Hamilton a célig kísérte Bottast, Räikkönené a 4. hely a vb-n

Események

auto-prix Horizontal
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas (front) steers his car followed by Mercedes' British driver Lewis Hamilton during the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina circuit on November 26, 2017. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A Mercedesek utcahosszal verték a két Ferrarit, de Kimi Räikkönen profitált Daniel Ricciardo kieséséből. Ünnepelhet a Renault is Abu-Dzabiban.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül70 bejegyzés

Egy meglehetősen eseménytelen versennyel ért véget a Forma-1 2017-es idénye, de a Mercedes ezt valószínűleg nem bánta: Valtteri Bottas vezetésével

az idei negyedik kettős győzelmüket aratták az Abu-Dzabi Nagydíjon,

miközben a Ferrarinak esélye sem volt arra, hogy megszorongassa őket.

A pole pozícióból induló Bottas a rajtnál megtartotta az első helyet, és a leintésig csak néhány körre, a bokszkiállások ideje alatt engedte ki a kezéből. Már az első körökben másfél másodpercre növelte az előnyét, így a mögötte haladó csapattársa, Lewis Hamilton a DRS-t sem használhatta ellene. A brit csak a leintés előtt néhány körrel került igazán közel a finnhez, és megpróbált ellene támadást indítani, de Bottas rákapcsolt: többször is megfutotta a verseny leggyorsabb körét, könnyedén lerázta Hamiltont, és végül majdnem 4 másodperces előnnyel haladt át a célvonalon.

Amikor láttam, hogy Lewis utolért, kicsit keményebben hajtottam, és végül nem volt semmi gond. Nagyon örülök - nyilatkozta az idei harmadik győzelmét arató Bottas. - A finnek nem mutatnak ki túl sok érzelmet, de ez nem azt jelenti, hogy nincsenek is érzelmeink. Nagyon boldog vagyok, rengeteg támogatást kaptam idén."

Bottas végig az irányítása alatt tartotta a futamot Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton elmondta, keményen küzdött a győzelemért, de egyszerűen nem tudott mit tenni a csapattársa ellen. "Nagy gratuláció jár Valtterinek, fantasztikus munkát végzett, és sikerült maga mögött tartania - nyilatkozta a brit, aki 2015-höz hasonlóan idén sem tudott futamot nyerni azután, hogy bebiztosította a világbajnoki címét. -

Esélytelen volt a Ferrari

A Ferrari a vártnál gyengébben szerepelt az Abu-dzabi Nagydíjon, sem az időmérőn, sem a futamon nem volt esélyük a Mercedesek ellen. Sebastian Vettel a 3., Kimi Räikkönen a 4. helyen zárta a versenyt, de

a német hátránya is majdnem 20 másodperc volt Bottas mögött.

"Keményen küzdöttem, és jól rajtoltam, de nem volt hová mennem. Négy-öt kör elteltével nem tudtam tartani a tempót a Mercedesekkel, és onnantól elég magányos versenyen volt - magyarázta. - A verseny második felében javult a tempónk, de nem eléggé."

Vettel a verseny után újra gratulált Hamiltonnak, aki szerinte teljesen megérdemelten nyerte meg a világbajnokságot.

Egy kis sikerélmény azért a Ferrarinak is jutott az utolsó futamra:

Kimi Räikkönen a 4. helyével megelőzte Daniel Ricciardót a bajnokságban, és a tabella 4. helyén végzett. A futam előtt még 7 pontos előnnyel az ausztrál foglalta el ezt a pozíciót, az Abu-dzabi Nagydíjat azonban nem tudta befejezni, a 21. körben hidraulikai probléma miatt a fűre parkolta a Red Bullt.

Vettel egy 3. hellyel zárta az évet Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Megint a megbízhatósággal volt problémánk, semmit nem tehettem volna, hogy megakadályozzam - mondta csalódottan Ricciardo, aki az utolsó négy futamból háromszor kiesett. - Ez a kiesés azért fáj különösen, mert márciusig nem tudom feledtetni egy jobb eredménnyel. Az nem sokat számít, hogy elvesztettem a 4. helyet a pontversenyben, Kiminek azzal az autóval sokkal nagyobb előnnyel kellett volna előttem végeznie."

