Hamilton simán nyert, Vettel nagyot vágtázott Montrealban

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Kanadai Nagydíj
Vágólapra másolva!
Bár az előnye a verseny egy szakaszában alig volt több egy másodpercnél, és a benzinnel is spórolnia kellett, Hamilton győzelme egy pillanatra sem forgott veszélyben. Räikkönen megpördülése miatt Bottas az idén először feljutott a dobogóra, Massa bemutatott egy gyönyörű előzést, Vettel kreatív taktikával 13 pozíciót javított.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül74 bejegyzés

Miután a 44-es rajtszámmal szombaton megszerezte 44. pole pozícióját, Lewis Hamilton zavartalanul aratta idei 4. győzelmét a Kanadai Nagydíjon. Habár 2,3 másodperccel mercedeses csapattársa, Nico Rosberg előtt szelte át a célvonalat, és az utolsó etapban sokáig alig volt 1 másodpercnél több az előnye, a pozíciója sohasem került veszélybe a versenyen, amelyet a megkeveredett rajtrács tett fordulatossá.

Mivel a Q1-ben rakoncátlankodott a motorjuk, Felipe Massának a 15., Sebastian Vettelnek pedig a 18. helyről kellett indulnia, de mindketten hamar megkezdték a felzárkózást. Eleinte Massa állt jobban, aki a keményebb gumikon startolt, a Ferrari azonban egy meglepő húzással már a 7. körben behívta a bokszba a szuperlágy Pirelliken rajtoló Vettelt, kihasználva, hogy a brazil nyomában beragadt Marcus Ericsson Sauberje mögé.

Hamilton simán aratta idei 4. győzelmét Forrás: AFP/Clive Mason

Noha a szerelők sokáig bajlódtak a bal hátsó kerekével, ezért 6,6 másodpercig vesztegelt a bokszban, a lágy gumikon Vettel végigelőzgette a fél mezőnyt, aztán a 35. körben másodszor is beállt a bokszba, így sikerült a csak egyszer, a 37. körben kereket cserélő Massa elé vágnia. Hat körrel később átvészelt egy necces manővert, melynek során Nico Hülkenberg védekezés közben megpördült mellette az utolsó kanyar rázókövén, és kis híján eltrafálta a Ferrarit, de végül mindössze 4 másodperccel a 3. kockából rajtoló Kimi Räikkönen mögött ért célba.

„Ez volt a legtöbb, amit tehettünk. Kicsit kár érte, mert itt kifejezetten kellemes felállni a dobogóra, és a büntetés nélkül lett volna esélyünk rá" – célzott Vettel arra, hogy egy piros zászlós szabálytalanság miatt 5 hellyel hátrébb sorolták a rajtrácson. „Az autónk a verseny során egyre gyorsabb lett. Az első körökben nem voltam túl elégedett magammal, mert hiába próbáltam agresszíven vezetni, nem haladtam eléggé. Majd ki kell elemeznem, mit csinálhattam volna jobban, a versenynek abban a szakaszában ugyanis rengeteg időt lehet nyerni – öt, hat, hét másodpercet."

Massa és Vettel pár körre beragadt Ericsson mögé, a Ferrari ekkor lépett Forrás: AFP/Clive Mason

Miután a Vettellel vívott párharcot elvesztette, Massa a szuperlágy gumikon teljesítette a versenytáv második felét, és többé-kevésbé tartotta a lépést a Ferrarival, hogy a 6. helyen érhessen célba. Az utolsó 20-25 körben ők ketten voltak a leggyorsabbak a pályán, és Massa alighanem a szezon egyik legszebb előzését mutatta be, amikor egy több kanyaron át tartó kerék-kerék elleni csatában, DRS nélkül utasította maga mögé Ericssont. A Williams és a Sauber többször majdnem összekoccant.

„Nagyon jól szórakoztam, csak sok időt vesztettem a forgalomba beragadva" – mondta a brazil. „A második szetten különösen szép munkát végeztünk, több mint 30 kört lehúztunk a szuperlágy gumikkal."

Räikkönen kikapott Bottastól

Egy Williams és egy Ferrari harcolt egymással a dobogó legalsó fokáért is, s bár a rajt után sokáig Räikkönen állt a 3. helyen, közvetlenül a kerékcseréje után megpördült a hajtűből való kigyorsítás közben, amivel elvesztette a pozíciót. „Pontosan az történt, mint egy évvel ezelőtt. Az edzéseken nem volt ilyen gondunk, de a versenyen valamiért mindkét kivezető körben furcsán viselkedett az autóm. Túl nagy volt a gázfröccs, és nem tudtam szabályozni" – magyarázta a csalódott finn.

Räikkönent a Ferrari az eredeti stratégiáján változtatva a 40. körben másodszor is behívta a bokszba, ahol a szuperlágy gumikra váltott, Bottast azonban már így sem sikerült utolérnie. „Az eredmény nem az volt, mint vártuk" – ismerte el. „A gumik többé-kevésbé jól működtek, de ezen a pályán nagy szerepe van az üzemanyagspórolásnak, ami végül komolyan behatárolta a tempónkat."

Räikkönen megpördült a hajtűben, ezzel vesztette el a 3. helyet Forrás: AFP/Clive Mason

Miután megörökölte a 3. helyet, Bottas nem is adta ki azt többé a kezéből: mivel ő csak egyszer cserélt kereket, a verseny végén lassabb volt Räikkönennél, ahhoz azonban nem eléggé, hogy a honfitársa az extra kiállását követően veszélyesen közel kerüljön hozzá. „Mi is megváltoztattuk a stratégiánkat, szerintem nagyon dinamikusak voltunk" – vélte Bottas, aki a Williams idei első dobogós helyezését szerezte meg.

„A csapat szép munkát végzett, és szerintem én sem voltam rossz. Azt hiszem, nagyon szükségünk volt erre az eredményre. Tavaly is láttuk, hogy mennyire növeli az önbizalmunkat. Most ismét tudjuk, hogy élcsapat vagyunk, és képesek vagyunk a dobogóért harcolni." A Williams az idén először gyűjtött több pontot a Ferrarinál egy hétvégén.

Rosberg hiába támadott

Eközben Hamilton annak ellenére magabiztosan kontrollálta az előnyét az élen, hogy spórolnia kellett a benzinnel – igaz, az őt üldöző Rosbergnek meg a fékekre kellett vigyáznia. Mindketten csak egyszer jártak a bokszban, és a kettejük közötti különbség előtte már 4 másodperc volt, de a kiállások során megfeleződött. Rosberg ezt kihasználva a csapattársára tapadt, DRS-távolságba azonban sohasem került hozzá képest.

„Megpróbáltam támadni, csakhogy ez egyáltalán nem működött. Nem sikerült őt semmilyen hibára kényszerítenem" – ismerte el a német, akinek a hátránya az összetettben 17 pontra nőtt. „Két körre lehetőségünk van többet kihozni az akkumulátorból. Én be is kapcsoltam ezt az üzemmódot, csak az a baj, hogy Lewis mérnöke is látta, ezért ő is bekapcsolta, és így nem tudtam közelebb kerülni hozzá."

Rosberg végig közel volt Hamiltonhoz, de nem eléggé Forrás: AFP/Charles Coates

A monacói stratégiai bakit feledtetve Hamilton a 4. győzelmét aratta a kanadai pályán, ahol 2007-ben először állhatott fel egy F1-es dobogó tetejére. Útközben ugyanakkor gyakran elfékezte magát a hajtű előtt, és meg is erősítette, hogy „a balansszal nem voltam igazán elégedett, alulkormányzottsággal küszködtem." Igaz, hozzátette, hogy nem érezte komolyan fenyegetve magát. „Nico gyors volt, de az volt a benyomásom, hogy kézben tartom az irányítást. Amikor kellett mozgósítani tudtam még tartalékokat" – mondta.

A Mercedes főnöke, Toto Wolff egyetértett Rosberggel abban, hogy ha ő rajtolhat előrébbről, megnyerhette volna a versenyt. Elismerte azt is, hogy a Ferrari azért nem jelentett rájuk veszélyt, mert Vettelnek hátulról kellett indulnia. „Sebastiant csak a problémás időmérő száműzte a mezőny végére, úgyhogy nem dőlhetünk hátra" – figyelmeztetett. „Tovább kell dolgoznunk, mert vissza fognak vágni."

Maldonado megszerezte idei első pontjait

Az első hat helyet a papírforma szerint elfoglaló Mercedesek, Williamsek és Ferrarik mögött a várakozásoknak megfelelően a Lotus és a Force India harcolt egymással. Miután az első hat verseny közül ötről kiesett, Pastor Maldonado most végre hetedikként ért célba.

Romain Grosjean a táv nagy részében előtte haladt, de a 49. körben, Will Stevens lekörözése közben túl hamar tért vissza az ideális ívre, és nekiment a Manornak. Emiatt rögtön ki kellett menekülnie a bokszba új gumikért, s bár kiosztottak neki egy 5 másodperces büntetést, így is sikerült bebiztosítania magának a 10. helyet. Közvetlenül az incidens után még Stevensre panaszkodott, a levezető körben viszont már azt mondta a rádión, „ha az én hibám volt, elnézést kérek."

