Kupa: Adóból nem lehet gyereket csinálni

Vágólapra másolva!
Túl bonyolult a magyar adórendszer, és viszonylag kevés személyi jövedelmet adóztat - vélekedett egy pénteki adókonferencián Kupa Mihály. A volt pénzügyminiszter alaposan leegyszerűsítené az adórendszert, és a "potyautasokat" adózásra kényszerítené.
Vágólapra másolva!

Magyarországon jelenleg 38 féle adót alkalmaznak, melyek közül 11-et az utóbbi 3 évben vezettek be - mondta Kupa Mihály, az Antall-kormány egykori pénzügyminisztere egy pénteki konferencián. A jelenlegi adórendszer kialakításában részt vevő szakember azt is megemlítette, hogy a 38 adóból 3 adja az adóbevételek 92 százalékát.

Kupa Mihály alaposan leegyszerűsítené a magyar adórendszert. Csökkentené az adók számát, és egyszerűbbé, valamint áttekinthetőbbé tenné az adózással kapcsolatos jogszabályokat.

Az egykori pénzügyminiszter szerint emellett a jelenleg adót nem fizető, ám az állam szolgáltatásait igénybe vevő potyautasokat is meg kellene adóztatni. Jelenleg ugyanis 2 millió ember legálisan nem fizet személyi jövedelemadót.

A jövedelemadó nem bevételadó - hangsúlyozta Kupa Mihály. Ennek azonban ellentmond az ekho és az eva bevezetése és életben tartása. Szerinte az is ellentmondásos, hogy 800 ezer ember vallja magát őstermelőnek, miközben a Központi Statisztikai Hivatal szerint 180 ezer, a Földművelési és Vidékfejlesztései Minisztérium szerint 200 ezer ember foglalkozik ezzel a tevékenységgel.

A volt pénzügyminiszter szélesítené az adóztatott jövedelmek körét. Ugyanis az eredetileg adóztatott jövedelmek köréből a Horn-kormány a tőkejövedelmeket, az Orbán-kormány a nyugdíjakat, a Medgyessy-kormány pedig a minimálbérig terjedő munka-jövedelmeket kivette. Kupa Mihály szerint ezeket a jövedelmeket szükséges adóztatni.

Kupa a személyi jövedelemadó progresszivitását is csökkentené, mivel jelenleg az adó 80 százalékát az adózók 20 százaléka fizeti. Az egykulcsos személyi jövedelemadót azonban nem tartja elfogadhatónak, az ugyanis jelentős jövedelmeket irányítana át az alacsonyabb keresetűektől a magasabb jövedelműekhez.

A családi jövedelemadózást azért nem tartja követendőnek a pénzügyi szakember, mert meggyőződése, hogy adózási szabályokkal nem lehet a születésszámot növelni. Adóból nem lehet gyereket csinálni - fogalmazott.

Az adócsökkentés csak ideiglenesen növelheti az adóbevételeket, hosszú távon azonban nem gyakorol kedvező hatást a gazdaságra - vélekedett Kupa Mihály. Megemlítette, hogy ezt az álláspontot több makrogazdasági tanulmány is kimutatta, egyebek mellett az amerikai gazdaságban alkalmazott adócsökkentésekről. Ám a társasági adó 1995-ös csökkentésének a hatásait vizsgálva is hasonló következtetésre jutottak magyar kutatók.

Kupa Mihály véleménye szerint a magyar gazdaság versenyképességét az adórendszernél sokkal nagyobb mértékben rontja a korrupció, valamint a szakképzett munkaerő hiánya.