Rosberg volt a leggyorsabb, Vettel ütközött

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, Bahreini Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Bahreini Nagydíj második szabadedzését a Mercedesek nyerték, de szinte senkinek nem volt tiszta a leggyorsabbnak szánt köre, így a Ferrarik hátránya is nagyobbnak tűnik a valóságosnál. Vettel a végén egy fékhiba miatt még össze is koccant Pérezzel, amikor a bokszból hajtott ki éppen.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés

Nico Rosberg nyerte a Bahreini Nagydíj péntek esti, már villanyfénynél megrendezett második szabadedzését, amely a megszámlálhatatlanul sok elfékezés és egy koccanás miatt a szokásosnál sokkal eseménydúsabbnak bizonyult a sivatagi pályán.

Jóformán a Mercedes német versenyzője volt az egyetlen, aki többé-kevésbé hibátlanul teljesítette a leggyorsabb körét a lágy gumikkal. Azonban így is csak 0,115 másodpercet vert Lewis Hamiltonra, aki egy látványos hibáig gyorsabbnak tűnt nála. Rosberget az edzés végén behívták a bokszba, mert a mérnökeinek „valami nem tetszett" a telemetriáján. Addig ő a lágy, míg Hamilton a közepes gumikon bonyolította le a versenyszimulációját, és szerinte mindkét keverék strapabíró volt.

Az immár szinte kötelező 3-4. helyet megszerző Ferrarinál hasonló volt a helyzet, mint a Mercedesnél: Sebastian Vettel a lágy gumikon teljesített első körében még úgy is jóval gyorsabb volt Kimi Räikkönennél, hogy az utolsó kanyarban nagyon lesodródott a pályáról, a mérnöke szerint fél másodpercet veszítve. Ugyanezt a hibát követte el a finn is, csak kevésbé látványosan, s mivel a csapattársával ellentétben a második körében javítani tudott, végül ő végzett előrébb.

Este Rosberg teljesítette a leggyorsabb kört - katt a galériához! Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

A Ferrari aztán mindkét versenyzőjét a lágy gumikon küldte ki a pályára, és a hosszú etapokon ismét a Mercedest fenyegető – sőt, sokkal erősebb – tempót diktáltak. Vettel azonban belekeveredett egy incidensbe, amikor pár perccel a leintés előtt kereket cserélt, és a bokszból kihajtva nem tudott lelassítani, így összekoccant az első kanyarba épp beforduló Sergio Pérezzel. Bár fékhibára gyanakodott, mert azt állította, az autója egyszercsak nem lassult tovább, elnézést kért a mexikóitól.

A sportfelügyelők ennek ellenére vizsgálatot indítottak ellenük. Ahogy Kimi Räikkönen és Lewis Hamilton ellen is: őket azért jelentette fel a versenyigazgató, mert jobbról, a garázsok területére hajtva kerülték meg a bokszkijáratnál a sorára váró Marcus Ericsson Sauberjét.

Valtteri Bottas egy mért körön megközelítette a Ferrarikat, pedig ő is csúnyán elfékezte magát a legjobb körében, míg mögötte Daniel Ricciardo és Pastor Maldonado végzett. A McLarennek jó napja volt, legalábbis Fernando Alonso oldalán: ő 12. lett, Jenson Button autója viszont este is elromlott, bár olyan jó helyen parkolt le vele, hogy vissza tudták szállítani a garázsba, és később folytathatta a körözést.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

18:43
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Köszöntjük olvasóinkat a Bahreini Nagydíj második szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Szahírban már majdnem este 6 óra van, a Nap épp lemenőben van. Az épületek tetejét még megvilágítja, de a szürkület beállt, és a levegő meg az aszfalt sokat hűlt. Az időmérő és a verseny is ugyanebben az időpontban fog kezdődni.

18:48
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kigyulladtak a lámpák

Beindították a mesterséges megvilágítást, tíz perc múlva kezdődik a pályán az akció. A lámpafénynél is közel tökéletesen a látási viszonyok Szahírban.

18:50
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Délelőtt lazsáltak a Mercedesek

Nem erőltették meg magukat: Nico Rosberg és Lewis Hamilton csak a 15-16. helyen végzett, így a Ferrarik zavartalanul uralkodhattak, és Kimi Räikkönen az idén először megnyerhetett egy edzést. A maranellói istálló öröme ugyanakkor nem lehetett teljes, mert Sebastian Vettel motorjával gondok akadtak.

