Vágólapra másolva!
Az idényzáró Abu-dzabi Nagydíj utolsó szabadedzésén csaknem 4 tizedet vert a csapattársára, akinek egyszer sem sikerült összeraknia a pálya utolsó szektorát. Mögöttük Massa és Alonso végzett, pedig a Ferrariban már az edzés közben elkezdték kicserélni a motort.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés

Nico Rosberg a vb-döntő Abu-dzabi Nagydíj szombati szabadedzésen visszavágott a pénteken egész nap leggyorsabb Lewis Hamiltonnak, csaknem 4 tizedmásodpercet verve rá az időmérő-szimulációk során.

Rosberg már a szuperlágy gumikon megtett első körében megfutotta legjobb, 1:41.424-es körét. Hamilton elsőre majdnem fél másodperccel lemaradt tőle, s bár még kétszer javított a pálya első illetve második szektorában, pár századot lefaragva az időeredményéből is, a harmadikkal nem jutott igazán dűlőre, így 0,369 másodperces hátránnyal zárta az edzést.

Amelyen ugyanakkor sokkal melegebb volt, mint a naplementében kezdődő időmérőn és a versenyen lesz, ezért a körülmények nem számítottak reprezentatívnak: a hűvösebb aszfalton még megváltozhatnak az erőviszonyok. Éppen ezért figyelemreméltó, hogy Fernando Alonso meg tudta szerezni a 4. helyet a gyorsabbik Red Bull, Sebastian Vettelé előtt, pedig a többieknél sokkal korábban tette meg a körét a szuperlágy gumikon.

Rosberg nyerte a második menetet Forrás: Daimler

Ennek az volt az oka, hogy tegnap egy műszaki probléma miatt kihagyta az esti edzést, a programjának egy részét ezért a Ferrari átvitte ma délutánra. Miután megtette összesen 8 körét, a szerelők elkezdték kicserélni a motorját arra, amit az időmérőn és a versenyen használni fog.

A mezőny nagy része az edzés utolsó tíz percében vágott neki az időmérő-szimulációjának, hogy az aszfalt minél hűvösebb legyen, de Alonsót a Mercedes párosán kívül csak Felipe Massa tudta megelőzni. Rosbergtől azonban már ő is egy teljes másodperccel elmaradt, míg Alonsót Vettel, valamint Jenson Button, Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas és Danyiil Kvjat is századokra közelítette meg.

A tabella alján a Caterham párosa zárta az edzést, az újonc Will Stevens 9 tizeddel kapott ki Kamui Kobajasitól.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

11:49
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat a 2014-es szezon utolsó szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Abu-Dzabiban mindjárt délután 2 óra lesz, a hőmérsékleti és fényviszonyok még nem olyanok, mint a versenyen lesznek: teljesen világos van.

11:54
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Az első menetet Hamilton nyerte

Pénteken mindkét szabadedzésen ő volt a leggyorsabb, bár délután csak századok választották el tőle Rosberget, aki ráadásul jobb részidőt is ért el nála a pálya első két szektorában. A hosszú etapokon viszont nagyobb volt Hamilton előnye, és még a Red Bull is közelebb került hozzá, mint Rosberg.

11:58
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Kié lesz az utolsó dobogós hely?

Nemcsak az a kérdés, hogy Hamilton vagy Rosberg lesz a világbajnok. Három olyan világbajnok is van a mezőnyben, aki szeretne legalább a dobogón búcsúzni a csapatától: Alonso, Vettel és - talán - Button, akinek tisztázatlan a jövője. Tegnap Vettel tűnt a legerősebbnek közülük.

Vettel gyorsnak mutatkozott pénteken Forrás: Red Bull
12:00
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Stabil az időjárás

Ahogy a sivatagban lenni szokott, lényegében ugyanolyan idő van, mint tegnap ilyenkor: a levegő 27 fokos. Az aszfalt kicsit melegebb, 46 fokos, de estére 30 fok körülire fog hűlni, ami teljesen megváltoztatja a gumik viselkedését. Ezért ez az edzés nem igazán alkalmas a gumik vagy a beállítások precíz tesztelésére.

12:02
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az edzés

Maldonadóé az első autó a pályán, őt Bottas, Räikkönen és Grosjean követi. A csapatok azonnal belecsaptak a lecsóba. Egyelőre persze mindenki a lágy gumit használja, amely mellé a Pirelli a tavalyival ellentétben nem a közepes, hanem a szuperlágy keveréket hozta el.

