Társoldalunk:

Verstappen: F2-es hibákat is elkövettem a Forma-1-ben

2019.08.17. 19:24

A holland fiatal szerint mára rutinos versenyzővé érett a Forma-1-ben, de nem tagadta, hogy korábban nagy hibákat is elkövetett. Lewis Hamilton sikereit tiszteli, de szerencsésnek tartja őt.

Egyre kevesebben vitatják, hogy Max Verstappen a mezőny egyik élpilótájává vált az idei szezon során, sokan már egyfajta korszakváltás előszeleként beszéltek az augusztus elején rendezett Magyar Nagydíjról, ami az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton és a holland pilóta csatáját hozta. A futamot Hamilton nyerte, Verstappen azonban éretten versenyzett, és jól kezelte a vereséget is.

Ez nem volt mindig így: a 2015-ös bemutatkozása után évekig a mezőny egyik fenegyereke volt, több ellenfelét is felbőszítette, a sportfelügyelőkkel is gyakran meggyűlt a baja, a tavalyi Monacói Nagydíj után azonban valami megváltozott, és mintha egy másik versenyző állna rajthoz. A Hungaroringen a GPhírek is érdeklődött a formajavulásáról, és Motorsport Weeknek is nyilatkozott a témában.  

Egyre többen kíváncsiak VerstappenreForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Az előző év második fele jól sikerült, de mindig lehet jobb is – mondta. – Az évek során az ember megtanulja, hogyan legyen mindig jobb. Most már semmiképpen sem vagyok újonc, hiszen 90-nél is több versenyen rajtoltam, úgyhogy számít a tapasztalat. Az F3-ban csak egy évet töltöttem el, utána rögtön nagyot ugrottam az F1-be, úgyhogy 

gondolom, elkövettem néhány hibát, amiket mások az F2-ben tettek meg.”  

Egy matematikai modell szerint Verstappen hamarosan eléri a legjobb formáját, de májusban kérdésünkre azt mondta, mindig van tér a fejlődésre, és ezt továbbra is így gondolja. „Csupán 21 éves vagyok, még mindig tudok javulni a következetesség terén, és már tudom, hogy mikor kell igyekezni, és mikor nem, mikor vállaljak kockázatot, és mikor nem. Próbálom hozni az eredményeket és gyűjtögetni a pontokat.”

Tisztelik egymást HamiltonnalForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Verstappen kapcsán elterjedt a pletyka, hogy elhagyhatja a Red Bullt, de a 2020-as szezonra ez már aligha történhet meg, mivel a Magyar Nagydíj után az egyéni pontverseny 3. helyén áll, és ez valószínűleg kizárja, hogy kibújjon a szerződéséből. A Daily Mail szerint kijelentette, családjaként tekint a Red Bullra, de még nem tudja, hogy mi lesz 2021-től, ezért nem zárja ki az átigazolást sem. 

A holland pilóta azt is elmondta, Hamilton sikersorozatában nagy jelentőséget tulajdonít a szerencsének is. 

„Nagyon tisztelem azt, amit Lewis elért, de az embernek szüksége van szerencsére is a csapatában, és persze képesnek kell lennie legyőzni a csapattársát. Ha a csapat sokáig nyerő szériában van, akkor a győzelmek is megsokasodnak. Fernando Alonso is nyerhetett volna 8-9 bajnoki címet a megfelelő csapattal, mert briliáns versenyző volt. Az F1-ben most csak 3-4 ilyen képességű pilóta van.” 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK