Rosberg nyerte a vizes pályán kezdődő utolsó szabadedzést

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, Japán Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Mercedes német versenyzője az időmérő előtt is megtartotta az 1. helyet. Ricciardo egész közel került hozzá, Hamilton viszont lesodródott a pályáról a lágy gumikkal futott gyors körében. Az éjszakai eső miatt az edzés nedves aszfalton kezdődött.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés

A péntekről szombatra virradóan érkezett eső átírta a csapatok terveit a Japán Nagydíj harmadik szabadedzésére. Bár a pálya csak nyirkos volt az időmérő előtti utolsó tréning kezdetén, ez is sokáig ellehetetlenítette az érdemi munkát. A mezőny egy része már a 60 perc elején kilátogatott az aszfaltcsíkra, de sokan intermediate abroncsokra szavaztak, és csak az első harmad leteltével kezdtek mért köröket futni.

Fernando Alonso volt az első a pályán, majd Esteban Gutiérrez is szerencsét próbált inkább kevesebb, mint több sikerrel. A Haas pilótája először kicsúszott, majd meg is pördült a pályán, szerencséjére senki más nem járt éppen arra, és hosszú métereket megtehetett tolatva, mielőtt ismét irányba állt. Ekkor már Nico Rosberg is a pályán volt, és közepes gumival felállított egy 1:33-as referenciakört, amit csak lágy gumival tudott az edzés végén megdönteni.

Rosberg a nedves pályán sem talált legyőzőre - galéria! Forrás: AFP/Behrouz Mehri

A pontversenyben őt üldöző Lewis Hamilton ezt a tempót még nagyjából hozta, és az edzés felénél megélénkülő mezőnyben a 2. helyet foglalta el, viszont lágy gumival nem tudta összerakni a körét, hibázott a Degner 2-es kanyarban, ezért nem javított az idején, és csak a 7. helyen rangsorolták.

A pilóták a 30. és az 50. perc között nagyrészt közepes keverékű gumikkal próbálkoztak, az utolsó 10 percre kerültek fel a lágy abroncsok.

Az időmérő-szimulációk viszont nagyon problémásan alakultak a forgalom miatt. A versenyzők kénytelenek voltak lassítani a sikán előtt, hogy lemaradjanak az előttük autózó pilóta mögött, de gyakran így sem tudtak zavartalan köröket futni. Kimi Räikkönen ki is akadt az egyik Renault-ra, ami a pálya közepén araszolt, ezért ő előzés közben majdnem kicsúszott a Degner 1-ben, és Sebastian Vettel is beragadt Kevin Magnussen mögé.

A Red Bullok még a Ferrariknál is később kerültek elő, bár egyikük sem futott tiszta kört, közepes és lágy gumikkal is felnőttek a Ferrari szintjére. Daniel Ricciardo és Max Verstappen is sokat csúszkált, utóbbi egy közepes keverékű gumiszettet kockásra is fékezett, majd lágy abroncsokkal a forgalomra panaszkodott, mielőtt ismét elfékezte magát a sikánban. Végül a 2-4. helyre értek oda Rosberg mögött, a 3-5. helyezett Vettel és Räikkönen közé beékelődve.

A 7. pozíciót elnyerő Hamilton eredménye nem reprezentatív,

ahogy Jolyon Palmer és Kevin Magnussen 8-9. helye is inkább a körülmények összjátékának tudható be. Komolyabb baleset nem történt a 60 perces edzésen, és említésre méltó műszaki hiba is csak Carlos Sainznál merült fel. Valószínűleg a Toro Rosso energia-visszanyerő rendszere romlott el, mert a szerelők gumikesztyűben nyúltak az autóhoz, amikor a spanyol tehetség visszatért a pályáról.

A levegő hőmérséklete és páratartalma továbbra is magas Szuzukában, ez megnehezíti a pálya felszáradását, és bár az 1-es szektor fölött felszakadozott a felhőzet, a horizonton további sötét fellegek jelentek meg, így nem kizárt, hogy az eső az időmérő edzés történéseit is befolyásolja majd.