A Renault-nak Kvjat mentett meg 2 pontot Montrealban Forrás: AFP/Clive Mason

Hülkenberg a 8. helyre hozta be a Force Indiát. Amikor Vettel ellen védekezve megpördült az utolsó kanyarban, Massa is elment mellette, de úgy vélte, ez az eredményén végül nem változtatott. „320-szal érkezünk meg oda, és a tapadás elég necces" – magyarázta. „Vettel autója persze jobban tapadt egy kicsit, ráadásul nekem a gumitörmeléken fékezve eleve nehéz dolgom volt. Visszatekintve talán nem kellett volna ennyire erőltetnem a védekezést, de tulajdonképpen mindegy, mert úgysem tudtuk volna magunk mögött tartani."

A Renault csapatai a várakozásoknak megfelelően nem voltak képesek labdába rúgni a montreali erőpályán. Danyiil Kvjat részéről bravúr volt, hogy megkaparintotta a 9. helyet, Daniel Ricciardo autójával viszont valami nem stimmelt, így ő az idén először pont nélkül maradt. A McLarenek műszaki hiba miatt kiestek, Fernando Alonso azonban utólag azt állította, nem dühösen reklamált a rádión, miután benzinspórolásra kérték.

A Williams most jutott fel először a dobogóra az idén Forrás: AFP/Mark Thompson

„Takarékoskodnom kellett volna a benzinnel, a gumikkal, de három-négy figyelmeztetés után úgy voltam vele, hogy inkább hagyjanak rendesen versenyezni, mert ez most, amikor benne vagyok a küzdelem közepében, jó motiváció" – mondta. „Spórolni ráértünk volna a verseny végén."

21:44
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Mindjárt kezdődik a Kanadai Nagydíj

Szép estét! Azonnal kezdődik a Kanadai Nagydíj, amelynek többé-kevésbé mindenki vakon vág neki: a péntek délután elmaradt versenyszimulációk hiányában senki nem tudja igazán. hogy mire számíthat. Vajon a Ferrari megszorongathatja a Mercedest? Hamarosan kiderül.

21:45
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Minden idők egyik legnagyobb versenye zajlott itt

Sokan a 2005-ös Japán Nagydíjat tartják az F1 történetének legizgalmasabb versenyének, de a 2011-es Kanadai Nagydíj is jó eséllyel dobogóra jutna. Az biztos, hogy soha nem rendeztek még hosszabb futamot a világbajnokság kezdete óta, és fordulatokban sem volt hiány négy évvel ezelőtt. Íme az akkori történések 4 percben, angol nyelvű kommentárral.

21:47
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Vajon szed-e újabb „áldozatot” a Bajnokok fala?

A célegyenes bejáratánál található betonfalnak az elmúlt bő másfél évtized alatt számos korábbi vagy későbbi bajnok nekiütközött F1-es futamok alkalmával. 2015-ben egyelőre még mindenki elkerülte, de a sikánhoz beépített lassító bordák miatt jó esély van arra, hogy újabb pilóták mérik fel rosszul a sebességüket. Lewis Hamilton a hétvégén már kétszer is átugratott rajtuk. A teljes lista:

1997: Alex Wurz, a Le Mans-i 24 órás verseny kétszeres győztese
1997 és 1999: Jacques Villeneuve, F1 világbajnok 1997
1999: Damon Hill, F1 világbajnok 1996
1999: Michael Schumacher, F1 világbajnok 1994-95, 2000-2004
1999: Ricardo Zonta, az 1998-as FIA GT sportautó-bajnok
2001: Nick Heidfeld, az 1999-es F3000 bajnok
2002: Rubens Barrichello, az 1991-es brit F3 bajnok
2005: Jenson Button, F1 világbajnok 2009
2006: Juan Pablo Montoya, az 1999-es CART bajnok
2007: Vitantonio Liuzzi, a 2004-es F3000 bajnok
2010: Kamui Kobayashi, a 2008-09-es GP2 Asia Series bajnoka
2011: Sebastian Vettel, F1 világbajnok 2010-2014
2012: Pastor Maldonado, a 2010-es GP2 bajnok

21:49
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton beérheti Sennát

Montreal királya egyértelműen Michael Schumacher, aki hétszer győzött itt, Nelson Piquet és Lewis Hamilton háromszor nyert már, a jelenlegi mezőny többi tagja maximum egyszer. A brit pilóta ráadásul az élen töltött körök tekintetében megelőzheti Ayrton Sennát, aki most 185 körrel a 2. Schumacher 433 köre mögött, míg Hamilton eddig 166, Sebastian Vettel pedig 157 körön át vezetett. A legszorosabb győzelem is Schumacher nevéhez fűződik, 2000-ben 0,157 másodperccel ért célba hamarabb akkori csapattársánál, Rubens Barrichellónál.

21:51
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Vélemények parádé közben

Oldtimerekkel vitték körbe a versenyzőket a rajt előtt, a hajtűkanyarban jól hallható volt a közönség ovációja, amikor a mezőny ismertebb tagjai megérkeztek, és köszöntötték a szurkolókat. Itt kapták el őket 1-1 interjúra is, ezekből szemezgetünk.

