Vágólapra másolva!
Az 1882-ben alapított, jelenleg a Premier League-ben szereplő Tottenham Hotspur az elmúlt években, évtizedekben nem kényeztette el szurkolóit trófeákkal, és akkor még szépen fogalmaztunk. A Spurs kapcsán az az ember érzése, hogy a klub egész egyszerűen el van átkozva, mert bár rendre ér el szép eredményeket, az átütő sikerek valahogy nem akarnak megérkezni. Pedig elképesztő sztárfocisták, a világ legjobb edzői fordultak meg a klubnál, vagy segítik az együttest jelenleg is. Ennek ellenére utoljára 2008-ban nyert utoljára bármit is a Tottenham, amikor a Ligakupa döntőjében legyőzte a Chelsea-t. És bár hosszú még az idény, az már eldőlt, hogy ez a rossz széria már biztosan nem fog megszakadni most sem, a március eleji, Middlesbrough elleni 1-0-s FA-kupa vereség az jelentette, hogy ismét trófea nélkül marad a londoni csapat.

Történelmi sikerek, fényes Spurs-múlt

A klubot a St John Middle Class School és a Tottenham Grammar School gimnazistái alapították még 1882-ben, méghozzá Hotspur Football Club néven. Ezt később Tottenham Hotspur Football and Athletic Clubra változtatták, hogy megkülönböztessék magukat a London Hotspur nevű klubtól. Az első mérkőzésre a korabeli újság, a Weekly Herald szerint 1883. október 6-án került sor a Tottenham (akkor még Hotspur) otthonában. A hazai csapat magabiztos 9-0-s győzelmet aratott a Brownlow Rovers felett. 1895 karácsonyán váltak profi csapattá, először a Southern Football League-ben szerepeltek, ahol rendszeresen 15 000 fő körüli nézőszámuk volt.

Az 1899-1900-as szezonban bajnokok lettek ebben a ligában, a következő évben, 1901-ben pedig jött az első komoly siker:

első és eddig egyetlen Football League-en kívüli csapatként FA-kupát nyertek a Sheffield United ellen.

Az 1908-09-es szezonra az akkori másodosztályba (Second Division) nyertek felvételt, majd közvetlenül utána ezüstérmesként felkerültek az első osztályba. A két világháború miatt többször is felfüggesztették a bajnokságokat, a Tottenham megjárta ismét a másodosztályt, közben azonban a siker sem maradt el: 1921. április 23-án második FA-kupa döntőjét játszotta a fővárosi csapat, a Wolves elleni 1-0-s sikerrel ismét elhódította a kupát.

A második világháború után a futball hatalmas népszerűségre tett szert, a Spurs pedig elindult felfelé.

A Tottenham volt az első klub a 20. században, amely egyszerre hódította el a bajnoki címet és az FA-kupát, valamint az első brit klub, amelyik európai trófeát tudott nyerni.

1949-ben az új menedzser, Arthur Rowe vezetésével a csapat ismét első osztályú lett, majd 1951-ben megnyerte első bajnoki címét is. Majd érkezett a legendás Bill Nicholson. Az 1960-61-es szezonban bajnokságot, és FA-kupát nyertek egyszerre, 1962-ben ismét sikerült elhódítaniuk az FA-kupát, valamint bejutottak a BEK elődöntőjébe, azonban az Benfica ellen 4-3-as összesítéssel elbukták a döntőbe jutást. 1963-ban pedig a sikerek koronázásaként megnyerték a Kupagyőztesek Európa-kupáját, vagyis a KEK-et.

A Tottenham Hotspur legendája, Bill Nicholson Forrás: Tottenham Hotspur

1964 után a KEK-győztes csapat felbomlott, de Nicholson ismételten sikeres csapatot épített. A Spurs-legenda még két Ligakupa (1971 és 1973) és egy UEFA-kupa (1972) győzelemmel gazdagította a Tottenham sikerlistáját, mielőtt az 1974-75-ös szezon elején a rossz szezonkezdés, és a Feyenoord ellen elveszített UEFA-kupa-döntőben lázongó szurkolók miatt lemondott menedzseri posztjáról.

