Szoros csatában Hamiltoné a pole Vettel előtt

Események

Horizontal Mercedes' British driver Lewis Hamilton leaves the pits during the third practice session at the Circuit de Catalunya on May 13, 2017 in Montmelo on the outskirts of Barcelona ahead of the Spanish Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / Josep LAG
Mercedes' British driver Lewis Hamilton leaves the pits during the third practice session at the Circuit de Catalunya on May 13, 2017 in Montmelo on the outskirts of Barcelona ahead of the Spanish Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / Josep LAGO
Vágólapra másolva!
A Mercedes versenyzője bebiztosította magának az 1. rajtkockát, de mindössze 5 századdal végzett ferraris vetélytársa előtt, akinek az autójában motort cseréltek a barcelonai időmérő előtt, és kis híján már a Q1-ben búcsúznia kellett, mert arra kérték, hogy álljon meg. Alonso egy hihetetlen erőfeszítéssel a 7. helyre tornázta fel a McLaren Hondát, a forró pálya több csapaton kifogott.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül39 bejegyzés

Noha a Ferrari magához ragadta a marsallbotot a Spanyol Nagydíj utolsó szabadedzésén, az időmérőn Lewis Hamilton diadalmaskodott, aki mindhárom szakaszban a leggyorsabb volt. Mögüle az a két versenyző, Sebastian Vettel és Valtteri Bottas fog rajtolni, akiknek a szerelői emberfeletti teljesítményt nyújtottak az elmúlt valamivel több mint fél napban: Bottasnak péntek éjszaka egy régebbi, négy futamon már használt erőforrást kellett beszerelni több probléma után, Vettel Ferrarijában pedig az utolsó tréningen jelentkezett vízszivárgás, így a szerelőknek lóhalálában kellett menetkész állapotba hozni az autót egy motorcserével.

A világbajnoki éllovas így is majdnem csúnyán megjárta, mert

alighogy pályára hajtott a Q1-ben, arra kérték, hogy térjen vissza a garázsba egy probléma miatt,

de ő visszakérdezett, és némi kapcsolgatást követően folytatni tudta a vezetést. E nélkül lehet, hogy már a Q1-ben kiesik, amivel komoly árat fizetett volna a bajnoki küzdelemben.

Vettel, Hamilton és Bottas. Kattintson a képre a szombati napról készített galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Lluis Gene

Így versenyben maradt, és a Q3-ban feltornázta magát a 2. helyre, miután az első körök után még lassabb volt Hamiltonnál és Bottasnál. A brit pole-jára még veszélyesebb lett volna, ha nem hibázik a sikánnál.

- mondta. - Az első Q3-as körömmel nem voltam teljesen megelégedve, éreztem, hogy van még bennem tartalék. Az utolsó köröm a sikánig nagyon jól alakult."

"Csoda, hogy egyáltalán pályára hajthattam. Szép lett volna a pole, de holnap remélhetőleg legyőzöm (Hamiltont)."

Sűrű az élmezőny, de az üldözőboly talán még sűrűbb

Az első három helyen kicsik voltak a különbségek, Hamilton és a 4. Kimi Räikkönen között 3 tizedmásodperc sem volt. Hamilton "nagyon jónak" nevezte a pole-t érő körét, amit egyébként nem az utolsó kísérletével szerzett meg.

Érdekesség, hogy a sajtószoba helyett ezúttal már szombaton is először a szabadban, a célegyenesben, kihangosítva interjúvolták meg az első három helyezettet.

Hamilton visszatért a pole-ba. Kattintson a képre a szombati napról készített galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Josep Lago

Ahogy várható volt, a Red Bull foglalta el az 5. és a 6. helyet. Daniel Ricciardo kikapott Max Verstappentől, elmondása szerint valamiért az utolsó szektort nem tudta összerakni. A holland ugyanakkor elégedett volt a csapat fejlesztéseivel, szerinte "hatalmasat" léptek előre velük. "A szezonban eddig most volt a legjobb a balanszom - nyilatkozta. - A megfelelő változtatásokat hajtottuk végre az időmérőre, minden nagyon jól működött."

