Bottas szoros csatában az élen, Vettel Ferrarija elromlott

Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Europe SPO Motorsport F1 Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Europe, 
#77 Valtteri Bottas (FIN, Mercedes AMG Petronas F1 Team), 23.06.2017. | usage worldwi
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Europe, #77 Valtteri Bottas (FIN, Mercedes AMG Petronas F1 Team), 23.06.2017. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az Azeri Nagydíj időmérője előtt, az utolsó szabadedzésen Verstappen Red Bullja is megállt a pályán, Palmer Renault-ja pedig kigyulladt. Räikkönen csak 95 ezredes hátránnyal került Bottas mögé. Hamilton jobban lemaradt, megint sok volt az incidens.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés

Eseménydús utolsó szabadedzéssel folytatódott az Azeri Nagydíj programja szombat délelőtt. Az időmérőre készülve Valtteri Bottas egy hajszállal gyorsabb volt Kimi Räikkönennél, míg Lewis Hamilton 4 tizeddel lemaradt tőle, Sebastian Vettel nem tudott rendes köröket futni, mert Ferrariját javítani kellett, Max Verstappen Red Bullja pedig ismét lerobbant, és a pályán ragadt.

A sorrendnek és az időeredményeknek azonban nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani, mert most a tűző naptól forró, 56-57 fokos volt az aszfalt, az időmérőre viszont várhatóan visszahűl majd.

Bottas ugyanakkor végig magabiztosan uralta Baku gyors utcai pályáját: az edzés első felében a lágy Pirellikkel is vezetett, holott a többiek már akkor is a szuperlágyakat használták. Később, amikor megkezdődtek az időmérő-szimulációk, pillanatonként változott a sorrend az élen, és átmenetileg Hamilton is megszerezte a vezetést, végül azonban nem tudta tartani a lépést a csapattársával, aki szinte körről körre javított.

Bottas magabiztosan uralta a pályát Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A Ferrari nem villogott különösebben: a versenyzőik fele annyi kört sem tettek meg, mint mercedeses riválisaik. Igaz, ehhez az is hozzájárult, hogy Vettel kezdettől fogva gondokkal küszködött, ezért össz-vissz 7 kört töltött a pályán. Ugyanaz a probléma sújtott le az autójára kétszer is: az első alkalommal csak egy gyors vizsgálatot folytattak le rajta, de másodszorra már feltették a bakra, és leszedték róla a padlólemezt is.

A csapat szóvivője a Sky Sportsnak azt mondta, a hidraulika-folyadék szivárgására gyanakodtak, de

csak elővigyázatosságból döntöttek a javítás mellett, mert Vettel számára a világbajnoki cím a tét, ezért muszáj biztosra menniük.

Nem ő volt az egyetlen, aki műszaki gondokkal küzdött. A peches Jolyon Palmer, aki pénteken a 8-as kanyar falának ütközött, már 4 kör után leparkolta lángoló Renault-ját az egyik bukótérbe, a pénteki edzéseket megnyerő Verstappen pedig 8 perccel a leintés előtt éppen javítani készült, amikor az autója egyszerűen megállt a 16-os kanyarnál. Így is a 6. helyen végzett, míg csapattársa, Daniel Ricciardo 4. lett, alig 1 tizeddel Hamilton mögött.

A baleseti gócpontnak számító 8-as kanyar bal oldali rázókövének magasságát és hosszát is csökkentették tegnap óta, így ma senki nem ment neki a szemközti falnak, bár néhányan, köztük Felipe Massa és Hamilton, közel jártak hozzá. Most a 2-es kanyar bukótere bizonyult a pálya legveszélyesebb pontjának, oda többen kicsúsztak – köztük az utolsó pillanatban Lance Stroll, akinek csak nehezen sikerült visszatolatnia.

13:49
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Hamarosan folytatódik a program

Szép napot mindenkinek! Bakuban az van, mármint szép nap: a nap ezerrel tűz, az aszfalt máris jó meleg, a szél csak gyengén fújdogál. A csapatoknak szokás szerint egy órájuk lesz az utolsó szabadedzésen, hogy felkészüljenek az időmérőre.

13:54
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

A Red Bull a titkos esélyes?

A pénteki edzéseket meglepetésre a Red Bull, és különösen Max Verstappen uralta, ami még akkor is meglepetés, ha a Renault apró fejlesztései állítólag körönként 2 tizedet érnek ezen a pályán. A Mercedes és a Ferrari nem volt túlságosan lemaradva, de úgy tűnt, Hamilton megint küszködik a gumikkal, amelyeket az 50 fokos aszfalthoz eleve túl keménynek nevezett. A Pirelli az idén nem hozta el az ultralágy keveréket Bakuba, csak a szuperlágyat, a lágyat és a közepeset. De vajon a Red Bull tényleg labdába rúghat a győzelemért? Ezt itt elemeztük ki.

