Vettel: Pszichológus helyett önállóan birkózom meg a nyomással

F1 - SINGAPORE GRAND PRIX 2018 Auto CAR F1 formula 1 FORMULE 1 FORMULE UN GRAND PRIX Motorsport RACE SEPTEMBER SEPTEMBRE SINGAPOUR WORLD CHAMPIONSHIP
VETTEL Sebastian (ger), Scuderia Ferrari SF71H, portrait during the 2018 Formula One World Championship, Singapore Grand Prix from September 13 to 16 in Singapour - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel idei hibái akár a 2018-as Forma-1-es világbajnoki címébe is kerülhetnek, ő azonban úgy érzi, kellő önfegyelemmel bír ahhoz, hogy ne roppanjon össze a nyomás alatt.

Mark Webber nemrég egy podcastban elárulta, mindig is furcsának tartotta, hogy az F1-es pilótáknak más élsportolókkal ellentétben nincs edzőjük. Még ha kimondottan a vezetéstechnikai részben nem is tud segíteni, a mentális felkészülésben igen, így több versenyző, például Romain Grosjean, vagy a 2016-os vb-címe elnyerésekor Nico Rosberg is együtt dolgozott pszichológussal. Idei hibáit látva többen felvetették, Sebastian Vettelre is ráférne a külső segítség, ő azonban kijelentette, egyedül is boldogul.

Vettel érzi a nyomást, de egyedül birkózik meg vele Forrás: DPPI/Florent Gooden

A Ferrari német pilótája feltűnően sokat hibázott az idei szezonban, legutóbb a Szingapúri Nagydíj péntekjén vétett komolyat, amely közrejátszott abban, hogy ismét kikapott Lewis Hamiltontól. Ezután elmondta, a folytatásban mind a hat hátralevő futamot meg kell nyernie, ha világbajnok akar lenni. Az Autobild meg is kérdezte tőle, nem izzad-e a tenyere ettől a kihívástól, Vettel azonban először viccel ütötte el a felvetést. „Nem izzad, mert versenykesztyűket viselek. Egy kicsit néha izzadtak, de soha sem vizesek” – mondta, majd komolyabb hangnemre váltott.

A világbajnoki pontverseny második helyezettjétől megkérdezték, miért nem veszi igénybe szakember, mondjuk pszichológus segítségét, aki segíthetne csökkenteni ezt a nyomást.

Vettel erre azt válaszolta, szerinte saját módszereivel tökéletesen tudja kezelni a feszült helyzeteket.

„Érdekesnek találom ezt a felvetést, de még nem találkoztam olyan emberrel, aki megítélésem szerint segíthetne. Foglalkoztam a témával, úgyhogy ez az egész dolog nem került el teljesen.

valamint megfelelő az önfegyelmem ahhoz, hogy ne engedjem összezavarni magam."

A Német Nagydíjon az első helyről csúszott ki Forrás: DPPI/Florent Gooden

A négyszeres világbajnok rengeteg kritikát kapott, először bakui, aztán franciaországi, majd hockenheimi hibájáért. Ezek mindegyike dobogós helyezéstől, németországi pedig egy biztosnak látszó győzelemtől fosztotta meg.

Vettelről azonban nemhogy leperegnek a kritikák, el sem nagyon jutnak hozzá.

„A szabadidőmben nem igazán olvasok cikkeket a Forma-1-ről, sokkal inkább a futballról.

Összességében az a mottóm, hogy soha nem vagy olyan jó, mint ahogyan azt az emberek mondják, de nem is vagy olyan rossz, mint ahogy mondják."