Fernando Alonso már azzal óriási bravúrt ért el, hogy bejutott a Q3-ba, amire rátett egy lapáttal, hogy elcsente a 7. helyet a többiek orra elől.

- mondta. - Mindent jól összeraktunk, az autó magabiztossá tett ahhoz, hogy teljes erőből nyomhassam a gázt. Ennek nagyon örülök."

A mezőny ezen részén talán még szorosabb volt a csata, mint az élen: Alonso 1:21.048-cal lett 7., és alig 2 tizeddel bizonyult gyorsabbnak a Q3-ba bejutók maradékánál. Részt vehetett az utolsó felvonásban mindkét Force India, amely a jelek szerint egy körön sokat gyorsult, és talán már nem csupán a morzsák felcsipegetésében kell bizakodnia a futamon.

Az később derül ki, hogy a körülmények vagy a fejlesztések bolygatták meg az erősorrendet, mindenesetre a Q2-ben a 7. Esteban Ocon és a 13. Nico Hülkenberg között sem volt 3 tizednél nagyobb a differencia.

A küzdelem szorosságát érzékelteti, hogy

a Q1-ben öt különböző csapat - a Sauber, a Williams, a Renault, a McLaren és a Toro Rosso egyik - pilótájának húzták le a függönyt;

közülük leginkább talán Lance Stroll és Danyiil Kvjat pironkodhat, amiért ennyivel kikapott a csapattársától. A rangsorban utolsó orosz azonban biztosra vette, hogy az autójával valami hiba volt, mert "vezethetetlennek" találta.

15:53
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Kilábalt a zűrből a Ferrari és a Mercedes?

Üdvözöljük kedves Olvasóinkat, nemsokára kezdődik a Spanyol Nagydíj kvalifikációja, amelyet a Ferrari és a Mercedes szerelői is kimerülten nézhetnek, mivel Bottas autójában többször motort cseréltek péntek óta, Vettelében pedig vízszivárgás miatt kellett ugyanezt megtenni a délelőtti tréning után. A hétvégén elég sok műszaki hiba történt.

15:55
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Bravúros motorcsere a Ferrarinál

Az általában négy órán át tartó műveletet gyorsan végrehajtották az iparkodó szerelők, jár nekik a dicséret. A német a hiba miatt időt vesztett délelőtt, de nem annyit, mint Bottas.

15:57
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Jól felmelegedett az aszfalt

44 Celsius a hőmérséklete, és a 26 fokos levegő sem épp hűvös. Szinte kizárt, hogy valaki mással próbálkozzon az időmérőn, mint a lágy gumikkal.

15:59
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen remek formában

Vajon megszerzi első pole-ját 2008 óta? Délelőtt ő volt a leggyorsabb, és úgy látszik, a Ferrari összekapta magát péntek óta, amikor a Mercedes uralta a terepet. Lehet, hogy a guminyomás csökkentése segített rajtuk.

16:02
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso még társalog

Megkezdődött az edzés, de egyelőre senki sem hajtott pályára. Na de most néhányan azért meggondolták magukat, Vettel, Ocon és Vandoorne. Alonso a garázsban beszélget - tegnap borzasztóan indult a hétvégéje, de ma délelőtt tűrhetően szerepelt, 10. lett a McLarennel.

16:04
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Szóval Vettel a pályán

Az is lehet, hogy tesztelésre használja a Q1-et, hogy behozza a motorhiba miatt elvesztegetett időt. Rádión megköszönte a szerelőknek a szenzációs munkát. Először Vandoorne ér körbe, az ideje 1:23.219.

16:06
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Dráma, Vettelnél probléma van!