Bill Nicholson 16 évnyi edzősége alatt a Tottenham nyolc trófeát nyert; a klub történetének ez volt a legsikeresebb időszaka.

A Tottenham 1981-ben nyert újabb trófeát, amikor az újrajátszáson 3-2-re győzték le a Manchester City csapatát az FA-kupában. A siker megismétlődött a következő évben, akkor a Queens Park Rangers volt az ellenfelük. 1984-ben második alkalommal nyertek UEFA-kupát olyan játékosokkal a keretben, mint Steve Archibald, Garth Crooks, Glenn Hoddle, Osvaldo Ardiles és Steve Perryman. 1991-ben újabb FA-kupát nyertek, a sikerben nagy szerepe volt a két angol válogatott játékosnak, Paul Gascoigne-nak és Gary Linekernek. Ez a diadal jelenti azóta is a Tottenham utolsó FA-kupa-sikerét.

Az angol Ligakupát még kétszer, 1999-ben és 2008-ban nyerte meg a londoni együttes. Utóbbi, a Chelsea elleni siker a klub történelmének utolsó sikere azóta is. Érdekesség, hogy ez volt az első Ligakupa-döntő, amit már az új Wembley Stadionban rendeztek,

és az első, amit Angliában játszottak, mióta a régi Wembley-t 2000-ben lerombolták.

A 2008. február 24-én rendezett fináléban a Chelsea szerzett vezetést, de a Tottenham fordítani tudott Dimitar Berbatov és Jonathan Woodgate találatával, és végül hosszabbítás után 2-1-es sikert aratott. Talán ekkor a Spurs-szurkolók sem gondolták, hogy 15 év telik el újabb trófea nélkül, pedig ez a helyzet.

Hatalmas sztárok és kiváló edzők, a siker mégis elmaradt

Az utolsó, 2008-as siker óta olyan sztáredzők ültek a csapat kispadján, mint például

André Villas-Boas, Mauricio Pochettino vagy éppen José Mourinho, a klub mégsem volt képes felérni a csúcsra egyik sorozatban sem.

Arról már nem is beszélve, hogy mekkora sztárok fordultak meg időközben a Tottenhamnél: elég például az aranylabdás

Luka Modric, Gareth Bale vagy a jelenleg is a klubot erősítő Harry Kane nevét említeni.

A 2008-2009-es szezon legelső igazolása a horvát Luka Modric volt, aki 16.5 millió fontért csatlakozott a klubhoz. De Modric mellett megszerezteék Giovani Dos Santost a Barcelonától, és a brazil kapust, Heurelho Gomest a PSV-től is.

Luka Modric, Kyle Walker, Gareth Bale és Emmanuel Adebayor: micsoda nevek, a komoly eredmények azonban elmaradtak Forrás: AFP/Ian Kington

A teljesség igénye nélkül a következő években is olyan nagy nevek fordultak meg a csapatnál, mint

Peter Crouch, Paulinho, Kyle Walker, Rafael van der Vaart, Christian Eriksen, Emmanuel Adebayor, Jan Vertonghen vagy éppen Roberto Soldado, de egyikük sem tudta sikerre vezetni a Spurst.

A Spurs nem szerepelt azért rosszul, 2016-ban a Premier League-ben harmadik lett, 2017-ben pedig ezüstérmes. A 2018-19-es Bajnokok Ligája szezonban 1962 után először bejutottak a legjobb négy közé, méghozzá a a Manchester City legyőzésével. Az Ajax elődöntőbeli kiejtésével – történelmük során először – pedig bejutottak a Bajnokok Ligája döntőjébe Mauricio Pochettino vezetésével.

Harry Kane az elbukott BL-döntő óta is vár az első klubtrófeájára Forrás: AFP/Paul Ellis

A mérkőzést a madridi Wanda Metropolitano Stadionban rendezték - ez volt az első döntő a sorozatban, ahol alkalmazták a videobírót -, amelyet

Mohamed Szalah és Divock Origi góljaival a Liverpool nyert 2-0-ra, 2005 után első, összességében hatodik győzelmét megszerezve a sorozatban. A Tottenham pedig nem tudta megszakítani ekkor sem a 2008 óta tartó átkot.

