Vágólapra másolva!
Emlékezett a 2012-es manőverre, ezért támadta meg Pérezt az 1-es kanyar külső ívén a vasárnapi Brazil Nagydíjon.

Max Verstappen még csak az idén mutatkozott be az F1-ben, de máris komoly hírnévre tett szert, mint a mezőny egyik legjobban előző tagja. Spában azzal keltett nagy feltűnést, hogy a gyors Blanchimont kanyar külső ívén ment el Felipe Nasr mellett, és a vasárnapi Brazil Nagydíjon újabb emlékezetes manővert hajtott végre: a 34. körben megtámadta Sergio Pérez Force Indiáját az 1-es kanyarnál, és a 2-esnél a belső ívre kerülve sikerült maga mögé utasítania, miközben a két autó egy pillanatra össze is ért.

A még mindig csupán 18 éves Verstappen korábban sem titkolta, hogy előre készül az előzésekre. A belgiumi verseny után nyilvánosságra is került egy szimulátoros videó, amelyen a különféle lehetőségeket gyakorolja, és most elárulta, hogy a Pérez ellen Interlagosban bemutatott manőveréhez egy 2012-es példa adta az ihletet. Akkor Kimi Räikkönen előzte meg nagyon hasonlóan a pályafutása utolsó versenyét teljesítő Michael Schumachert, a Lotussal az 1-es kanyar féktávján kívülről bezuhanva a Mercedes mellé (videón itt látható).

Verstappen 9. lett Interlagosban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Ők is nagyon közel kerültek egymáshoz, de Verstappennel és Pérezzel ellentétben nem értek össze. A csörtéjüknek egyébként volt előzménye: hat évvel korábban Schumacher ment el ugyanott Räikkönen mellett, igaz, kicsit másképp.

„Pár éve láttam egy ilyet Räikkönen és Schumacher között" – mondta Verstappen. „Szerintem szép volt, és most nekem is alkalmam nyílt megcsinálni ugyanazt."

Rekordot is döntött, meg nem is

Verstappen méltatta Pérezt is, hangsúlyozva, hogy csak azért tudta tisztán végrehajtani az előzést, mert az ellenfele sportszerűen védekezett. „Hiába teszem meg, amit tudok, ha a másik fél tesz az egészre, és leterel a pályáról" – mutatott rá. „Szerencsére Checo nagyon sportszerű, úgyhogy jót csatáztunk."

„Láttam egy tiszta rést, ezért a külső íven fékeztem, ügyelve rá, nehogy blokkoljanak a kerekeim. Ő megpróbált a pálya szélére terelni, és a 2-es kanyarban kicsit összekoccantunk. De ezzel én jártam jól, mert így befejezhettem a manővert."

Verstappent végül egy küzdelmes verseny után a 9. helyen rangsorolták, így zsinórban hatodszor is pontot szerzett. Ezzel új rekordot állított fel a Toro Rossónál, a csapat eddigi legjobb eredményét ugyanis Sebastian Vettel érte el még 2008-ban, ő egymás után ötször gyűjtött pontot. Igaz, akkor még csak az első nyolc helyezettet díjazták – így számolva Verstappen még elmarad tőle, mert a hatból mindössze egyszer végzett a legjobb nyolc között.

Ettől függetlenül elégedett volt a 9. hellyel. „Ma ez volt a legtöbb, amit elérhettünk, különösen a hosszú egyenesek miatt" – vélte. „Nehéz volt magunk mögött tartanunk a Lotust és a Force Indiát, élveztem a sok harcot."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!