14:37
október 07, 2016
Vágólapra másolva!

Jó reggelt kívánunk!

Ha Szuzuka nem Japánban, hanem Magyarországon lenne, most valószínűleg ez a látvány fogadna minket, de nem itt van, úgyhogy a mezőny már készülődhet a harmadik szabadedzésre.

Szuzuka bejárata éjjel Forrás: 2016 Getty Images/Clive Rose
06:46
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Az eső még várat magára

Riogattak azzal, hogy szombaton és vasárnap megérkezik az égi áldás Japánba. Továbbra is meleg van, de az elmúlt éjjel már esett. és a felhőket elnézve, nem kizárt, hogy ismét nedvessé válik a pálya.

06:51
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Az FIA figyelmeztette a versenyzőket

A szokásos, péntek délutáni versenyzői eligazításon Charlie Whiting versenyigazgató felhívta a pilóták figyelmét, hogy ha lefulladnak a rajt előtt, mindenképpen integessenek látványosan, két kézzel, és jelezzék, hogy bajban vannak. Ez azért merült fel, mert a Malajziai Nagydíj rajtjánál Carlos Sainz miatt majdnem megszakították a rajtprocedúrát, majd mindenki meglepetésére mégis megkezdődött a futam Sainzcal együtt.

A Toro Rosso szabályellenesen utasításokat adott a pilótának, aki újra tudta indítani az autóját, és végül elhárította a biztonsági kockázatot. Ez elvileg tilos, de a biztonsági szempont miatt az FIA eltekintett az ügytől.

06:56
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Egyszeri és megismételhetetlen

...hirdetik a sportbírók Szuzukáról. Igazuk van, a Japán Nagydíj minden szempontból egyedi forduló az F1-es versenynaptárban.

06:58
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Sejtelmes az időjárás

A szurkolók rövidujjú pólókban üldögélnek a lelátón, és Sergio Pérez autójára slick gumikat szereltek, de a pálya állítólag helyenként még nedves.

07:00
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Visszatértek a DRS-sapkák

A közönségben feltűnő jelenségek az állítható hátsó szárnnyal "szerelt" sapkákat hordó szurkolók.

...de akadnak mások is, akik megpróbálnak kitűnni látványos fejfedőikkel. Egy másik szurkoló pénteken a pályát mintázó makettet viselt a fején. Mezei bukósisakok már meglepetést sem keltenek Japánban.

07:02
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés

60 perce van a mezőnynek, hogy felkészüljenek az időmérőre. Valóban láthatók nedves voltok a pályán, de a pilóták nagyrészt slick gumikkal vannak kint, és nem húznak esőfüggönyt maguk mögött. Vettel szerint kissé nedves a pálya az S-kanyarokban és a 7-es kanyarnál. A Ferrari intermediate gumikra szavazott, a Williams teljes esőgumikkal kezdett, majd slickeket szereltek Bottas autójára.

07:06
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Megoszlanak a vélemények a gumikról

Rosberg is intermediate gumikkal kezdett, ahogy a manoros Ocon is. Rádión arról számolt be, hogy szerinte már majdnem elég jó a pálya a slick gumik használatához, és szerinte gyorsan fel fog száradni az aszfalt. Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo és Carlos Sainz még a sisakját sem vette fel.

07:08
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Pérez rendetlenkedik a Force Indiánál

"Amikor tele a garázs törékeny és drága cuccokkal" - írta a csapat kommentárként a képhez.

07:10
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Kiosztották a hétvége első rajtbüntetését

Bár Sebastian Vettel három rajthelyes büntetése után ez már a második. A Ferrari versenyzője még Malajziából örökölt három rajthelyet baleset okozása miatt, most pedig Pascal Wehrlein is kap öt helyet, mert autójában sebességváltót cseréltek.