18:54
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Jóval hűvösebb lett

A levegő még így, este 6 táján is 30 fokos, az aszfalt pedig 36, és most, hogy már nem süti a Nap, rohamosan tovább fog hűlni, ami befolyásolja majd a gumik viselkedését. Holnapra és holnaputánra erős szelet jósolnak, ami sivatagi homokot fújhat a pályára.

18:56
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Motorokat cserélt a Ferrari

Vettel és Räikkönen is új belsőégésű motort kapott a hétvégére, mert a Kínai Nagydíj után mindkettejükén sérüléseket fedeztek fel. Zöld zászló! Még senki nem hajtott ki a pályára.

18:58
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Massa az első a pályán

A szürkületben a legrosszabbak a látási viszonyok: ilyenkor nem olyan kedvezőek, mint akár nap-, akár villanyfénynél. Massa után Bottas, majd Räikkönen és Pérez is nekivágott az első ellenőrző körének.

19:00
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Button autóját még szerelik

Még nem jöttek rá, hogy mi okozta a Button délelőtti megpördüléséhez vezető elektromos hibát, de az akkut kicserélték. A McLaren még bakon áll, és lázasan dolgoznak rajta, hogy a brit versenyző mihamarabb kimehessen a pályára, és bepótolhassa az elvesztegetett időt.

19:02
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Megvan az első mért kör

Massa teljesítő 1:38.541 alatt, de Bottas egyetlen ezreddel megelőzi. Räikkönen Ferrarija szépen szikrázik, ez a szürkületben nagyon látványos. Tavaly ilyenkor 1:34.325-tel Hamilton érte el a legjobb időt.

19:04
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen az élre áll

1:37.537-es kört fut, ez 3 már tizeddel jobb annál is, amivel délelőtt a leggyorsabb volt, pedig elkövetett pár kisebb hibát. Egy teljes másodpercet vert a Williamsekre. Még értelemszerűen mindenki a közepes gumikat használja, a lágyak majd később, az időmérő-szimulációkra fognak előkerülni.

19:06
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Bahreini életkép

Nem rossz!

19:07
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Már Hamilton a leggyorsabb

1:36.795-re javított, így 3 tizeddel megelőzte Vettelt, aki az előbb pár másodpercen át vezetett. Rosberg egy kicsúszás után arra kérte a Mercedest a rádión, hogy segítsenek neki állítani a kijelző fényerején.

19:09
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Csak a Red Bullok nem voltak kint

Mindenki más megtett legalább egy ellenőrző kört, köztük a két McLaren is. Alonsónak mért köre is van, és egyelőre ismét egész gyors, akárcsak délelőtt volt: az 5. helyen áll, Bottas és Massa között. A McLaren tempója egyre ígéretesebb.

19:10
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton lesodródik

A célegyenes végén csúszott ki egy csúnya elfékezés után, míg Vettel az utolsó szektorban abszolút legjobb részidőt futva kereken 1 tizedre csökkentette a hátrányát. Rosberg feljött a 4. helyre, Räikkönen mögé.

19:12
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Negyedóra után így állunk: Hamilton, Vettel, Nasr, Räikkönen, Rosberg, Massa, Bottas, Alonso, Ericsson, Maldonado, Sainz, Button, Hülkenberg, Grosjean. A Red Bulloknak továbbra sincs nyoma.

19:13
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Button McLarenje megint lerobbant!

5 kör két szabadedés alatt - nem túl jó kezdet! Az autó a 11-es kanyarnál állt meg, Button rutinosan a pálya megnyitása mellé parkolta le. Innen visszajuttathatják a garázsba, és ha lehet, megjavíthatják még az edzés vége előtt.

19:15
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg nem bír Vettellel

Időközben feljött a 3. helyre, de Hamiltonhoz képest 4, Vettelhez képest 3 tized a hátránya. Ricciardo még sisak nélkül üldögél az autójában.

19:16
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton a bukótérben

Így engedne tovább az autóját az 1-es kanyarban az iménti elfékezés után. Azóta Rosberghez és a Ferrarikhoz hasonlóan ő is visszatért a bokszba.

19:18
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg az őrült fotósokra panaszkodik

"Egy kicsit őrült helyen vannak" - jegyzi meg a rádióban a két fickóról, akik a bokszbejáratnál. közvetlenül a vonal mögött állnak. Lehet, hogy azért fékezte el magát egy kicsit, mert meglepődött. Közben Kvjat is megjelent a pályán végre.