12:04
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg a pályán

Ő már kihajtott, hogy megtegye az ellenőrző körét, Hamilton viszont még a garázsban csücsül. Az első mért kört Alonso 1:44.581 alatt teljesítette.

12:06
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel autója javításra szorult

A Red Bull kénytelen volt elhasználni az éjszakai munkastop alól felmentést adó jokerei egyikét, miután Vettel autóján üzemanyagszivárgást fedeztek fel. Egyelőre nem is ment ki a pályára, igaz, Ricciardo sem. Hamilton viszont megjelent az imént.

12:08
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg lesodródik

Az első mért körében kicsúszott a 8-as kanyarnál, ahol pár másodperccel korábban Gutiérrez és a Caterhamhez beugró Stevens is lesodródott. Már Sutilnak, Kobajasinak, Stevensnek és Gutiérreznek is van ideje.

12:12
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Kvjat feljön másodiknak

0,286 másodperccel Alonso mögé, aki közben visszatért a bokszba. A 3. helyen Vergne, a 4-ediken Button áll. Már csak Ricciardo nem járt a pályán egyáltalán.

12:13
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel az élre áll

1:44.547 alatt teljesítette a legutóbbi körét, 34 ezredet verve Alonsóra. Tavaly ilyenkor 1:41.349-es idővel nyerte ezt az edzést.

12:15
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Button átveszi a vezetést

Ő is csak kevéssel, konkrétan 29 ezreddel előzi meg az eddigi leggyorsabbat, azaz Vettelt. Végre Ricciardo is kidugta az orrát a garázsból, így már mindenki járt a pályán legalább egy ellenőrző körre.

12:17
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Négyen vannak 1 tizeden belül

Button, Vettel, Alonso és Kvjat között mindössze 72 ezred a különbség. Vettel a mérnöke kérdésére azt mondta a rádión, hogy a lefelé váltások "nem nagyszerűek", de tűrhetőek, leginkább a 3-asba lekapcsolás nehézkes. Tegnap is küzdött ezzel.

12:20
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso máris a szuperlágy gumikon

Érdekes módon már nagyon korán kipróbálja a gyorsabb keveréket, aminek ahhoz lehet köze, hogy tegnap az egést második edzést kihagyta egy elektromos hiva miatt. 1:42.653-as idővel átveszi a vezetést, azaz 1,9 másodpercet javít a lágy gumis idejéhez képest.

12:22
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Chilton itt van Abu-Dzabiban

Most nyilatkozik a Sky-nak. Elárulta, hogy kedden összehívtak egy konferenciát a Marussiánál, mert úgy tűnt, egy új befektető jóvoltából részt vehetnek az idényzárón. Már útban volt a reptérre, amikor a terv kútba esett, de ha már így alakult, elutazott Abu-Dzabiba.

12:23
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

A Williamsek feljönnek a dobogóra

Massa 1,3, míg Bottas 1,6 másodperces hátránnyal szerzi meg a 2. illetve 3. helyet, de az élen álló Alonsóval ellentétben még a keményebb gumikon vannak kint a pályán.

12:24
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Danke Seb!

Ezzel a felirattal (is) búcsúzik a Red Bull Vetteltől:

12:27
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso edzésének vége

Kiderült, miért követett szokatlan programot: a Ferrari lényegében most fejeztette be vele a péntek délutáni edzést, és utána elkezdte kicserélni a motort az autójában, amire normális esetben péntek este kerülne sor. A visszajátszásból egyébként látszik, hogy elképesztő látványosan, az aszfalton gumicsíkot húzva driftelt végig az egyik jobbosban.

12:30
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton már a 3.

Alonso és Bottas mögött kezdett, míg Rosberg láthatóan szenved kissé az autójával, és ismét lesodródott a pályáról. Vagy a beállításokon változtatott tegnap óta, vagy ezek a körülmények nem passzolnak a Mercedeshez. Ne felejtsük el, hogy este teljesen más lesz a pálya!

12:32
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg átveszi a vezetést

A nehézségei ellenére a következő körét 1:42.635 alatt teljesíti, így a lágy gumikon is 18 ezreddel jobb időt ér el, mint amivel Alonso a szuperlágyakon az élre állt. Hamilton is javított, de ő 0,128 másodperccel lassabb volt Rosbergnél, így csak Bottast előzte meg, és most megint a 3. helyen áll. Räikkönen alól is kicsúszott a Ferrari a 20-as kanyarban.

