Rosberg az élen maradt délután is, Räikkönen gyors volt

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, Malajziai Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Japán Nagydíj második szabadedzését is a Mercedesek uralták, de a Ferrari 3 tizedre megközelítette őket. A hosszú etapokon ismét veszélyesnek tűnt a Red Bull.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés

A Mercedes uralta a Japán Nagydíj péntek délutáni szabadedzését is, amelyen azonban egy mért körben a Ferrari, a hosszú etapokon pedig a Red Bull közel került hozzájuk. Kimi Räikkönen mindössze 3 tizedmásodperces hátránnyal végzett a 3. helyen, majdnem fél másodpercet verve Max Verstappenre.

A Mercedes világbajnoki címért küzdő párosát össz-vissz 72 ezredmásodperc választotta el egymástól. Az edzés elején Lewis Hamilton a kemény gumikon jobb időt ért el, mint Nico Rosberg a közepeseken, de az időmérő-szimulációk során a német versenyző visszavette csapattársától a vezetést.

Rosberg csak 72 ezreddel előzte meg Hamiltont - katt a galériához! Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Eleinte a Ferrarinál is hasonló volt a helyzet: Räikkönen a kemény Pirelliken gyorsabb volt, mint Sebastian Vettel a közepeseken, neki azonban végig, a lágy gumikon is sikerült elöl maradnia. Igaz, Vettel leggyorsabb köre nem sikerült túl jól. Räikkönen pedig végig erős alulkormányzottságra panaszkodott, aztán

a versenyszimulációját is meg kellett szakítania a hátsó kerék fordulatszámát mérő szenzor hibája miatt, amely hátráltatta a felkészülését.

A Red Bull valódi egy mért körös tempójára nem derülhetett fény, mert mindkét pilótájuknak meg kellett szakítania az időmérő-szimulációját, amikor Esteban Gutiérrez autójának lerobbanása miatt VSC-fázist rendeltek el. Verstappen járt kevésbé rosszul: mivel ő még éppen csak megkezdte volna a körét, így nem vett ki sokat a gumijaiból, később újra próbálkozhatott.

A Mercedesek, Ferrarik és Verstappen Red Bullja mögé a Force Indiák zárkóztak fel, megelőzve Fernando Alonsót, akinek sikerült a legjobb tíz közé kerülnie a Honda hazai pályáján, a McLaren másik pilótája, Jenson Button viszont döcögős edzést zárt.

A másfél óra alatt egyébként komolyabb incidens nem történt, csak Magnussen került veszélyesen közel a hajtűkanyar melletti gumifalhoz 9 perc után.

Rosbergnek is volt pár kellemetlen pillanata, amikor a garázsból kihajtva sűrű füst tört elő a kipufogójából,

s noha zavartalanul folytathatta a körözést, a Mercedesnél elismerték, hogy még nem tudják, mi okozta a jelenséget.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

08:44
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

A csapatok folytatják a felkészülést

Jó reggelt mindenkinek! Az első szabadedzés már lement a csodálatos Szuzukában, nemsokára kezdődik a második. Kellemes meleg van, már 24 fok, az aszfalt 34 fokos. A körülmények ideálisak ahhoz, hogy a csapatok és versenyzők elkezdjenek komolyabban készülni a versenyre és az időmérőre.

08:48
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg kezdett jobban

Lassan célegyenesébe fordul az idei világbajnokság, és katasztrofális szepangi kiesése után Hamilton hátránya az összetettben 23 pontra nőtt. Ezt a hétvégét is Rosberg indította jobban: délelőtt folyamatosan tartotta 2 tized körüli előnyét, ráadásul máris jobb időt ment, mint amivel tavaly megszerezte a pole pozíciót. Egyébként az elmúlt két évben ő rajtolhatott az élről a Japán Nagydíjon.

