Rosberg kezdte az élen a Japán Nagydíjat

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, Malajziai Nagydíj
Vágólapra másolva!
Az első szabadedzésen végig megőrizte 2 tizedes előnyét Hamiltonhoz képest. A Ferrarik egy másodperccel lemaradtak, a Red Bullok nem próbálták ki a lágy gumikat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés

Letaglózó fölénnyel kezdtek a Mercedesek a Japán Nagydíj első szabadedzésén magyar idő szerint pénteken hajnalban, Szuzukában. A pontverseny éllovasa, Nico Rosberg 1:32.431-es köre már most gyorsabb volt a tavalyi pole pozíciós eredménynél, és több mint 1 másodpercet vert a 3. helyezett Sebastian Vettelre. Közéjük Lewis Hamilton ékelődött be, 2 tizedes hátránnyal.

Hamilton és Rosberg is aggódva figyelte a motorja működését, miután a brit pilóta alatt a múlt héten elromlott a Mercedes. Hamilton az edzés elején jelentette, hogy erőtlen az autója, Rosberg pedig a második félidőben szólt, hogy olykor kihagy a motorja, de egyiküknek problémája sem tűnt végzetesnek. Ellentétben Jolyon Palmerével, aki pár perccel a tréning vége előtt elektromos hiba miatt kénytelen volt befejezni a munkát, így ő lett az utolsó helyezett.

Rosberg megőrizte a lendületét - galéria! Forrás: AFP/Pedro Ugarte

A két Mercedes a megszokottak szerint az élen töltötte az edzést attól kezdve, hogy megjelentek a pályán. Végig Rosberg diktálta a tempót, de az előző hétvégéken láthattuk már, hogy ennek nincs nagy jelentősége. A Ferrarik közül egyelőre Vettel a gyorsabb, úgy is felülmúlta Kimi Räikkönent, hogy a Degner kanyarokban kissé kisodródott.

Az élmezőny a lágy gumikra fókuszált. A Red Bull viszont nem.

Daniel Ricciardo a tréning elején egy új első szárnyat tesztelt, majd Max Verstappent is aerodinamikai mérésekkel bízták meg, befestették az autóját az áramlásjelző festékkel. Ebből is érezhető, hogy nem a nyers tempó optimalizálásával foglalkoztak, ráadásul a leggyorsabb köreiket közepes keverékű gumikkal érték el, így a Ferrarinak okozhatnak még kellemetlen perceket a hétvége további felvonásai során.

A mezőny még tapogatózik a pályán, több pilóta is alulkormányzottságra panaszkodott, Fernando Alonso a Spoon kanyarban megpördült, és a falhoz csapta az autóját, de javításokkal megúszta. Romain Grosjean autóján pedig ismét elromlott a fékrendszer, és a francia pilóta mérgesen nyugtázta, hogy továbbra sem tudták megoldani a visszatérő problémát.

A baleset ellenére Alonso befért a legjobb tíz közé

a 9. helyen a két Force India mögött. A silverstone-i istállónál ezúttal Nico Hülkenberg volt a gyorsabb, Sergio Pérez ismét, már a harmadik alkalommal tesztelte a glóriát, mért kört is futott a bukókerettel. Valtteri Bottas zárt a 10. helyen a Toro Rosso duója, Danyiil Kvjat és Carlos Sainz előtt.

Az időjárás egyelőre kegyes volt a pilótákhoz,

21 fokos levegő és 30 fokos pálya várta őket, de a továbbiakban jó esély van arra, hogy megérkezik az eső. Ez elsősorban a Red Bullnak kedvezhet.

04:38
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Ez az idei utolsó hajnali versenyhétvége

Legalábbis az F1-ben. Köszönjük virrasztó olvasóinkat az F1-es Japán Nagydíj pénteki első szabadedzésének élő közvetítésében! Mindjárt kezdünk, addig a futamelőzetesünket ajánljuk figyelmükbe!

Hamilton azonnal visszavághat a motorhibáért - Japán Nagydíj előzeteshttp://www.gphirek.hu/f1/20161006-f1-talpra-all-e-hamilton-a-malajziai-fiasko-utan-japan-nagydij-elozetes.html
04:39
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Még a Malajziai Nagydíjon is alig tettük túl magunkat

A fordulatos verseny hátterének ezúttal is Farkas Péter állított Görbe Tükröt. Ajánljuk figyelmükbe!

