Hamilton a Ferrarikat megelőzve nyerte a hűvös nyitóedzést

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes
HAMILTON Lewis (gbr) Mercedes GP MGP W07 action during the 2016 Formula One World Championship, United States of America Grand Prix from october 21 to 23 in Austin, Texas, USA - Photo Frederic Le Floch / DPPI.
Vágólapra másolva!
Vettel és Räikkönen közel került hozzá, de a Ferrarik a lágy gumikon futották a legjobb körüket, míg Hamilton Rosberghez hasonlóan a közepes keveréken. A vb-éllovasa több mint 7 tizeddel kapott ki csapattársától. Verstappen bukta az edzésidő felét a túlhevülő fékek miatt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés

Tavaly Nico Rosberg uralta a Forma-1-es versenynaptárba több mint két évtized távollét után visszatérő mexikói pályát, de az idei nagydíj nyitánya Lewis Hamiltonnak sikerült jobban, aki több mint 7 tizedet vert csapattársára a közepes gumikon.

A vb-éllovasnak a pozíciója is ugyanannyi lett, mint a lemaradása tizedben mérve Hamiltontól, mivel az élmezőny többi tagja hosszabb ideig próbálgatta a puhább gumikat, és a Ferrarik, a Force Indiák, valamint Valtteri Bottas szintén beszivárgott elé. Néhány percre a Williamsnek és a Force Indiának is megvoltak a dicső pillanatai, amikor felzárkóztak Hamilton idejéhez, de körülbelül fél órával a leintés előtt Sebastian Vettel lestoppolta a 2. helyet, az utolsó percekben Kimi Räikkönen pedig a 3.-at a lágy gumin.

Sergio Pérez és Nico Hülkenberg a még puhább, piros jelzésű abroncsokon jegyezte legjobb idejét, így megelőzték Bottast. A Red Bull egyelőre nem vitézkedik: Daniel Ricciardo 8. lett, majdnem 3 tizedet kapott Bottastól,

Max Verstappen pedig bukta a délelőtti felkészülési idő felét a hátsó fékjeinek túlmelegedése miatt.

Ettől megsérült néhány kábelköteg az autójában, de Christian Horner a Skynak azt mondta, a délutáni tréningre mindent helyrehoznak.

Hamilton végzett az élen a nyitóedzésen Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

Szerelési munkálatok várnak a Sauber szerelőire is, mert Felipe Nasr lebontotta az első szárnyának jobb oldalát, miután túl vadul lovagolta meg az egyik kerékvetőt. A szanaszét szóródó törmelékek miatt pár percre piros zászlóval megszakították a gyakorlást, de ettől eltekintve csak apróbb kicsúszások zavarták meg.

Ezúttal felszerelték a glóriát a mezőny második felébe tartozó autókra, a fejvédő eszközzel ismerkedhetett Pascal Wehrleing, Felipe Nasr, Kevin Magnussen is.

Az idő egyébként meglehetősen hűvös Mexikóban.

Tavaly 18-21 fokos levegőben indult a nagydíjhétvége, ma viszont még nem kúszott a higanyszál 14 Celsius fölé.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

18:37
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

A második nagydíj kezdődik az új mexikói pályán

Köszöntjük kedves Olvasóinkat! A Forma-1 több mint két évtized távollét után tért vissza tavaly Mexikóba, és igen nagy népszerűségnek örvendett, úgyhogy remélhetőleg idén is kiváló lesz a hangulat a magaslaton fekvő városban. A tudnivalókat itt gyűjtöttük össze a hétvégéről.

18:45
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo újra belepiszkálna a Mercedesek harcába

Előzetesen szokás szerint a Mercedes tűnik a favoritnak, de Hamilton legutóbbi meghibásodása óta kicsit óvatosabbak a motorral, ezért Ricciardo reméli, hogy ez a Red Bull malmára hajthatja a vizet. "Ha itt is kicsit visszafogják magukat, az jó hír számunkra" - mondta. Az ausztrál a múlt héten sokáig Rosberg előtt haladt, ám balszerencsés volt egy VSC-fázisnál, így nem derült ki, tudta-e volna tartani az utolsó etapban a vb-éllovast. Aki mellesleg már Mexikóban bajnok lehet, ha nyer, és Hamilton legfeljebb 10.-ként ér célba.

18:48
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Nézzen koponyafejes Verstappent és Ricciardót!

A helyi halottak ünnepéhez illő arcfestéssel maszkírozták ki tegnap a Red Bull párosát. A legutóbbi James Bond-filmben is feltűnt ez a motívum.

Azért felismerhetők maradtak Forrás: 2016 Getty Images/Clive Mason
18:57
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Meglepően hűvös az idő

Tavaly 18-21 fok volt az első edzésen, most viszont csak 12 Celsius a levegő hőmérséklete, és az aszfalt is csak 19 fokos.