Szólnak neki, hogy térjen vissza a garázsba, ajjaj. Csak egy lassú 1:56-os kör van a neve mellett, szóval ha komolyabb a gond, és nem tudja folytatni, csak a mezőny végéről rajtolhat holnap.

16:08
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Na, a Ferrari magához tért

"Charlie 5.0" - diktálták Vettelnek, hogy milyen kapcsolást végezzen el, ami beválik, és a német 1:20.939-cel az élre állt. Nagyot sóhajthat!

16:09
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton az élre ugrott

1:20.511, 428 ezredet vert Vettelre, aki mögé Bottas és Massa sorolt be. Már mindenki pályára gördült.

16:10
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjeannak volt egy megpördülése

Amíg Vettel azóta megoldott problémái okoztak izgalmat, a francia megpördült a 13-as kanyarnál. A 4. helyre Verstappen, az 5.-re Ricciardo jött be, mindjárt kiderül, Räikkönen milyen időt megy.

16:13
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

A kiesés elől menekülhet Kvjat

Az orosz áll a rangsor végén 5 perccel a Q1 vége előtt, Grosjeant, Strollt, Palmert és Magnussent fenyegeti még a kiesés réme.

16:15
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Az első hat helyen nincs meglepetés

Hamilton, Vettel, Bottas, Räikkönen, Verstappen, Ricciardo az első hatos. Ami meglepő, hogy a 13. Massának például még ki kell jönnie a pályára, hogy biztosítsa a továbbjutást.

16:17
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean feljön 7.-nek

Javított a lágy gumin, érkeznek mások is hasonló céllal. Magnussen a csapattársa mögé, a 8. pozícióba ugrik előre. Alonso és Massa felé fúj most erősebben a kiesés szele.

16:19
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Pérez a bokszban maradt

Biztonságban érzi magát a 9. helyen, az első hatos, valamint a Haasok sem fognak újra próbálkozni.

16:20
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso eltávolodott a veszélyzónától

Neki már nem kell aggódnia, javított. Wehrlein csak keveset tudott, de egyelőre tartja a 15. helyet.

16:22
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Öt csapatnál is lehúzták a függönyt az egyik pilótának

A mezőny vége elég sűrű! Ericsson, Palmer, Stroll, Vandoorne és Kvjat esett ki, vagyis a Sauber, a Renault, a Williams, a McLaren és a Toro Rosso is elveszítette egyik pilótáját az időmérő további részére. Talán Stroll és Kvjat szégyenkezhet leginkább, amiért ennyivel kikapott csapattársától.

16:24
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

A Q1 eredménylistája

16:27
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas nyitja a Q2-t

Zöldre váltott a lámpa, a finn érkezik először a pályára. A Q1-ben kikapott a Ferrariktól, nyilván nem múlt el nyom nélkül a kihagyott edzésidő. Bottasnak fontos lenne megint megszorongatni Hamiltont, nehogy a Mercedes a csapattársa mögé sorolja a Ferrarival vívott kiélezett bajnoki küzdelemben.

16:30
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton 3 tizedet gyorsul a Q1-hez képest

1:20.210-zel állt az élre, Räikkönen 20.6-ot ment. Bottas hibázott az első kísérleténél, az elfékezés hátráltathatja a futam első etapjában is, hiszen elvileg ezzel a gumiszettel fog rajtolni.

16:31
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas megközelíti csapattársát

90 ezredre csökkentette a különbséget, megelőzte Räikkönent. Másnak még nincs mért köre.

16:33
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Sainz Ocon és Hülkenberg előtt

Ők tanyáznak perpillanat a 4-6. helyeken. A Renault-val Hülkenberg szépen ment tegnap délután, a kérdés viszont az, hogy a futamon is tartani tudja-e a jó tempót, mert eddig relatíve erősebbnek tűnt a Renault szombatonként, mint vasárnap.

16:34
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel 2., Räikkönen 4.

