Vágólapra másolva!
A Japán Nagydíj péntek délelőtti szabadedzését egyelőre elkerülte a rossz idő. A két Mercedes mögött Fernando Alonso és Valtteri Bottas végzett, a 17 éves Max Verstappen bemutatkozása jól sikerült, de rossz véget ért: Toro Rossójában elromlott a motor.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés

Nyoma sincs egyelőre a Japán Nagydíjat fenyegető tájfunnak: Szuzukában eleinte felhős, majd napsütéses időben rendezték meg az első szabadedzést, amelyen ismét a Mercedes duója, Nico Rosberg és Lewis Hamilton végzett az élen. Rosberg 1:35.461-es ideje 151 ezredmásodperccel volt gyorsabb brit csapattársáénál.

A Mercedes két pilótája láthatóan azonos programot futott, az edzés első felében rövidebb etapokat teljesítettek, majd a többi csapat versenyzőihez hasonlóan a második félidőben hosszabb időt töltöttek a pályán, ennek köszönhetően a végeredmény már nem sokkal a félidő után kialakult.

Noha a hátsó fékek hibája miatt sok időt töltötta bokszban , Fernando Alonso ezúttal is verte Kimi Räikkönent, és a Mercedesektől bő fél másodperccel lemaradva a harmadik helyen végzett. Közéjük a williamses Valtteri Bottas ékelődött be.

Két újonc is szerephez jutott a szuzukai első edzésen. A Caterhamnél Roberto Merhi kapta meg Kamui Kobajasi versenyautóját, de láthatóan küszködve 1,4 másodperccel lassabbnak bizonyult Marcus Ericssonnál. Ennél sikeresebben indult Max Verstappen F1-es pályafutása: a sportág történetének legfiatalabb pilótája mindössze 0,4 másodperccel maradt el Daniil Kvjat legjobb idejétől, és a 12. helyen végzett.

Rosberg ezúttal kicsit gyorsabb volt Hamiltonnál Forrás: Mercedes

Verstappen feltűnésmentesen és nagyobb hiba nélkül vezetett, mígnem három perccel az edzés vége előtt Toro Rossójának Renault motorja megadta magát, ezért kénytelen volt félreállni. A második edzésre visszatérő Jean-Eric Vergne ezzel szinte biztosan új motorral és várhatóan időveszteséggel kezdi majd a második szabadedzést.

Nem tudott viszont autóba ülni a tegnap beharangozott Will Stevens. A Marussia legújabb tartalék pilótájának szerződése adminisztratív okokból nem juthatott el az F1-es szerződéseket vizsgáló bizottsághoz, így nem kapott engedélyt az edzésen való részvételre, ezzel Max Chilton ismét visszakapta helyét a versenyautójában.

Az elmúlt napok változékony időjárásának is köszönhetően a pálya tapadása még a vártnál is gyengébb volt. Ez is hozzájárult, hogy több versenyzőnek is meggyűlt a baja a Degner kanyarokkal, és a Spoon kanyarokban is több kicsúszás történt.

A Degnerre viszont érdemes lesz odafigyelni, hiszen az elmúlt évekkel ellentétben a versenyzők nem az első, hanem a második kanyarból kijövet szélesítették ki a pályát, ahol közelebb van a fal, és a zöld borítás is rátapad a gumikra. A Japán Nagydíj programja magyar idő szerint pénteken 7:00-kor folytatódik a második szabadedzéssel.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

04:50
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Japán Nagydíj első szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Bár a napokban egy tájfun képződött a közelben, amely miatt szükség esetén akár a hétvége programját is átszabhatják, egyelőre száraz, bár felhős idő van Szuzukában.

05:03
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Újoncot avat a mezőny

A szuzukai első szabadedzésen mutatkozik be Max Verstappen, a Forma-1 történetének legfiatalabb nevezője. A mindössze 17 esztendős holland tehetség Jean-Eric Vergne-t váltja, egyelőre az első edzésen, jövőre pedig a tervek szerint a versenyzői ülésben is. Verstappen mellett egy másik tesztpilóta, Roberto Merhi is pályára lép ma a Caterhamnél, ahol Monzában már kipróbálhatta magát. A Marussia a korábbi hírekkel ellentétben végül nem veti be Will Stevens-t, de a csapat kinevezte tartalék pilótának.

