A Ferrarinak nem lett volna szabad kinevezni Binottót?

Forma-1, Mattia Binotto, Scuderia Ferrari, Mexikói Nagydíj
BINOTTO Mattia (ita), Chief Technical Officer of the Scuderia Ferrari, portrait during the 2018 Formula One World Championship, Mexico Grand Prix from october 25 to 28 in Mexico - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
A Jordan, a Stewart és a Jaguar korábbi technikai igazgatója elhibázott döntésnek tartja, hogy a Ferrari Mattia Binottóval pótolta a csapatfőnöki székben Maurizio Arrivabenét, szerinte így akár a Red Bull is beelőzheti őket.

A F1-es közvélemény összességében véve jó döntésnek tartotta Mattia Binotto kinevezését a Ferrari csapatfőnöki pozíciójába, mondván az évtizedek óta a vörösöknél dolgozó szakember nyugalmat hozhat a maranellóiak mindennapjaiba. Mauro Forghieri, a Ferrari korábbi technikai igazgatója ugyanakkor már figyelmeztetett arra, hogy Binottónak nem lesz egyszerű dolga a technikai stábot is felügyelni, és a csapatfőnöki teendőket is ellátni egyidőben, bár azt hozzátette, a svájci szerinte képes megbirkózni a feladattal. Gary Anderson, a Jordan, a Stewart és a Jaguar korábbi technikai igazgatója szerint azonban nem képes, a Ferrari pedig rossz döntést hozott a kinevezésével.

Binotto nagy feladat előtt áll, kérdés, képes lesz-e megbirkózni vele? Forrás: DPPI/Florent Gooden

Anderson rövid megszakítással 1991 és 2003 között dolgozott az F1-ben technikai igazgatóként, azóta pedig a médiában, szakértőként tevékenykedik. Binotto az utóbbi két években nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Ferrari technikai téren fel tudta venni a versenyt a Mercedesszel, sőt, olykor még túl is szárnyalta az Ezüstnyilakat.

kinevezésével Anderson szerint azonban nem tett jó lóra a Ferrari, mert így meggyengítette a technikai részlegét.

„Binotto olyasvalaki, aki nagyon jó volt technikai menedzsernek, meg kell engedni neki, hogy az is legyen – mondta Anderson az Autosport International Shown. – Ez egy teljes munkaidős állás, heti hét napot igényel, nem részmunkaidőt. Ez [a döntés] biztosan fel fogja higítani a technikai erőfeszítéseiket. Szerintem rossz döntés volt [kinevezni], valaki mást kellett volna felkérjenek."

Egyelőre nem tudni, hogy Binottót ki váltja a technikai igazgatói poszton, a Ferrari közleménye – amelyben azt írták, továbbra is közvetlenül neki jelent a technikai részleg – viszont azt sugallja, hogy a svájci feladatai sokasodnak, az autó fejlesztésének felügyelete mellett ugyanis a csapatfőnöki teendőket is el kell látnia.

Miért tenne ilyet valaki?" – tette fel a kérdést Anderson.

Anderson miután 2003-ban távozott a Jordantől, televíziós szakértőként kezdett dolgozni Forrás: Force India

A korábbi technikai igazgató azzal egyetért, hogy a Ferrarinak el kellett küldenie Arrivabenét, mert mint mondja, valakinek akkor is vállalnia kell a felelősséget, ha alapvetően nem szabad mindig ujjal mutogatni a másikra.

Az ex-technikai igazgató szerint azonban hiába hozhat stabilitást Binotto a Scuderia életébe, ha ezzel közben lassabbá válik az autója.

Sőt, Anderson nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az év végén Binottót is elküldik, ha nem jönnek az eredmények, ezzel egy technikai téren kulcsfigurának számító szakembertől szabadulva meg. „Könnyedén el lehet dobni pár tizedet az autóval, utána pedig kaparni kell, hogy az ember visszahozhassa, versenyképes legyen és jó döntéseket hozzon.

Ezzel elveszítenének egy jó szakembert, mert olyan pozícióba rakták, ahol nem szabadna legyen."