19:20
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen lágy gumikon

Ez korai: már a 25 percben a gyorsabb Pirellikkel próbálkozik. Ő az első, de annyiban logikus a lépés, hogy a most 34 fokos aszfalt később hűvösebb lesz. Mindjárt meglátjuk, mennyi lehet a különbség a kétféle keverék között.

19:24
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen simán az élre áll

1:35.512-re javított, vagyis 2 mp-t faragott le a közepes gumis idejéből, és 1,3 mp-t vert Hamiltonra is, de az utolsó kanyart nagyon elrontotta, és kisodródva jópár tizedet vesztett. Vettel is megkapta a lágy gumikat közben.

19:28
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel csak második

Az első két szektorban abszolút leggyorsabb volt, de az utolsó kanyart még jobban elrontotta, mint az előbb Räikkönen. Így is gyorsabb volt, de a finn a második körében 1:35.174-re faragta le az idejét, és középen egyéni legjobb részidőt ért el.

19:30
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel fél másodpercet vesztett

A mérnöke legalábbis ezt állította a rádión - de így is csak 1 tizeddel volt lassabb Räikkönen második, jobb körénél. Ő másodszorra nem tudott javítani. Ericsson feljött a 3. helyre a lágy gumikon, de mindjárt érkeznek a Mercedesek is.

19:34
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Már Rosberg a leggyorsabb

A lágy gumikon megtett első körökből ő kerül ki győztesen: 1:34.647-es új etalont állított be, 0,115 mp-t verve Hamiltonra, aki az egyik jobbosnál csúnyán elfékezte magát. A Ferrarikra fél mp-t vertek, ami nem sok, ha figyelembe vesszük, hogy ő nagyjából ennyit veszthettek az utolsó kanyarban - Vettel legalábbis.

19:36
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

A Williamsek kivárnak

Massa és Bottas még nem próbálkoztak a lágy gumikkal. A sorrend az élen: Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Vettel, Nasr, Ericsson, Sainz, Hülkenberg, Verstappen, Pérez.

19:37
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso feljön 7-ediknek

Bizony, a McLaren határozottan újra előrelépett: 1:36.191-es idejével Alonso 1,5 mp-vel maradt le Rosbergtől. Button autója tényleg visszajutott a garázsba a megállás után, most is szerelik.

19:40
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Lézershow a pálya fölött

Tényleg látványos: a rendezők mindent bevetnek. Reméljük, a versenyzők szemébe nem világítanak bele, de Grosjeant valószínűleg nem ez zavarta meg, amikor az imént elfékezte magát a célegyenes végén.

19:42
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Verstappen szenved a fékekkel

"Nincs meg az önbizalmam velük, úgyhogy csak tiszta kört akartam futni" - üzeni a rádión. Hát, 2,3 mp-s hátrányban a 14. helyen áll, míg Sainz a 12.

19:43
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Bottas feljön a Ferrarik mögé

Füstölő kerekekkel fékezett egy óriásit, de így is jóval gyorsabb volt Massánál, és csak 3 ezredet kapott Vetteltől. A hátránya Rosberghez képest 6 tized. Közben Ricciardo is megtette a körét a lágy Pirelliken, ő 6. lett, 25 ezredet verve Maldonadóra.

19:46
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Megkezdődtek a versenyszimulációk: Rosberg a lágy, Hamilton a közepes gumikon vágott neki az etapjának. Kvjaton kívül mindenki megtette a körét a gyorsabb gumikon, a sorrend ez: Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Vettel, Bottas, Ricciardo, Maldonado, Nasr, Massa, Ericsson, Alonso, Grosjean, Sainz, Hülkenberg.

19:49
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kvjat a 9.

A lágy gumikon ő is megtette a körét, 4 tizeddel maradt le Ricciardótól, de Massát sikerült megelőznie. Button már újra a McLarenben ül!

19:54
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferrarik a közepes gumikon vannak

Vettel és Räikkönen is ezeken köröz, bár a német az előbb áthaladt a bokszutcán. A Mercedes eközben megosztotta a felkészülési stratégiáját: Rosberg a lágy, Hamilton a közepes gumikon van kint, jelenleg mindketten 1:40-es köröket futnak.

19:57
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

A különbség a gumik között

Így javítottak a versenyzők a közepesről a lágy gumikra váltva:

HAM 1:36.795 => 1:34.762
ROS 1:37.192 => 1:34.647
VET 1:36.895 => 1:35.277
RAI 1.37.537 => 1:35.512 => 1:35.174
NAS 1:37.229 => 1:35.793
BOT 1:37.672 => 1:35.280
MAS 1:38.086 => 1:35.884
ALO 1:38.336 => 1:36.191
ERI 1:38.348 => 1:36.148

Ezek szerint a lágy gumik 2-2,5 mp-vel gyorsabbak a közepeseknél. Legalébbis most, mert a hétvége folyamán ez a különbség csökkenhet.