07:13
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Egyelőre fékezett habzású az edzés

Még mindig kivár a mezőny, pedig már csak 48 perc van hátra, így nagy forgalom várható, ha végre munkához látnak a csapatok. Ezt a pályán lévő Lewis Hamilton is sürgeti, mert figyelmeztetett, hogy sötét felhők gyülekeznek. Az ő autóján is intermediate gumik vannak, de nem sokáig, mert visszatért a bokszba.

07:14
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Így fest a helyzet

Közben Hamilton is visszatért a bokszba. Nincs még senkinek sem mért ideje, bár Rosberg ismét öltözni kezdett. 45 perc van hátra, az 1-es szektor fölött felszakadozott a felhőzet.

07:17
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso slick gumikkal a pályán

Neki szüksége van a körökre, mert pénteken egy baleset miatt időt veszített. Bő 43 perc maradt az edzésből, közepes keverékű gumikkal hajtott a pályára. Nem csúszkál, de kérdéses, hogy a tapadás szempontjából mennyire reprezentatív az aszfalt állapota.

07:19
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Alonsóé a nap első mért köre

A McLaren pilótája által teljesített 1:35.935 természetesen alaposan elmarad a pénteki legjobbaktól, de a McLaren nem az élmezőny tagja, és a pálya állapota is romlott az egy nappal ezelőtti helyzethez képest.

07:21
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Kezd felélénkülni a forgalom?

Egyelőre nem úgy tűnik. A gyors kör után Alonso visszatért a bokszba, és csak Esteban Gutiérrez hajtott ki a pályára. Max Verstappen még mindig sisak nélkül beszélget a garázsban. Az edzés egyharmada eltelt már, 38 perc maradt a leintésig.

07:23
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg is visszajön a közepesekkel

Gutiérrez most kezdi mért körét a közepes keverékű abroncsokkal, Rosberg pedig nemrég hajtott ki ugyanilyen gumikkal a pályára. Ingatag a Haas a nyirkos pályán, de egy hajszállal gyorsabban kezd a McLarennél.

07:25
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Gutiérrez besokallt

A Spoon kanyart nem tudta bevenni, és inkább kiengedte a bukótérbe az autót, még mielőtt megpördül a nedves műfüvön. A következő körben meg is forgott a Dunlop kanyarban, és jobb híján tolatni (!) kezdett a pályán. Szerencsére nem járt arra senki.

07:26
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Nem olyan rossz azért a pálya

Rosberg 1:33.230-at ért el a közepes keverékű gumikkal, ez alaposan elmarad a tegnapi legjobbjától, de nem nagyságrendi különbségről van szó. 33 perc van hátra, kijött a 44-es rajtszámú Hamilton is a pályára.

07:28
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Melegszik Hamilton ülése

Rádión jelentette, hogy az ülésének jobb oldala nagyon meleg. Nehéz megmondani, hogy a Mercedesben konkrétan milyen alkatrészt építettek ennyire közel a versenyzőhöz.

07:30
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton is teljesítette első mért körét

A középső szektorban lassabb volt Rosbergnél, ezért egyelőre csak a 2. helyre ért oda 1:33.284-gyel, a hátránya 0,054 másodperc. Vettel is megjelent a pályán. Most járunk az edzés felénél.

07:33
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel megkapta a szokásos 1 másodpercet

1:34.274-gyel a 4. helyen kezdett, csapattársa, Kimi Räikkönen sokkal gyorsabb volt, 1:33.590-nel most ő a 3. helyezett.

07:35
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Hülkenberg a maga útját járja

A többiek a közepes gumival próbálkoznak, a Force India versenyzője viszont a kemény abroncsokat rakatta fel az autójára. A középső szektorban másfél másodperccel lassabb volt Rosbergnél, de ez csak 1,7-re nőtt a kör végére.