08:52
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

A Red Bull nem adja Sainzot

Érdekes hír, hogy a Renault három ingyen motort adott volna a Red Bullnak, ha Carlos Sainz jövőre náluk versenyezhet. A Milton Keynes-i istálló azonban nem fogadta el az ajánlatot. Christian Horner szerint nem azért fektettek ennyi évet és pénzt Sainz pályafutásába, hogy átpasszolják egy riválisuknak. Tiszta sor, de meddig tartják talonban a Toro Rossónál? Az ő karrierje sem tarthat örökké.

08:57
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton nyusziálarccal hülyéskedett

A hét híre már biztosan megvan: Hamilton unta, ezért elhülyéskedte a tegnapi sajtótájékoztatót. Ilyen nyusziálarcot szűrőzött a képekre, kinek áll a legjobban?

09:01
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Kicserélték Alonso kipufogóját

A Honda már a múlt héten, Szepangban bevetette az új, könnyített kipufogót, amely azonban a délelőtti edzésen megrepedt Alonso McLarenjén, ezért azóta kicserélték. Igaz, lehet, hogy nem magától sérült meg, hanem akkor, amikor háttal a gumifalnak ütközött.

09:02
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Autók a pályán!

Hamilton még be sincs öltözve, a garázsban beszélget, de heten már kint vannak. Az ég egyébként felhős, egy kis zuhé sem tűnik kizártnak.

09:04
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel megelőzte Alonsót

Úgy tűnik, azt hiszik, már a versenyen vannak: a Ferrari kívülről elhúzott a McLaren mellett. A többi éllovas még nem izgatja magát, Rosberg is csak most kezdett beöltözni. Közben Grosjean 1:35.795 alatt megfutotta az első mért kört, mégpedig a kemény gumikon.

09:06
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Már Vettel vezet

Érdemes volt megelőznie Alonsót: 1:34.150-es idővel kezdett, másfél másodpercet verve a McLarenre. Mindketten a kemény gumikat használják, Räikkönen viszont már a közepeseken hajtott ki a pályára.

09:09
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Magnussen kicsúszik!

A hajtűben elfékezte magát, de annyira sikerült lelassítania, hogy egy hajszállal elkerülje a gumifalat. Räikkönen felkapaszkodott a 2. helyre, Vettel mögé, de a lágyabb gumik ellenére 0,258 másodperccel lassabb volt nála.

09:11
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Ilyen közel volt a falhoz a Renault

Magnussen megúszta, folytatni tudta a körözést.

Közben a két Toro Rosso, szintén a kemény gumikon, feljött a 3-4. helyre, és Massa is megelőzte Alonsót. A Ferrarik visszatértek a bokszba.

09:14
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg autója füstöl!

Mégpedig nem kicsit: dőlt a füst a Mercedesből, ahogy kihajtott a garázsból, és megállt a bokszkijáratnál. Lehet, hogy csak az olajtúltöltés volt a gond, mert utána kiment a pályára, és megkezdte az első gyors körét.

09:17
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Már Hamilton a leggyorsabb

Érdekes módon a Mercedeseken is a kemény gumival érték el a jobb időt. Hamilton ezeken 0,283 másodpercet vert Rosbergre, aki ugyanakkor megelőzte Vettelt. A Ferrari versenyzője már csak a 4. helyen éll, mert Verstappen is beférkőzött elé.

09:18
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Kvjat megpördül

A célegyenesre ráfordulva megcsípi a füvet, ettől a Toro Rosso azonnal megpördül. Mázlija volt, hogy elkerülte a bokszfalat.

09:19
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az első, szűk 20 perc után így állunk: Hamilton, Rosberg, Verstappen, Vettel, Ricciardo, Räikkönen, Hülkenberg, Pérez, Bottas, Sainz, Kvjat, Massa.

09:21
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Így füstölt a Mercedes

Rosberg autója a bokszkijáratnál eregette ezt a sűrű füstöt, de a Mercedesnél nem tűnt úgy, mintha nagyon aggódnának.