20:00
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferrarik a lágyakra váltottak

Előbb Vettel, aztán Räikkönen is. Hamilton, aki a közepeseken van, megint elfékezte magát. Az előbb arra panaszkodott, hogy nagyon csúszkál, de a rádión azt felelték, nem rossz a tempója Rosbergéhez képest.

20:02
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel jól bekezd

1:38.916 alatt teljesítette az etapja első mért körét. Rosberg nem futott ilyen jó kört az etapja során, a legutóbbit pedig már csak 1:45.806 alatt teljesítette. Hülkenbergnek a mérnöke azt mondta, a lágyak minden csapatnál jobban működnek egyelőre. Az aszfalt még mindig 33 fokos.

20:07
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Csak hárman használják a közepes gumikat

Hamilton, Grosjean és Merhi - a többiek autóján a lágy Pirellik vannak. Hamilton 1:40.714, míg Rosberg 1:41.001 alatt teljesítette az etapja 11 körét. A Williams és a Red Bull 1:39.9-cel, a Ferrari egy teljes másodperccel gyorsabban kezdte az etapját. Vettel és Räikkönen is brutális tempót diktál.

20:10
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nehéz lesz kibogozni a köridőket

A Mercedes legalábbis ezt írja a Twitteren. Rámutatnak, hogy a sűrű forgalom miatt a versenyzők gyakran használják a DRS-t, így a köridők nem mindig az autók nyers tempóját tükrözik.

20:12
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton is lágy gumikra váltott

Befejezte az etapját a közepeseken. Mivel a Mercedes a többieknél korábban vágott neki a hosszú etapjának, Hamiltonnak még a lágy Pirelliken is maradt negyedórája.

20:15
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel kereket cserélt

Ő épp fordítva, most kapta meg a közepes gumikat. A pályán tényleg óriási a forgalom: konkrétan az összes autó kint van, beleértve Button McLarenjét és a Manorokat is.

20:17
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton lassabban kezd a Ferrariknál

A rádión azt mondták neki, az etap elején 1:38.9 lesz a célidő (a Ferrarik tényleg ezzel kezdtek a lágy gumikon), de ő csak 1:39.314-et ment.

20:19
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel összeütközött Pérezzel!

A bokszból hajtott ki, amikor a beszámolója szerint elromlott a fékje, ezért nem tudott eléggé lelassítani. Pérez éppen Nasrt próbálta előzni a célegyenes végén, aki ráhúzta a kormányt, ezért Pérez belsőbb ívre fordult, és pont eltrafálta Vettel Ferrarijának eleját, amelyről letört az első szárnyvéglap.

20:20
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az edzés újraindult

Rövid időre piros zászlóval megszakították az edzést, de szinte azonnal újra is indították. Vettel azt mondta, fékezett az első kanyarhoz, amikor "valami eltört, valószínűleg az autó jobb elejénél", mert a Ferrari egyszer csak nem lassult tovább.

20:22
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Sokan cseréltek kereket

Az utolsó percekre Rosberg, Maldonado, Nasr és Sainz is a közepes keverékű Pirellikre váltott. Megindult a versenyszimulációk végső rohama.

20:24
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberget behívták a bokszba

"Látunk valamit a telemetrián, ami nem tetszik" - üzenték neki a rádión. Műszaki probléma?

20:27
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Hamiltont és Räikkönent vizsgálják

Azon a címen, hogy "nem a helyes módon hagyták el a bokszutcát." Vettel azt mondja, bocsánatot kért Péreztől, és nem hibáztatja az ütközésért. Úgy véli, a fékje romlott el, bár az sem tűnt kizártnak, hogy a jobb első kereke nem volt rendesen rögzítve. Az ő esetüket is ki fogják vizsgálni a felügyelők.

20:30
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbról előzték meg a sort

A visszajátszásból látszik, hogy Ericsson Sauberje merőlegesen állt a bokszutcára a kijáratnál, amikor Räikkönen, majd Hamilton is mögötte áthúzva hajtottak ki a pályára. Könnyen lehet, hogy ebből pénzbírság lesz.

20:30
április 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az eredménylistával, az összefoglalóval, majd éjjel a részletes esélylatolgatással is. Szép estét!