Sebastian Vettel: „Nem ideális hátulról indulni, de remek autónk van, támadni fogunk, örömmel látok számos Ferrari rajongót itt! Remélhetőleg jól rajtolunk, az első körök is jól alakulnak, aztán majd meglátjuk.”

Fernando Alonso: „Számunkra mindenképpen sok lehetőség adódik. Nincs sok vesztenivalónk, nem vagyunk túlságosan versenyképesek, úgyhogy kockázatot vállalunk, és megpróbálunk valami másba kezdeni. Meglátjuk, a lényeg a célba érés a monacói és barcelonai kiesés után.”

Valtteri Bottas: „Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy jó versenyünk legyen, és a Ferrari kihívói lehessünk, ha a tempónk elegendőnek bizonyul.”

21:52
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Al Pacino is Montrealban

Tegnap a kamerák kiszúrták már Michael Douglast a McLaren vendégeként - ma is a rajtrácson hallgatta a himnuszt -, ma pedig egy másik színészlegenda, Al Pacino is ellátogatott a pályára. Ő korábban játszott már autóversenyzőt is, a fiktív Bobby Deerfieldet formálta meg az azonos című, közepesen érdekes filmben.

21:54
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Két kiállás és Safety Car is valószínű

Bár elméletileg lehetséges a távot egy kiállással is teljesíteni, két kerékcsere valószínű Kanadában, mert az a gyorsabb változat. Ez akár több is lehet a mezőny végéről támadó Felipe Massa, Sebastian Vettel és Max Verstappen esetében, és az élen állók is változtathatnak a taktikán egy esetleges Safety Car fázis miatt. A biztonsági autó szinte biztosan szerephez jut, és Monaco után a virtuális Safety Car is újra előfordulhat. Romain Grosjean azt mondta a futam előtt, hogy az egy kiállás is egy opció számukra.

21:54
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs minden veszve Vettel számára

Bár csak a 18. helyről rajtolhat, a két Ferrari a hétvégén általában az összes mért ponton a legnagyobb csúcssebességeket érte el, így a DRS segítségével a német így is odaérhet a pontszerző helyekre. A dobogóra nincs sok esélye, hacsak nem történnek kiszámíthatatlan események, amelyek viszont Montrealban nem példátlanok.

Hasonlókban bizakodhat Max Verstappen és Jenson Button is, akik erőforrás és egyéb alkatrészek cseréje miatt a mezőny végéről indulnak, és még a futamon is büntetéseket kell letölteniük. Verstappen 10 másodpercet fog állni az első bokszkiállásakor, Button pedig áthajtásos büntetést kapott, amit valószínűleg már a futam elején le fog tölteni. A brit humorral kezelte a helyzetet: „Jó dolog hátulról rajtolni, mert innen csak előre lehet haladni” – mondta a versenyzői parádén.

21:57
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Még tele a rajtrács

Percek vannak csak hátra a felvezető körig, de még mindig igen nagy a tömeg a rajtrácson. Minden pilóta a pályáról rajtol, Jenson Button zárja a sort. Maurizio Arrivabene ezúttal Sebastian Vettel autója mellett állt, a Sky Sportsnak elmondta, most a német szorul nagyobb támogatásra.

21:59
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton megköszönte a munkát

Rádión ismerte el szerelői munkáját Lewis Hamilton, miután összerakták pénteken összetört autóját. Indul a felvezető kör Montrealban.

22:00
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

A mezőny már a hajtűnél

Mindenki probléma nélkül el tudta hagyni a rajtrácsot, és haladnak a felvezető kör vége felé. Pillanatokon belül indul a Kanadai Nagydíj!

22:03
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Rajt: Hamilton maradt az élen

Mögötte Rosberg, Räikkönen, Bottas és Grosjean, simán eljött a mezőny, senki sem esett ki egyelőre.

22:03
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel már Massa mögött

Azonnal megelőzte a két Manort, és üldözi Massát a 16. helyen. Button máris kiállt letölteni a büntetését.

22:05
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

1. kör: Hamilton az élen

Rosberg 1 másodperccel követi, Räikkönen hátránya összesen 1,7 másodperc. Bottas, Grosjean, Hülkenberg, Maldonado, Kvjat, Ricciardo, Pérez a top 10 sorrendje. Vettel a 15.

22:06
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

2. kör: Hamilton DRS távolságon kívül

1,3 másodpercre van már Rosbergtől, Räikkönen 2,2-re követi a britet. Vettel beragadt a sokat vesztő Sainz mögé a 15. helyen, de a hajtűben elé tudott kerülni, így már a 14., Alonso mögött.

