Vágólapra másolva!
Az Orosz Nagydíj időmérőjét, amelyre senki nem tudott alaposan felkészülni, végig a német versenyző uralta: végül 3 tizedet vert a csapattársára, aki a döntőben hibázott is. Bottas beférkőzött a rajtrácson a Ferrarik elé.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés

A pénteki eső, valamint Carlos Sainz szombat délelőtti balesete miatt a csapatok viszonylag felkészületlenül vágtak neki az Orosz Nagydíj időmérőjének, ami a versenyzők szerint a szokásosnál trükkösebbé tette a kvalifikációt. A harmadik gyakorlást is az élen záró Nico Rosberg azonban magabiztosan vezetett az időmérő mindhárom szakaszában, és végül 3 tizedes előnnyel szerezte meg a pole pozíciót Lewis Hamilton előtt.

Ahogy legutóbb Japánban, Szocsiban is az első Q3-as körök döntöttek a pole pozíció sorsáról. A második próbálkozásánál ugyanis Hamilton hibázott a 13-as kanyarban, és már be sem fejezte a körét, a célvonal előtt a bokszba hajtott. Rosberg sem tudott javítani, de mivel a többi csapat ezúttal sem tudott a Mercedes közelébe kerülni, az 1:37.113-as körével kényelmesen az övé lett a pole pozíció.

„Nagyon örülök, mert a pályán töltött kevés idő miatt nehéz dolgunk volt. Az időmérő végül jól alakult, az autóm balanszával is elégedett voltam, és jó köröket futottam" – nyilatkozta a német, aki egyelőre még nem gondolkozott azon, hogy a rajtnál milyen taktikát fog választani.

Hamilton érthető módon csalódottnak tűnt az időmérő után, de Rosbergnek gratulált a „nagyszerű" köréhez. Hozzátette, „ezen a pályán a 2. rajtpozíció sem rossz", és a győzelmet célozza meg vasárnap.

Rosberg az idei harmadik pole pozícióját szerezte meg - katt a galériához! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Williams a Ferrari előtt

Akárcsak Japánban, Oroszországban is Valtteri Bottas indulhat a 3. helyről, noha a lemaradása 8 tized volt Rosberghez képest. „Ma viszonylag versenyképesek voltunk, örülök a helyezésemnek" – mondta a finn. „Trükkös hétvégénk van, de sikerült jól kihasználnunk az időt az edzéseken, és a köreim is jól sikerültek."

Ezt nem mondhatja el magáról a másik Williamsszel köröző Felipe Massa, aki a Q2-be bejutott versenyzők közül az utolsó helyen végzett. A brazil „rendkívül bosszantónak" nevezte az időmérőjét – először hibázott, majd az utolsó két körében forgalomba került. „A tempónk alapján a mezőny elejéhez tartozunk, szóval kár érte" – kesergett.

Bottast a két Ferrari követte, Sebastian Vettel 4 tizeddel gyorsabb volt Kimi Räikkönennél.
Az utolsó körével azonban ő sem volt elégedett. „Egy pozícióval előrébb is végezhettem volna, de nem voltam elég gyors" – mondta a német, aki 53 ezreddel maradt el Bottastól. „A köröm jó volt, de nem annyira, mint kellett volna."

A Force Indiák a 6. és 7. helyen végeztek, amit Nico Hülkenberg elégedetten vett tudomásul, mert szerinte ez a maximum, amit kihozhattak az autójukból. Kevésbé volt elégedett Daniel Ricciardo, akit Romain Grosjean és Max Verstappen is megelőzött a Q3-ban. Az ausztrál szerint az volt a legnagyobb probléma, hogy a Red Bull az edzéseken nem tudott az időmérőre gyakorolni.