A másik Red Bull-lal Max Verstappen az 5. helyen ért célba, alig egy másodperccel Räikkönen mögött, de a finnt nem tudta komolyan támadni. Nico Hülkenberg remek futammal fejezte be az évet, a 6. helyen fejezte be a futamot annak ellenére, hogy 5 másodperces időbüntetést is kapott, amiért a pálya levágásával került Sergio Pérez elé az első körben. "Láttam, hogy blokkolta a kerekeit, és szélesen fordult, ezért nekem sem volt hová mennem.

- mondta a német, akit egyesek azért bíráltak, mert nem adta vissza rögtön a helyét Péreznek.

A Renault-é a 6. hely

A másik Renault-val Carlos Sainznak is komoly esélye volt a pontszerzésre egészen a 32. körben teljesített bokszkiállásáig, akkor azonban nem sikerült rendesen rögzíteni a bal első kerekét, ezért rögtön a csere után le kellett parkolnia az autóját.

Ricciardo megint kiesett Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Renault a csúnya hiba ellenére is megelőzte a Toro Rossót a konstruktőri pontversenyben,

és a 6. helyen zárták az évet, mivel a Red Bull fiókcsapatánál sem Brendon Hartley, sem Pierre Gasly nem tudott pontot szerezni.

A Force India kettős pontszerzéssel búcsúzott az idénytől, a 7. helyezett Pérez megelőzte Esteban Ocont, akárcsak a világbajnokságban. A McLaren és a Honda három évig tartó együttműködése is pontokkal ért véget, Fernando Alonso a 9. helyen ért célba Abu-Dzabiban, miután a verseny második felében a pályán sikerült megelőznie Felipe Massát.

A Williamsszel az utolsó F1-es futamát teljesítő brazil sem távozik üres kézzel Abu-Dzabiból, 1 pontot szerzett a búcsúversenyén.

A Haas, a Sauber és a Toro Rosso ezúttal pont nélkül maradt, akárcsak Stoffel Vandoorne és Lance Stroll, aki háromszor is járt a bokszban, és csak az utolsó helyen végzett a Williamsszel.

14:31
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

Az utolsó összecsapás jön az idén

Köszöntjük Olvasóinkat a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj élő közvetítésében! Naplementében indul, majd este zárul a futam, és ezzel az idei szezon is. Világbajnokaink már vannak, de nyitott kérdések még maradtak. Szinte tét nélküli, izgalmas futam jöhet.

14:32
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

A gumitakták érdekesek lehetnek

Nem erős a gumikopás a pályán, és a folyamatosan változó hőmérsékletek miatt lehetséges, hogy ezúttal nem az elévágás lesz a követendő taktika, hanem az, ha a pilóták tovább maradnak kint a pályán.

14:33
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

Tegnap is bajnokot avattak

Szombaton, az időmérő után rendezték az első F1-es eSport bajnokság döntőjét, amit egy brit konyhai kisegítő fiatalember, Brendon Leigh nyert meg.

14:35
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

A McLaren szupertehetsége jövőre közelelbb lép az F1-hez

Lando Norris a Forma-2-ben fog versenyezni, ezt Zak Brown, a McLaren ügyvezetője erősítette meg a Sky Sports műsorán. Stoffel Vandoorne-nak oda kell figyelnie, mert Brown szerint Norris már most is készen állna az F1-es szereplésre, Vandoorne viszont az idén nem váltotta meg a világot Fernando Alonso csapattársaként.

14:36
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso gumitaktikáját érdemes lesz figyelni

Az élmezőnynek nem maradt új ultralágy gumija, de nekik valószínűleg nem is kell majd. Fernando Alonsónak viszont jól jöhet, ő a 11. helyről rajtol, és ő az első, aki szabadon választhat gumit a futamra.

14:39
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

A McLaren jövőre új szponzorokat ígér

Zak Brown, a McLaren ügyvezetője a Sky Sportsnak azt mondta, jövőre nagyszerű márkák jelennek majd meg az autón, egy részükkel már megállapodtak, de tárgyalnak is még. Nem ígérte meg, hogy narancssárga marad a McLaren.

14:42
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

Megterhelő pályán versenyez a mezőny

A gumiktól nem kíván sokat az aszfalt, viszont a 21 kanyar miatt 56 alkalommal kell sebességet váltani, a 63%-ban haladnak padlógázzal a versenyzők, 10-es skálán 10-es a fékek igénybevétele, az átlagsebesség 202 km/óra.