22:07
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

4. kör: Massa körbeautózta Alonsót

Remek manőverrel kerülte meg az 1-2-es kanyarban, most Vettel támadja a spanyolt. Nemsokára ő is megelőzi.

22:08
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

4. kör: Vettel türelmetlen volt

Elfékezte magát a hajtűben, de így is meg tudta előzni Alonsót a hátsó egyenesben, így már a 13. helyen van. Előtte Massa kicsit meg tudott lépni, Ericssont támadja a 11. pozícióért. Hamilton előnye közben 1,6 másodperc, Räikkönen tudja tartani Rosberg tempóját, 9 tizedre követi, de közelíteni nem tud.

22:10
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen jól rajtolt

Viszont túlságosan rövid volt az út az első kanyarig, így nem tudott komoly gondot okozni Rosberg számára. Ritka fegyelmezett volt a mezőny, mindössze Bottas és Grosjean kakaskodtak egy kicsit, de az ő incidensük sem volt veszélyes a rajt után.

22:11
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

7. kör: Ericsson hősiesen védekezik

Nagyon széles a Sauber, Massa nem találja, hogy hol tudná megelőzni, közben Vettel is utolérte őket, a csata a 11. helyért folyik. Sok időt vesztenek.

22:12
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

7. kör: Vettel a bokszban

Nagyon korai a kiállás, és nem is sikerült túl jól, csak 6,6 másodperc alatt végeztek, így a német csak a 20. helyre áll vissza.

22:14
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

9. kör: Hamilton lassan megnyugodhat

2,7 másodperccel vezet Rosberg, és 3,8 másodperccel Räikkönen előtt. Massa közben nagy nehezen átfűzte magát Ericssonon, a svéd élete formájában vezet, nagyszerű, korrekt versenyzéssel az utolsó pillanatig próbálta először a belső ívet védeni, majd a külsőről visszatámadni a 2-3-as kanyarban.

22:16
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

10. kör: Vettel újrakezdi

A Ferrari pilótája megint megelőzte Buttont és a két Manort, így a 17. helyen halad 15 másodperccel Verstappen mögött. Nagyon rákapcsolt, két leggyorsabb szektoridőt futott.

22:17
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

10. kör: Vettel a leggyorsabb

1:18.645-öt futott, üldözi most már Felipe Nasrt, akit nemrég előzött meg Verstappen. A Sky Sports szerint a Ferrari direkt hívta ki Vettelt, hogy ne veszítsen túl sok időt Massa mögé beragadva, de elrontották a kerékcserét.

22:18
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

12. kör: Kvjat fékei már most kezdik feladni

Túlmelegedtek a féknyergek, tájékoztatták a 8. helyen autózó oroszt, miközben Hamilton 1:18.4-re javította a legjobb köridőt, de erre Vettel is reagálni tudott. Ők ketten a leggyorsabbak most.

22:20
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

14. kör: Hamilton továbbra is távolodik

1:18.331-re javította a legjobb időt, de Rosberg is csak bő 1 tizedet kapott, viszont már így is 3,1 másodpercre van csapattársától. Räikkönen kényelmesen autózik közte, és Bottas között.

22:21
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

14. kör: Massa állva hagyta Ricciardót

Úgy száguldott el a Williams a Red Bull mellett a hátsó egyenesben, mintha külön kategóriában mennének. A brazil feljött a 10. helyre, 29 másodperccel van Hamilton mögött. Vettel hátránya 45,6 másodperc.

22:23
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

15. kör: Massa megelőzte Pérezt is

A hátsó egyenes végén simán kifékezte, nem ütköztek össze úgy, mint tavaly. Vettel közben szintén túljutott Nasr autóján, és üldözi Verstappent.

22:24
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

15. kör: Újabb leggyorsabb kör Hamiltontól

1:18.051-nél tart, Rosberg apránként marad le. A Sky Sports közben arról számol be, hogy Bottas megkockáztathat egy kiállást, érdekes csatának ígérkezik a küzdelem Räikkönennel.

22:25
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

16. kör: Maldonado a bokszban

Az élmezőny közeléből elsőként állt ki, a 12. helyen hagyja el a bokszot. Nincs sokkal Vettel előtt.

22:27
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

17. kör: Verstappen megelőzi Alonsót

A spanyol védtelen még a gyenge Renault motorral szerelt Toro Rosso ellen is, Vettel viszont beragad a McLaren mögé. A német egyszer már megelőzte, valószínűleg ismét menni fog.

22:29
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

18. kör: Alonso kiszorítja Vettelt

A spanyol nem engedte el a hátsó egyenesben a külső ívről próbálkozó németet, és a sikánban kiszorította a lassító bordákra. Össze is értek, majd Vettel átugratott a hurkákon. Lemaradt, és csak egy körrel később tudta nagy nehezen legyűrni a kétszeres bajnokot.

