Vágólapra másolva!
Semmit sem veszített a versenyzés iránti rajongásából, és mindent megtesz azért, hogy jövőre győzelemre vezesse a Lotust. Eric Boullier szerint Räikkönen és a csapat is erősebb lesz 2013-ban.

Miután hétfőn bejelentették, hogy Kimi Räikkönen jövőre is a Lotusnál folytatja pályafutását, a versenyző és a csapat is teljes elszántsággal készül a 2013-as szezonra. A Forma-1-be két év ralizás után visszatérő finn motivációját sokan megkérdőjelezték az év elején, ő azonban a pályán bizonyította, hogy még mindig remek eredményekre képes: a világbajnokság 3. helyén áll, hatszor dobogóra állhatott, és ő az egyetlen a mezőnyben, aki eddig az összes versenykört teljesítette. Az a célja, hogy jövőre a futamgyőzelmeinek számát is gyarapítsa - ez legutóbb a 2009-es Belga Nagydíjon sikerült neki.

"Ugyanolyan éhes vagyok a sikerre, mint mindig, és azt hiszem, megmutattam, hogy képes vagyok a győzelemért harcolni" - nyilatkozta Räikkönen a csapat honlapjának. "Bár idén még egyszer sem sikerült nyernünk, néhányszor közel kerültünk hozzá. Biztos vagyok benne, hogy egészen addig próbálkozunk, amíg újra el nem kezdünk nyerni."

Bár Räikkönen részben azért távozott 2009 végén a Forma-1-ből, mert elege lett a sportot körülvevő felhajtásból, az autó vezetése még mindig örömet okoz neki. "Az idény közben rájöttem, hogy még mindig ugyanúgy szeretem a versenyzést, mint korábban bármikor" - mondta. "Nyilvánvalóan vissza sem tértem volna, ha másképp éreznék."

Egyesek attól tartottak, hogy a teljesen más vezetési stílust igénylő raliautók után Räikkönen nehezen fogja újra felvenni a Forma-1 ritmusát, ő viszont azonnal érezte, hogy versenyképes lehet a Lotusban. Bár idei eredményei miatt egyáltalán nem kell szégyenkeznie, úgy érzi, még javulhat a teljesítménye, elsősorban az egykörös tempót tekintve.

Forrás: AFP

"Azt hiszem, ahhoz, hogy jobban teljesítsek a versenyeken, az időmérőn kell többet kihoznom magamból és az autómból" - vélekedett. "Idén láthattuk, hogy az első két sorból kell indulnunk ahhoz, hogy legyen esélyünk a győzelemre. Fontos, hogy 2013-ban javítsunk a rajthelyeinken, ez az egyik legfőbb célom."

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier biztos benne, hogy jövőre nagyobb esélyekkel szállnak harcba az idén még elszalasztott győzelmekért. Optimizmusának egyik oka, hogy míg idén két új versenyzővel vágtak neki az idénynek, jövőre összeszokottabb csapatot alkotnak, ráadásul az idei autó is jó alapot ad a további fejlesztésekhez. Elismeri, kockázatot vállalt, amikor a két év után visszatérő Räikkönent szerződtette, de a finn hamarabb formába lendült, mint várta.

"Ha kívülről úgy is tűnt, hogy több időre volt szüksége, mi nem így gondoljuk. Hiszünk bene, hogy jövőre a pontszerzés tekintetében is sokkal eredményesebbek leszünk, hiszen idén a tanulási szakaszon is át kellett esnünk" - magyarázta Boullier, aki szerint Räikkönen tempója kezdettől megmutatkozott, csak az új szabályokhoz kellett hozzászoknia. Elsősorban a versenyeken mutatott teljesítményét csodálja a 2007-es világbajnokban.

"Hihetetlen, hogy a futam közben mindig tisztában van a helyzetével. Tudja, hogy a saját döntéseinek köszönhetően felépítheti a saját stratégiáját, vagy segítheti a csapat által kigondolt taktikát. Egyértelműen tudja, hogy mit kell tennie" - nyilatkozta a francia. Szerinte a többi csapattag szempontjából is pozitív, hogy egy ilyen erős versenyző csatlakozott az istállóhoz. "Most már tudják, hogy megbízhatnak Kimiben. Ez visszaadta az önbizalmukat, így továbbra is keményen hajtanak."