Társoldalunk:

Alonso jövőre dönt, hogy marad-e az F1-ben

2016.03.07. 10:36

A mezőny egyik legjobbjának tartott pilóta elégedetlen a jelenlegi autókkal, de megvárja, hogy életbe lépjenek a 2017-re tervezett új technikai szabályok. Vannak az F1-en túli tervei is.

Éles kritikák érik manapság az F1-et a versenyzők részéről: többen bírálják a sportvezetőket a kapkodva megreformált időmérő, a bukókeret bevezetésének terve, és úgy általában a technikai szabályok miatt. Az elégedetlenség egyelőre csak verbális formában merült fel, de nemsokára akár az az idő is eljöhet, hogy a pilóták lábbal szavaznak az F1-ben meghozott döntésekkel kapcsolatban. A pályafutása végéhez közelítő Fernando Alonso legalábbis erre utalt.

„Az autók túl lassúak, a vezetés élménye teljesen kiveszett belőlük” – idézte a bemutatkozása 15. évfordulóját ünneplő kétszeres bajnokot a spanyol TVE. „Hihetetlenül lassúak, sőt az abroncsok is túl kemények, nehéz megérteni a viselkedésüket, és a túl nagy keréknyomás tovább csökkenti a tapadást” – magyarázta. „Manapság már más a versenyzés, unalmasabb lett, és a nézőszámok is csökkennek, mert az embereket nem lehet átverni.”

Alonso nem tudja, meddig marad az F1-benForrás: NurPhoto/Joan Cros/NurPhoto/Joan Cros

A hosszabb távú jövőjével kapcsolatban Alonso hozzátette: „Van még néhány évem a legfelső szinten, legalább még kettő, aztán majd meglátjuk, hogy a testem mit szól a továbbiakhoz. Kíváncsi vagyok, hogy milyenek lesznek a 2017-es autók, beülök majd az egyikbe, aztán döntök a jövőmről” – mondta Alonso, akit papíron még jövőre is köt a szerződése a McLarenhez.

A spanyol pilóta elismerte, nem tudja, hogy mihez kezd majd „a volán mögött töltött 30 év után”, de kijelentette: „Amikor kiszállok, akkor vége, nem lesz visszaút. Azelőtt még szeretnék indulni Le Mans-ban, és visszatérni a gokartozáshoz, mert azt mindig is imádtam.” Az F1.com-nak leszögezte, rengeteget edzett az idei szezonra, és nagy erőkkel dolgozott a csapatával is. „Nagyon motivált vagyok, talán nem küzdhetek majd a bajnoki címért, de minden tőlem telhetőt megtesztek.”

Az idei McLaren-Honda már nem tűnik olyan szörnyűnek, mint a tavalyi voltForrás: AFP/Josep Lago

Úgy véli, egyelőre nehéz megmondani, hogy a McLaren-Honda az idén képes lesz-e dobogós helyekért küzdeni, de „miért is ne? Nagyon eltökélt vagyok, és alig várom Ausztráliát, hogy ismét versenyezhessünk. A bajnokság igen hosszú, 21 versenyből áll, és bármi megtörténhet. Tudjuk, hogy van esélyünk, és a szezon során minden lehetőségből a maximumot fogjuk kihozni. Az autóban óriási lehetőségek rejlenek, úgyhogy ha elérhető lesz a dobogó, hajtani fogunk rá!”

A McLaren pilótája az Onda Cero rádiónak kijelentette, 30-80 lóerő közé teszi a Honda motor lemaradását a Mercedeshez képest. Szerinte „az ember mindig a legjobb autóban akar ülni, amely most a Mercedes.” Ennek ellenére boldog a McLarennél, úgy érzi, hogy bár az erőforrásuk gyenge pontja az idén is a teljesítmény lesz, a japán gyártó a tavalyi változat „strukturális tévedéseit” sikeresen kijavította.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!