Vettel elkapta a fonalat, ő is közel férkőzött Hamiltonhoz. A 4. Räikkönennél több mint 3 tizeddel gyorsabb volt. A két Red Bull közben elfoglalta a szokásos 5-6. pozíciót.

16:35
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Wehrlein kiesése biztosnak tűnik

1:22.8-as ideje az előtte lévő, 14. Pérezétől is 1 másodperccel elmarad. Grosjean, Massa és Hülkenberg tartózkodik még a búcsúzónában.

16:37
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Szusszanás, aztán jöhet az utolsó roham

Elcsendesült a pálya, mielőtt az utolsó percekben újra kijönnek azok, akiknek nem árt résen lenni. A Mercedes, a Ferrari és a Red Bull megint nyugodtan figyelheti az eseményeket.

16:40
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton megmozgatja a lábait

Kiszállt az autóból és a garázs végébe sétált. Mindjárt vége a Q2-nek, jönnek az utolsó körök.

16:41
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Massa megint a végén robbant

Feljött a 8. helyre, Ocon mögé, és úgy néz ki, Alonso is ott lehet a Q3-ban.

16:43
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Öröm a McLarennél

Alonso részt vehet a Q3-ban, Magnussen, Sainz, Hülkenberg, Grosjean és Wehrlein viszont nem. Grosjean többször hibázott az utolsó körében.

16:45
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

A Force India már egy körön is gyors

Eddig főleg az ellenfelek által elhullajtott morzsákat csipegették fel a futamokon, de ezúttal Ocon és Pérez is bejutott az időmérő utolsó felvonásába.

16:48
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Kvjat hibát gyanít az autójában

Jelen állás szerint az utolsó rajthelyről fog indulni, és azt mondta, "száz százalékig biztos benne", hogy valami hiba volt a Toro Rossójával. "Vezethetetlen volt" - nyilatkozta a Q1-ben búcsúzó Kvjat.

16:49
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Így végzett a mezőny a Q2-ben

16:51
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Elképesztően sűrű a középmezőny

Amint az előző képen látható, a 7. Ocon és a 13. Hülkenberg között 3 tized sem volt, és bizonyára Grosjean is ott lett volna a mixben, ha nem hibázik a végén.

16:52
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Bottastól várjuk az első köridőt

Majd Hamilton, Vettel és Räikkönen jön mögötte. A Red Bullok szintén pályára hajtottak a Q3-ban.

16:53
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedes veri a Ferrarit

Legalábbis ők nyerték az első menetet, az eredmények egyelőre: Hamilton 19.149, Bottas 19.390, Räikkönen 19.439, Vettel 19.661.

16:55
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappennél az előny a senki földjén

Fél másodperccel gyorsabb kört futott Ricciardónál, szóval lehet, hogy az ausztrál hibázott.

16:58
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Érkezik Alonso

Ő most fog nekivágni első, egyetlen gyors körének a Q3-ban. A Mercedes pilótái ezúttal is hamarabb érkeznek a pályára, mint a Ferrarik.

16:59
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Mindenki a pályán

No, kardokat elő! Alonso 1:21.048-at futott, Oconnál gyorsabb.

17:01
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso 7. lehet

Sem Pérez, sem Massa nem tudta megelőzni, ez óriási bravúr a kétszeres világbajnoktól.

17:02
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton nem javított, de nem is kellett neki

Megtartotta az 1. helyet, Vettel viszont megelőzte Bottast. Räikkönen 4. lett.

17:04
május 13, 2017
Vágólapra másolva!

A végeredmény

Hamilton, Vettel, Bottas, Räikkönen, Verstappen, Ricciardo, Alonso, Pérez, Massa, Ocon a Q3 sorrendje. Köszönjük a figyelmet! Perceken belül közzétesszük az időmérő részletes eredményeit, és hamarosan bővítjük a cikket az összefoglalóval.