05:06
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Verstappen túl az első körön

Rögtön egy installációs körrel kezdett Max Verstappen, majd a rádión problémákra panaszkodva visszatért a bokszba a Toro Rosso holland újonca.

05:09
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Nyoma sincs a tájfunnak

Noha a tegnapi időjárás jelentések már a pénteki szabadedzésekre is esőt jósoltak, egyelőre fátyolfelhős az égbolt, nyoma sincs a fenyegető rossz időnek. A pályán láthatók nedves foltok, de mindenki száraz gumikkal teljesíti az installációs köröket.

05:13
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Pérez kiszállt autójából

Sergio Pérez egy rendszerellenőrző kör után visszatért a bokszba, majd kiszállt a Force Indiából és a sisakját is levette. Egyelőre kivárásra játszik a mezőny Szuzukában, mért kört még senki sem teljesített.

05:18
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Nem változik a hétvége menetrendje?

Megbízható forrásokra hivatkozva Adam Cooper, az Autosport újságírója azt írja Twitter csatornáján, hogy Bernie Ecclestone nem tervezi a Japán Nagydíj időtervének megváltoztatását, így a tájfun fenyegetésétől függetlenül, változatlan időtervvel futhat a hétvégi menetrend.

05:22
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Kimerészkednek a versenyzők

Tíz versenyző futott eddig mért kört Szuzukában, egyelőre Lewis Hamilton vezet 1:36.745-tel, de az idők egyelőre nem mérvadók. A pálya állapota és a versenyzők teljesítménye is sokat fog javulni. A levegő hőmérséklete 27 fok, az aszfalt 31 fokos.

05:25
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Most Rosberg az élen

A világbajnoki pontversenyben második Nico Rosberg vette át a vezetést 1:36.437-tel csapattársától, Lewis Hamiltontól. Rosberg alulkormányzottságra panaszkodott, de javítani tudta idejét 1:36.244-re.

05:29
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton hibázott

Lewis Hamilton kicsúszott a Degner kanyarban, de autója nem sérült meg és vissza tudott térni a bokszba. Korábban Roberto Merhi is megpördült, akit éppen el tudott kerülni a közeledő Valtteri Bottas.

05:33
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Fél óra után az állás

Egyelőre Rosberg vezet Hamilton, Bottas, Alonso, Kvjat, Button, Räikkönen, Massa, Ricciardo és Hülkenberg előtt. Verstappen jelenleg a 13. helyen áll 1,2 másodperccel Kvjat mögött.

05:35
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Magnussen és Chilton még vár

Az edzés első harmadában mindenki futott mért kört, kivéve Kevin Magnussent és Max Chiltont. Magnussen már hat kört teljesített, de ideje még nincs, Chilton viszont mindössze egyszer ment eddig körbe Szuzukában.

05:39
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Mindenki a bokszban

Az első fél óra után mindenki a bokszban várakozik a folytatásra, többen ki is szálltak versenyautóikból. Az időjárás egyelőre napos, a lelátón még napvédő krémet használó rajongókat is látni.

05:42
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso szőlővel kínálja a többieket

Kedélyesen mosolyogva szőlővel kínálja a Ferrari vendégeit és szerelőit Fernando Alonso. A spanyol versenyzőn nyoma sincs a jövőjével kapcsolatos találgatásoknak. Közben Vettel ismét a pályán és Rosberg is öltözni kezdett.

05:46
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel javít idején

A világbajnoki címvédő Sebastian Vettel javított köridején, ezzel jelenleg a nyolcadik, miközben csapattársa, Daniel Ricciardo a 10. helyen várja a folytatást.

05:49
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Merhi eddig a legszorgalmasabb

Egyelőre Roberto Merhi teljesítette a legtöbb, 13 kört Szuzukában. A spanyol újonc jelenleg a 19. helyen áll, mindössze Jules Bianchit előzi meg azok közül, akik eddig futottak már mért kört. Magnussen és Chilton továbbra is várat magára.

05:51
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Ricciardo kiszélesíti a pályát

Jobb oldali kerekeivel a zöldbetonra hajtott Daniel Ricciardo a második Degner kanyar kijáratánál. Szokatlan módon a zöld bevonat láthatóan megtapadt Ricciardo gumiján, de az ausztrál pilóta folytatta körét.

