Társoldalunk:

Bottas üdvözli az új szabályokat: Végre nem fázom meg könnyen

2019.03.09. 09:55

Valtteri Bottas, a Mercedes versenyzője örömmel fogadta a pilóták súlymérésére vonatkozó új szabályokat, miután télen egyszer sem küzdött megfázással.

A Forma-1 több új szabályt vezet be a 2019-es szezonra, melyek között az egyik a pilótákat érinti. Az első futamtól kezdődően a versenyzőket az ülésükkel és a felszereléseikkel együtt mérik, amennyiben ez az érték nem éri el a 80 kg-os tömeget, a csapatoknak az ülésekhez kell ballasztsúlyokat rögzíteniük.

Annak érdekében, hogy a mérnökök ne tudjanak a ballasztok trükkös elhelyezésével játszani, az FIA pontosan rögzítette ezek helyét. Az autó teljes tömegének a pilótával együtt 740 kg-ot kell elérnie az idei évadban.

A szabály célja az, hogy a magasabb, nehezebb pilóták kevésbé legyenek hátrányban, valamint az, hogy egyik versenyző se kényszerüljön az egészséget veszélyeztető diétára.

Jót tesz a szervezetnek, ha nem kell sanyargatniForrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Bottas elárulta a Racefansnek nyilatkozva, hogy önmagában az is nagyszerű, hogy kevésbé szigorú diétát kell követni.

Végre volt lehetőségem enni télen, ami egészen jó érzés volt

 – mondta a finn. - Úgy érzem, már eléggé közel vagyok a természetes tömegemhez, emiatt nagyon jól érzem magam. Azt hiszem, hogy az (új) szabály nagyon jó, különösen a magasabb pilóták életét könnyíti meg.”

A finn azt is elmondta, hogy már télen, az új szezon kezdete előtt érezte az új szabály pozitív hatását, ugyanis szervezete ellenállóbb volt a betegségekkel szemben.

A nyári hőségben sokat számít majd a fizikumForrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Hosszú időn keresztül sok pilótának a természetes tömege alatt kellett lennie, ami miatt könnyű megbetegedni. Őszintén szólva, az elmúlt hat évben minden télen hosszú időn keresztül voltam beteg. Ez volt az első tél hosszú-hosszú évek óta, hogy nem volt semmilyen betegségem.”

Ami igazán megváltozott, az az volt, hogy többet ehettem, és több tápanyagot vehettem fel, miután edzettem.” 

Bottas mellett korábban csapattársa, Lewis Hamilton is elárulta, hogy jót tett neki az új szabály bevezetése, így fejleszthette az izomzatát, és minden korábbinál jobb formában érzi magát. A Renault pilótája, Nico Hülkenberg számára is megkönnyebbülést hozott, hogy a testtömege nehezebb lehet az új mérési megközelítés szerint, így neki is kevésbé kell koplalnia.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK