Vágólapra másolva!
A Magyar Nagydíj jegyeladásai egyelőre 15-17 százalékkal elmaradnak a rekordnak számító tavalyi adatoktól. Ausztria visszatérése a versenynaptárba várhatóan csökkenteni fogja a sportesemény kedvéért hazánkba látogató külföldiek számát, a magyarok azonban továbbra is kedvezményesen juthatnak belépőjegyekhez.

Miután 2013-ban 247 ezres, rekordnak számító nézőszámot regisztráltak a Hungaroringen a Magyar Nagydíj hétvégéje alatt, az idén valószínűleg kevesebben fognak kilátogatni a mogyoródi Forma-1-es futamra. Egy keddi sajtótájékoztatón Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elismerte, hogy a versenynaptárba tizenegy év után visszatérő Ausztria elszívja a potenciális közönség egy részét.

„400 km-re innen épült egy olyan pálya, amely nagyon komoly konkurenciát jelent számunkra. Ténykérdés, hogy sok osztrák nézőt veszítettünk el" – mondta. Ráadásul a budapesti Margitszigeten megrendezésre kerülő Vízilabda Európa-bajnokság bronzmeccse és döntője a Magyar Nagydíj napjára esik, és a Forma-1 nézettsége az idén több tényező miatt világszerte, köztük hazánkban is csökkent. A helyszíni nézőszámot különösen a turbómotorok vérszegény hangja körül csapott negatív hírverés befolyásolta kedvezőtlenül.

Gyulay elárulta, hogy egyelőre 15-17 százalékkal kevesebb jegyet értékesítettek, mint egy éve ilyenkor, de hozzátette, hogy a 2012-es eladásokkal elégedettek lennének. Különösen a hazai közönséget szeretnék mozgósítani, amelynek az aránya az elmúlt évek során 10-ről kb. 25 százalékra nőtt.

A csütörtöki bokszlátogatás minden évben népszerű része a programnak Forrás: Red Bull

Ennek érdekében a magyaroknak továbbra is kedvezményes jegyeket kínálnak, a MÁV, a GYSEV, a Volán és a BKK pedig közös összefogással segíti számukra a kijutást a Hungaroringre. A verseny napjára váltott speciális belépőjegyekkel térítésmentesen vehetőek igénybe a Budapestre tartó vonatok, és a Volán szintén ingyenes buszjáratokat üzemeltet a vasútállomásokra, valamint 5-7 percenként az Árpád híd autóbusz állomásról illetve a mogyoródi HÉV megállóból a versenypályára is.

Az átmenetileg csökkenő nézőszámtól függetlenül „a Hungaroring Sport Zrt. az egyik legfontosabb cég az állam szempontjából, mert nemcsak turisztikai vonzereje van, hanem a GDP-hez is jelentősen hozzájárul" – jelentette ki Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára arra utalva, hogy a versenyre érkező külföldiek mintegy 150 000 vendégéjszakát töltenek el Magyarországon.

A verseny előkészületeit bemutató kiadványban Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter úgy fogalmazott, „a kormány egyértelmű szándékait fejezi ki az is, hogy tavaly februárban döntést hozott a Magyar Nagydíj szerződésének 2017 és 2021 közötti meghosszabbításáról. Az esemény kiemelt támogatása lehetővé teszi a versenypálya minőségi fenntartását és megfelelő hasznosítását is." Tavaly nyáron az Origo GPhíreknek Bernie Ecclestone szintén azt mondta, hogy az Osztrák Nagydíj nem jelent veszélyt a magyarországi verseny jövőjére.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!