14:45
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönenre nagy feladat vár

A Ferrari versenyzőjének 8 ponttal többet kellene szereznie, mint az előtte induló Daniel Ricciardónak, hogy helyet cseréljenek az egyéni pontversenyben, és Kimi Räikkönen legyen a 4. helyezett. Bár, ez lehet, hogy őt egyáltalán nem érdekli.

14:47
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

Massa ma tényleg visszavonul

A brazil pilóta utoljára állt fel az F1-es rajtrácsra. A Sky Sportsnak azt mondta, nagyon várja a versenyt, és szeretne jó eredménnyel búcsúzni.

@massafelipe19 - your fans salute you, and so do we ???????? Good luck! #AbuDhabiGP #Formula1 #F1

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

14:52
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

Meglepő, de nem változott a rajtrács sorrendje

Ez azonban nem jelenti azt, hogy most megúsztuk rajtbüntetés nélkül, Brendon Hartley 10 helyes hátrasorolása azonban nem írta át a sorrendet, mert egyébként is az utolsó lett az időmérőn.

Bottas legyőzte Hamiltont, Ricciardo verte Räikkönent az időmérőnhttp://www.gphirek.hu/f1/percrolpercre/20171125-f1-az-abu-dzabi-nagydij-idomeroje-eloben.html
14:56
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

Megjelent az F1-es szignál, talán utoljára

5 perc van hátra a rajtig, és megjelent a képernyőn a jól ismert F1-es logó. Talán utoljára, mert már bejegyeztettek egy újat, és hamarosan várhatóan be is mutatják azt.

14:58
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

Vajon folytatódik-e Hamilton sorozata?

A négyszeres világbajnok eddig nem tudott futamot nyerni az adott szezonban, miután megnyerte a világbajnokságot. 2015 végén Nico Rosberg kezdett győzelmi sorozatba, az idén pedig Sebastian Vettel győzött Brazíliában, itt pedig Valtteri Bottas áll a pole pozícióban. Érdekes, hogy Hamilton pole-t sem szerzett még, miután világbajnok lett.

15:00
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

Abu-Dzabiban ma is bevetették a légi arzenált

Az igazi műsor viszont most kezdődik, indul a felvezető kör!

15:00
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso sem variál a gumikkal

Ő az első, aki választhatta volna a szuperlágy abroncsokat is, de ő is az ultralágyaknak szavazott bizalmat. Csak a mezőny vége (Wehrlein, Ericsson, Hartley) próbálkozik alternatív taktikákkal.

15:04
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

Rajt: Simán eljött a mezőny, Bottas vezet

Az első kanyarokat gond nélkül sikerült teljesíteni, később viszont Kevin Magnussen megpördült. Sebastian Vettel kissé elfékezte magát, de így is megtartotta a 3. helyet Valtteri Bottas és Lewis Hamilton mögött. 

15:05
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

1. kör: Räikkönen keményen támadja Ricciardót

A finn pilóta a Red Bullok szendvicsébe szorult, nem tudott feljönni csapattársa mögé, mert Ricciardo visszaverte a támadását. Bottas előnye 1,3 másodperc Hamilton előtt és 2,3 másodperc Vettel előtt.

15:07
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

2. kör: Nagy tülekedés a középmezőnyben

Pérez és Hülkenberg "vitatkozik" a rádión, mert Hülkenberg úgy érzi, hogy Pérez leszorította őt, a Force India pilótája viszont visszaköveteli a helyet, amit szerinte Hülkenberg a pálya levágásával szerzett meg. Szoros a mezőny a 7-12. helyen.

15:08
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

3. kör: Bottas kilépett a DRS-zónából

1:43.166-tal az övé a leggyorsabb kör, Hamilton egyelőre nem támadhatja őt a DRS-sel. Vettel tartja a 3. helyet, de már majdnem 3 másodperc a hátránya.

15:09
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

3. kör: Hülkenberget vizsgálják a sportfelügyelők

Ez átrendezheti a sorrendet, ami most így áll:

Bottas, Hamilton, Vettel, Ricciardo, Räikkönen, Verstappen, Hülkenberg, Pérez, Ocon, Massa.

15:10
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

4. kör: Hamilton nem akarja elereszteni Bottast

A különbség csak 1,1 másodperc az élen állók között. Közben Hülkenberg 2,8 másodpercre lépett meg Péreztől, de kapott 5 másodpercnyi időbüntetést. Vajon ki tud autózni annyit, hogy Pérez ne kerüljön vissza elé a bokszkiállásoknál?

