizással melegít az időmérőre

A brazil pilóta a bokszban dekázgatott, mielőtt beült az autóba az Orosz Nagydíj időmérő edzése előtt. A rajzfilmes stílus oka, hogy a FOM még a csapatoknak és a versenyzőknek sem engedi meg, hogy (ingyen) mozgóképes felvételeket készítsenek, ezért kell fotókból összeállított GIF-et posztolni a Twitterre.

15:57
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

...eközben Vettel

Zenét hallgatva sétál az autója felé. A Ferrari bokszában a nemzeti színű fényekkel megvilágított polcok már korábban is feltűnést keltettek.

15:58
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Esőnek nyoma sincs

Erős szél fúj, és korábban volt esély arra, hogy esni fog az eső Szocsiban, de ez nem valószínű, hogy bekövetkezik, hiszen enyhén felhős, de alapvetően napos az időjárás a Fekete-tenger partján.

16:01
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Q1

Rosberg az első a pályán, nem sokkal később Hamilton is követi, de addig a mezőny harmada közéjük áll. 18 perces a Q1, a leglassabb 6 versenyző esik ki a végén.

16:05
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Lassú körökkel kezdenek a Mercedesek

Rosberg és Hamilton csak 1:49-es és 2:00-ás köröket futottak az első alkalommal. Egyelőre Hülkenberg vezet 1:38.562-vel Gutiérrez, Palmer, Grosjean és Nasr előtt, de utóbbi négy kerékkel elhagyta a pályát gyors köre során.

16:07
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen szuperlággyal

1:36.518-ra faragta a legjobb köridőt, mögötte Rosberg a 2. 1:36.684-gyel. Vettel is kijött a pályára, Räikkönen egyelőre nem.

16:09
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Magnussen nagyon küzd az autójával

Palmer ki is csúszott vele, de nem pördült meg. Mindkét Renauét csak szenved Szocsiban, de a csúszós pálya miatt mások is hibáznak, például Grosjean, aki szintén szélesre vette az egyik kanyart.

16:11
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg állt az élre

1:36.119 a legfrissebb eredménye, a 2-3-as szektorban ő volt a leggyorsabb, így 399 ezredmásodperccel veri egyelőre Hamiltont. Vettel melegítő körrel, és egy 1:55-ös idővel kezdett, mögötte Bottas, és nemsokára Räikkönen is gyors kört kezd.

16:12
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton visszavágott Rosbegnek

A Mercedesek egyelőre külön ligában haladnak, hiszen bő másfél másodperccel gyorsabbak még a Williamsnél is. Hamilton 1:36.006-nál tart.

16:14
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrarik hozzák a kötelezőt

Räikkönen a 3., Vettel a 4. helyre jött fel, de a finn pilóta hátránya 0,9 másodperc, a németé pedig 1,3. Ez nagyon sok.

16:15
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Hamiltont vizsgálják a sportfelügyelők

Üzenetük szerint "nem tartotta be a versenyigazgató utasítását a 2-es kanyarban." Valószínűleg pályaelhagyás lehet a háttérben, ha vétkesnek találják, törölhetik a kérdéses körét, ez azonban aligha okoz majd gondot számára.

16:16
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Nasr alaposan elmérte a 13-ast

A brazil pilóta a "megszokott" helyen, a 13-as kanyarban csúszott ki, esélye sem volt befordulni. Egyelőre veri csapattársát, az utolsó helyen álló Ericssont.

16:18
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel araszol a Mercedesek felé

Aktuális körével fél másodpercre megközelítette Hamilton legjobb körét. 1:36.555-nél tart.

16:19
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Kiderült Hamilton bűne

A Mercedes pilótája átvágta a 2-es kanyart. Ez alapvetően még nem lenne feltétlenül probléma, de a versenyzőknek ilyen esetben, biztonsági okokból egy kijelölt sávban kellene visszatérniük a pályára. Hamilton ezt nem vette figyelembe. Még nem tudni, megbüntetik-e.

16:21
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Q1: Az erősorrendnek megfelelő a kiesők listája

Nincs meglepetés a kiesők között, a jelenlegi három leggyengébb istálló versenyzőitől búcsúzunk mára:

17. Magnussen
18. Palmer
19. Nasr
20. Wehrlein
21. Haryanto
22. Ericsson

16:24
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Az új karosszéria jól jöhetett Nasrnek

A brazil pilóta a szezon kezdete óta küszködött az autójával, miután a teszten is használt karosszériát Marcus Ericsson kapta meg. Nasrnek most felépítettek egy újat, és fél másodperccel verte csapattársát, aki egyébként az utolsó lett.

16:26
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Így alakultak az idők a Q1-ben

Közben megkezdődött a Q2 is, Rosberg már pályára is lépett.

16:29
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Sainz kezdett először gyors kört

Természetesen szuperlágy abroncsokkal. A spanyol fiatal 1:37.652-vel nyitott, de Pérez és Verstappen gyorsan megelőzte. Rosberg és Hamilton megint melegítő kört futott.

