Vágólapra másolva!
A Williams pilótája úgy érzi, jót tett neki, hogy elhagyta a Ferrarit, amit Fernando Alonso teljesen a maga képére tudott formálni. Massa ennek ellenére élvezte az ott töltött éveket, még akkor is, ha  megaláztatásban is volt része.

Látványosan ünnepelte a helyi közönség az Olasz Nagydíj harmadik helyezettjét, a Ferrari korábbi pilótáját, Felipe Massát. A brazil versenyző a 2013-as szezon után szerződött a Williamshez, miután tesztpilótai foglalkoztatásával együtt kilenc évet töltött a Scuderia kötelékében, és 2008-ban majdnem világbajnok is lett. Habár szívesen emlékszik vissza életének olaszországi szakaszára, kijelentette, hogy elég volt a Ferrariból.

„Maradjunk annyiban, hogy a helyes döntést hoztam meg a megfelelő időpontban” – nyilatkozta a brazil a La Repubblicának. „Ideje volt váltani” – mondta. „Gyönyörű történetet írtam a Ferrarival, ami feszült és őszinte is volt egyben, ahogy ezt a Monzában kapott taps is megmutatta. Viszont ideje volt, hogy valahol ismét fontosnak érezzem magam” – jelentette ki.

Massa ünnepelt a monzai dobogón Forrás: AFP/Olivier Morin

Massa elismerés iránti igényét a Williamsnél is felismerték, és tudatosan próbálják megadni neki, amit ő rendre jó eredményekkel hálál meg. Elmondása szerint ezt eleinte a Ferrarinál is megkapta, 2010-től viszont, „amikor Alonso megjött, a dolgok megváltoztak. Körbenéztem, és hirtelen nem volt befolyásom az eseményekre. Márpedig ebben a sportban a részletek a döntők, és ezeken csak akkor tud változtatni az ember, ha megkapja rá a lehetőséget. Minden a befolyáson múlik, amit én elvesztettem.”

Nem volt fontos többé

Miután Michael Schumacher csapattársaként tapasztalatokat szerzett és szoros kapcsolatokat alakított ki a Ferrarival, Massa a német legendát váltó Kimi Räikkönen mellett is megállta a helyét. A 2009-es Magyar Nagydíjon történt súlyos balesete és Alonso érkezése viszont átrendezte a terepet a csapatnál, olyannyira, hogy a 2010-es Német Nagydíjon Massa már kénytelen volt félreállni spanyol csapattársa útjából, és ezzel feladni a győzelmet.

Massa (jobbra) és Räikkönen (balra) 2007-től csapattársak voltak a Ferrarinál, a finn aztán 2013-ban ki is szorította (középen Jean Todt, a korábbi csapatfőnök) Forrás: AFP/Evaristo Sa

„A legnyilvánvalóbb tünet az volt, hogy többé nem éreztem fontosnak magam” – emlékezett vissza. „Ez már az engem körülvevő emberekkel kialakított szemkontaktus alapján is észlelhető volt. Lehetetlenné vált, hogy boldog legyek ott” – mondta. „Sokszor gondoltam arra, hogy kevésbé kedvesnek, és inkább keményebbnek meg önzőbbnek kellene lennem. Az ember ilyenkor önmagába néz, és számot vet magával.”

Massa „élete legrosszabb pillanatának” tartja, amikor el kellett engednie Alonsót Hockenheimben. Ennek ellenére élvezte a Ferrarinál töltött időszakot, amely szerinte jobb emberré tette. Nem haragszik a kritikusaira sem, mert úgy tartja, a véleményük folyamatosan változik. „A következetesség hiánya a problémájuk. Ha mindenkire mondanék valami rosszat, akik színt váltottak, nem lenne időm vezetni!” – viccelődött.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!