A fociban nem változnak a szabályok, az F1-ben sem kellene

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren-Honda, Kínai Nagydíj
McLaren Honda's Spanish driver Fernando Alonso speaks during a briefing after his medical check ahead of the Formula One Chinese Grand Prix in Shanghai on April 14, 2016. / AFP PHOTO / GREG BAKER
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso szerint az F1-ben is el kellene fogadni, hogy nem lehetnek mindig izgalmasak a versenyek. Visszasírja a 2000-es évek elején használt autókat.

A folyamatosan, és átgondolatlanul átírt szabályoktól hangos az F1-es közvélemény az idei szezon során. Először az időmérő lebonyolítását változtatták meg, majd tovább szigorították a később elvetett rádiós korlátozásokat, de módosították a pályaelhagyások és a sárga zászlós szakaszok kezelését is. Több versenyző, köztük Fernando Alonso is felszólalt a kialakult helyzet miatt.

„Ez problémát jelent. Néha olyan dolgokon akarunk javítani, amelyek már egyébként is elég jók” – utalt a szabályokra Alonso. „A fociban hány meccs végződik 0:0-s eredménnyel? Azok is nagyon unalmasak, mégsem változtatnak a 11-esen, nem raknak be két kapust vagy egyet sem. Nem változtatnak minden héten, mert az a sport ilyen” – magyarázta.

Alonso átgondoltabb és gyorsabb F1-et szeretne Forrás: AFP/Greg Baker

A kétszeres világbajnok már többször kijelentette, hogy még megvárja a jövő évben esedékes, átfogó technikai szabályváltozásokat, és utána dönt arról, hogy folytatja-e F1-es pályafutását. Úgy érzi, a sportág jelenlegi korszaka elmarad a korábbiaktól. „Szerintem a V10-es és a V8-as éra szenzációs volt. Később néha a biztonság miatt kellett változtatni, de

Saját elmondása szerint Alonso még mindig imádja a versenyzést, de szerinte a turbós hibrid erőforrások megjelenése óta a sport rosszabb lett. Úgy véli,

romlottak a hanghatások, és nem tetszik neki, hogy spórolni kell a gumikkal és az üzemanyaggal,

mert így kevésbé élvezetes vezetni az autókat. Bár a számok mást mutatnak, szerinte az autók még mindig nem olyan erősek, mint a V10-es motorokkal voltak, és fizikailag sem eléggé megterhelő a vezetés.

– mondta. „A sportban általában, köztük a versenyzők is úgy érzik, hogy nem vagyunk következetesek. Ugyanez ment a rádiós kommunikációval. Betiltották, félig engedélyezték, betiltották, aztán visszatért minden a normális kerékvágásba. Mindennel ez van, mint a mókuskerékben, és mindenkit összezavar.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!