12:33
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

Bő fél óra után: Rosberg, Alonso, Hamilton, Bottas, Massa, Vettel, Button, Räikkönen, Kvjat, Ricciardo, Vergne, Pérez, Hülkenberg, Maldonado. Alonsón kívül még senki nem használta a szuperlágy Pirelliket.

12:35
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso driftelése

Így húzott gumicsíkokat az aszfalton. Azóta szétkapták az autóját, a motort cserélik benne arra, amit az időmérőn és a versenyen fog használni.

12:39
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Dolgoznak Alonso Ferrariján

Muszáj volt elkezdeniük a motorcserét, hogy befejezzék a Q1 kezdetére. Alonso azt mondta, a szezon legnehezebb időmérőjére készül.

12:42
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Sok a kicsúszás

A gumik láthatóan nem kedvelik a forró aszfaltot: legutóbb Ricciardo sodródott le a 17-es, és Pérez a 20-as kanyarnál. Viszont este tényleg annyival hűvösebb lesz, hogy nem érdemes a jelenlegi viszonyokhoz igazítani a beállításokat. Akkor nem feltétlenül az lesz a gyors, mint most.

12:45
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Csak Gutiérrez van kint

A többiek visszatértek a garázsba, vélhetően a szuperlágy gumikon teljesített időmérő-szimulációk előtt. Hamarosan megkezdődik a végső roham.

12:47
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Stevens közelebb került Kobajasihoz

Tegnap este 1,5 másodperccel maradt le a csapattársától, most csak 4 tized a hátránya. A pálya közben teljesen kiürült, csend borult a Yas Marinára.

12:49
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hűl a pálya

Elég gyorsan: már csak 42 fokos. Pat Symonds éppen most beszél róla, hogy azért várnak a csapatok, mert minél hűvösebb - azaz az estihez minél hasonlóbb - aszfalton akarják teljesíteni a szuperlágy gumis köreiket. Most végre a két Williams és Rosberg is aktivizálta magát.

12:51
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton és Rosberg egymás köreit tanulmányozta

"Mindkét versenyzőnk ízekre szedte a másik körét. Úgy tűnik, egyelőre az 1. szektor jelenti a különbséget közöttük" - írja a Mercedes a Twitteren. A pálya elején tegnap és eddig ma is Rosberg volt a gyorsabb. Meglátjuzk, ma mit tud kihozni a szuperlágy Pirellikből.

12:54
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg odaver

1:41.424-es kört fut, 1,005 másodpercet verve a szintén javító Massára, aki egyelőre 2. Bottas nem ment gyorsabban Hamilton keményebb gumis körénél sem, így csak az 5. helyen van.

12:55
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton alaposan lemarad

Nos, ez jelentős fordulat a tegnaphoz képest: Hamilton 0,464 másodperccel lemaradt Rosbergtől, ami meglehetősen nagy különbség. Ez a menet tehát Rosbergé - mindjárt kiderül, hogy most ki lehet-e préselni egynél több gyors kört a szuperlágy gumikból.

12:57
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel nem tudja megverni Alonsót

26 ezreddel lassabb kört futott a szuperlágy gumikon, mint Alonso jóval korábban. Hamilton javítani készül...

12:59
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton javít, de...

Megfordult a helyzet a tegnapihoz képest: most az első két szektorban ő a leggyorsabb. A második gyors körében abszolút legjobb részidőt ért el mindkettőben, de a harmadikban nem tudja tartani a lépést Rosberggel, így a hátrányát csak 0,369 másodpercre tudta lefaragni. És Rosberg is javít...

13:01
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg marad az élen

A középső szektorban abszolút legjobb részidőt ért el, de az idején végül összességében nem javított. Mögötte Hamilton, Massa, Alonso, Vettel, Button, Ricciardo, Bottas, Kvjat, Räikkönen, Magnussen és Vergne van. A durva pedig az, hogy úgy tűnik, Hamilton harmadszorra is javítani készül! Mégiscsak van élet ezekben a szuperlágy gumikban.

13:03
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton harmadszor

A harmadik gyors körének elején abszolút, a közepén pedig egyéni legjobb részidőt ér el, de aztán a végén 20 másodpercet veszít valamiért, úgyhogy marad a 2. helyen Rosberg mögött, akinek ezek szerint jókora tartalékja volt. Az edzésnek vége.

13:05
november 22, 2014
Vágólapra másolva!

Ennyi volt...

...a szezon utolsó szabadedzése: a második menetet Rosberg nyerte, mögötte Hamilton és Massa végzett. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az eredménytáblázattal és a részletes összefoglalóval is.