Vágólapra másolva!
Bár a márkatársa éppen az orra előtt sodródott ki a Parabolicánál, felverve a port, az ausztrál elismeri, hogy úgysem tudta volna legyőzni Vettelt az Olasz Nagydíj időmérőjén.

Sebastian Vettel saját pályafutásának 40., a Red Bull történetének pedig az 50. pole pozícióját biztosította be az Olasz Nagydíjon, és ha vasárnap megszerzi 32. nagydíjgyőzelmét is, azzal befogja nagy riválisát, Fernando Alonsót az örökranglistán.

Vettel elsősége egy pillanatra sem forgott veszélyben: simán megnyerte a péntek délutáni és a szombat délelőtti szabadedzést is, ráadásul akárcsak akkor, az időmérőn is ő futotta a legjobb részidőt a pálya mindhárom szektorában. Ez különösen annak fényében bravúros, hogy a Red Bull eddig hagyományosan nem volt erős a nagy végsebességet követelő Monzában.

Vettelnek idén ez a 4. pole-ja, amivel utolérte Hamiltont Forrás: Red Bull

"Évek óta jó az autónk, csak éppen kis leszorítóerővel nem volt ütőképes, tehát látszik, hogy elvégeztük a házi feladatunkat" - mondta az első győzelmét öt évvel ezelőtt éppen Monzában arató Vettel. "Ezen a pályán korábban kissé hullámzó teljesítményt nyújtottunk, de idén egyértelműen a hullám tetején vagyunk."

A Red Bull szombatra megszabadult a túl alacsony végsebesség problémájától is - csak 4 km/ó-val maradtak el a leggyorsabbaktól, és 2-vel a Ferraritól - Vettel, akinek már így is 46 pont az előnye az összetettben, azonban figyelmeztetett rá, hogy a győzelemben nem lehetnek biztosak. "Felipe (Massa) a 4. rajthelyet szerezte meg, és a Ferrari idén az összes versenyen nagyon erős volt, úgyhogy holnap is az lesz" - jelentette ki.

Mark Webber úgy érezte, a 2. hellyel kihozta a maximumot a lehetőségeiből. "Seb mindig borzasztóan jól ment itt, ezen a pályán nehéz fogást találni rajta" - ismerte el az ausztrál, aki most indul utoljára európai F1-es futamon. "Bízom benne, hogy innen indulva eredményes versenyem lehet holnap."

Bár az utolsó körében megzavarta, hogy a Toro Rossót vezető Jean-Eric Vergne éppen az orra előtt sodródott ki a Parabolicánál, Webber azt mondta, nem emiatt maradt le Vetteltől. "A nagy porfelhőben nem láttam, hogy csak egy kerékkel csúszott le, és különben a pályán maradt, vagy hová tűnt" - erősítette meg. "Amikor mellé értem, már láttam, hogy a kavicságyban van. Valamennyit biztosan vesztettem ezzel, de ahhoz nem eleget, hogy nélküle utolérjem Sebet."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!