Társoldalunk:

A Red Bull nem bánja, hogy Verstappent választotta Sainz helyett

2020.01.20. 15:22

Carlos Sainz és Max Verstappen Forma-1-es karrierje egyszerre indult, de míg utóbbi már nyolcszoros futamgyőztesnek mondhatja magát, előbbi csak tavaly szerezte első dobogós helyezését. Mindkettejüket a Red Bull juttatta be az F1-be, az anyacsapatban azonban csak Verstappen kapott lehetőséget. A bikások tanácsadója most elmondta, miért.

A Forma-1-ben 2015-ben a Toro Rosso színeiben bemutatkozó Carlos Sainz nem azt az utat járta be eddigi F1-es pályafutása alatt, mint amire előzetesen számítani lehetett, hiszen bár gyors volt, a bikások támogatottjaként soha nem kapta meg a lehetőséget a Red Bull anyacsapatában. A spanyol pilóta az első csapást akkor szenvedte el, amikor 2016-ban az energiaitalosok nem őt, hanem Max Verstappent léptették elő Danyiil Kvjat helyére, a másodikat pedig akkor, amikor 2019-re a jóval tapasztalatlanabb Pierre Gaslyt ültették a távozó Daniel Ricciardo helyére.

Sainz a 2015-ös Ausztrál Nagydíjon debütált az F1-benForrás: Getty Images/2015 Getty Images/Robert Cianflone

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója közismert arról, hogy kertelés nélkül kimondja, amit gondol, akkor is, ha az sokaknak nem tetszik. Vélhetően Sainz-nak sem lehetett kellemes, amikor közölték vele, hogy Verstappen kapja meg a lehetőséget a 2016-os Spanyol Nagydíjtól kezdve.

Marko ezzel együtt sosem kételkedett abban, hogy helyesen döntöttek.

„Nem bántam meg. Sainzot összeeresztettük bizonyos Max Verstappennel a Toro Rossónál, később pedig döntenünk kellett, hogy melyiküket léptetjük elő az anyacsapathoz. És ha őszinték vagyunk, Carlos gyors, különben nem is igazoltuk volna le, de nem egy Verstappen" – nyilatkozta az osztrák kíméletlen őszinteséggel az Autosportnak.

Sainz a 2017-es szezon utolsó harmadáig még a Toro Rossónál maradt, a Red Bull ekkor kölcsönadta a Renault-nak, a 2018-as szezon után azonban a franciák nem tartottak rá igényt. Ekkor még a Red Bull támogatottja volt, adott volt tehát a lehetőség, hogy elfoglalja Daniel Ricciardo megüresedett helyét a Red Bullban, a bikások azonban a Forma-1-ben csak 2017 végén bemutatkozó Pierre Gasly mellett döntöttek, utóbb kiderült, tévesen. Sainz kezét elengedte a Red Bull, hogy csatlakozhasson a McLarenhez. „Segítettünk neki a karrierjével, nem kellett elengednünk őt, de engedélyeztük, hogy a Renault-hoz, majd a McLarenhez menjen. Jó a kapcsolatunk, akkor (2016-ban) azonban volt egy Verstappenünk, és teljesítménybeli különbség volt kettejük között" – mondta Marko.

A hírek szerint nem jöttek ki jól a Toro RossónálForrás: DPPI/Florent Gooden

Az évek során többször felvetődött a pletyka, hogy Sainz és Verstappen nem jöttek ki jól a Toro Rossónál, utóbbi ezért nem is merült fel soha lehetséges jelöltként a Red Bullnál. Ebben szerepe lehetett idősebb Carlos Sainznak, aki talán túlságosan belefolyt a paddockban folyó politikai játszmákba. Hogy valóban így volt-e, Helmut Marko nem részletezte, annyit azonban elárult, hogy a kétszeres ralivilágbajnok semmi olyat nem tett, amit más apukák ne tettek volna meg. „Nem mondanám, hogy az apja sokat politizál, inkább egyike azoknak a motorsportos apukáknak, akik nem objektíven szemlélik a dolgokat, ami érthető – mondta a tanácsadó. – Mindig azt teszi, ami szerinte a fiának a legjobb. Ez nem egyedi eset, és messze nem a legrosszabb."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK