Hamilton büntetés elől menekülve nyert Monzában

Események

Forma-1, Olasz Nagydíj, rajt
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (R) drives ahead during the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 6, 2015. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Vágólapra másolva!
Hamiltonnak egy büntetés veszélye miatt a célig kemény tempót kellett diktálnia, de a Mercedes megúszta, hogy az autóik balhátsó gumijában túl alacsony volt a nyomás az egyik rajt előtti ellenőrzéskor. Nico Rosberget kiejtette egy motorhiba, Sebastian Vettel dobogóra vitte a Ferrarit, a borzasztóan rajtoló Kimi Räikkönennek viszont nem sikerült ez.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül43 bejegyzés

Lewis Hamilton látszólag kényelmes rajt-cél győzelmet aratott az Olasz Nagydíjon, két és fél órán át mégis aggódnia kellett, hogy megtarthatja-e az 1. helyet, ugyanis a sportfelügyelők

vizsgálatot indítottak a Mercedes ellen a szabályosnál alacsonyabb guminyomás miatt.

Erre azután került sor, hogy öt perccel a rajt előtt Hamilton balhátsó abroncsában 0,3 psi-vel, Nico Rosbergében 1,1-gyel alacsonyabb értéket mértek az előírt legalább 19,5 psi-hez képest.

Hasonlóra még nem volt precedens, ezért nem lehetett tudni, várható-e büntetés, s ha igen, milyen formában - a diszkvalifikációtól az utólag kiszabott bokszutcán áthajtásos büntetésig bármi szóba jöhetett. Azért kényes a téma, mert a belgiumi defekteket követően előtérbe kerültek a guminyomás beállításai, és szigorítottak annak minimális értékein.

A sportfelügyelők végül nem szabtak ki semmilyen büntetést, mert amikor a gumikat felhelyezték az autóra, még rendben voltak a nyomásértékek, és a kifogásolt értékeket akkor tapasztalták, amikor a gumimelegítő paplanokat már kihúzták a konnektorból, vagyis az abroncsok alacsonyabb hőmérséklete torzította a mérést.

Az Olasz Nagydíj rajtja. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Andreas Solaro

- közölte Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke, aki a vizsgálat nyilvánosságra kerülésééig látványosan makacsul titkolózott. A verseny közben Hamiltont sem tájékoztatták róla, csak rejtélyesen arra buzdították, hogy tetemes előnye dacára végig keményen nyomja a gázt.

A címvédő szemmel láthatóan tanácstalanul válaszolt a szabálytalanságot feszegető kérdésekre, de elmondta: "Nincs miért aggódnom. Káprázatos napom volt." Már csak azért sem kell búsulnia, mert jelen állás szerint 28-ról 53 pontra növelte előnyét a tabellán Nico Rosberg kiesésének köszönhetően.

A német eleve pocsékul indult, az első kör végén csupán 6. volt. Sergio Pérezt azonnal visszaelőzte, Valtteri Bottas és Felipe Massa Williamsével viszont nem tudott mit kezdeni a pályán, és csak a 17. körben megejtett elévágással sikerült lehagynia őket. Apránként megközelítette a 2. Sebastian Vettelt, de 3 körrel a cél előtt elfüstölt a motorja.

"Az egész hétvégém félresiklott. Hihetetlen, hogy 2 körrel a leintés előtt tönkrement a motor, így még elkeserítőbb" - mondta Rosberg, akinek szombaton vissza kellett váltania egy régebbi motorspecifikációhoz, amelyben ráadásul már öt-hat versenyhétvége benne volt.

Williams-csata a 3. helyért

Rosberg kiesésével eldőlt, hogy a Williams egyik pilótája dobogóra állhat, feltéve, hogy nem ütköznek össze a csata hevében. Ez nem történt meg, és Massának sikerült maga mögött tartania az utolsó körökben keményen rohamozó csapattársát. "Az utolsó körben visszatartottam lélegzetem. Izgalmas volt, hagytuk versenyezni a srácokat" - nyilatkozta a Williams technikai igazgatója, Pat Symonds a Sky Sportsnak.

Nico Rosberg üldözi Valtteri Bottast; végül a kerékcserék során előzte meg. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Olivier Morin

Massa idén másodszor állhatott dobogóra.

- viccelődött. Ide Bottason kívül Kimi Räikkönen pályázhatott volna még reális eséllyel, de

a ferraris szinte állva maradt a piros lámpák kialvásakor,

és végül meg kellett elégednie az 5. hellyel. Lehet, hogy a Belga Nagydíj óta nehezebbé váló rajtprocedúra fogott ki rajta.

Räikkönen a mezőny végére pottyanva hamar áthámozta magát a McLareneken és a Red Bull egységein, aztán Marcus Ericssont hagyta le - előbb a 19. körben, majd a 31.-ben, miután a svéd átmenetileg visszaszerezte a pozíciót korábbi kerékcseréjével -, végül a két Force Indiát. Pérezt hosszas üldözés után, több mint 9 másodperces hátrányt ledolgozva az 50. körben fogta meg.

Kimi Räikkönen nem tudta jó eredményre váltani idei legjobb rajtpozícióját. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Andreas Solaro

Pontokat szereztek a Red Bullok

A mexikói jócskán megelőzte csapattársát, Nico Hülkenberget, akinek a nyomában az egész futam során loholt valaki. Sokáig Ericsson Sauberjét láthatta a tükörben, de a szépen vezető svédnek az utolsó körben át kellett adnia a 8. helyet Daniel Ricciardónak. Az ausztrál elég későn, a 30. körben ejtette meg egyetlen bokszkiállását - a mezőny nagy része szokás szerint egyszer cserélt kereket Monzában -, és a táv második felében a lágy gumikon 16 másodpercet hozott a közepes Pirelliken haladó Sauberen.

Az utolsó pontot Danyill Kvjat csípte el a másik Red Bull-lal. Ebben segítséget jelentett, hogy a Mercedes-motoros Lotusok 1 kör után kiestek: Romain Grosjean autóján megsérült a felfüggesztés, miután valaki eltalálta, és Pastor Maldonado is hasonlóan járt. Felipe Nasr egy korai defekt miatt szállt ki a pontokért folyó csatából.

A McLarenek félelme beigazolódott arról, hogy jó rajt esetén sem lesznek képesek megelőzni a Red Bullokat és a Toro Rossókat, Jenson Button mindössze néhány körön át állt ellen a vetélytársak támadásainak.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:37
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Szép időben rajtol az Olasz Nagydíj

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik az Olasz Nagydíj, a 2015-ös idény európai szakaszának záró versenye. Monzában napos idő van, a levegő 21, az aszfalt 37 fokos.

15:40
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton megállíthatatlan az időmérőkön

Tegnap az idei 11. pole-ját szerezte meg, Nico Rosberg csak a Spanyol Nagydíjon tudta legyőzni őt. A versenyen azonban megnehezíthetik a dolgát a Ferrarik: az időmérőn meglepően közel kerültek hozzá, és a versenyen általában jobb a tempójuk, mint egy körön. Räikkönen a 2013-as Kínai Nagydíj óta először indulhat az első sorból.

15:42
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

A valódi rajtrács

Szombaton hét versenyzőt is hátrasoroltak az időmérő után, ezért alaposan megkavarodott a rajtfelállás. A végleges rajtrácsot ide kattintva tekinthetik meg.

15:52
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton megnyugodhat

A Mercedes kiderítette, hogy Rosberg motorja nem az új fejlesztések miatt romlott el, Hamilton erőforrása az egész hétvége során kifogástalanul működött. A német autójában délelőtt újabb problémákat találtak: a hidraulikával volt gond, de időben kijavították a hibát.

15:56
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Az egykiállásos taktika lehet a nyerő

A Pirelli szerint ez tűnik a legjobb stratégiának, arra számítanak, hogy szinte minden versenyző ezt választja majd. 5 perc van a felvezető körig, a pilóták már az autójukban ülve várják a kezdést.

15:57
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Lauda tart a Ferraritól

Szerinte Räikkönennek és Vettelnek reális esélye van a győzelemre, ezért a Mercedesnek mindent jól kell csinálnia, ha növelni szeretnék az előnyüket a világbajnokságban. Az osztrák azonban bízik Hamilton képességeiben, szerinte a rajtnál sem lesz probléma.

16:01
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Négyen rajtolnak a közepes gumikon

Alonso, Sainz, Kvjat és Ricciardo választotta a keményebb abroncsokat. Elindult a felvezető kör, mindenki rendben eljött a rajtrácsról.

16:06
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Rajt: Räikkönen beragadt

Visszaesett a mezőny legvégére, miután másodpercekig meg sem mozdult az autója. Szerencsére senki nem találta el hátulról, és végül sikerült a mezőny után erednie, de óriási hátrányba került az élmezőnyhöz képest. Hamilton megtartotta az első helyet, Rosberg viszont veszített néhány pozíciót, csak a 6.

16:06
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

1. kör: A sorrend

Egy kör után így fest az állás a pontszerző helyeken: Hamilton, Vettel, Massa, Bottas, Rosberg, Pérez, Grosjean, Hülkenberg, Ericsson, Button.

16:08
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

2. kör: Mindkét Lotus kiesett

Nem tartott sokáig a versenyük: Grosjean füstölgő autóval állt le a pálya szélén, Maldonado pedig a garázsba hajtott, és ott is maradt. Räikkönen már a 12. helyre jött fel, Ricciardót támadja.

16:09
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

4. kör: Hamilton máris elhúz

2,4 másodperccel vezet Vettel előtt. Rosberg a Williamsek mögött autózik az 5. helyen, Bottast DRS-sel támadhatja.

16:13
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

6. kör: Räikkönen már a 11.

Megelőzte Ricciardót, Sainz lehet a következő áldozata az utolsó pontszerző helyért. Közben kiderült, hogy Maldonado padlólemeze eltörött, miután áthajtott egy kerékvetőn, Grosjean pedig arra gyanakodott, hogy a felfüggesztése sérült meg.

16:14
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

7. kör: Nagy csaták a középmezőnyben

Button hősiesen küzdött a 10. helyért, de Sainz és Ricciardo szinte egyszerre ment el mellette. Räikkönen korábban már simán előzte, a finn a 9. helyen áll.

16:16
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

9. kör: Vettel egyre jobban lemarad

Már 4,7 másodperc a hátránya, Massát viszont 3,7 másodperccel maga mögött tartja. Rosberg közelről követi Bottast, de egyelőre nem tud mit kezdeni a Williamsszel.

16:19
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

11. kör: Rosberg a fékekkel küszködik

A Mercedes arra kéri, hogy nagyon vigyázzon a fékjeire, főleg az első fékeket kell kímélnie. A német most néhány tizeddel lassabb kört futott, mint Bottas, és már nincs is DRS-távolságban.

16:21
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

12. kör: Sainz büntetést kapott

Pályaelhagyással szerzett előnyt, ezért 5 másodperces büntetés jár. A spanyol rögtön le is tölti, és friss lágy gumikat is kap, az utolsó helyen tért vissza a pályára.

16:24
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

14. kör: Rosberg újra támadhat

Az előbb szóltak neki, hogy javult a fékek állapota. Megint felzárkózott Bottas mögé, most csak 4 tized köztük a különbség, és már el is kezdte támadni a Williamst.

16:26
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

15. kör: Bottas egyelőre megúszta

Az Ascarit nem sikerült tökéletesen bevennie, és Rosberg ki is használta a hibát. A célegyenesben közvetlenül a Williams mögött haladt, és be is ment mellé, de Bottasnak sikerült megtartania a 4. helyet.