Alonsót nem zavarja a kiesés

Az orosz rajongók kedvence, Danyiil Kvjat már a Q2-ből sem jutott tovább, a gumik alacsony hőmérsékletét okolta a 11. helyért. Jenson Button a tapadás hiányára és a forgalomra panaszkodott, pedig ő viszonylag elégedett lehet az eredményével. A 13. rajtkocka az idei második legjobb pozíciója az időmérőkön, csak Monacóban rajtolt jobb helyről. Fernando Alonso már az első szakaszban kiesett, de nem bánkódott túlzottan, hiszen úgyis 35 rajthelyes büntetést kap az időmérő után.

Carlos Sainz a délelőtti balesete után nem vett részt az időmérőn, éjszakára is benntartják a kórházban megfigyelésre. A Toro Rosso megerősítette, hogy sérülések nélkül megúszta a nagy bukást, és akár a versenyen is elindulhat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:37
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdünk

Köszöntjük kedves olvasóinkat, az Orosz Nagydíj időmérő edzése következik. A legfontosabb hír, hogy úgy tűnik, Carlos Sainz komolyabb következmények nélkül megúszta a harmadik szabadedzésnek  véget vető óriási balesetét.

15:45
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Megjavították a biztonsági korlátot

A GP3 első versenyét törölni kellett, mert Sainz autója a védőkorlátban is nagy károkat okozott. A javításokat azonban sikerült időben befejezni, ezért az F1-es időmérő nem csúszik.

15:49
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nehéz volt a felkészülés

Tegnap az eső miatt nem tudtak érdemi munkát végezni a csapatok, ezért az időmérőre és a versenyre való felkészülést is a szombat délelőtti edzésen szerették volna befejezni. A gyakorlás azonban 36 perc után véget ért Sainz balesete miatt. Sokaknak a hosszú etapokra nem jutott ideje, mások a szuperlágy gumit nem tudták kipróbálni.

15:52
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Sainz akár indulhat is a versenyen

A menedzsere szerint "tökéletes" állapotban van, nem fáj semmije, de további vizsgálatokat is elvégeznek rajta a kórházban. A Toro Rosso mindenképpen újraépíti az autót a holnapi versenyre, de nem fogják erőltetni Sainz indulását, a spanyol maga dönthet erről. Először persze az orvosoknak kell majd engedélyezniük az indulását.

16:03
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q1

A legtöbben azonnal kihajtanak, hiszen szükségük van a pályán töltött időre. Egyesek gyakorlásra használhatják a Q1 első felét, nem kizárt, hogy alaposan megtankolt autóval köröznek.

16:05
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Maldonado megpördült

Az 5-ös kanyarban vesztette el az uralmat az autója felett, de csak rövid ideig volt szükség a sárga zászlókra. Közben már több versenyzőnek van mért köre, egyelőre Verstappen vezet 1:40.529-es idővel.

16:10
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg nagy előnnyel vezet

1:38.556-os időt futott, több mint egy másodperccel megelőzi Hamiltont a lágy gumikon. A brit is nehezen akarja elhinni, milyen jó időt futott a csapattársa. "Azt mondtad, 1 másodperc Nicónak?" - kérdezte meglepetten a rádión.

16:12
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Csak négyen fognak kiesni

Hiszen Sainz távolléte miatt csak 19 autó indult az időmérőn. Räikkönen és Ricciardo még nem futott mért kört, rajtuk kívül Stevens és Merhi esne ki a jelenlegi állás alapján. A Williamsnek is igyekeznie kell, Bottas csak a 15.

16:14
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel közel Hamiltonhoz

A német áll a 3. helyen a két Mercedes mögött, akik egyébként javítottak az előző körükben: Rosberg most 1:38.343-as idővel vezet, Hamilton 2 tizedes lemaradással követi. Vettel csak 4 századdal volt lassabb a britnél.

16:18
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Bottas megmenekült

A 17. helyen állt, de sikerült feljönnie a 6. pozícióba. A Manorokon kívül most Ericsson és Pérez foglalja el az utolsó pozíciókat, de Maldonado és a McLarenek is aggódhatnak. Az utolsó percben járunk, a Mercedesek már régóta a bokszból figyelik az edzést.