05:53
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedes szintet lép

Mindhárom szektorban az eddigi leggyorsabb kört futotta Nico Rosberg, ezzel 1:35.461-re javította idejét. Hamilton mindössze 0,151 másodperc hátránnyal követi. Bottasd hátránya most másfél másodperc fölött van.

05:55
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Magnussen is mért kört fut

A nyolcadik helyen kapcsolódott be az edzésbe Kevin Magnussen. A McLaren pilótája 1:37.776-ot ért el, ezzel már csak Max Chilton áll idő nélkül a bokszban.

05:57
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Egyre több a hiba

A versenyzők egyre gyakrabban keresik a pálya határait, ennek köszönhetően Ricciardo, Vettel és Hamilton is szélesre vette a második Degner kanyar kijáratát, Grosjean a sikánnál fékezte el magát, Merhi pedig a 14-es kanyarban csúszott meg látványosan.

06:01
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Verstappen egyelőre jól teljesít

Fél órával az első edzés vége előtt a 12. helyen áll Max Verstappen, mindössze 3 tizedmásodperccel csapattársa, Daniil Kvjat mögött. A holland pilóta egyelőre feltűnésmentes, jó munkát végez, miközben a nehezebben vezethető Caterhammel Roberto Merhi egyelőre látványosan nem találja a ritmust Szuzukában.

06:10
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

A hátsó fékekkel küzd a Ferrari

A Sky Sports beszámolója szerint problémák adódtak a hátsó fékekkel Fernando Alonso autóján. A kétszeres spanyol világbajnok Ferrariját a szerelők felemelték, miközben Alonso továbbra is bent ül az autóban. Alonso jelenleg a harmadik helyen áll, és több, mint 1,2 másodperccel gyorsabb csapattársánál, Kimi Räikkönennél.

06:13
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

A Degner kanyarok megnehezítik a versenyzők dolgát

Az elmúlt évekkel ellentétben úgy tűnik, állandósulnak a széles kanyarvételek a második Degner kijáratánál. Korábban az volt a jellemző, hogy az első kanyar kijáratánál szélesítik ki a versenyzők a pályát, de az idén egyelőre a híd alatt, a második kanyar kijáratát veszik szélesebbre.

06:17
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedesek most nem javítanak

Visszatértek a pályára a Mercedes versenyzői, de sem Rosberg, sem Hamilton nem tudott javítani. A bajnoki címért küzdő két pilóta láthatóan azonos programot fut az edzés során, egymás mögött autóznak minden etap alkalmával.

06:19
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Magnussen a bukótérben

Elmérte a féktávot és a bukótérbe engedte McLarenjét Kevin Magnussen a 13-as kanyarban, de folytatni tudta az edzést. Néhány másodperccel később Max Verstappen is kiszélesítette a pályát a második Degnernél.

06:22
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Nem javulnak az idők

Hosszabb etapokat kezdtek futni a versenyzők, ennek köszönhetően a köridők elmaradnak a korábban megfutott eredményeknél. A tavalyi első szabadedzésen Lewis Hamilton volt a leggyorsabb 1:34.157-tel, ettől Rosberg idei 1:35.461-e alaposan elmarad.

06:26
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

Vége Verstappen edzésének

Kékes füstöt eregetve mondta fel a szolgálatot Max Verstappen motorja a Dunlop kanyarnál. A holland pilóta félreállt és ezzel feladta élete első F1-es szabadedzését. Hat perc pályaidőt vesztett, a Toro Rosso szerelői viszont motorcserére készülhetnek a második edzés előtt. Verstappen higgadt maradt és részletesen tájékoztatta csapatát a rádión a hibáról.

06:33
október 03, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedesek az élen Alonso és Bottas előtt

Nico Rosberg és Lewis Hamilton végzett az élen az első szabadedzésen Szuzukában. A Mercedes duóját Fernando Alonso, Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen, Kevin Magnussen, Daniel Ricciardo, Jenson Button, Sebastian Vettel és Daniil Kvjat követte a legjobb tíz között. Élete első edzésén a 12. helyen végzett Max Verstappen, az F1 történetének legfiatalabb nevezője. Köszönjük figyelmüket, hamarosan jelentkezünk az eredményeket összesítő táblázatunkkal!