A végzet tényleg nem akarja, hogy Hamilton legyen a világbajnok? - Szepangi Görbe Tükörhttp://www.gphirek.hu/f1/20161006-f1-lewis-hamilton-tenyleg-pechesebb-nico-rosbergnel-szepangi-gorbe-tukor.html
04:40
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

A szezon legőrültebb rajongói Japánban vannak

Pozitív értelemben, persze. A közönségdíjas alighanem a pálya makettjét a fején viselő szurkoló, de a pilóták is csodájára járnak, hogy évről évre milyen lelkes közönség fogadja őket.

04:41
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel nem tud leállni

Japánba is új sisakdizájnnal érkezett. A főbb motívumok megegyeznek, de ezúttal is kikacsint a helyi kultúrára. Szuzuka a kedvenc helyszíne.

04:53
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Íme a legfontosabb adatok

A maximális oldalterhelés 4,1 G a pályán, 18 kanyar található, 51%-ot töltenek padlógázzal a pilóták.

04:56
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo új szponzora lehetne

...a Shoei sisakgyár!

Daniel Ricciardo SHOEI HELMETS

A humorbombát a Redditen KeithMyass dobta le, utalva arra, hogy az intézményesített cipőből pezsgő ivást angolul "shoey"-nak nevezik, és ugyanúgy hangzik, mint a motoros sisakjairól ismert gyártó neve.

04:58
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Oldalszél van a célegyenesben

A levegő 21, a pálya 30 fokos, napsütés uralkodik. Nem rossz, ahhoz képest, hogy nemrég vonult el egy tájfun, és lehet, hogy a versenyhétvége alatt is esni fog.

05:00
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Pályán a mezőny!

Kezdődik a 90 perc, Grosjean vezeti fel a versenyzőket az installációs körre. Remélhetőleg Magnussen autója ezúttal nem gyullad ki.

05:01
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo aero-teszttel kezd

Felszerelték az autójára a "kerítésnek" csúfolt aerodinamikai elemeket, de egyelőre még a tükrét állítgatja az egyik szerelője.

05:05
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Még mindig csak tapogatóznak a versenyzők

A rutinszerű installációs körök zajlanak, a pilóták kihajtanak a bokszból, moderált tempóval végigmennek a pályán, és ellenőrzik, hogy autójuk rendben működik-e, majd ideiglenesen visszatérnek a szerelőikhez.

05:09
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Nagy hibát követhet el a Sauber

Az Auto Motor und Sport úgy tudja, a Sauber jövőre is a 2016-os Ferrari motorokat fogja használni. Ez gyaníthatóan azt jelzi, hogy a svájci istálló a tulajdonosváltással sem lábalt ki az anyagi problémákból. A Toro Rosso példáján látható, hogy a nem fejlesztett F1-es motorok már a szezon elején komoly hátrányba kerülnek, és ez jövőre még rosszabb lehet, mert eltörlik a zsetonrendszert, így 4-5 versenyenként komoly ugrások is jöhetnek a teljesítmény terén.

05:10
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo új első szárnyat próbálgat

Ezért kellett mérőműszerekkel teleaggatni az autóját. Az ausztrál pilóta egy installációs kör után visszatért a bokszba, és levette a sisakját, valószínűleg most le is szerelik autójáról a szerkezetet.

05:13
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg fotósnak állt

Ő is kiszállt az autójából, és fotósnak állt, miközben Sergio Pérez végre mért kört kezdett lágy abroncsokon.

05:15
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Pérezé a nap első mért köre

1:34.956 a referencia idő lágy gumival. Most Pascal Wehrlein van a pályán, ő közepessel próbálkozik. Gyaníthatóan lassabb lesz.

05:17
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Silverstone-ban is motorzaj uralkodott

Miközben az F1-es mezőny Szuzukába utazott, Silverstone-ban is felbőgött egy Mercedes motor, mivel a MotoGP sztárja, Jorge Lorenzo tesztelhetett egy 2014-es F1-es autót. Lorenzo nem más, mint Lewis Hamilton egyik autóját kapta kölcsön, és elmondása szerint egy álma vált valóra a jutalomkörökkel.