Ahogy José Mourinhónak sem, akit 2019. november 20-án neveztek ki a Tottenham Hotspur vezetőedzőjének. A Portóval és az Interrel BL-győztes portugál tréner kinevezésekor trófeákat ígért, de ezekből nem valósult meg semmi. A Spurs a korábbi sikeres szezonok után 2020-ban csak a hatodik lett a Premier League-ben, és következő idényben a csalódást keltő bajnoki szereplése mellett az Európa-ligából is már a legjobb 16 között kiesett, így nem tartott sokáig -

mindössze 17 hónapig - a munkája a londoni együttesnél.

„José és stábja a klub kihívásokkal teli időszakában dolgozott velünk, és a pandémia idején is tanúbizonyságot tett profizmusáról, alkalmazkodóképességéről. Személyesen nagyon kedvelem, és sajnálom, hogy a közös munka nem igazán gyümölcsözött, ezzel mindkettőnknek szembe kellett nézni" – idézte akkor a közlemény Daniel Levy klubelnököt.

José Mourinho, csúnyán megbukott a Tottenham Hotspurnél Forrás: Tottenham/Twitter

Kínos Tottenham-vereségekből nem volt hiány az elmúlt években

Ha nem lenne elág a Tottenham-szurkolóknak, hogy szeretett csapatuk hosszú évek óta nem nyert semmit, olykor kínos vereségekkel is szembe kellett nézniük.

2022.03.01: 1-0-s vereség a Middlesbrough ellen

A Tottenhamnek az FA-kupa volt az egyetlen esélye ebben a szezonban, hogy ismét nyerjen valamilyen trófeát. Az előző körben a Manchester Unitedet kiejtő másodosztályú Middlesbrough ellen azonban 1-0-ra kikapott, így Antonio Conte csapata nem jutott a legjobb nyolc közé.

A meccs egyetlen góljára a 107. percig kellett várni, akkor Joshua Coburn talált a londoniak kapujába.

2021.11.25: 2-1-es vereség a Mura ellen

A Tottenham részben a koronavírus miatt esett ki a Konferencia-liga csoportköréből (a Rennes kapta az elmaradt meccs három pontját), de összességében sem lehet büszke a csapat az újonnan létrehozott sorozatban nyújtot teljesítményére. Főleg nem a szlovén Mura elleni 2-1-s vereségre.

A szlovén kiscsapat ellen már a 11. percben hátrányba került a Spurs, miután Tomi Horvat mintegy 15 méterről bődületes nagy gólt lőtt a hosszú felsőbe, ráadásul Ryan Sessegnon mindössze fél óra után begyűjtötte a második sárgáját, így már az első félidőben emberhátrányba került a londoni csapat. A hajrában Harry Kane egy higgadt befejezéssel egyenlített, viszont

a 94. percben jött a hidegzuhany: egy kontratámadás után a Mura ismét betalált, ezzel a szlovén együttes megszerezte első győzelmét.

2021.03.18: 3-0-s vereség a Dinamo Zagreb ellen

Az előző szezonban ezzel a súlyos vereséggel értek véget a Spurs európai álmai. Az első meccsen Kane duplájának köszönhetően 2-0-ra nyertek José Mourinho tanítványai az Európa-liga negyeddöntőjében, ám jött az a bizonyos zágrábi visszavágó.

A második mérkőzés cseppet sem úgy alakult, ahogyan azt vélhetően José Mourinhóék előzetesen eltervezték. A horvát együttes Mislav Orsic óriási góljával szerezte meg a vezetést a 62. percben, majd a hajrában egy remek összjáték után Orsic duplázni tudott, ezzel hosszabbításra mentette csapatának a párharcot.

A 106. percben ismét Mislav Orsic villant, a horvát támadó az ötösön kívül vette át a labdát, majd óriási gólt lőtt a kapu bal oldalába.

A hátralévő időben több gól már nem esett a találkozón, így óriási meglepetésre a Dinamo Zagreb 3-0-ra legyőzte a Tottenhamet és 3-2-es összesítéssel továbbjutott.