15:11
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

4. kör: Most Hamiltoné a leggyorsabb kör

1:43.137-et futott, bő 2 tizedet faragott megint Bottas előnyéből. Kérdés, hogy egymásnak esnek-e, mert ha Bottas nem nyer, biztosan nem lesz 2. a pontversenyben. Bár, egyelőre így sem, mert Vettel kényelmesen halad a 3. helyen.

15:13
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

5. kör: Bottas reagált, de nem tud meglógni Hamiltontól

1:43.011-re javította a leggyorsabb kört, most 1 tizedet visszaadott Hamiltonnak, és Vettel is kapott 0,3 másodpercet, de a különbség még így is csak 1,3 másodperc és 2,1 másodperc.

15:15
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

6. kör: Nagy csata a 13. helyért

Lance Stroll legyűrte Romain Grosjeant, közben Valtteri Bottas 1:42.826-ra gyorsult, ez most 3 tizeddel jobb Hamiltonnál és Vettelnél. A verseny egyelőre fékezett habzású, Pablo Elizalde, a Motorsport.com gyakran viccelődő szerzője is annyit írt a Twitterre, hogy "legalább a naplemente jól néz ki."

15:17
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

7. kör: Vettel tartja a lépést a Mercedesekkel

Beállt az élmezőny, Bottas 1:42.825-tel a leggyorsabb köröket futja, és most 1,8 másodperccel vezet Hamilton előtt, Vettel viszont még mindig csak 2,5-re van Hamiltontól, és úgy tűnik, tudja tartani a lépést az Ezüstnyilakkal.

15:19
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

9. kör: Grosjean visszatámad, de nem bír Strollal

Bevetette a DRS-t is, úgy tűnt, hogy egy pillanatra ő volt előrébb, de Stroll keményen védekezve megvédte a 13. helyezést. Ez most a legnagyobb csata a pályán. 

15:20
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

10. kör: Bottas és Hamilton szinte azonos tempót fut

A 9. körben mindössze 8 ezredmásodperc volt közöttük a különbség, Hamilton ennyit hozott a csapattársán. Vettel bő 3 tizeddel lassabb volt náluk. 

15:21
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

10. kör: Hamilton tudna gyorsabb lenni

A csapattársa autója által keltett turbulenciában, DRS nélkül is a leggyorsabb kört futotta 1:42.698-cal. Valószínűleg a kerékcserére vár, hogy utána az élre állhasson.

15:23
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

11. kör: Räikkönen lemaradt Ricciardo mögött

A rajt után elvesztette a csatát Ricciardo ellen, Räikkönen azóta szó szerint egyre távolabb kerül a pontverseny 4. helyétől.

Grosjean visszaelőzte Strollt, kissé össze is koccantak, majd Stroll visszatámadt, de elvesztette a csatát. Bottasé volt a leggyorsabb kör 1:42.522-vel.

15:24
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

12. kör: Stroll kiáll a bokszba

Miután Grosjean visszaelőzte, a Williams kihívta kereket cserélni. Szuperlágy gumikat kapott, ez korai csere, de akár végig is érhet. Safety Car jönne jól neki, de az 2012 óta nem lépett itt pályára.

15:25
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

12. kör: Massa és Alonso ismét egymásra talált

Folytatódik a Brazíliában "megkezdett" csata, Alonso megint volt csapattársát, Felipe Massát üldözi. Honda motorral nehéz lesz megelőzni a Williams Mercedes erőforrását.

15:28
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

15. kör: Perceken belül kezdődik az éjszakai szakasz

Hivatalosan 6 perc múlva lemegy a nap Abu-Dzabiban, a hőmérsékletek folyamatosan csökkennek, de egyelőre a mezőny erőviszonyain ez nem látszik.

15:28
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

15. kör: Verstappen kereket cserél

Ő az első a tágan értelmezett élmezőnyből, érdemes kockáztatnia, mert Räikkönen verhetőnek tűnik, még úgy is, hogy Verstappen nincs formában a hétvégén. Szuperlágy gumikat kapott.

15:29
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

15. kör: Ilyen látványosan csatázott Grosjean és Stroll

Ez az elfékezés is indokolta Stroll korai kerékcseréjét.