05:18
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Még több kép a Red Bull kerítéséről

Még télen nevezte így a Mercedes a furcsa eszközt, amit nemrég Ricciardo autójára szereltek fel az új első szárny megvizsgálása érdekében.

05:20
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Most Vettel sem vizsgázott jól elengedésből

Grosjean érkezett meg mögé a sikán előtt, de a Ferrari pilótája nem húzódott le, pedig utána kihajtott a bokszba. A Haas versenyzője előtte valószínűleg kicsúszott, mert a bal első kereke zöldes színű volt, gyaníthatóan a bukótér festékjét kapta fel.

05:22
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Massa alulkormányzottságra panaszkodik

Az 1-es kanyarban akadt problémája, ez jól látható is volt, mert kiszélesítette a pályát, és kicsúszott a bukótér szélére. Folytatni tudta az edzést.

05:24
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso nagy bukást úszott meg

A McLaren versenyzője a Spoon kanyarban megcsúszott, és a hátsó szárnnyal nekiütközött a falnak. Nagyot kapott a hátsó felfüggesztés is, de vissza tudott araszolni a bokszba. Räikkönen is megjárta a füvet a hajtűkanyarban.

05:27
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Pérez megint glóriát tesztel

Most csavarozzák fel az autójára a keretet, ez már a harmadik alkalom lesz, hogy kipróbálja a 2018-ra tervezett fejvédőt. Nemrég így állt a sorrend, közben Räikkönen 1:34.746-tal az élre állt.

05:28
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a Mercedesek

...és szokás szerint 1 másodpercet vertek az üldözőkre.

Rosberg 1:33.751
Hamilton 1:33.967
Räikkönen 1:34.746

05:29
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso és Räikkönen kalandjai a pálya szélén

Így pördült meg Alonso...

...és így csúszott ki Räikkönen:

05:30
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton erőtlennek érzi a Mercedest

"Nagyon gyenge a teljesítmény" - jelenti a rádión. Egyelőre 2 tizedmásodperccel lassabb csapattársánál, de 4 tizedet ver Vettelre, aki feljött a 3. helyre 1:34.334-re.

05:32
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Pérez mért körön a glóriával

Egyelőre az 5. helyen áll, közben Alonso autóján kicserélték a hátsó szárnyat, és most javítják a padlólemezt is.

05:34
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Fél óra után az állás

05:37
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Még mindig dolgoznak Alonso autóján

Bakon áll a McLaren, kerekek nélkül. Alonso mostanában még nem tér vissza a pályára, és Button autóját is betolják a garázsba. A 9-10. helyen állnak.

05:39
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Pérez a glóriával

Egyre többet láthatjuk az F1-es fejvédőt, és valószínűleg jobb, ha megszokjuk a látványát.

05:43
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Csapatképet készített a McLaren

Egyelőre nem tudni, hogy van-e különösebb apropója azon kívül, hogy belátható időn belül ez Jenson Button utolsó Japán Nagydíja.

McLaren csoportkép a Japán Nagydíj előtt Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura
05:45
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Óriási a forgalom a pályán

Vagy mégsem. Pont senki sincs kint az aszfalton.

05:49
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Magnussen megtöri a csendet

Kemény gumikkal látogatott ki a pályára. Ő az egyetlen jelenleg az aszfaltcsíkon. Közben Hamilton autójának jobb hátsó futóművénél dolgoznak a szerelői.

05:53
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Megélénkült a mezőny

Vége a félidei szünetnek, Hülkenberg és Bottas is közepes keverékkel próbál javítani. Mindketten egyéni legjobb körön vannak.

05:56
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Hülkenberg lenyomta Räikkönent, Pérez nem

Közben Alonso is öltözni kezdett, remélhetőleg ez azt jelenti, hogy elkészültek a szerelők a javítással, és a kétszeres világbajnok is visszatérhet a pályára.

05:57
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Jól befestették Verstappen autóját

Flow-vis festékkel vonták be a Red Bull elejét, így zöldes elszíneződések láthatók rajta. Még a gumik belső oldalfalán is. Räikkönen közben rákapcsolt, és abszolút legjobb 1-es szektoridőt ért el.