22:31
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

20. kör: Massa már mindkét Red Bull előtt

Kvjatot is simán megelőzte, és átvette a 7. helyet. Hamilton közben kicsit közelebb engedte Rosberget, most 3,6 másodperc az előnye. Vettel simán megelőzte Verstappent a 14. helyért.

22:33
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

21. kör: Vettel lépked előre

Sainz is elengedte a németet, aki a 13. helyen áll, Rosberg 1 tizedet ismét lefragott a hátrányából, Raikkönen pedig 9 másodperc hátránnyal a 3. helyen halad. Az élmezőnyben nincs nagy mozgás, Massa és Vettel csinálják a show-t.

22:34
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

22. kör: Ricciardo a bokszban

A 16. helyre esik vissza a Red Bull pilótája, Vettel közben Ericssont is megelőzte, így a Ferrari pilótája pilótája már a 11. helyezett.

22:35
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

23. kör: Alonso kiakadt

Üzemanyag-spórolásra utasították, erre elszakadt a cérna nála, és agresszív hangnemben reagált a mérnökének. Pérez közben kiállt kereket cserélni, és a 15. helyre jött vissza Ricciardo elé.

22:36
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

26. kör: Hamilton ismét növelte előnyét

4,2 másodperccel vezet Rosberg előtt, Räikkönen kiállt a bokszba a 3. helyről, Vettel Maldonadót üldözi.

22:38
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

27. kör: Räikkönen a 4. helyre jön vissza

Ők biztosan legalább kétszer állnak meg, de Bottas mögé, tiszta pályára tudott visszajönni. Vettel közben nem bír Maldonadóval, de Massa mögött csak 11 másodperc a hátránya, így már sokat le tudott dolgozni a kerékcsere alatt összeszedett hátrányából.

22:39
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

27. kör: Räikkönen megpördült

A hajtűből kifelé kitört a Ferrari fara, műszaki hibának tűnik. Grosjean és Bottas is kiállt a bokszba, Hülkenberg és Kvjat is kereket cserélt.

22:40
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

28. kör: Hamilton is a bokszban

Ő áll ki hamarabb a két Mercedes közül, hibátlan a kerékcsere, a második helyre jön vissza. Rosberget már Räikkönen kiállásakor sürgetni kezdte mérnöke.

22:42
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

29. kör: Rosberg kicsúszott

A nagy sietség közepette elvétette a féktávot a hajtűnél a 28. körben, időt vesztett, de gond nélkül mehet tovább. A 29. kör végén ki is áll a bokszba.

22:44
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

32. kör: Rosberg lefelezte hátrányát

A kicsúszással együtt is csak 2,3 másodpercre van Hamilton mögött, aki szintén állóra fékezte új gumiját a hajtűnél. Ebből még bármi lehet. A megpördülés miatt Räikkönent megelőzte Bottas, Massa az 5. Grosjean és Vettel előtt, aki nemrég kizavarta a bukótérbe Maldonadót az utolsó sikánnál. Hülkenberg és Verstappen halad a további pontszerző helyeken.

22:46
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

33. kör: Hamilton előnye tovább csökken

Kissé feltartotta a bokszból kihajtó Fernando Alonso, akit később Rosberg is lekörözött. Kvjat közben megelőzte a kopó gumikon lassuló Verstappent, és visszavette a 10. helyet.

22:47
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

34. kör: Rosberg próbálkozik, de nem eléggé

1,1 másodperc hátránnyal kezdte a 33. kört, amelynek feléig gyorsabb volt Hamiltonnál, de a kör végére mégis 1,5 másodpercre nőtt a különbség. Pérez is lenyomta Verstappent a 11. helyért.

22:49
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

34. kör: Vettel ismét a bokszban

Amikor végre utolérte Massát és Grosjeant, a 7. helyről ismét kiállt kereket cserélni. Ezúttal minden rendben ment, most jönne nagyon jól neki egy Safety Car, de egyelőre meglepően sima a Kanadai Nagydíj.

22:50
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

35. kör: Megmenekült egy mormota

A pálya közepén sétált, de futóra vette, amikor Massa és Grosjean autója hirtelen közeledni kezdett. Szerencsére el tudott menekülni a versenyautók elől.

22:51
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

36. kör: Gondok Rosbergnél?

A brake-by-wire rendszere "kritikus" állapotban van mérnöke szerint, menedzselnie, vagyis magyarul hűtenie kell azt, mielőtt Hamiltont támadhatná. A különbség meg is nőtt 2,3 másodpercre.

22:52
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

37. kör: Massa a bokszban

A brazil egyszer áll csak ki a futamon, de Vettel meg tudta előzni, ráadásul a német a leggyorsabb kört is megfutotta. A Ferrari esetleg három kerékcserét csinál?