15:30
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

16. kör: Räikkönen reagál Verstappen kerékcseréjére

A Ferrarinál tartottak az elévágástól, de Räikkönen visszajött a 7. helyre úgy, hogy Verstappen beragadt a 8. helyezett Ocon mögé.

15:31
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

16. kör: Ocon nem nehezítette meg Verstappen dolgát

Ők nem egymás ellen versenyeznek, ezért Ocon elengedte a gyorsabb Verstappent. Neki elsősorban Hülkenberg és Pérez után kellene igyekeznie.

Bottasé a leggyorsabb kör 1:42.457-tel.

15:32
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

17. kör: Hamilton mintha idegesnek tűnne

Mérnöke mondott neki háttérinformációkat, de Hamilton azt kérte, hogy csak a lehető legkevesebbet beszéljen hozzá. Pérez is kiállt kereket cserélni, közben Gasly megpördült a bokszbejáratnál, de folytatni tudta a versenyt.

15:35
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

18. kör: Hülkenberg kereket cserélt, maradt Pérez előtt

Az 5 másodperces büntetése ellenére is visszaért a korábban szintén kereket cserélő Pérez elé, így gyakorlatilag megúszta, hogy a pálya levágása miatt elmarasztalták. Vandoorne közben küszködik a McLarennel, a korábbi kerékcsere ellenére is azt mondja, olyan, mintha raliautót vezetne.

15:36
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

19. kör: Ha nem lesz hiba, helycsere sem valószínű az élen

Bottas 2,5 másodperccel vezet Hamilton előtt, az ő előnye 5,6 másodperc Vettellel szemben. Ennyit nehéz lesz behozni, főleg azért, mert Bottas 1:42.439-cel megint a leggyorsabb volt. 

15:37
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

20. kör: Ricciardo problémás kerékcserén van túl

Az ausztrál pilótát valószínűleg nagyon későn hívták be, és a csapat nem készült fel teljesen a kerékcserére. Lassan végeztek az autójával, de így is visszaért Räikkönen elé.

15:39
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

21. kör: Vettel is kereket cserélt

A 2,4 másodperces idő nem világrekord, de arra mindenképpen elég lesz, hogy Ricciardo előtt maradjon. 

15:40
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

21. kör: Ricciardo kiesett!

A visszajátszás szerint még valószínűleg a kerékcsere előtt súrolta a falat, most viszont a rádió szerint hidraulikus hiba miatt kellett félreállnia. Így Räikkönené lehet a pontverseny 4. helye.

15:41
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

22. kör: Bottast azonnal kihívták kereket cserélni

A 2-es szektorban sárga zászló van érvényben Ricciardo autója miatt, a fűről próbálják elvinni a Red Bullt. A Mercedes megijedt, hogy jöhet a Safety Car, és azonnal kihívták Bottast kereket cserélni. Most Hamilton vezet, és 1:42.421-gyel rögtön a leggyorsabb kört futotta. Alonso is kiment a bokszba, de a bal hátsó kerekével gondok akadtak, és vesztett 1 másodpercet.

15:43
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

23. kör: Vége a sárga zászlónak, Hamilton elkezd lekörözni

Ezzel időt fog veszteni, kérdés, hogy meddig akarják kint hagyni a pályán. Bottas hátránya 19,7 másodperc, ez még nem elég Hamiltonnak. Massa is kint volt a bokszban, visszaért Alonso elé.

15:44
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

24. kör: Alonso megelőzte Massát!

Kihasználta, hogy az abroncsai már üzemi hőmérsékletre melegedtek, és valószínűleg mindent feltekert és bevetett a McLaren Hondában. Kicsit meg is lépett a Williamstől.

15:45
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

25. kör: Hamilton eddig bírta, ő is kereket cserél

Nála is 2,4 másodpercig tartott a kerékcsere, Bottas visszavette a vezetést, mivel 1:42.204-gyel új leggyorsabb kört futott. 

15:46
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

25. kör: Az élmezőnyben Vettel a kerékcserék vesztese

A két Mercedes között állandó maradt a sorrend, Bottas 1,8 másodperc előnnyel vezet, Vettel viszont már 9,9-re van Hamiltonhoz képest, ez sokkal több, mint a bokszkiállás előtt. Räikkönen is 9 másodpercre van Vetteltől, Verstappen viszont csak 1,1-re Räikkönentől.