05:59
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen üldözőbe vette Rosberget

Az 1-es szektorban a leggyorsabb, a 2-ban egyéni leggyorsabb volt, a sikánban viszont kicsit besokallt, és beragadt az egyik Manor mögé is. 1:33.817-es köre 0,066 másodperccel lassabb Rosberg eddigi legjobbjánál, lágy gumikkal.

06:02
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel vezet, aztán nagy pofont kap Rosbergtől

A Ferrari pilótája 1:33.525-tel átvette a vezetést úgy, hogy sok időt vesztett a Degner kanyarokból kifelé, amikor kiszélesítette a pályát. Jött Rosberg, és mindhárom szektorban abszolút legjobb időt ért el, és 1:32.431-gyel több, mint 1 másodpercet vert honfitársára.

06:04
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg már gyorsabb tavalyi önmagánál

A Mercedes versenyzője tavaly 1:32.584-gyel szerezte meg a pole pozíciót a Q3-ban, az idén már most 1:32.431-nél jár. Nem lennénk most a Mercedes ellenfeleinek helyében.

06:06
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean menetrendszerűen elszállt

A Degner 2-ben csúszott ki, eltörte az első szárnyát, majd egyszerűen visszatolatott (!) a pályára.

"A fékek, már megint nem fékeznek?!" - morgott a rádión, pedig tegnap megígérte, hogy finomabban fogalmaz majd a rádión, mert szerinte "seggfejnek" tűnik, ahogy harsányan panaszkodik a közvetítésekben.

06:10
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton még mindig Rosberg nyomában

Visszatért a 2. helyre 1:32.646-tal, továbbra is 2 tizedmásodperccel lassabb csapattársánál. A 9-es kanyarban "kövek" lehetnek a pályán, figyelmeztették Pérezt a rádión. Valószínűleg Bottas vitte fel őket az aszfaltra.

06:17
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso kicsúszása videón

A kétszeres világbajnok még az edzés elején szállt el, a baleset utáni hosszadalmas javítástól eltekintve megúszta a hibát, és jelenleg a 9. helyen áll.

06:18
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Kihagy Rosberg motorja is

A Mercedes pilótái valószínűleg a szokásosnál is jobban aggódnak az erőforrásaik miatt. Ezúttal Rosberg jelentette, hogy az erőforrása néha kihagy.

06:20
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Palmer edzésének vége

Elektromos hibát találtak a Renault-n, ezért a brit pilóta már nem javíthat a 22. helyén, és biztosan az utolsóként zárja az első szabadedzést. Szomorúak a csapatnál.

06:23
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Eltérő gumitaktikák

Az első 4 helyen álló Rosberg, Hamilton, Vettel, Räikkönen lágy gumikkal ért el 1:32-es és 33-as köröket, utánuk viszont Ricciardo és Verstappen 1:34.112-t és 379-et ért el közepes keverékkel. Lággyal valószínűleg megszorítanák a Ferrarikat.

06:27
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

A Honda visszakapott egy fejlesztési zsetont

A Motorsport.com szerint az FIA úgy ítélte meg, hogy a Honda legutóbb a megbízhatóság javítása érdekében módosított az erőforrásán, ezért nem vontak le tőlük egy zsetont a Malajziában bevetett fejlesztésért. Ennek értelmében még 2 zsetonjuk maradt az idén, a Mercedesnek 6, a Renault-nak 18, a Ferrarinak 0 használható még.

06:28
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Az állás a hajrá előtt

06:30
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Új fejlesztés a Mercedesnél

A láthatatlan autó! Az Ezüstnyilak tempóját elnézve akár azt is gondolhatnánk, hogy elillantak, mint a kámfor.

06:33
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg utolérhetetlen volt

Nem történt változás az élmezőnyben, Rosberg vezetésével a Mercedesek megint lesöpörték a mezőnyt, a Ferrarik sorakoztak fel mögöttük, de a Red Bullok is meggyőző teljesítményt nyújtottak. Nemsokára jönnek a részletes eredmények és az összefoglaló!