Vágólapra másolva!
Segítenének az alternatív motorok kifejlesztésében, de csak akkor, ha ez nem jelentene számukra extra kiadásokat. Marchionne szerint nem kellene megszabni, mennyiért adhatják el az erőforrásaikat.

A csapatoknak péntekig kell előállniuk a motorok költségeinek csökkentésére vonatkozó javaslatokkal, de ha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egyik ötletet sem tartja megoldhatónak, újra felmerülhet az alternatív, független motorok bevezetése. Ezt a javaslatot egyszer már leszavazták, de az FIA-elnök Jean Todt és Bernie Ecclestone szerint az alternatív motorok jelentenék a legjobb megoldást.

A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne nem bánná az alternatív erőforrások bevezetését, ha azok kifejlesztésében a gyártók is szerepet játszhatnának. Fizetni azonban már nem szeretne a motorok megépítéséért, szerinte ez a Bernie Ecclestone irányítása alatt működő Formula One Management (FOM) feladata lenne.

„Ha valaki odamegy a Mercedeshez, és kér tőlük egy csoportnyi mérnököt, akik egy párhuzamos projekt keretében a másik motor fejlesztésén dolgoznának – amely különbözik a Mercedes hajtásláncától, de megfelel a szabályoknak -, akkor úgy gondolom, a FOM-nak kellene fedeznie az ezzel járó költségeket" – nyilatkozta Marchionne. „A Ferrari hajlandó lenne részt venni egy ilyen projektben."

A Ferrari részt venne az alternatív motorok fejlesztésében Forrás: AFP

Marchionne szerint a Ferrari „szívesen megosztaná a technológiáját is", ha erre mások is hajlandóak lennének. „A fejlesztéseket pedig közösen végeznénk azokkal a csapatokkal, akik a hajtásláncainkat használják, természetesen a megfelelő gazdasági feltételek mellett" – mondta.

Nincs szükség a költségplafonra

Az FIA azt is szeretné elérni, hogy a gyártók a jelenleginél lényegesen alacsonyabb áron adják el a motorjaikat a partnercsapataiknak, de Marchionne szerint „helytelen" ilyet kérni tőlük. „A Ferrari sok pénzt költ az F1-re, és ez az egész márkára hatással van – az olyan kereskedelmi tevékenységeinkre is, amelyeknek nem sok közük van az F1-hez" – mondta. „Ez sok pénzbe kerül, ahogy a Mercedesnek is. Nekem úgy tűnik, ezzel a megoldással csak Bernie nyerne."

„Azoknak kellene vállalni a felelősséget, akit a kereskedelmi jogokért felelnek" – tette hozzá. „Nekünk is vannak felelősségeink, de más területen. Egyáltalán nem lenne helyes, ha megváltoztatnák a szabályokat, és ilyen kötelezettségeket rónának a Ferrarira vagy a Mercedesre."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!