16:32
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg igen magasra helyezte a lécet

A német pilóta 1:35.337-es idejére Hamiltonnak sem igazán volt válasza, hiszen majdnem fél másodpercet kapott csapattársától, és "csak" 1:35.820 alatt ért körbe. Utánuk Sergio Pérez következik 1:37.282-vel. A Ferrarik még csak most jöttek ki a bokszból.

16:34
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Hamiltont berendelték a sportfelügyelők

A Sky Sports szerint a brit pilótának személyesen is meg kell jelennie a sportfelügyelők előtt a Q1-ben elkövetett kihágása miatt. Ez nem sok jót jelent számára.

16:35
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrarik nagyon a végére hagyják

5 perc van hátra, és Räikkönen még csak egy mért melegítő kört teljesít. Vettel gyorsabb nála, de a 2-es szektor végén már 0,7 másodperc a hátránya.

16:38
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrarik megint feljöttek a Mercedesek mögé

A különbség a két csapat autói között viszont egy szakadékhoz hasonló. Vettel hátránya 1,2 másodperc Rosberg mögött, Räikkönené 1,4.

16:40
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Nem remekelnek a Red Bullok

Hiányoznak még a lóerők a Red Bull háza táján, Ricciardo egyelőre a 9. helyen áll, Kvjat pedig fél perccel a leintés előtt kieső a 13. helyen.

16:41
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Leszakadt a tükör Ricciardo autójáról

A jobb oldali tükör repült el, miután több kanyaron keresztül lengedezett, szerencsére nem talált el senkit. Az ausztrál pilóta így is továbbjut.

16:43
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Q2: A McLarenek megint kiestek

Továbbra sem akar összejönni a Q3-ba jutás a McLarennek, pedig Button nagyon közel volt hozzá.

11. Sainz
12. Button
13. Hülkenberg
14. Alonso
15. Grosjean
16. Gutiérrez

16:46
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Q2: Kvjat éppen befért a legjobb 10-be

Az orosz pilóta mindössze 0,05 másodperccel volt gyorsabb Sainznál.

16:48
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo máris kapott új tükröt

Ő az első, aki pályára lép a Q3-ban, mögötte Kvjat várakozik a bokszutca végén.

16:49
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton nem vesz részt a Q3-ban!

Ugyanaz a hiba lépett fel az erőforrásánál, ami Sanghajban is hátráltatta. Hamilton így legjobb esetben is csak a 10. helyről rajtolhat a holnapi Orosz Nagydíjon. A Sky Sports szerint megint az MGU-H romlott el.

16:52
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Hamiltonnál most kezd betelni a pohár

A brit pilóta szűkszavúan válaszolgatott a Sky Sports kérdéseire, megerősítette, hogy ugyanaz a hiba fordult elő, mint Kínában, de azt mondta, nem aggódik a holnapi futam miatt. Láthatóan feldúlt volt az újabb balszerencse miatt.

16:53
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel kezdi az élen a Q3-at

A német pilóta "éles" idővel kezdett, 1:36.259-et ért el, mögötte Pérez a 2. 1:37.600-zal. A többiek egyelőre inkább gumit melegítettek. Räikkönen jött fel a 2. helyre.

16:54
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg nem veszi félvállról a Q3-at

Hamilton már nincs útban, így is 1:35.417-tel tette le a névjegyét és vette át a vezetést. Vettel, Bottas, Räikkönen, Massa, Ricciardo a továbbiak sorrendje.

16:56
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Bottast méltatja a Williams mérnöke

"Kiváló. Boksz" - ezzel a szűkszavú, de elismerő üzenettel méltatta, hogy Valtteri Bottas az ideiglenes 3. helyen áll.

16:58
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg elrontotta a körét

Elfékezte magát a 13-as kanyarban, pedig 0,2 másodperccel már jobb volt korábbi legjobbjánál is. Ez valószínűleg nem oszt, nem szoroz, nincs senki a mezőnyben, aki 8 tizedmásodpercen belül van hozzá képest.

16:59
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Ennyi volt mára Rosbergnek

Másfél perccel a vége előtt bejött a bokszba, és kiszáll a Mercedesből. A többiek még a pályán vannak, de az eddigiek alapján nincs esély arra, hogy elvegyék a német pilótától a pole-t.

17:01
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Bottas nem javított, megverte Räikkönent

Maradt az ideiglenes 3. helyezett, és Räikkönen nem gyorsult eleget, így csak a 4. helyet érte el. Vettel kicsit faragott, de így is jelentősen lemaradt Rosbergtől, és a 2. helyen zárt, de rajtbüntetést kap.

17:04
április 30, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg behúzta, Bottas varázsolt

Nico Rosberg indulhat a pole pozícióból a holnapi Orosz Nagydíjon, miután az időmérő 2. helyezettje, Sebastian Vettel öthelyes rajtbüntetést kap, így a Mercedes mellé Valtteri Bottas állhat fel az első rajtsorba, a 3. kockából pedig Kimi Räikkönen rajtolhat el. Hamarosan jelentkezünk összefoglalónkkal!