19:01
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az edzés

Többnyire a közepes gumikon érkeznek a pilóták, hogy idén először belekóstoljanak a mexikói pályába, de Gutiérrez például a lágy keveréken érkezik az installációs körére.

19:04
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Glória a Manoron

Wehrleinon a sor, hogy kipróbálja a fejvédő eszközt - ki tudja, emiatt vagy sem, de az előbb kigurult a fűre az egyik kanyarnál. Az istálló korábbi pilótája, Jules Bianchi 2014-es balesete óta éledtek fel újra a fejvédelemre vonatkozó kezdeményezések az F1-ben.

19:06
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Sok a por

Pérez felkavarja a barna koszt, ahogy a szintén glóriával felszerelt autójával körbement a pálya utolsó szektorában. Nagy ovációban részesítették a honfitársai.

19:08
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton is megmutatta magát

Egyelőre nem aktívak a csapatok, Hamilton is csupán egy ellenőrző körre jött ki. Kiüresedett a pálya.

19:10
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen moderálni fogja magát

Legalábbis nem fog olyan hevesen reagálni a rádión, mint eddig, mert szerinte a közvetítésekbe bevágott üzenetek alapján nagyképűnek tűnhet.

19:13
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

A francia újonc érkezik a pályára

Ocon egy próbarajttal indítja be újra a lágy Pirellikkel felszerelt Manorját. Látszik, hogy a célegyenesben is elég sok a por, lesz mit letakarítani a mezőnynek.

19:17
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso picit megcsúszik

A kanyargós szakasz végén kigyorsítva, nyilván a kosz miatt. Ő a hétvégi legkeményebb gumikon, a közepeseken köröz.

19:20
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Két gumit megégetett Alonso

Nagyot fékezett az első kanyarnál, mindkét első kereke mögül füst szállt fel, ennek ellenére 1:25.933-mal lazán megelőzte Ocont. Button és a két Renault megjelent a pályán.

19:23
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Magnussent megzavarta a csinos táblatartó hölgy?

A célegyenes végi kanyarkombinációban lecsúszott a bukótérbe - talán azért, mert elvonta a figyelmét a csinos szőke hölgy, aki a klasszikus eredményjelző táblát kilógatta neki? Egyébként az ő autóján is ott van a glória.

19:25
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton nem látja a fokozatokat

A kijelzője nem mutatja, hogy épp melyikben van, de ez talán kibírható probléma. A sorrend: Bottas, Alonso, Magnussen, Palmer, Ocon egyelőre.

19:26
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

A Mercedesek feliratkoztak

Hirtelen megnyúlt a tabella, már 9-en futottak mért kört. Bottas 1:24.337-tel vezet, Hamilton 6., Rosberg 9.

19:29
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg és Vettel az első két helyen

Őket Hamilton követi, mindnyájan a lágy keveréken haladnak. Rosberg elvétette az egyik jobbost, kicsit a bukótérben fordult el.

19:31
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Új anyagot kap a fékekbe a Haas

Idén sokat kritizálták a Brembo fékjeit, ettől a hétvégétől új anyagokat kapnak a beszállítótól. Idén nem cserélik le partnerüket, de ki tudja, jövőre mi lesz...

19:32
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton 1:21-gyel vezet

1:21.633 az új etalon, Rosberg mögé pedig Pérez sorolt be. Bottas, Verstappen, Ricciardo, Vettel, Sainz, Massa, Kvjat a további sorrend.

19:35
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Törmelék a pályán, piros zászló

Az óra tovább ketyeg, de mindenkinek vissza kell térni a bokszba. Nasr a bűnös: vadul meglovagolta az egyik kerékvetőt, és pár pillanat múlva leszakadt az első szárnyának jobb oldala, mindenfelé törmeléket szórva.

19:38
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Nagytakarítás Forma-1-es módra

Mintegy féltucat beavatkozó bíró érkezett seprűkkel és légfúvókkal a helyszínre, a 11-es és 12-es kanyar közti egyenesbe (a második és harmadik szektor határára), hogy megtisztítsák az aszfaltot. Egy úttisztító jármű is besegít nekik.

19:41
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Elkelnek a pulóverek

Aki elsiklott volna korábbi bejegyzésünk felett: csupán 12 fokos a levegő, a lelátón és a garázsokban alaposan beöltöztek az emberek, és az aszfalt sem melegebb 21 foknál. Újraindult az edzés.

19:43
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Szerelik a Saubert

Egy szerelő befeküdt a bakra emelt autó alá, miközben a csapat vizsgálja, hogy konstrukciós hibára vezethető-e vissza Nasr szárnybontogatása.

19:45
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Massának bezavart az egyik Manor

A brazilt nem jó ütemben engedte el a Manor egyik versenyzője, így nem tudta jó íven megkezdeni a gyors kanyarok sorát.

19:48
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Hűteni kell Verstappen fékjeit

A hátsó fékjei túlmelegedhettek, mert hűteni kell őket, miközben visszatolják a bokszba a szerelők. Bottas közben feljött a 3. helyre, Massa a 4.-re, a Williamsnek feküdhet ez a pálya.

19:49
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Tumultus az utolsó kanyaroknál

Többe feltorlódtak az utolsó kanyaroknál, mindegyikük kénytelen lassítani, hogy helyet adjon magának a kör megkezdése előtt. Rosberg a közepes keveréken tért vissza.

19:53
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton 1 tizedet javít

1:21.527-re, 319 ezreddel előzi meg Rosberget. Bottas, Massam, Pérez, Verstappen, Räikkönen, Ricciardo, Vettel, Sainz követi a Mercedeseket a tabellán.

19:56
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen edzésének annyi

A fékjeit meg kell javítani, úgy tűnik, a hátralévő valamivel több mint fél órában már nem fog vezetni. Ne feledjük, a pálya 2200 méterrel fekszik a tengerszint felett, ezért ritkább a levegő, ami nehezíti a hűtést.

19:59
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg közelebb került Hamiltonhoz, aztán távolabb

Rosberg 146 ezredre lefaragta a hátrányát, de Hamilton gyorsult, már 20.914-nél jár, így 433 ezredre növelte előnyét csapattársa előtt.

20:00
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

A lovak közé csap a Force India

Pontosabban a Mercedesek közé: Pérez a 2., Hülkenberg a 3. pozícióba tornászta fel magát, megelőzve Rosberget. Bottas a 6. helyre jött fel, Ricciardo mögé.

20:02
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Kvjat kipördült

Az első kanyarnál megforgott, de folytatni tudja a munkát. Magnussen a 7/8-as kombinációban fedezett fel egy új ívet az aszfaltozott bukótérben.

20:04
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Régi ismerős a Williams bokszában

Egy korábbi nagydíjgyőztes kolumbiairól van szó, kitalálják? Naná, hogy Juan-Pablo Montoya az.

20:05
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Bottas is megelőzte Rosberget

A német a 6. helyre csúszott vissza. Ricciardo szintén javított, de ő nem tudta megelőzni, csak 54 ezredre megközelítette.

20:08
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo fékjeit is hűtik

Ugyanazt a képsort láthattuk, mint Verstappennél - vajon az ausztrál megúszta a fékhibát? Vettel közben 79 ezredre felzárkózott Hamiltonhoz. Meg kell jegyezni, hogy a Mercedesek a közepes keveréken futották a legjobb körüket, üldözőik többsége viszont a lágyakon.

20:12
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

Hamilton, Vettel, Pérez, Hülkenberg, Bottas, Rosberg, Ricciardo, Massa, Kvjat, Grosjean az első tíz helyen.

20:13
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen előrejön a 9. helyre

Vettelhez képest viszont majdnem 9 tized a hátránya. A végsebességek listáját Bottas és Massa vezeti a Williamsszel, majd a két Haas következik.

20:17
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Aztán a 3.-ra

A két Ferrari foglalja el most a 2. és a 3. helyet, Räikkönen felzárkózott Vettelhez.

20:20
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Pérez megkapta a szuperlágy gumikat

Néhányan kipróbálták az edzésen a legpuhább keveréket, de Pérez sem fog ütős időt szállítani vele. 15-en köröznek, Nasr és Verstappen nincs köztük: a brazilnak korábban leszakadt a fél első szárnya, a hollandnak pedig a hátsó fékjei hevültek túl.

20:22
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Massának korrigálni kellett

Az első kanyarban csúszott meg a lágy gumin, így nem javított. "Nagyon hamar blokkolnak a hátsó kerekek" - panaszkodott.

20:25
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Hülkenberg is nagyot füstöl

A 4-es kanyarnál fékezett keményen, komoly terhelést kapott a balelső szuperlágy abroncsa.

20:26
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg több mint 7 tizedre Hamiltontól

Megrekedt a 7. helyen, ezen az edzésen valószínűleg már nem lép előrébb. A hátránya több mint 7 tized Hamilton mögött, holott tavaly uralta a pályát.

20:30
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Az utolsó másodpercekben járunk

Az első edzésnek mindjárt vége, Räikkönen már visszabattyogott a garázsba. A versenyzők az utolsó körüket fejezik be.

20:33
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton maradt az élen

Köszönjük a figyelmet! A második edzés magyar idő szerint 21 órakor kezdődik, akkor is várjuk Önöket élő tudósításunkkal.