16:22
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek, Alonso kiesett

A spanyol Buttonnál is 4 tizeddel lassabb volt, és csak a 16. helyen zárt. A további kiesők: Ericsson, Stevens és Merhi. A Q1 leggyorsabb versenyzői: Rosberg, Bottas, Hamilton, Vettel, Massa, Grosjean, Räikkönen, Hülkenberg, Verstappen, Ricciardo.

16:26
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Sainz a kórházban marad

De várhatóan csak erre az éjszakára, megfigyelés céljából. A Toro Rosso hivatalos közleményt adott ki, amelyben megerősítették, hogy a spanyol újonc nem szenvedett sérüléseket. Sainz korábban a Twitteren azt írta, szeretne versenyezni holnap.

16:32
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg kezdte a legjobban a Q2-t

1:38.335-ös idővel kezdett, a két Force Indiát előzi meg. Már a Mercedes is a szuperlágy gumikat használja.

16:35
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton nem sokáig állt az élen

Ideiglenesen átvette a vezetést az 1:37.672-es idejével, de nem sokkal később Rosberg másfél tizeddel gyorsabb volt nála. Hülkenberg még tartja a 3. helyet, őt Grosjean és Kvjat követi. A Ferrarik és a Williamsek még nem futottak mért kört.

16:39
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso nem csalódott

Nem szomorkodik amiatt, hogy már a Q2-be sem jutott tovább, hiszen a 35 rajthelyes büntetése miatt úgyis a mezőny végéről kell indulnia. Button most a 13. helyen áll.

16:41
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Bottas követi a Mercedeseket

7 tized a lemaradása a 3. helyen, de Vettelt több mint 2 tizeddel megelőzi. Massának még igyekeznie kell, 2 perccel a Q2 vége előtt nincs a legjobb tíz között.

16:45
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Massa a 15. helyről indul

Vége a Q2-nek, Massa kiesése a legnagyobb meglepetés. A Williams szerint a forgalom akadályozta, és hibázott is az utolsó körében. Kiesett a hazai kedvenc, Kvjat is. Tőlük búcsúzunk: Kvjat, Nasr, Button, Maldonado, Massa. A továbbjutók sorrendje: Rosberg, Hamilton, Bottas, Räikkönen, Vettel, Hülkenberg, Grosjean, Pérez, Ricciardo, Verstappen.

16:50
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Button örülhet

Ez a 13. pozíció az idei második legjobb eredménye az időmérőkön. Csak Monacóban volt jobb, akkor a 10. helyről indulhatott.

16:53
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Már megy a Q3

A Ferrarik futották meg az első mért köröket, de ezek még nem mérvadóak, Vettel 1:42.591-es idővel vezeti a tabellát.

16:55
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Rosbergnél az előny

Az első etapban 3 tizeddel gyorsabb volt Hamiltonnál. Bottas 8 tizedes lemaradással a 3., Vettel hátránya már több mint egy másodperc a 4. helyen.

16:59
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Jönnek az utolsó körök

A pilóták viszonylag korán kihajtottak a pályára, további két mért körre is lesz idejük. Az első szektorban mindkét Mercedes javítani tudott.

17:01
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton befejezte, elvesztette a pole-t

A 13-as kanyarban hibázott, és be sem fejezte a körét, a bokszba hajtott. Rosberg sem tudott javítani, de az 1:37.113-as idejével minden bizonnyal az övé lesz a pole pozíció. A többiek azért még próbálkoznak.

17:05
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Rosbergé a pole

Elmaradt a nagy csata az első rajtkockáért, Rosberg zsinórban másodszor indulhat az élről. A további sorrend: Hamilton, Bottas, Vettel, Räikkönen, Hülkenberg, Pérez, Grosjean, Verstappen, Ricciardo.

17:08
október 10, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg idei 3. pole-ja

Vigyáznia kell, hogy a rajtnál ne veszítse el az első helyet, ez legutóbb Japánban is megtörtént vele. Ma egész nap ő volt a leggyorsabb.