Vágólapra másolva!
Lauda szerint ugyanolyan gyors lesz Bottas is, aki biztos benne, hogy képes lesz kezelni a nyomást Hamilton mellett. A Mercedesnél ugyanakkor elismerik, hogy 2018-ra több vasat tartanak a tűzbe.

Niki Lauda szerint a Mercedes máris túllépett a világbajnok Nico Rosberg elvesztésén. „Ha elment, hát elment – mondta a Sport Bildnek a csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke, aki decemberben még feldúltan fogadta a német versenyző bejelentését. – Már előre nézünk, egyáltalán nem gyászoljuk Rosberget."

Lauda ettől függetlenül elismerte, hogy nem volt egyszerű pótolni őt, de a Mercedes választásával, a Williamstől átcsábított Valtteri Bottasszal elégedett. „Most megkapja azt a lehetőséget, hogy a világ legjobb F1-es autóját vezesse, ami a versenyzőknek mindig extra löketet ad" – vélte.

Nico a csapatnak és az autónak köszönhetően fejlődött olyan rengeteget. Az eredményét a versenyző és a csapat kombinációjaként kell értékelni. Egyedül Rosberg sem lett volna világbajnok."

A Mercedes már nem a múltba. hanem a jövőbe néz Forrás: Daimler

Bottas ugyanakkor csak az idei szezonra kapott szerződést, és a Mercedes igazgatója, Toto Wolff elismerte, hogy azért, mert 2018-ra – amikor akár Fernando Alonso vagy Sebastian Vettel is elérhetővé válhatnak – több vasat akartak a tűzbe tartani. Ez azonban szerinte nem jelenti azt, hogy nem tartják meg Bottast, ha beválik.

„Szeretnénk, ha működne vele, és akkor fel sem merül, hogy mást igazoljunk le helyette – állította Wolff. – De ahogy Nico esetéből is látszik, a holnapi helyzet nagyon különbözhet a maitól. Meglátjuk, Bottas mennyire állja a sarat Lewisszal szemben, és a többiek hogyan boldogulnak, beleértve a mi srácainkat a Saubernél (Pascal Wehrleint) és a Force Indiánál (Esteban Ocont)."

Maga Bottas nem aggódik, mert biztos benne, hogy bírni fogja a nyomást a háromszoros világbajnok Hamilton csapattársaként.

„Nagyon könnyű lenne stresszelnem, és magamba szívnom a nyomást – nyilatkozta a finn MTV-nek. – Ez azonban tapasztalataim szerint az F1-ben csak rosszat tesz az embernek."

„Én mindig merész célokat tűzök ki magam elé, rendkívül magasra teszem a lécet, ezért hiszek benne, hogy a nyomás nem kívülről származik, hanem főleg én helyezem magamra. Versenyeket és világbajnokságokat akarok nyerni, ebből a szempontból a céljaim most sem változnak. A csapat teljes mellszélességgel támogat, és biztos minden helyzetben segíteni fog."

Bottas hozzátette, hogy bár korábbi csapata, a Williams is győzni akart, a Mercedes éhsége a sikerre három vb-cím után mély benyomást tett rá. De vajon 2017-ben is az övék lesz a leggyorsabb autó a mezőnyben? Wolff úgy véli, a motor terén, amely az istálló egyik fő fegyvere volt, már nem várható jelentős különbség.

„Az előző szezon végén kb. másfél tizedmásodperc fedte le a motorokat, úgyhogy az idén egy tizednél is kisebb lehet az eltérés – állította. – Ezért inkább a kasztni lesz a döntő."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!