A Mercedes házon belül oldaná meg a pilótakérdést, de Vettellel is számol

Forma-1, Toto Wolff, Mercedes-AMG Petronas, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Monacói Nagydíj 2019
Second placed Ferrari's German driver Sebastian Vettel (R) is congratulated by Mercedes AMG Petronas F1 Team's team principal Toto Wolff after the Monaco Formula 1 Grand Prix at the Monaco street circuit on May 26, 2019 in Monaco. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff kijelentette, nem tehetik meg Sebastian Vettellel, hogy már most kizárják az esetleges szerződtetését. A Mercedes csapatfőnöke ugyanakkor hozzátette, elsősorban jelenlegi pilótáikat, valamint George Russellt veszik számításba, de a váratlan helyzetekre is fel kell készülniük.

Amióta a Ferrari bejelentette, hogy Sebastian Vettel év végén elhagyja a csapatot, az egész világ azt találgatja, hogy a négyszeres világbajnok hova fog igazolni, ha egyáltalán folytatja pályafutását. Jelenleg a Renault és a Mercedes tűnik számára reális opciónak, de a hírek alapján egyik ülésre sem ő az elsőszámú esélyes.

Utóbbit Toto Wolff, a brackley-iek csapatfőnöke is megerősítette, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne számolnának a német pilótával. Az osztrák üzletember kitart korábbi álláspontja mellett, és nem zárja ki a 32 éves versenyző szerződtetését.

Wolff egyelőre nem mondott le Vettelről Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Sebastian négyszeres világbajnok, és az, hogy hirtelen elérhetővé vált, váratlanul ért minket – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Meg kell vizsgálnunk, hogy neki mik a lehetséges célpontjai, és mi a helyzet a saját pilótáinkkal. Ahogyan korábban is mondtam, Sebastiant egyik ülést illetően nem írnám le.”

A Mercedesnél mind Lewis Hamiltonnak, mind Valtteri Bottasnak lejár a szerződése a szezon végén, de a tavalyi idény alapján úgy tűnt, hogy a két versenyző jó párost alkot. Ráadásul ott van a saját nevelésű George Russell is, aki jelenleg a Williams pilótája.

„Elsősorban a Mercedes versenyzőire koncentrálunk, vagyis Lewisra, Valtterire, valamint a junior pilótáinkra, akik közül George Russell az egyik – szögezte le Wolff. – Esteban [Ocon] most nyilván a Renault versenyzője. Amennyiben közöttük nem találunk semmilyen megoldást, akkor keresünk másik opciót. Ebben az esetben persze Sebastian remek helyzetben lenne.”

Annak ellenére, hogy Vettel nem az elsőszámú jelöltjük, Wolff hangsúlyozta, hogy egy négyszeres világbajnokkal nem tehetik meg, hogy azonnal elutasítják, hanem igenis számításba kell venni. Ráadásul váratlan szituáció is adódhat.

„Fantasztikus pilótapárosunk van, és mind velük, mind George-dzsal nagyon elégedett vagyok. Azonban soha nem lehet tudni, lehet, hogy egyikük hirtelen felhagy a versenyzéssel, akkor pedig felszabadulna egy hely. Emiatt nem mondom azt már júniusban, hogy Sebastian biztosan nem lesz a mi pilótánk. Ez egyébként sem lenne korrekt vele szemben, emellett korábban már ért minket meglepetés, emlékezzünk csak Nico Rosbergre – utalt egykori versenyzőjének hirtelen visszavonulására – Ennélfogva minden lehetőséget nyitva hagyunk, de természetesen a saját pilótáinkra fókuszálunk.”

Wolff a Rosberg visszavonulásához hasonló meglepetésekre is fel akar készülni Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Steve Etherington

Wolff hozzátette, rövid távon Hamilton révén remek helyzetben vannak, de lassan el kell kezdeniük megalapozni a hosszú távú jövőjüket. Az osztrák üzletember azzal érvelt, hogy jövőre mind a Ferrarinál, mind a Red Bullnál egy (viszonylag) fiatal pilótapáros fog versenyezni.