16:28
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

16. kör: Vettel hátránya 8 másodperc

A Ferrari egyelőre nem tudja tartani a Mercedes tempóját. Verstappen közben megelőzte mindkét McLarent, és feljött a 12. helyre. Räikkönen továbbra is a 9. helyen áll, de 2 másodpercre megközelítette Ericssont.

16:31
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

19. kör: Rosberg a bokszban

Megkapta a közepes gumikat, tehát nem muszáj többször kiállnia. Mindjárt kiderül, a Williams reagál-e a Mercedes taktikai húzására.

16:33
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

20. kör: Massa is kereket cserél

A brazilt hozta ki először a Williams, de a Mercedes taktikája működött: Massa csak Rosberg mögött tért vissza a pályára. Verstappen is a bokszban járt.

16:34
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

21. kör: Räikkönen megelőzte Ericssont

A svéd a kör végén ki is állt a bokszba. Bottas egyelőre a pályán maradt, most ő a 3. Hamilton és Vettel mögött. A brit már 12,7 másodperccel előzi meg a Ferrarit.

16:36
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

23. kör: Rosberg sokkal gyorsabb Bottasnál

Most, hogy nincs előtte senki, körönként több mint 1 másodperccel gyorsabb a Williamsnél, így valószínűleg probléma nélkül átveszi a 3. helyet Bottas kiállása után.

16:38
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

24. kör: Bottas a bokszban

Ő is megkapta a közepes gumikat. Rosberg és Massa mögé, a 7. helyre tért vissza. Előttük Räikkönen és Pérez még nem cserélt kereket.

16:41
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

25. kör: Pérez a 3. helyről állt ki

A kerékcsere után a 8. helyen folytatja. Az élmezőnyből Hamilton, Vettel és a jelenleg a 3. helyen haladó Räikkönen nem cserélt még kereket. Vettelnek most szóltak, hogy a következő körben álljon ki a bokszba. Már küszködött a gumikkal, egyre jobban lemaradt Hamilton mögött.

16:42
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

26. kör: Vettel is megkapta a friss gumikat

Gond nélkül sikerült a bokszkiállása, a következő körben Hamiltont is várja a Mercedes. A mezőny második feléből Button és Nasr is a bokszban járt.

16:44
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

27. kör: Hamilton simán megtartotta a vezetést

Kint járt a bokszban, a pályára visszatérve továbbra is 18 másodperc az előnye Vettel előtt. Räikkönen még nem kapott új gumikat, egyelőre tartja a 3. helyet, de Rosberg már közvetlenül mögötte autózik.

16:46
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

28. kör: Rosberg megelőzte Räikkönent

A célegyenes végén vette el a finntől a 3. helyet. Räikkönen az abroncsaira panaszkodik, a kör végén ki is fog állni a bokszba.

16:48
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

29. kör: Räikkönen a 10. helyen folytatja

Ericsson mögé ért vissza a bokszkiállása után. A sorrend a pontszerző helyeken: Hamilton, Vettel, Rosberg, Massa, Bottas, Pérez, Ricciardo, Hülkenberg, Ericsson, Räikkönen. Ricciardo még nem cserélt kereket.

16:51
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

32. kör: Hamiltoné a leggyorsabb kör

19,2 másodpercre növelte az előnyét a szintén gyors tempót diktáló Vettel előtt. A Mercedes továbbra is azt kéri tőle, hogy hajtson keményen, és szedjen össze egy újabb bokszkiállásra elegendő előnyt. Valószínűleg nem változtatnak a taktikán, csak a biztonság kedvéért szeretnének minél távolabb kerülni a Ferraritól.

16:54
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

33. kör: Räikkönen már a 7.

