Társoldalunk:

Nincs több Verstappen a Red Bull tarsolyában?

2017.06.06. 11:58

A Red Bull utánpótlásképző csapatát irányító Franz Tost örülne, ha jövőre is Carlos Sainz és Danyiil Kvjat lenne a két pilótája. Ennek a nyilatkozatnak valószínűleg a Red Bullhoz ácsingózó Sainz és a kispadon várakozó tavalyi GP2-es bajnok sem örül.

A Red Bull szívfájdalom nélkül kiszitálja a pártfogoltjai közül azokat a versenyzőket, akik nem ütik meg a felállított mércét, az utóbbi években azonban türelmesek voltak, 2015 óta ugyanaz a négy pilóta vezetheti autóikat a Forma-1-ben. Bár Danyiil Kvjatot tavaly lefokozták az első számú csapatnál, és Max Verstappent ültették a helyére, maradhatott a Toro Rossónál Carlos Sainz oldalán.

Utóbbi istálló főnöke, Franz Tost elégedett a jelenlegi párossal, és szívesen venné, ha jövőre is velük dolgozhatna tovább. "A döntést a Red Bull hozza meg. Ezt meg kell várnunk, de fantasztikus lenne, ha megtarthatnák a pilótáinkat – nyilatkozta a Motorsport.com-nak. - Még mindig fiatalok, 22-23 évesek, képezzük őket. Nem foghatjuk rájuk, hogy az idős versenyzők közé tartoznak."

Meglátjuk, hogy dönt a Red Bull, de szerintem az egész csapat boldog lenne, ha maradnának."

Tost szerint a döntésre szeptember-október tájékán kerülhet sor. Úgy véli, "nem sok csapat akad a mezőnyben, amely lényegesen jobb" a Toro Rossónál. A két fiatal közül Kvjat izgulhat jobban a jövője miatt, mert gyengébb teljesítményt mutat csapattársánál: a szerzett pontok számát tekintve 25:4-re a spanyol vezet. Valamelyikük helyére leginkább a GP2 2016-os bajnoka, Pierre Gasly ácsingózhat, aki a Red Bull utánpótlásának rangsorában az első helyet foglalja el, és néhányszor már tesztelhetett F1-es autót.

Sainz jövőre már a negyedik szezonját tölthetné a Toro RossónálForrás: AFP/Andrej Isakovic

Sainz ugyanakkor nem feltétlenül örülhet főnöke szavainak, ugyanis pont nemrég sopánkodott amiatt, hogy hiába tesz meg mindent, neki egyelőre csak vágyálom egy szerződés a Red Bullnál, ahol pechére Daniel Ricciardo és Verstappen egyaránt jól teljesít.

Tost kijelentette: az a Toro Rosso célja, hogy utánpótlást biztosítson a Red Bull számára, így tulajdonképp végső soron azt szeretné, ha Kvjat és Sainz valamikor fentebb léphetne. "Örömet okozna számunkra, ha ülést kapnának a Red Bullnál, mivel ez azt jelentené, hogy a csapatunk jó munkát végez, és olyan versenyzőket nevel ki, akik készen állnak a váltásra és a győzelmekre" - mondta.

Kvjatnak egyszer már lehetősége nyílt erre, de talán túl korán, egyetlen F1-es szezonnal a háta mögött dobták a mélyvízbe, miután 2014-ben a Red Bullnak meg kellett találnia a Ferrarihoz igazoló Sebastian Vettel utódját.

A Toro Rossónál tapasztalt stabilitás azonban szokatlannak számít: korábban jóformán senki nem kapott két szezonnál többet a keltetőként használt istállónál.

Ha ennél tovább tartják meg a pilótáikat, nem kínálnak bemutatkozási lehetőséget új fiataloknak, azzal lényegében megszűnnek utánpótlás-csapatnak lenni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!