Társoldalunk:

A Red Bull tart tőle, hogy Verstappent elcsábítja a Mercedes

2019.06.29. 10:20

Az Auto Motor und Sport értesülései szerint a Red Bullnál komolyan felmerült annak a veszélye, hogy Max Verstappen elhagyhatja az istállót és a Mercedeshez szerződhet 2020-ra, Helmut Marko tanácsadó ugyanis megerősítette, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén a holland pilóta szabadon eligazolhat a szezon végén.

Nem újkeletű pletyka Max Verstappen Mercedeshez szerződése, legutóbb az idei Kínai Nagydíjon kellett cáfolnia a holland pilótának az ezt firtató kérdéseket, egészen pontosan azt tagadta, hogy ő és Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke telefonon szoktak beszélni. Azóta viszonylagos csend honolt a téma körül, az Osztrák Nagydíjon azonban ismét beindultak a spekulációk, miután

Helmut Marko Red Bull-tanácsadó az Auto Motor und Sportnak megerősítette, hogy Verstappen szerződésében szerepel kilépési záradék,

amelynek életbe lépése esetén a még mindig csak 21 éves pilóta jövőre szabadon másik csapathoz igazolhat.

Verstappen eddig két harmadik, öt negyedik és egy ötödik helyet szerzett az idénForrás: Red Bull

Marko abba nem ment bele, hogy pontosan milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy a Red Bull elengedje Verstappent, ha ő menni akar. Az AMuS úgy tudja, hogy amennyiben a holland a világbajnoki pontverseny 3. helyénél rosszabb pozícióban áll a szezon egy bizonyos pontján, nem állhatnak a távozási szándékának útjába. A Marca kicsit más információk birtokában van, a spanyol sportnapilap értesülései szerint Verstappen akkor mehet, ha legkésőbb a Magyar Nagydíjig egyetlen futamot sem nyer. Akárhogy is, Marko nyilatkozata, amelyben a Hondát sürgeti a minél hamarabbi teljesítményugrásra, igencsak egybecseng a spekulációkkal.

A jövőben nagyobb kockázatvállalást szeretnénk a Hondától és reméljük, hogy növelni fogják a motorerőt – nyilatkozta a tanácsadó, aki elismeri, hogy a japánok mindent megtesznek az idén, és nem is kritizálni szeretné őket. – A motor hihetetlenül megbízható, egyetlen hibánk sem volt eddig, a Honda mindent teljesített, amit megígért nekünk. Ugyanakkor a korábbi fejlesztésünk nem hozott akkora előrelépést, mint a Mercedesé és a Ferrarié."

Verstappen egyelőre türelmesnek látszik a Red Bull-lal és a HondávalForrás: AFP/Andrej Isakovic

Marko azt is kijelentette, hogy a jövőben még a megbízhatóságból is készek beáldozni, és egy erősebb motorral inkább rajtolnak a mezőny végéről, úgy legalább garantált az izgalmas verseny. A Marca szerint nem véletlen az osztrák tanácsadó türelmetlensége a Honda felé,

Marko ugyanis attól tart, hogy Verstappent akár már a következő szezonra elcsábíthatja a Mercedes,

ha nem teljesül a szerződésében foglalt feltétel, amely esetén ha akarna, sem mehetne máshova 2020-ra.

Maga az érintett a Kínai Nagydíj idején elhessegette a pletykákat arról, hogy kapcsolatban állna a Mercedes csapatfőnökével, az Osztrák Nagydíj előtt pedig leszögezte, hogy továbbra is a Hondával közös projektre koncentrál, mivel nagy potenciált lát benne, másfelől viszont kijelentette, hogy nem szeretne 35-40 éves koráig az F1-ben versenyezni, úgyhogy előbb-utóbb nem ártana elkezdenie nyerni és a vb-címért harcolni.

Hamarosan csapattársak lesznek?Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Valtteri Bottas szerződése az év végén lejár a Mercedesszel, Toto Wolff azonban ismét leszögezte, hogy elsőként házon belül tárgyalnak, azaz a finn, valamint a harmadik számú pilótaként a csapatnál levő Esteban Ocon elsőbbséget élvez. Ugyanakkor naiv gondolat lenne azt feltételezni, hogy a Mercedes ne gondolna már a Lewis Hamilton visszavonulása utáni évekre, az pedig kijelenthető, hogy Verstappen a sebessége és a kora miatt is a topcsapatok bevásárlólistájának élén szerepel a jövőre nézve. Az ötszörös világbajnoknak 2021 végéig szól a szerződés, egyelőre pedig valószínűleg ő maga sem tudja, hogy ezután is folytatni fogja-e a Forma-1-ben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK