Botrány a Stonehenge-nél

Stonehenge
Fotó: Pixabay
Vágólapra másolva!
Egy turista a szabályokat nem tisztelve akarta megfogni a Stonehenge-t. Mivel az elmúlt években sokan vésték a nevüket bele a sziklákba, vagy rongálták meg súlyosan az épületet, a biztonsági őr azonnal közbeavatkozott.
Vágólapra másolva!

Ahogy az English Heritage - amely a műemléket gondozza - kifejtette: 

A Stonehenge a világörökség része, ókori műemlék, és sokan szent helynek tekintik. Bár a látogatók körbesétálhatják a köveket, egyértelmű jelzések és kötelek vannak elhelyezve, hogy a turisták ne okozzanak kárt.

Míg a korábbi években közelebb lehetett menni, a korlátozásokat azt követően vezették be, hogy számos látogató megpróbálta a nevét a sziklákba vésni, vagy az emlékmű darabjait hazavinni.

Egy nő most is úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja a táblákat. A TikTok-felhasználó, @kevintnorman megosztott egy rövid videót a turistáról, amint az egészen a kövekig sétál, miközben a biztonságiak egyik tagja kétségbeesetten próbálja megállítani és visszairányítani a kijelölt ösvényekre.

A nő nem vett tudomást az őrről és a tiltó jelzésekről, azonban mielőtt elsétálna, kihívóan megfogja a követ. 

A hozzászólásokban az emberek gyorsan elítélték a lépést.

 Az ilyen helyeken a biztonságiaknak jogukban állna feltartóztatni

- írta egy dühös látogató. Egy másik hozzátette, hogy a köveket "meg kell védeni az idiótáktól", míg egy helybéli kifejtette, hogy a terület korábban nyitottabb volt, és még piknikezni is lehetett ott, de az emberek elkezdtek rajzolni és darabokat venni a kövekből, most pedig elkerítették.

Az English Heritage honlapja figyelmeztet:

Kérjük, ne másszon fel és ne álljon a kövekre - beleértve a ledőlt köveket is. Ez a saját biztonsága érdekében, valamint e különleges hely védelme és a körülötte élők iránti tisztelet miatt is szükséges.

Ami az égbolthoz való kapcsolódást illeti, a kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény leginkább a naphoz való elhelyezkedéséről ismert. Nem véletlen, hogy Szent Iván éjszakáján emberek tízezrei gyűlnek össze a Stonehenge körül, hogy ünnepeljenek és tanúi legyenek a felkelő Nap csodájának a sarokkőnél. Hat hónappal később újabb tömeg gyűlik össze ugyanitt, hogy láthassa a lenyugvó Napot a kőkörön belül - írtuk meg egy korábbi cikkünkben, amelyet itt olvashat.

Forrás: Mirror