09:24
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Hamiltont visszahívták a bokszba

Peter Bonnington szólt neki a rádión, hogy menjen be, mert a kemény gumikon senki nem javít a második körében. Rosberg már kicsit korábban visszatért, Vettel viszont máris a lágy Pirelliken próbálkozik...

09:26
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel átveszi a vezetést

A lágy gumikon 1:33.103-as időt ér el, ez 0,372 másodperccel gyorsabb, mint Hamilton kemény gumis ideje. Hülkenberg 0,770 másodperccel lassabb volt Vettelnél a lágyakon, ezzel az 5. helyre jött fel, a red Bullok közé.

09:30
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Massa lassabb Hülkenbergnél

A konstruktőri 4. helyért küzdő Force India és Williams párharcából a lágy gumikon egyelőre az előbbi került ki győztesen. Ami azt illeti, Pérez a 3. helyre jött fel, mindössze 0,472 másodperccel volt lassabb Vettelnél, aki a jelek szerint nem futott túl jó kört. Wehrlein viszont le is csúszott a pályáról az időmérő-szimulációja során.

09:31
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

A végsebességek

Ez a pillanatnyi sorrend, ezen is a Mercedes vezet:

09:32
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg is beveti a lágyat

Vajon mire megy a leggyorsabb gumival? Hamilton nem kapkodja el, ő még garázsban álldogál mosolyogva.

09:34
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg odaver

A pálya mindhárom szektorában abszolút legjobb részidőt ért el, útközben megelőzve Magnussen Renault-ját is. 1:32.250 lett az ideje, ez csak 0,18 másodperccel jobb a délelőttinél. Jön Räikkönen és Hamilton is...

09:35
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen egész gyors

Csak 0,323 másodperccel maradt le Rosbergtől, ezzel fél másodpercet vert Vettelre.

09:37
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton csak 2.

Az időmérő-szimulációja során 72 ezreddel lassabb volt a csapattársánál, csak az első szektorban ért el jobb részidőt, mint ő.

09:38
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

A Red Bullok még nem voltak kint a lágy gumikon, de a többi éllovas már igen. Ez a sorrend: Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Vettel, Pérez, Verstappen, Hülkenberg, Alonso, Bottas, Massa, Ricciardo, Grosjean, Magnussen.

09:42
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Button elfékezte magát

A sikánnál kicsit besokallt, a lágy gumik nem örültek ennek, különösen a jobb első. Gutiérrez autója megállt, ezért VSC-fázist rendeltek el, pedig Ricciardo épp most fejezte volna be az időmérő-szimulációját. Pech... A Haas még az S-kanyarokban adott fura hangot. "Valami elromlott" - mondta a rádióban Gutiérrez.

09:45
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Pókok ólálkodnak a pálya mellett

Gutiérrez lerobbanása mindkét Red Bull időmérő-szimulációját tönkretette, bár biztos mindjárt újra próbálkoznak majd. A Haast daruval eltávolították a kavicságyból. Közben a pálya mellől figyelő Martin Brundle ezt a cuki állatkát posztolta ki a Twitteren:

09:50
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen megelőzi Vettelt

A lágy gumikkal végül 0,042 másodperccel gyorsabb volt a németnél, de majdnem fél másodperccel elmaradt Räikkönentől. A pálya közepén 3 tizeddel lassabban ment, mint Ricciardo a megszakított körében. A Mercedesek már a versenyszimulációjukra készülnek.

09:53
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen panaszkodik

"Az autóm annyira alulkormányzott, mintha nem lenne rajta első szárny" - jelenti a rádión. Hát, ez nem hangzik jól. A Ferrari Malajziában több aerodinamikai újítást bevetett, például egy "denevérszárnyat" az orr-rész alatt, de Räikkönen már akkor mondta, hogy még több idő kell a kiértékelésükhöz,

09:58
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Zajlanak a versenyszimulációk

A legtöbben a lágy gumikat használják éppen, a két Mercedes igencsak erős, 1:37-es tempót diktál. Räikkönen autóján a közepes Pirellik vannak, a Red Bullok még csak most mentek ki a pályára.

10:01
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo erősen kezd

Az igazsághoz hozzázatartozik, hogy mivel Gutiérrez lerobbanása miatt nem fejezte be a leggyorsabbnak szánt körét, a gumijai  többiekénél jobb állapotban lehetnek, mindenesetre 1:37.311-gyel nyitotta az etapját. Verstappen is 1:37.395-ös időt ért el legutóbb, ez nem rossz.

10:02
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

Ami a leggyorsabb köröket illeti, ez már valószínűleg így is marad: Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Verstappen, Vettel, Pérez, Hülkenberg, Alonso, Bottas, Sainz, Massa, Ricciardo, Grosjean, Kvjat.

10:05
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönennek most a motorjával van baja

"Olyan, mitntha kihagyna néha" - mondja. Nemrég még az alulkormányzottságra panaszkodott. Közben Vettel befejezte a lágy gumis etapját, és a keményekre váltott. Räikkönen is bement a bokszba.

10:07
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Kopik Verstappen gumija

Azt mondja a rádión, a bal elsőről nagy mennyiségű gumi fogy. Eddig 9 kört ment ezzel a szettel, de a legutóbbi körét is gyorsan, 1:37.952 alatt tette meg.

10:12
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Javítják Räikkönen autóját

Ő maga kiugrott tenni egy kétbetűs kitérőt, ha minden igaz, amíg a Ferrari szerelői utánajárnak, mitől hagyhatott ki a motorja. Buttont megkérték, hogy a következő körét nyomja meg keményebben.

10:17
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean megint a fékekkel küszködik

"Rossz hírem van, a fékek megint szarok" - mondja erőltetett higgadtsággal a rádión. Azt ígérte, vissza fogja fogni magát, miután rengeteget szitkozódott az üzeneteiben, de mivel múlt vasárnap Szepangban, és ma délelőtt is kicsúszott fékhiba miatt, érthető, ha kezdi elveszíteni a türelmét.

10:21
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen visszatért a pályára

Úgy hírlik, a hátsó kerék fordulatszámát mérő szenzor volt a hibás az előző gondjaiért, az utolsó tíz percre újra munkába állhatott. Ő most kapta meg a lágy gumikat, míg Vettel, Hamilton, Ricciardo, Verstappen a keményeket, Rosberg a lágyakat használja éppen.

10:25
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

A gumik közötti különbségek

Ahogy Szepangban, a jelek szerint itt sincs óriási eltérés a kemény és a közepes keverék között, sem időben, sem tartósságban. A Mercedes és a Ferrari versenyzői így javítottak a lágy Pirellikre váltva:

HAM Ke 1:33.475 => L 1:32.322
ROS Kö 1:33.758 => L 1:32.250
VET Ke 1:34.150 => L 1:33.103
RAI Kö 1:34.408 => L 1:32.573

Ez óriási különbséget sugall a lágy javára, de a Pirelli szerint valójában csak 1 másodperccel lehet gyorsabb a közepesnél. Ez sem kevés persze.

10:27
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

A Red Bull nagyon gyors

Akárcsak Szepangban, a hosszú etapjaik megint ígéretesnek tűnnek. Hamilton közben mérgesen beintett Ericssonnak, akiről úgy érezte, nem állt félre elég gyorsan az útjából. El is fékezte magát kissé.

10:31
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Rosberg és Hamilton végzett az élen, megelőzve Räikkönent a Verstappent. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az eredményekkel és az összefoglalóval, később pedig a szokásos elemzéssel is.

10:32
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton még búcsúzóul kicsúszott...

A sikánban elfékezte magát, és átvágott a bukótéren. Már 19 kört tett meg ezzel a szettel.