22:54
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

38. kör: Vettel száguld

Egymás után két leggyorsabb kört is futott, legutóbb 1:17.299-et ért el, ez 1,7 másodperccel volt jobb Hamilton aktuális idejénél. A német jelenleg 8. helyen üldözi Hülkenberget, Rosberg ismét közelebb került Hamiltonhoz, 1,8 másodperc a különbség. A brit üzemanyaggal spórol.

22:56
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

39. kör: Aggódó arcok a Mercedesnél

Toto Wolff és Niki Lauda aggódva figyeli az eseményeket, valami biztosan nincs rendben. Hamilton előnye már csak 1,6 másodperc. Räikkönen és Verstappen kiálltak a bokszba, Vettel utolérte Hülkenberget.

22:57
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

41. kör: Rosberg jobban áll, de

Hamiltonnak az üzemanyaggal kell spórolnia, Rosberg jobban áll hozzá képest, neki viszont a fékek élettartamát kell beosztania. Bottas 20 másodpercre van a brit pilóta mögött a 3. helyen.

22:58
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

43. kör: Ha most Safety Car lenne...

A Mercedes gondban lehetne, mert Räikkönen a 4. helyen igen jó tempót megy, és jelentős hátránya eltűnne, ha a biztonsági autó pályára lépne. Vettel is gyors lehetne, de nem talál fogást Nico Hülkenbergen, ez a két Lotusnak igen jót tesz.

23:01
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

43. kör: Vettel és Hülkenberg összeakad

A Ferrari megint a külső ívre került a sikánban, de Vettel nem engedett, kissé levágta a sikánt és a Force India mellett maradt. Nem értek össze, Hülkenberg megpördült, de éppen megállt a fal előtt. Folytatni tudják.

23:02
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

46. kör: Rosberg kezd veszélyes lenni

1 másodperc csak a hátránya Hamilton mögött, nemsokára nyithatja a DRS-t is. Hülkenberg közben Vettelre panaszkodott a rádión.

23:04
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

47. kör: Rosberg jól csinálja

1,2 másodpercre nőtt a hátránya, de mérnöke szerint jó munkát végez a fékekkel, később megtámadhatja Hamiltont. Alonso közben az erőforrás hibája miatt kiesett, a bokszban adta fel a futamot.

23:06
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

48. kör: Vettel a leggyorsabb a top 10-ben

Lopja a távolságot Maldonado mögött, jelenleg a 7. helyen halad, mögötte a szintén hátulról induló Massa következik. Rosberg tartja a tempót Hamiltonnal. Buttont tájékoztatták Alonso kieséséről, de azt mondták, őt ez nem érinti.

23:07
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

50. kör: Rosberg megint elfékezte magát

A 49. körben a hajtűben vétette el a csúcspontot, de nem csúszott ki. 20 kör van hátra, Vettelnek az 5. hely nézhet ki Räikkönen mögött, ha meg tudja előzni az egymáshoz közel haladó két Lotust.

23:10
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

50. kör: Grosjean elbukta az 5. helyet

Lekörözés közben nem hagyott elég helyet Stevensnek, aki defektet okozott számára a sikánban. Grosjean rögtön kihajtott a bokszba, de ez váratlanul érte a Lotus szerelőit. A lassú kerékcsere miatt csak a 11. helyre jött vissza. Stevens - érthetően - a rádión méltatlankodik.

23:11
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

52. kör: Grosjean büntetést is kap

5 másodpercet kell letöltenie, mert balesetet okozott. Ha kijön még a bokszba, várakoznia kell, ha nem, hozzáírják az idejéhez. A pontszerzés is elúszott számára.

23:12
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

54. kör: Hamilton továbbra is őrzi a vezetést

1,2 másodperc körül ingadozik a távolság, Rosberg nem tud veszélyes közelségbe kerülni, de Hamilton sem képes meglógni. Az utolsó körökben az üzemanyagszint és a fékek állapota dönthet.

23:14
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

54. kör: Sainz legyorsulta Ricciardót

Az ausztrál kiszorult a pontszerzők közül, a spanyol újonc simán elment mellett a hátsó egyenesben, és átvette a 10. helyet. Vettel közben már szorosan Maldonado mögött halad.

23:16
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

55. kör: Bottas megnyugodhat

Nem fogja utolérni Räikkönen a Williams pilótáját, legalábbis a csapat stratégiái így számolnak. Vettel közben tisztán megelőzte Maldonadót, és feljött csapattársa mögé az 5. helyre. 12,8 másodperc köztük a különbség.

23:17
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

57. kör: Vettel megpróbálja elkapni csapattársát?

"Kimivel versenyzel" - mondták Vettelnek a rádión, de egyelőre nem tud eleget hozni a finn pilótán. Buttont is kihívja a McLaren, ő is kiesik a versenyből.