Ricciardo a bokszban járt, Ericssont és Hülkenberget pedig könnyedén megelőzte. Most Pérez halad előtte, 7,6 másodperccel előzi meg a Ferrarit.

16:58
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

36. kör: Hamilton keményen hajt

1:26.890-es idővel megint megfutotta a leggyorsabb kört, 21 másodperc fölé nőtt az előnye. Rosberg körönként 1-2 tizeddel gyorsabb Vettelnél, 17 körrel a verseny vége előtt 4,6 másodperc a hátránya.

17:02
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

38. kör: Verstappent Nasrt előzte

A Toro Rosso gyorsnak tűnik Monzában, de a büntetések miatt nincsenek pontszerző helyen. Sainz a 12., Verstappen a 13. helyen áll.

17:03
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

41. kör: Räikkönen közeledik Pérezhez

A legutóbbi körében 8 tizeddel volt gyorsabb nála, már csak 3,8 másodperc köztük a különbség. 12 kör van hátra.

17:07
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

42. kör: Hamilton lejjebb tekeri a motorját

Megteheti, hiszen több mint 22 másodperc az előnye. Vettel és Rosberg ezredre azonos időt futott az előző körben, 3,4 másodperc köztük a különbség. A Mercedes abban bízik, hogy a Ferrari abroncsai hamarabb elhasználódnak, és Rosbergnek még lesz lehetősége a támadásra.

17:09
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

44. kör: Ericsson Hülkenberget támadja

A német elégedetlen a Force Indiával, a tapadás hiányára panaszkodik. A Sauber közvetlen közelről üldözi őt, de komolyabban még nem támadta a 8. helyért.

17:11
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

45. kör: Räikkönen elcsípheti a 6. helyet

Már csak 1,6 másodperc a hátránya Pérez mögött. Rosberg pedig Vettelhez közeledik, 2,6 másodpercre csökkent a különbség. Vettelnek most Verstappent kellene leköröznie, de a Toro Rosso gyors, egyelőre nem tudott elég közel kerülni hozzá.

17:16
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

48. kör: Hamiltont sürgetik

5 körrel a verseny vége előtt 22,5 másodperc az előnye, a Mercedes mégis arra kéri, hogy növelje a tempót. Azt mondják, majd a verseny vége után elmagyarázzák neki, miért van szükség erre. Hamilton mindenesetre engedelmeskedik, megint megfutotta a leggyorsabb kört, és 23,3 másodpercre növelte az előnyét.

17:17
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

50. kör: Alonso kiesett

A 16. helyről állt be a garázsba, műszaki hiba miatt fel kell adnia a versenyt. Räikkönen közben utolérte Pérezt.

17:19
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

51. kör: Räikkönen a 6. helyen

Az első sikánnál Pérez elé került, aki visszatámadt, de Räikkönen a Force India előtt maradt. Hamilton közben továbbra is jó időket fut, 25 másodperces előnnyel vezet.

17:21
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

52. kör: Rosberg kiesett!

A régi motor nem bírta ki a versenytávot, a második sikán mellett parkolta le a füstölgő autóját. Ez óriási balszerencse, ha Hamilton megnyeri a versenyt, 53 pontra növeli az előnyét.

17:24
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton nyerte az Olasz Nagydíjat

És Rosberg kiesésével a világbajnoki címhez is sokkal közelebb került. Vettel 25 másodperces előnnyel ért be a 2. helyen, a két Williams pedig 3 tizedes különbséggel ért be a 3-4. helyen. A pontszerzők sorrendje: Hamilton, Vettel, Massa, Bottas, Räikkönen, Pérez, Hülkenberg, Ricciardo, Ericsson, Kvjat.

17:26
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton idei 7. győzelme

A világbajnokságban pedig 53 pontra növelte az előnyét. A dobogósok közül mindenki örül, bár Massa hozzátette, már "túl öreg" az ilyen izgalmas végkifejletekhez. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk a részletes eredménylistával és az összefoglalóval.