15:48
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

26. kör: Räikkönennek belefér, hogy elengedje Verstappent

Mivel Ricciardo kiesett, Räikkönen előrelépett a 4. helyre a versenyen. Ez 12 pontot ér, de neki elég a 6. hely is ahhoz, hogy 8 pontot szerezzen, amivel a Red Bull pilótája elé kerülhet az összetettben. 

15:50
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

27. kör: Hamiltonnak a pályán kell döntésre vinnie a helyzetet

Lehet, hogy erre készül, mert 1:41.734-gyel új leggyorsabb kört ért el, és DRS-távolságon belülre került Bottas mögött. Vajon megtámadja csapattársát?

15:52
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

28. kör: Hajszolják egymást a Mercedesek, lerázták Vettelt

Úgy tűnik, elkezdtek versenyezni egymással a Mercedesek, ezzel jól ott is hagyták Vettelt, aki már 12 másodpercre van Hamilton mögött. A német pilótának azt mondta a mérnöke, hogy a gumik jó állapotban vannak. Fél másodpercet kap körönként Hamiltontól, de gyorsabb Räikkönennél és Verstappennél.

15:54
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

30. kör: Hamilton próbál DRS-távolságon belül maradni

Ez a kanyargós részen nem mindig sikerül neki, 0,7-1,2 másodperc között ingadozik a különbség. A lekörözések is beleszólnak a küzdelembe.

15:55
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

30. kör: Vajon mire készülnek Oconnal?

A Force India pilótája még mindig a kopott ultralágy gumikkal megy, pedig az élcsoportban már mindenki cserélt kereket. Neki is muszáj lesz, viszont közben utolérik a korábban előtte lévők. A sorrend most a következő:

Bottas, Hamilton, Vettel, Räikkönen, Verstappen, Ocon, Sainz, Hülkenberg, Pérez, Grosjean.

15:56
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

31. kör: Hamilton hibázott, de megúszta

Elfékezte a jobb első kerekét, és ki is csúszott a célegyenesbe vezető kanyarnál. Ezzel fél másodpercet vesztett, és már 1,3 másodpercre van a csapattársától.

16:00
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

32. kör: Ocon és Sainz egyszerre cserélt kereket, majd Sainz kiesett

A Force India és a Renault pilótáinak kerékcseréit összehangolták, de az izgalmaknak gyorsan vége szakadt, mert Sainz bal első kerekét nem rögzítették rendesen. Sainz már a bokszutcából is alig tudott kihajtani, majd azonnal meg kellett állnia. 

16:03
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

34. kör: Räikkönen és Verstappen még mindig tandemben halad

Most körözték le a 17. helyezett Strollt. Hasonló a különbség közöttük, mint Bottas és Hamilton között, Vettel közben a senki földjén halad 16 másodperccel Hamilton és 10-zel Räikkönen előtt.

16:06
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

36. kör: Sokba kerülhet a Renault hibája a bokszban

Gyakran osztanak rajtbüntetést a következő versenyre, ha egy csapat veszélyesen engedi ki a pilótáját a bokszból, ez akár a következő szezont is érintheti a Renault-nál.

Stroll közben a Sky Sports szerint vezethetetlennek nevezte az autóját, a 9. helyezett Alonso pedig arról érdeklődött, hogy hol tart Vandoorne, és tud-e segíteni neki. Azt mondták neki, hogy nem, mert neki is gondjai vannak. Vandoorne egyelőre a 12. a sorban.

16:09
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

38. kör: Nagyon végezni akar már a mezőny

Vannak, akik közel haladnak egymáshoz, például Bottas és Hamilton vagy Räikkönen és Verstappen, de igazából senki sem próbálkozik semmivel, és az eredmény sem befolyásol már szinte semmit. Falja a kilométereket a mezőny.

16:11
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

39. kör: A Mercedesek azért most nagyon elverik Vettelt

A futam elején úgy tűnt, hogy a Ferrari valamennyire tudja tartani a lépést, a szuperlágy gumikkal azonban nem tudnak mit kezdeni, és az egymással csatázó Ezüstnyilak is rákapcsoltak. Vettel már 18,5 másodpercre van Hamiltontól, és majdnem 20-ra Bottastól.

16:13
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

41. kör: Verstappen gumit melegít?

Két lekörözött között kezdett cikázni a pályán, mintha gumit melegítene. Nem valószínű, hogy így próbálná tartani az üzemi hőmérséklete, lehet, hogy törmeléket próbált ledörzsölni a futófelületről.