13:58
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Rengeteg volt a kicsúszás

Pénteken elképesztő sok incidenst láthattunk, a piros zászlók kétszer, a sárgák több mint százszor kerültek elő a nap folyamán. Sergio Pérez és Jolyon Palmer összetörte az autóját a 8-as kanyarnál, ahol ma délelőtt az F2-esek is balesetet szenvedtek: az egyik versenyző eltalálta a korlátot, az üldözője pedig nekiment. Pedig a pilóták kérésére az FIA ma reggelre eltávolította a műanyag rázókövet a bal oldalról, és kicserélte egy rövidebbre. Egyébként Verstappen is a gumifalban végezte a délutáni edzést.

14:02
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso 40 rajthelyes büntetésnél tart

15 eleve garantált volt az MGU-H és a turbó cseréje miatt (mindkettőből a 6.-at kapta meg), de miután tegnap elromlott az autójában a Honda új, 3-as specifikációjú motorja, visszatért egy 2-es spechez, új belső égésű motort, MGU-K-t, MGU-H-t é turbót kapva. Így 25 hely még hozzáadódott. Szép.

14:03
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Máris nagy a forgalom

13-an azonnal kihajtottak a pályára, egyelőre mindenki a közepes gumikon, amelyeket a hétvége további részében nem nagyon fognak használni. Vettel a rádión azt kérte, nézzék át a hűtőit, amikor visszaér a garázsba, mert nagyon sok a levél a pályán.

14:05
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Máris forró a pálya

A levegő 26, az aszfalt viszont 57 fokos. Durva. Délután, az időmérőn már kicsit hűvösebb lehet. Közben Palmer megtette az első mért kört: 1:53.040.

14:07
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Kigyulladt Palmer Renault-ja

Nemcsak füstöl, hanem rendesen lángol a 2-es kanyarban. Ennek a srácnak nincs szerencséje, és akkor még fimoman fogalmaztunk...

14:10
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Sainz az élre áll

1:49.922-es kört fut, ő már a szuperlágy gumikon. Már csak Massa nem járt a pályán, de mért köre csak Palmernek és Sainznak van. Az előbbinek nem is lesz több...

14:12
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Már Kvjat vezet

Ő 1:47.722-es időt ért el, közben a két Force India is futott egy-egy kört. Oconnak szóltak a rádión, hogy a kijelzőjén nem, vagy hibásan fognak megjelenni a gumik hőmérsékletére vonatkozó adatok.

14:14
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Ezt a Renault-t nehéz lesz kipofozni

Az időmérő előtt valószínűleg nem lesz elég idő ahhoz, hogy működőképes állapotba hozzák. A bírók még mindig ügyködnek rajta, továbbra is dupla sárga zászló van érvényben.

14:16
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel a 3. helyen kezd

Ez még nem értelmes idő: 1:51.499. A Ferrarin a szuperlágy gumik vannak, a Mercedesek a lággyal vannak kint. Hamilton és Bottas még Vettelnél is lassabb volt. A sorrend: Kvjat, Sainz, Vettel, Hamilton, Bottas, Pérez, Palmer, Ocon - de ez még nem komoly.

14:18
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas az élre ugrik

1:47.262-vel, még mindig a lágy Pirelliken. Verstappen és Ricciardo feljött a 3-4. helyre.

14:19
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Kezd felpörögni a tempó

Most hirtelen mindenki begyorsult: úgy tűnik, még ezen a forró aszfalton is nehezen melegszenek be a gumik. Bottas 1:44.522 alatt teljesítette a legutóbbi körét, mögötte Hamilton, Kvjat, Sainz, Verstappen és Vandoorne van.

14:20
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Eközben a Villa Realban...

Miközben Michelisz Norbi volt a leggyorsabb a szabadedzésen, Tom Coronel eltalált egy tűzoltóautót:

Upsz!

14:22
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen feljön a 4. helyre

A szuperlágy gumikon 0,622 mp-vel lassabb, mint Bottas a lágyakon. Már Pérez a 3., most pillanatonként változik a sorrend. A két Sauberen és Hülkenbergen kívül már mindenkinek van mért köre.

14:23
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas tovább javít

Érdekes, ő nem tesz meg hűtőköröket a gyorsak között, lényegében mindegyiket megnyomja. Már 1:43.720-nál jár. Ericsson megpróbálta kifékezni Räikkönent, de aztán továbbszaladt a bukótérbe.

14:25
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel csak a 18.

Az előző etapja rövid volt, és valószínleg nem volt elégedett valamivel, mert visszatért a bokszba, és még mindig ott van. A szerelők a Ferrari jobb hátulján babrálnak. Räikkönen közben feljött a 2. helyre, 0,395 mp-vel Bottas mögé, de egy fokozattal lágyabb gumikon.

14:28
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Bottas, Räikkönen, Pérez, Massa, Ocon, Kvjat, Sainz, Hamilton, Hülkenberg, Stroll, Grosjean, Vandoorne, Magnussen, Verstappen, Ricciardo. A Mercedesel a lágy gumikon érték el a legjobbjukat, a többiek a szuperlágyakon, de Hamilton 1,076 mp-vel le van maradva Bottastól.