07:39
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Előkerültek a Red Bullok is

Ricciardo és Verstappen megkeseríti Vettel életét, az ausztrál alapos elfékezése ellenére is gyorsabbak voltak közepes gumikkal a négyszeres világbajnoknál, de Räikkönennel egyelőre nem bírtak.

07:41
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Most kezd egy F1-es edzésre emlékeztetni a helyzet

Megélénkült a forgalom, és sorra jönnek a körök a versenyzőktől. Rosberg a rajtgyakorlatról is egyezkedik a csapatával. 20 pilótának van már mért köre.

07:44
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen rontott, inkább kiállt a bokszba

Elfékezte az egyik gumiját, és annyira rázott utána az autója, hogy inkább visszatért a szerelőihez. Azt mondta a rádión, hogy így nem tud gyorsan menni. Továbbra is az 5. helyen áll.

07:47
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Sainz bajban

Műszaki hiba adódott az autójával, valószínűleg az ERS mondta fel a szolgálatot, mert a szerelők gumikesztyűvel közelítettek a Toro Rossóhoz. Sainz az utolsó helyen áll, van mért köre, de az nem versenyképes, valószínűleg már korábban is küszködött az autójával.

07:48
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Massa megkapta a lágy gumikat

Jönnek az időmérős rövid etapok, hamarosan javulhatnak az idők, és felborulhat a sorrend. Massa új lágy szettel próbálkozik, eléggé csúszkál az autója, de a középső szektorban már egyéni legjobb időt ért el. Nem tudta fenntartani a formáját, és maradt a 8. helyezett Bottas mögött.

07:50
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Nem bírja a lágy gumi?

Az éjszakai esőzés miatt a tegnapi javulás után romlott a pálya állapota. A visszajátszás szerint Massa körének végén a hátsó abroncsokon már kopás jelei láthatók, pedig új szettet kapott. Lehet, hogy ilyen körülmények között nem is a lágy gumi a legjobb választás?

07:52
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Gutiérreznek bevált a lágy gumi

1:33.787-es köre bő fél másodperccel lassabb Rosbergénél, de Vettelnél gyorsabb volt, és feljött a 6. helyre. Majdnem 7 tizedet vert Massa lágy gumis körére.

07:55
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg erős idővel erősíti meg az 1. helyét

Bár a pálya állapota hagy még kívánni valót maga után, Rosberg 1:32.092-re javította a legjobb időt. A Mercedes a nyirkos aszfalton is szépen mozgott, bár Räikkönen és Hamilton is gyorsabb volt nála az 1-es szektorban.

07:57
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

A Renault-k zavarták a Ferrarikat

Räikkönen majdnem kicsúszott a Degner kanyarokban a pályán araszoló Renault miatt, és Vettel is beragadt Magnussen mögé. A német pilóta 1:32.731-gyel feljött a 2. helyre, Verstappen és Hamilton elé. Utóbbi is ronthatott a Degner 2-ben, mert lágy gumival nem tudott javítani, és közben Ricciardo (2.) és Räikkönen (5.) is megelőzte.

07:59
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Mindenhol autók vannak

Erre panaszkodik Verstappen a rádión. Ez sajnos foglalkozási ártalom. A visszajátszás szerint Rosberg udvariasan elengedte a 130R előtt, majd Verstappen besokallt a sikán féktávján.

08:00
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Leintették az edzést

A 22 autóból 17 azonban még a pályán van, így elképzelhető, hogy változik még a sorrend.

08:03
október 08, 2016
Vágólapra másolva!

Rosber ezt az edzést is behúzta

A hétvégén még nem tudta senki sem megelőzni, a Mercedes pilótája Ricciardo, Vettel, Verstappen, Räikkönen, Massa, Hamilton, Palmer, Magnussen és Hülkenberg előtt bizonyult a leggyorsabbnak, de az eredményt nagyban befolyásolta a forgalom is az edzés végén. Nemsokára jelentkezünk a részletes összefoglalóval is!