Vágólapra másolva!
A brit várja pole-ból a szezon utolsó versenyét, a csapattársa elismerte, hogy az időmérőn nem lett volna képes ugyanolyan köridőre. A vb-címre papíron mégis neki jobbak az esélyei.

Az idényzáró Abu-dzabi Nagydíj időmérő edzése nem írta át a világbajnoki esélyeket, mert bár Lewis Hamilton magabiztosan, 3 tizedmásodperces különbséggel megszerezte a pole pozíciót, a 12 pontos előnyben lévő Nico Rosberget senki más nem tudta megszorongatni. A német így a 2. helyről rajtolhat majd, és a versenyen elég lesz a dobogón végeznie ahhoz, hogy mindenképpen ő legyen a világbajnok.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy nem elégedett az időmérővel.

– nyilatkozta. – Lewis nagyszerű munkát végzett, pár tizeddel gyorsabb volt nálam. Számomra most elérhetetlen volt a körideje."

„A balanszot jónak találtam, és az időmérő közben egyre magabiztosabbnak éreztem magam az autóban. A Q3 végén jó kört futottam, csak éppen nem elég jót."

Az eredmény a papírforma szerint alakult - katt a galériához! Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Steve Etherington

Rosberg – akinek a dolgát a rajtnál megkönnyítheti, hogy Daniel Ricciardo egy fokozattal keményebb gumikon startol majd – hozzátette, hogy nem idegeskedik a verseny eleje miatt. „Nem érdemes túl sokat agyalni. Holnap meg fogom próbálni megnyerni a futamot – jelentette ki. – Minél egyszerűbben kell hozzáállnom a dologhoz. Nem gondolok arra, hogy 'mi lenne, ha.' Ez nem lenne a helyes hozzáállás."

Hamilton zsinórban negyedszer, pályafutása során pedig már a 61. alkalommal hódította el az első rajtkockát.

Főleg a Yas Marina utolsó szektorában volt gyorsabb Rosbergnél, miután az első kanyarokban láthatóan igyekezett nem túl sokat kivenni a gumikból. „Az autóm ma és egész hétvégén tökéletes volt, és a szerelőim is megint hibátlanul dolgoztak" – mondta.

„Tudtam, hogy a kör többi részében elég jó a tempóm. Az 1-es kanyarnál nem erőltettem túl a gumikat, ezzel otthagytam egy kis időt, de egyébként kézben tartottam az irányítást, kihoztam a maximumot mindenből."

Hamilton hozzátette, hogy energikusnak és magabiztosnak érzi magát a döntő verseny előtt, amelyen akár negyedik vb-címét is megszerezheti. „2007-ből tudom, milyen érzés a végén elveszteni a világbajnokságot – emlékeztetett. – Holnap csak nyerhetek, vesztenivalóm nincs, úgyhogy nagyon izgatott vagyok."

Mindketten megérdemelnék

Fernando Alonso, aki Hamilton csapattársa volt a McLarennél, amikor 2007-ben Kimi Räikkönen megelőzte őket az utolsó futamon, úgy véli, a Mercedes mindkét versenyzője megérdemelné, hogy világbajnok legyen.

– vélte a spanyol. – Igaz, hogy az autójuk sokkal jobb a többiekénél, de ők minden egyes hétvégén szállítják az eredményeket, nem hibáznak, kihozzák a maximumot a lehetőségeikből."

„Szerintem Rosberg nagyon kiegyensúlyozott volt, mindig egyenletesen teljesít, soha nem teljesít alul, folyamatosan kihozza a maximumot. Hamilton pedig az a bajnok, akinek mindannyian látjuk. Azért nyerte a vb-címeit és azt a rengeteg futamot, mert rendkívül tehetséges versenyző."

Hasonlóan vélekedett Felipe Massa is. „Szerintem mindketten megérdemelnék – jelentette ki az utolsó F1-es nagydíjára készülő brazil. – Én örülnék neki, ha Nico győzne, mert sporttörténeti szempontból érdekes lenne, hogy az édesapja után ő is világbajnok lesz."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!