14:29
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Magnussen kicsúszik

Egyelőre sokkal kevesebb az incidens, mint tegnap, de a Haas versenyzője a 2-es kanyarnál besokallt, és kiment a bukótérbe. Massa feljött a 2. helyre, és már Hamilton is 5. Vettel Ferrarijában a Sky szerint a hidraulikafolyadékot pótolják.

14:32
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Ez történt az F2-ben

Ez nyilván rögtön piros zászlót jelent, az F1-es nagydíjon is megtörténhet:

Vettel visszatért a pályára.

14:35
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel feljön az 5. helyre

1:44.344 alatt teljesíti az első körét egy új szett szuperlágy gumin. Ezzel még 6 tizeddel lassabb, mint Bottas volt a lágyon. Aztán szólnak neki, hogy vissza kell térnie a bokszba. "Attól tartunk, ugyanaz a gond" - mondják a rádión.

14:39
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas nem javít a szuperlágyakon

Érdekes, elsőre ő sem volt gyorsabb, mint a lágyakon. Ez nem gumimelegítési probléma lehet, mert pont csak a nyitószektorban javított az egyéni legjobbján. Az egyik jobbosban rendesen ráment a rázóra, az autó alja ezt valószínűleg nem szerette. Már Hamilton is a szuperlágy gumikon van kint, és javítani készül...

14:40
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel Ferrariját javítják

Nem jó jel: kiszállt az autóból, amelyről lekapták a motorborítást. A Sky szerint a hűtőfolyadék is szivároghatott a Ferrariból. Hamilton közben 1:43.348-cal átvette a vezetést Bottastól.

14:42
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

41 perc után így fest a tabella: Hamilton, Bottas, Massa, Räikkönen, Pérez, Vettel, Ocon, Kvjat, Sainz, Hülkenberg, Stroll, Grosjean. Ocon a rádión azt jelentette, hogy mozog a jobb oldali tükre.

14:44
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen a motorjára panaszkodik

"Amikor közel kerülök a leszabályzási fordulatszámhoz, nagyon furcsa hangot ad" - mondja a rádión. Adnak neki egy tanácsot a beállításokkal kapcsolatban, úgy tűnik, ez megoldotta a problémát. Közben Bottas 82 ezredre közelítette meg a csapattársát, Verstappen pedig feljött a 3. helyre, 0,266 másodperces hátránnyal.

14:47
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas átveszi a vezetést

Az ideje 1:43.057 - 0,291 mp-vel jobb Hamiltonénál. Räikkönen is javított, de még így is 7 tizeddel lassabb az élen álló Mercedeshez képest. Ricciardo megelőzte Massát, az 5. helyen áll, és a legutóbbi körében Hamilton 0,101 mp-re csökkentette a lemaradását Bottastól.

14:49
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Massa megelőzi Räikkönent

A Williams továbbra is gyors itt: már a 4. helyen áll, de mahdnem megcsókolta a falat, Kvjat pedig kicsúszott a 2.es kanyarnál. A bukótérből tolat.

14:50
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Már Räikkönen a leggyorsabb

Na, megvillant a Ferrari: az övé az első 1:42-es idő. Konkrétan 1:42.837, amivel 2 tizedet vert Bottasra.

14:52
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Megint Bottas az élen

95 ezredes előnnyel visszaállt az élre. Verstappen is javítani készült, de az autója újra megállt a 16-os kanyarnál. "Egyszerűen minden kikapcsolt" - mondja. Ennyi...

14:53
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel Ferrarija bakon áll

Még mindig dolgoznak rajta, az biztos, hogy ezen az edzésen már nem tud kimenni a pályára. Az időmérőn majd igyekeznie kell, mert itt sokat számít a jó rajthely.

14:55
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean súrolta a falat

Kitört a Haas fara, és épphogy végighúzta a falat a 2-es kanyarnál: olcsón megúszta. A visszajátszásból látszik, hogy az előbb Hamilton is majdnem nekiment a 8-as kanyar falának. Mázlija volt! Hihetetlenül szűk ott a pálya.

14:57
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Ocon megelőzi Verstappent

Ez komoly idő a Force Indiától, csak 6 tizeddel rosszabb Bottasénál. Ricciardo viszont még jobbat ment, ezzel feljött a 4. helyre, Bottas, Räikkönen és Hamilton mögé. Amúgy Räikkönen is kiszállt a Ferrarijából, és kisétált a garázsból.

15:00
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Stroll kicsúszik

Ő is a 2-es kanyarnál sodródott ki a bukótérbe. Nem tudja rükvercbe tenni az autót, ami persze egy F1-es autóban nem is oylan egyszerű, mint egy közútiban.

15:01
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Na, csak sikerült neki, Stroll lassan kitolatott a bukótérből. Hamilton a végén még a rajtolást gyakorolta. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az eredményekkel és az összefoglalóval, aztán délután 3 előtt az időmérővel.