16:15
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

41. kör: Bottas megint rákapcsolt, de Hamilton is siet utána

Az élen álló finn pilóta 1:41.577-tel új leggyorsabb kört ért el, Hamilton 1:41.722-vel egyéni legjobbat futott. Vettel 1:42.249-et tudott legutóbb.

16:17
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

42. kör: Bottas továbbra is diktálja a tempót

Most ő lendült formába, 1:41.406-tal újabb leggyorsabb kört futott, Hamilton 1:41.605-öt tudott, Vettel 1:41.959-et. A 6. helyezett Hülkenbergig mindenki egyéni legjobbakat ért el. 

Közben a 14. helyezett Wehrlein a tavalyi Ferrari motorral próbálja megelőzni az idei Ferrarit hajtó Haas-pilótát, Magnussent, de az egyenesben sokkal gyorsabb az új változat.

16:19
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

44. kör: Vettel hátránya már 20 másodperc fölött

Bottastól 21,8 másodpercre van, vagyis körönként átlagosan majdnem fél másodpercet kap a Mercedesektől. Ez nagyon sok, a mai futam alapján nem is gondolnánk, hogy Vettel pár héttel ezelőtt még a világbajnoki címre hajtott.

16:20
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

44. kör: Bottas most kissé megingott

Valahol vesztett 4 tizedet, mert csak 1:42.316-ot ért el, de még így is 1,3 másodperccel vezet Hamilton előtt. 

16:23
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

47. kör: Ki lesz ma a nap embere?

Ha ez így megy tovább, valószínűleg Bottas érdemli majd ezt meg, mert legalább megnyeri a versenyt (ha még 8 kört kibír az élen), de egyébként elég nehéz kiemelhető teljesítményt találni a mezőnyben.

16:24
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

47. kör: Alonsónak nagyon kellett Massa megelőzése

Még a kerékcserék után hajtott végre pontos előzést, és ez kulcsfontosságú lehet Massa ellen, mert így a 9. helyen halad, és azóta 7,8 másodpercet vert a Williamsre. Ha ott nem előz, lehet, hogy később nem tudott volna.

16:28
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

49. kör: Hamilton végső támadást indít?

Alonso lekörözését is kihasználva felzárkózott a bal első kerekét elfékező Bottas mögé, de komoly támadást nem tudott indítani. Egy ideig 1 másodperc alatt volt a különbség, majd ismét 1,2-re nőtt.

16:30
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

51. kör: Vettel érdeklődik, hogy miért lassúak a Mercedesek

Mérnöke tájékoztatta őt a köridőkről, Vettel pedig visszakérdezett, hogy miért olyan lassúak a Mercedesek. Megtudta, hogy ennek oka a forgalom, majd fogta magát, és 1:41.244-gyel megfutotta a verseny leggyorsabb körét.

16:33
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

51. kör: Hamilton visszavett, Bottas rákapcsolt

Az élen álló finn 1:40.750-re gyorsult, ez most a verseny legjobb köre, Hamilton viszont csak 1:41.473-at teljesített, így a különbség rögtön majdnem 3 másodpercre nőtt. Nem erőlteti már, hogy megnyerje a versenyt.

16:34
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

52. kör: Bottas tovább sprintel, Hamilton már nem üldözi

Bottas tartja a ritmust, 1:40.650-nél tart, Vettel 1:40.2-es körrekordja viszont aligha dől meg. Hamilton visszavett a tempóból.

16:35
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

54. kör: Hamilton már csak kocsikázik

Vagy elfogytak az abroncsai a csatában, de ez a kevésbé valószínű. A hátránya 4,6 másodpercre nőtt Bottas mögött, de Vettel még mindig 18-ra van tőle.

16:39
november 26, 2017
Vágólapra másolva!

55. kör: Bottas megnyerte a szezonzárót

Lewis Hamilton bejött mögötte a 2. helyen, Sebastian Vettel pedig a 3. lett, így a pontversenyben a Ferrari pilótája zárt a 2. helyen. A 4. helyezett Kimi Räikkönen lett, és a pontversenyben is átvette ezt a pozíciót a korábban kieső Daniel Ricciardótól. Max Verstappen, Nico Hülkenberg, Sergio Pérez, Esteban Ocon, Fernando Alonso és Felipe Massa a pontszerzők további sorrendje.