Vágólapra másolva!
A hazai közönség lelkesedése is hozzájárult a pole pozíciójához. Rosberg ellen vizsgálatot indítottak a Brit Nagydíj időmérője után, de megúszta a büntetést.

Lewis Hamilton a Brit Nagydíj összes szabadedzését az élen zárta, ezért a legnagyobb favoritként vágott neki az időmérő edzésnek. Nem is okozott csalódást a hazai szurkolóknak, és új körrekorddal, 1:29.287-es idővel megszerezte a pole pozíciót több mint 3 tizeddel csapattársa, Nico Rosberg előtt.

Pedig a Q3-ban futott első mért körök után úgy tűnt, Hamilton bajban lehet, mert a Copse kanyarban négy kerékkel elhagyta a pályát, amiért az előzetes megállapodás értelmében törölték a köridejét. A brit ezért a lista éléről a legvégére került, de ez nem szegte kedvét, sőt állítása szerint motivációt merített a köridejének eltörléséből.

„Nem tudom, miért, de plusz energiát adott" – mondta az első körének eltörléséről. „Az ilyen pillanatokban tudok a leglelkesebben vezetni.

Ilyenkor támadó stílusra kell váltani, most is ezt próbáltam tenni."

Hamilton elmondta, az őt buzdító szurkolók is erőt adtak neki az utolsó percekben. „Akárhányszor a pályára hajtottam, minden kanyarban láttam, hogy integetnek nekem a nézők a zászlóikkal" – nyilatkozta. „Nagyon értékelem a támogatásukat, miattuk is sikerült ilyen jól az utolsó köröm."

Hamilton a pályán is érezte a szurkolók biztatását Forrás: AFP

A címvédő azt ígéri, szükség esetén vasárnap is kemény csatát vív Rosberggel, noha a Mercedes szigorú szankciókat helyezett kilátásba egy újabb ütközés esetén.

– jelentette ki. „Természetesen nem feledkeztünk meg arról, amit a csapat mondott nekünk, és észben tartjuk majd. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem fogunk olyan keményen versenyezni, mint eddig. A holnapi rajt is ugyanolyan lesz, mint máskor."

Nem büntetik Rosberget

Rosberg ezúttal nem tudta megszorongatni Hamiltont a Q3-ban, az időmérő edzés után ráadásul a sportfelügyelők is vizsgálatot indítottak ellene. A német egy különösen lassú, 2:26.444-es köre miatt került bajba, a szabályok ugyanis előírják, hogy a bokszkijárat után, valamint a bokszbejárat előtt található Safety Car-vonalak érintése között nem szabad egy előre meghatározott időnél többet tölteni. A két vonal között tölthető maximális idő versenyről versenyre változik, a csapatokat időben értesítik róla. A szabályt biztonsági okokból hozták, a túl lassú autók ugyanis könnyen balesetbe keveredhetnek a mért körön lévő riválisaikkal.

Rosberget a hátrasorolás is fenyegette, de végül megúszta a büntetést,

mert a szabály a bokszba bevezető körökre vonatkozik, ő pedig egy újabb mért körre készült fel a lassú körrel. A német így megtarthatja a 2. helyét, de nem lehet túlzottan elégedett, hiszen Hamilton idejét nem tudta megközelíteni.

„Az autóm ma is hihetetlen volt, öröm volt vezetni, főleg a gyors kanyarokban. Nekem viszont nem ez volt a legjobb napom a pályán, gratulálok Lewisnak" – mondta az edzés után.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!