2019.09.24.: kiesés büntetőkkel a Colchester ellen

Az akkor Bajnokok Ligája-döntős Tottenham Hotspur gól nélküli 90 perc után tizenegyesekkel esett ki az angol Ligakupából a negyedosztályú Colchester United otthonában.

Mauricio Pochettino fél csapatra való kezdőjátékosát pihentette, azonban így is elvárható lett volna, hogy a londoniak feltörjék a negyedosztályban (League Two) is középcsapatnak számító Colchester védelmét.

A második félidőben Pochettino Dele Alli és Lucas Moura mellé beküldte Szont, Eriksent és Lamelát is, gólt azonban nem tudott szerezni a Spurs, és végül tizenegyesekkel 4-3-ra kikaptak.

A jelen sem sokkal fényesebb, trófea nélkül marad megint a Spurs

Részben már érintettük a jelenleg is zajló szezont, de érdemes egy kicsit jobban is megvizsgálni, mi történt megint a Tottenhammel.

2021 novemberében jelentette be a klub, hogy a jövőben Antonio Conte irányítja a londoni alakulatot, aki a tavaly nyáron kinevezett, de alulteljesítő Nuno Espírito Santót váltotta

- a június végén kinevezett portugál edző 17 mérkőzésen irányította a Tottenhamet, amely ezek közül két döntetlen mellett nyolcat megnyert és hetet elveszített. Az olasz szakember ezt követően 2023 nyaráig írt alá a Spurshöz, de a megállapodás tartalmaz hosszabbítási opciót is, ám jelen állás szerint azért nagy összeget nem tennénk rá, hogy ezzel élni is fognak a felek.

Antonio Conte sem váltotta meg eddig a világot a Spursnél Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A Tottenham az angol Ligakupában a Chelsea ellen búcsúzott az elődöntőben (3-0-s összesítéssel), az FA-kupában a másodosztályú Middlesbrough ellen (1-0) az ötödik fordulóban. A Konferencia-ligában csak csoportharmadik lett az elsőre azért nem megoldhatatlannak tűnő francia Rennes, szlovén Mura és holland Vitesse elleni négyesben, míg

a bajnokságban jelenleg csak nyolcadik helyen áll, fényévekre az első Manchester Citytől, így idén sincs már esélye arra, hogy bármilyen trófeát nyerjen.

Bár voltak szép eredményei, összességében Antonio Conte sem lehet túlságosan büszke az eddigi eredményeire Londonban. Az eddig lejátszott 25 meccséből 13 győzelem mellett háromszor játszott döntetlent a Spurs, és már kilenc alkalommal kapott ki.

Mindezt úgy, hogy nyáron érkezett a Sevillától 25 millió euróért a spanyol válogatott Bryan Gil, vagy éppen az Atalantától az argentin válogatott védő, Cristian Romero. Télen sem tétlenkedett a Spurs, a Juventustól például két játékost - a svéd Dejan Kulusevskit és az uruguayi Rodrigo Bentancurt - is megszerzett súlyos eurómilliókért.

Miközben a keretben már eleve olyan sztárok vannak, mint a sokak által a világ legjobb támadójának tartott Harry Kane, a legnagyobb dél-koreai sztár, Szon Hung Min, a világbajnok francia kapus, Hugo Lloris, a brazil válogatott Lucas Moura, vagy éppen a Real Madridtól igazolt spanyol balhátvéd, Sergio Regulion. Nem is csoda, hogy a keret értékét az átigazolásokkal foglalkozó Transfermarkt közel 600 millió euróra becsüli. Ennél a Premier League-ben csak a Manchester City, a Liverpool, a Chelsea és a Manchester United ért többet papíron.

Rodrigo Bentancur és Dejan Kulusevski is a Juventustól érkezett, mindkét játékostól sokat várnak Londonban Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

Ezek fényében még fájóbb lehet a Tottenhamnél, hogy a csapat folytatta a 2008 óta tartó rossz sorozatát, és idén sem nyer semmit. Pedig ekkora múlttal, ilyen háttérrel, ekkora financiális lehetőséggel azért

joggal várnák el a szurkolók, hogy legalább pár évente összejöjjön egy-egy trófea.

A drukkereknek tehát nem marad más, mint a reménykedés, hogy majd talán jövőre.