Vágólapra másolva!
A Kínai Nagydíj pénteki edzéseit tönkretette a köd, de Hamilton abban bízik, hogy a Forma-1 új vezetői kitalálnak valamit a hasonló esetek elkerülésére. Vasárnap is hasonló időt várnak, versenyt mégis az eredeti időtervnek megfelelően rendezik meg.

Tétlen várakozásba fulladt a Kínai Nagydíj nyitónapja, miután a versenyirányítás a környékre telepedő sűrű köd miatt szinte egész napra berekesztette a gyakorlást. Ez azért volt elkerülhetetlen, mert a mentőhelikopter nem tudott volna leszállni a sanghaji pályától 38 kilométerre fekvő kórháznál, annyira rosszak voltak a látási viszonyok.

A mezőny a szokásos három óra helyett csupán mintegy fél órát tölthetett az egyébként nedves pályán, még délelőtt, a fennmaradó időben pedig reménykedett, hátha megkapja zöld jelzést.

Ez nem történt meg, és Sebastian Vettel együtt érzett a hoppon maradt nézőkkel.

"Rosszul jártak, akik kijöttek - mondta. - Az itteniek általában nagy örömmel figyelnek minket, lelkesen jönnek a versenyre. Ma azonban elvesztegettek egy napot, alig láttak autókat a pályán. Az a legnagyobb kár ebben, hogy a Forma-1 évente csak egyszer jár Kínában. De amennyire én tudom, semmit sem tehettünk a történtek ellen."

Hamilton dedikált sapkákat dobált a lelátókra Forrás: Imaginechina/Chen di - Imaginechina/Chen Di

Daniel Ricciardo egyetértett volt csapattársával. "Egész délután reménykedtem, hogy legalább néhány kört megtehetek, de kezdem felfogni, hogy ez szánalmas nap volt. Ugyanakkor megértem, miért volt így, és elfogadom, hogy a biztonságra tekintettel kell lennünk. Egyszerűen megszívtuk" - nyilatkozta.

A lelátókról ezúttal nem lehetett elégedetlen morajlást hallani, mint például az eső miatt tavaly megszakított brazil futamon, a szurkolók békésen tűrték a leállított/el sem indított edzést. Lewis Hamilton megpróbált egy kis boldogságot csempészni a várakozásba: a második edzés közben kiment a főtribün elé, és sapkákat is dedikált. Abban bízik, hogy a Forma-1 új irányítói kitalálnak valamilyen megoldást a hasonló kényszerszünetekre, amelyek időnként tönkreteszi az edzésnapokat.

- mondta.

Marad a vasárnap

A csapatok képviselői péntek este megtárgyalták volna, hogy előrehozassák-e a futamot szombatra, mivel az előrejelzés a péntekihez hasonló rossz körülményeket jósol vasárnapra is, bár a szombat este rákezdő eső a verseny rajtjáig elállhat. A programmódosításhoz teljes egyetértésre lett volna szükség. A hétfő nem jöhetett szóba, mivel a jövő héten lesz a Bahreini Nagydíj is, ahová aznap már el kellene indítani a felszerelést.

Az FIA azonban úgy döntött, kitart az eredeti - magyar idő szerint vasárnap reggel 8 órai - időpont mellett, mert a meteorológusok szerint akkor már magasabban lesz a felhőalap, így a mentőhelikopter bevetésének várhatóan nem lesz akadálya. Attól a protokoll értelmében csak akkor lehetne eltekinteni, ha a mentőautó maximum 20 perc alatt elérné a kijelölt kórházat, amely azonban 38 km-re található a pályától, így erre a helyi közlekedési viszonyok között nincs garancia.

Péntek délelőtt mindegyik pilóta kimerészkedett a vizes pályára legalább egy puhatolózó körre, de összesen csak 88-at tettek meg. Ez azt jelenti, hogy a szombati időmérő előtti egyórás tréningen kell majd minél több adatot begyűjteniük.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!