23:19
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

58. kör: Minden rendben Hamiltonnál

"Minden jónak tűnik" - mondja mérnöke a britnek, aki 1,4 másodpercre lépett meg Rosbergtől. Bottas hátránya már majdnem 30 másodperc, Räikkönené majdnem 40, Vettelé 51,2. Mögötte Maldonado, Massa, Hülkenberg, Kvjat és Grosjean a további sorrend, de a franciának még büntetése van.

23:22
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

60. kör: Verstappen ismét akcióban

A 14. helyen haladó Ericssont támadja, aki ma legalább olyan jól védekezik, ahogy a holland támadni szokott. Izgalmas csata, de téttelen. Vettel közben üldözi Räikkönent, de a jelenlegi tempójával kizárt, hogy utolérje, és Bottas előnye is megnyugtató, csaknem 8 másodperc.

23:24
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

62. kör: Hamilton tovább növeli előnyét

A 61. forduló végén már 1,6 másodperccel vezetett Rosberg előtt. Bottas továbbra is a 3. és szerencséjére több lekörözött is halad közte, és az őt üldöző Räikkönen között. Hacsak váratlan esemény nem történik, az első 6 sorrendje befagyhat. Merhi közben a bokszban kiesik a futamról.

23:26
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

62. kör: Mégis változik az első 6 sorrendje

Felipe Massa ugyanis utolérte, és simán meg is előzte Pastor Maldonadót, így feljött a 6. helyre. Vettelt nem fogja utolérni, és ő sem Räikkönent. Grosjean viszont siet a 10. helyen, csapata szerint meg kell előznie az előtte haladó Kvjatot, hiszen még büntetésre számíthat.

23:28
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

65. kör: Rosberg érdeklődik, de nem kap választ

Hamilton üzemanyagszintjéről kérdezte mérnökét, aki azt mondta, "nem kommentálhatja". Tavaly óta tilos az ilyen jellegű információ-szolgáltatás.

23:29
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

67. kör: Ismét 2 másodperc fölött Hamilton előnye

A brit újabb kanadai győzelme felé halad, de nem lélegezhet még fel, bár az előnye az utóbbi körökben 2,6 másodpercre nőtt.

23:31
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

68. kör: Grosjean még mindig Kvjat mögött

Az előnye viszont 13,5 másodperc Pérez előtt, így a büntetéssel együtt is kinéz neki a 10. hely, ami az utolsó pontot jelentheti számára. Hamilton közben ismét elfékezi magát a hajtűben, rövid idő alatt másodszor.

23:32
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

69. kör: Rosberg feladta?

A német lemaradása már 3,4 másodperc, utoljára a kerékcsere előtt volt ennyi. Hamiltonnak viszont egyre hamarabb kell elvennie a gázt a féktávok előtt, spórolnia kell az üzemanyaggal.

23:33
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

70. kör: Már mosolyognak a Mercedesnél

Kevesebb, mint egy kör van hátra, érik a kettősgyőzelem az Ezüstnyilaknak.

23:35
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Kockás zászló: Hamilton nyert Rosberg és Bottas előtt

A Williams pilótája az idén először állhat dobogóra, mögötte a két Ferrari Räikkönen-Vettel sorrendben, Massa, Maldonado, Hülkenberg, Kvjat, és Grosjean a további pontszerző.

23:42
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Lauda: A többiek sehol sem voltak

Így összegezte az elmúlt másfél óra történéseit a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnöke. A pilóták érkeznek a dobogóra, Rosberg is boldognak látszik, Hamilton pedig magabiztosan lép a pódiumra.

23:56
június 07, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton mérnöke édesapjának ajánlotta győzelmét

"Imádom Montrealt, és a pályát, a város is igazán fantasztikus" - kezdte a brit a dobogón adott nyilatkozatát. "Alapvetően alulkormányzottsággal küzdöttem, de ura voltam a helyzetnek, soha sem volt túl komoly Nico nyomása, mindig volt elég idő tartalékban. Remek verseny volt, nagyon feszült."

Rosberg elmondta, "őrülten nyomta", hogy nyomást helyezzen Hamiltonra, de a brit nem követett el hibát. "A 2. hely még mindig oké, egy apró lépés hiányzott, amit az időmérőn elvesztettem, de legközelebb megpróbálom behozni" - mondta a német, aki a végén franciául is megszólalt.

Bottas "nagyon boldog" volt a csapatként elért eredmény miatt, de elismerte, hogy ehhez Räikkönen hibája is kellett. Bottas elmondta, taktikát váltottak a futam során, és reményét fejezte ki, hogy a következő versenyeken is topcsapathoz méltó eredményt érhetnek el. Hamarosan jelentkezünk bővebb összefoglalóval!