Vágólapra másolva!
Egy texasi újság az USA Nagydíjat érintő perek dokumentumait követeli, hogy kiderítse, mi áll a csatározások hátterében. A megváltozott politikai helyzet miatt a Francia és az Orosz Nagydíj jövője is veszélybe került.

Egy texasi újság szeretné kideríteni, mi lehet az USA Nagydíj volt projektvezetője, Tavo Hellmund és a verseny befektetői között feszülő ellentét hátterében. Hellmund még márciusban perelte be az egyik befektetőt, Red McCombsot, valamint a vállalkozásban érdekelt több másik céget. Állítása szerint 18 millió dollárral taroznak neki, a következő tíz évben pedig évente 500 ezer dolláros fizetést kellene kapnia.

Az Austin-American Statesmen című lap a múlt héten kérelmet nyújtott be Texas állam kerületi bíróságához, mert szeretnék megszerezni a perrel foglalkozó, a Circuit of the Americas által elzárt jogi dokumentumokat. Szerintük mindenkinek joga van tudni, mi történik a színfalak mögött.

"Ki akarjuk deríteni, mi olyan titkos ebben a perben, hogy titokban kell tartani" - nyilatkozta az Austin-American Statesment képviselő Jim George. "Már húsz éve foglalkozom hasonló ügyekkel, de ilyennel még nem találkoztam. Senkinek nem áll érdekében, hogy a dokumentumokat elzárják a nyilvánosság elől."

A Circuit of the Americas szóvivője, Julie Loignon elmondta, a pálya tulajdonosai azért nem adják ki a papírokat, mert azok bizalmas üzleti titkokat tartalmaznak. Azonban az újság főszerkesztője, John Bridges szerint a texasi polgárok elől nem kellene eltitkolni az ügy részleteit, hiszen az általuk fizetett adónak jelentős szerepe van a pálya megépítésében.

"Ebben az esetben különösen fontos, hogy nyilvánosság elé kerüljenek a dokumentumok, hiszen az F1-es projekt nagy mértékben függ az adófizetők pénzétől" - jelentette ki. "Az adófizetőknek joguk van tudni, hogy mi történik egy olyan polgári per során, amely a közcélú befektetéseket is érinti."

Nem felhőtlen a tervek szerint 2013-ben visszatérő Francia Nagydíj és a 2014-ben bemutatkozó orosz futam helyzete sem. Ahogy várható volt, az elnökválasztások után veszélybe került a francia verseny, a Nicolas Sarkozy-t váltó új államfő, Francois Hollande ugyanis nem ragaszkodik a projekt megvalósításához.

"Nem ellenezzük a Francia Nagydíj megrendezését" - nyilatkozta a sportminiszter, Valerie Fourneyron. "De tisztáznunk kell az ügyet Bernie Ecclestone-nal, most ugyanis nem teljesen tiszta, hogy milyen anyagi feltételek mellett kínál szerződést, s hogy környezetvédelmi szempontból milyen hatása lenne a futamnak."

"Azt is tudnunk kell, hogy az államnak mekkora kiesést jelentene a verseny megrendezése, és problémák vannak Castellet megközelíthetőségével is" - utalt a versenynek otthont adó Paul Ricard pálya helyszínére. "Nem vagyunk biztosak benne, hogy jövőre meg tudjuk rendezni a Francia Nagydíjat, de azért túlságosan nem is ellenezzük."

A két év múlva megrendezendő Orosz Nagydíj helyszínén, Szocsiban a hírek szerint leállították az építési munkálatokat a márciusi választások után. A város ugyanis Krasznodar térségben fekszik, ahol a Forma-1-es projektet ellenző politikusok kerültek hatalomra, és a futam sok támogatúja elveszítette az állását. Az Orosz Automobil Szövetség elnöke azonban nem aggódik.

"Nincs kétségem afelől, hogy sikeresen meg tudjuk rendezni a versenyt" - idézi az ESPNF1.com Igor Jermilint. "Az országunk még soha nem vallott kudarcot ilyen jelentős nemzetközi események megvalósításában, és a kötelességeinket sem szoktuk elhanyagolni."