Vágólapra másolva!
A Lotus szerelői az első kerékcserénél ugyan kiszedték a letépett fóliát a hűtőcsatornából, de már túlságosan felmelegedett a bal oldali első féktárcsa.

A Belga Nagydíjon véget ért Kimi Räikkönen pontszerzési rekordja, 27, a pontszerzők között egymás után befejezett verseny után a finn pilóta kiesett. Lotusának bal első fékje korán elkezdett túlmelegedni, és a probléma végül ahhoz vezetett, hogy a 20. körben le kellett parkolnia a garázsban. "Nem volt értelme folytatni" - közölte Raikkönen. "Kordában tartottuk a fékproblémát, amíg lehetett, de utána fel kellett adnunk a versenyt. Sok futamon célba értünk, jó volt a megbízhatóság, viszont egy napon úgyis elfogy a szerencsénk, és ez a mai napon következett be."

Előzőleg az utolsó verseny, amelyen Räikkönen kiesett, a 2009-es Német Nagydíj volt. A Lotus vizsgálata kiderítette, hogy egy letépett sisakfólia tömítette el a fékhűtőt, s bár a szerelők kiszedték a szemetet az első bokszkiállásnál, addigra már menthetetlenül túlmelegedett a féktárcsa. Az ilyen probléma ritka, de nem példa nélküli a Forma-1-ben.

Eric Boullier csapatfőnök kijelentette, hogy egyéb hiba valószínűleg nem történt. "Ha mindkét (első) féktárcsa túlmelegedett volna, akkor gondolhatnánk, hogy a hűtés nem volt megfelelő, de csak az egyik féktárcsával volt baj" - nyilatkozta az Autosportnak.

Kimi Räikkönen kiesett Forrás: AFP

Räikkönen a középmezőnyben harcolt, mielőtt kiesett. Romain Grosjean sem szerzett sok pontot a másik Lotusszal, ő 8. lett az egykiállásos stratégiájával. 7. is lehetett volna, de az utolsó körök egyikében Felipe Massa elment mellette. A francia azzal járt pórul, hogy Sergio Pérez korábban támadás közben leszorította őt a hosszú egyenes végi féktávon. "Ezzel körülbelül 3-4 másodpercet vesztettem" - vélte. "E nélkül valószínűleg magam mögött tarthattam volna Massát."

Pérez bokszutcán áthajtásos büntetést kapott a veszélyes manőverért.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!