Button: Megérte beszólni az FIA-nak

Forma-1, Jenson Button, McLaren Honda, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Osztrák Nagydíj
SPIELBERG,AUSTRIA,03.JUL.16 - MOTORSPORTS, FORMULA 1 - Grand Prix of Austria, Red Bull Ring. Image shows Jenson Button (GBR/ McLaren) and Kimi Raikkoenen (FIN/ Ferrari). Photo: GEPA pictures/ Mario Kneisl - For editorial use only. Image is free of charge.
Vágólapra másolva!
A versenyzők szakszervezete levélben bírálta a Forma-1 döntéshozatali mechanizmusát. Bernie Ecclestone szélkakasoknak nevezte a pilótákat, de az FIA-val javult a kapcsolatuk.

Márciusban betelt a pohár a versenyzőknél az F1-ben uralkodó szabályalkotási káosz miatt, és nyílt levélben ajánlották fel „segítségüket”. Azt szerették volna elérni, hogy a döntéshozók ne össze-vissza, a pilóták megkérdezése nélkül alkossanak szabályokat, amelyek közül sok ráadásul gyorsan meg is bukik. Jenson Button, a GPDA egyik igazgatója szerint hatott az üzenet.

„Úgy érezzük, hogy több beleszólásunk van a korábbi megjegyzéseink óta. Az FIA nyitottabb a véleményünkre, de jobban szeretik, ha ezt zárt ajtók mögött, és nem a sajtóban mondjuk el” – nyilatkozta a McLaren pilótája. „Szerintem most megfelelő a hozzájárulásunk, de az ember mindig többet akar, mert úgy érezzük, mert azért vagyunk itt, hogy jobbá tegyük a sportot.”

Button szerint jobban hallgatnak a pilótákra Forrás: GEPA pictures/Gepa Pictures/ Mario Kneisl

Button nem részletezte, hogy milyen témákban hallgattak a korábbiaknál jobban a versenyzőkre, mert a botrányba fulladt időmérő reform után is akadtak fiaskók a szabályok megalkotása és betartatása terén, például a pályaelhagyások, a sárga zászlós szakaszok vagy a rádiótilalom terén. Button szerint levelük „megmutatta a világnak, hogy az F1-ben gondok vannak, a versenyzők tudnak ezekről, és hajlandók segíteni.”

Az ominózus levél címzettje nem volt világos, de Bernie Ecclestone magára vette, és egy udvarias, de kioktató válasszal reagált, majd később „szélkakasoknak” nevezte a pilótákat.

„Kaptunk válaszokat bizonyos személyektől, de szerintem a megjegyzéseink megalapozottak voltak, és ezt ők is megértik. Az a fontos, hogy mindannyian megtesszük a tőlünk telhetőt a sport javítása érdekben, mert bár nem rossz hely ez, nem olyan jó, mint amilyen lehetne, és lesz is. Az olyan ügyek, mint (az időmérő), a sárga zászlós szabályok vagy a rádió esetében elő kell rukkolnunk egy megoldással, ami mindannyiunk számára működik.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!