Vágólapra másolva!
A szuzukai paddockot már csütörtökön sem kímélte a vihar, de a hétvége előrehaladtával egyre több csapadékra lehet számítani. Martin Brundle szerint a csapatok kifogyhatnak az esőgumikból.

A Japán Nagydíjon már a korábbi években is okoztak problémát a heves esőzések, 2004-ben és 2010-ben például vasárnap délelőttre kellett halasztani az időmérő edzést az eláztatott pálya miatt. A Sky News Weather szerint elképzelhető, hogy az idei versenyhétvége sem zajlik majd zökkenőmentesen, az előrejelzéseik szerint ugyanis egy közelgő tájfun veszélyezteti a versenyt.

A Phanfone nevű tájfun a jelek szerint hétfőn csap majd le a szigetre, addig pedig napról napra intenzívebbé válhat az esőzés. A szuzukai paddock már csütörtökön is kapott ízelítőt a csapadékból, és az előrejelzések szerint szinte biztosra vehető, hogy a következő három napban a pályán történő eseményeket is megzavarja az eső.

„Ha itt esik, akkor tényleg rendesen esik, ez nem szokatlan errefelé" – nyilatkozta a korábbi F1-es versenyző, a jelenleg a Sky Sports szakkommentátoraként dolgozó Martin Brundle. „Ezen a pályán korábban olyan gumik is a rendelkezésünkre álltak, amelyek a monszunban való versenyzésre is alkalmasak voltak."

Kevés lehet a három szett esőgumi a japán hétvégén Forrás: AFP

Brundle azonban nem aggódik túlságosan, hiszen korábban is többször előfordult, hogy a versenyhétvége idejére riasztást adtak ki egy tájfun közeledte miatt, de a mezőny mégis viszonylag szárazon átvészelte a nagydíjat. „Mivel a pálya közel van az óceánhoz, gyakran hallani ilyesmiről, de már sokszor készültünk fel olyan viharokra, amelyek végül meg sem érkeztek" – mondta a brit.

Ha a hétvége mindhárom napja esős lesz, a csapatok a szigorú gumiszabályok okozhatják a legnagyobb problémát. Az előírás szerint minden versenyző maximum négy szett intermediate, valamint három szett esőgumit használhat el egy hétvégén, ami könnyen kevésnek bizonyulhat.

„Ha pénteken esősnek nyilvánítanak egy edzést, akkor mindenki kap egy extra szettet az intermediate gumikból, az esős abroncsokból viszont kifogyhatnak" – mondta Brundle, aki attól tart, hogy pénteken a gumikkal való spórolás miatt nem sokan merészkednek majd ki az esős pályára.

A verseny későbbre halasztása egyébként akkor sem lenne kivitelezhető, ha vasárnap csapna le a tájfun a pálya környékére, hiszen a jövő hétvégén rögtön az Orosz Nagydíjjal folytatódik a világbajnokság. Ha tehát vasárnap alkalmatlan lenne a pálya a versenyzésre, valószínűleg törölni kellene a japán versenyt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!